Mass media internationala relateaza cu lux de amanunte episodul tragic al rapirii si apoi a masacrarii a nu mai putin de 57 de oameni printre care politicieni si jurnalisti, principalul suspect fiind fiul guvernatorului unei provincii majoritar musulmane din Filipine. Autoritatile de la Manila pun acest asasinat pe seama rivalitatii dintre clanurile politice ce se lupta pentru putere in provincia Maguindao de pe insula Mindanao. Cel putin 57 de persoane au fost victimele unui masacru fara precedent ce a avut loc luni in zona localitatii Saniag (in sudul Filipinelor -n.red.) din provincia Maguindao din Filipine. Autoritatile de la Manila sustin ca principalul suspect pentru acest masacru premeditat ar fi Andal Ampatuan Junior, fiul guvernatorului apropiat de presedintele Gloria Arroyo, care de altfel s-a si predat ieri.
mai multe: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-27&id=262374&kword=Filipine
vineri, 27 noiembrie 2009
Masacru in Filipine
joi, 26 noiembrie 2009
Catherine Ashton in solda Uniunii Sovietice
Un nou scandal risca sa izbucneasca in jurul numirii baronesei Catherine Ashton la carma diplomatiei Uniunii Europene din cauza trecutului sau asociat cu activitatile orchestrate din umbra de catre Moscova asupra Marii Britanii la inceputul anilor '80 prin intermediul unor organizatii non-guvernamentale, informeaza Hotnews. Europarlamentarul britanic Gerard Batten ii cere lui Barroso sa reconsidere aceasta decizie a numirii lui Ashton in baza mai multor probe care ii pot fi puse la dispozitie de catre dizidentul rus Vladimir. Europarlamentarul britanic Gerard Batten, din partea formatiunii Partidul Independentei din Marea Britanie (United Kingdom Independence Party - UKIP, n.red.) a acuzat-o recent pe actuala sefa a diplomatiei Uniunii Europene, socialista Catherine Ashton, de colaborare cu Uniunea Sovietica in anii '80, in calitate de trezorier al unui ONG. Acuzele lui Batten au fost formulate prin intermediul unei scrisori trimise presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, caruia ii cere sa reflecteze serios asupra noii desemnari a lui Catherine Ashton pentru functia de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si Securitate Comuna, care in viziunea sa, nu ar fi compatibila, din punct de vedere moral, cu trecutul oneros al laburistei britanice. Principalele acuze se invart in jurul activitatilor desfasutate de Catherine Ashton, in varsta de 53 de ani, care ar fi lucrat ca Trezorier al Campaniei de Dezarmare Nucleara (Campaign for Nuclear Disarmament - CND, n.red.), intre anii 1980-1982.
restul aici: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-26&id=262305&kword=gerard
miercuri, 25 noiembrie 2009
Lupu merge pe coarda moldovenista
Propus din partea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) pentru postul de presedinte la Chisinau, democratul Marian Lupu a declarat ieri dupa o sedinta a AIE, ca o noua sesiune de alegeri prezidentiale va avea loc in intervalul 7-10 decembrie, data exacta urmand sa fie stabilita la finele acestei saptamani. Actualul presedinte al democratilor si fostul comunist Marian Lupu, a declarat ieri ca nu va participa pe 1 decembrie la manifestarile prilejuite de "sarbatoarea unui alt stat", cu referire la Romania. "Sunt persoane care se identifica drept romani. Eu insa ma identific drept moldovean si am acest drept", a spus Lupu reluand tema moldovenismului lansata de Voronin.
Prima tentativa de alegere a sefului statului a esuat pe 10 noiembrie, cand comunistii condusi de Vladimir Voronin au parasit sala de sedinte a Parlamentului de la Chisinau, boicotand astfel iesirea din criza politica in care se afla Republica Moldova. Pentru ca Marian Lupu sa devina urmatorul lider al Republicii Moldova, coalitia de guvernamant AIE are nevoie de minimum opt voturi din partea comunistilor. In cazul in care va esua si a doua incercare, presedintele interimar Mihai Ghimpu va fi nevoit sa dizolve actualul Legislativ, fapt ce va declansa noi alegeri anticipate care nu vor putea avea loc mai devreme de toamna anului viitor. Liderii AIE au declarat de asemenea ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, vor veni cu un pachet de propuneri pentru comunisti in speranta ca si acestia il vor sustine pe Lupu.
ami mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-25&id=262265
marți, 24 noiembrie 2009
Baza ruso-sarba agita Balcanii
Temerile referitoare la constructia unei baze rusesti in apropierea orasului sarbesc Nis, situat la 200 de kilometri de granita cu Romania, preocupa si autoritatile de la Sofia iar presa bulgara se arata tot mai ingrijorata de adevaratele intentii ale Moscovei in legatura cu destinatia acestei baze, in conditiile in care acest oras este situat la numai 90 de kilometri si de granita cu Bulgaria. Reamintim ca Rusia si Serbia au semnat la sfarsitul lunii octombrie un acord pentru amplasarea in localitatea sarbeasca Nis, pana in 2012, a unei baze umanitare ce are ca obiectiv prevenirea dezastrelor naturale si tehnologice dar si interventia in cazul unor astfel de calamitati. Atat Rusia, cat si Serbia au declarat, la acel moment, ca aceasta baza nu va servi si scopurilor militare. Cu toate acestea, publicatia bulgara Sofia Echo se intreaba cum, in spatele acestor intentii nobile, recent, a putut fi observata prezenta unei unitati de genisti rusi in zona respectiva. Publicatia citata mai scrie ca, de obicei, in astfel de cazuri, statele fie semneaza un acord de intrajutorare, fie companii private infiinteaza centre logistice, de unde autoritatile pot inchiria mijloace de transport aeriene. Conform intelegerii oficiale, aviatia rusa urmeaza sa foloseasca baza in calitate de punct de plecare pentru contracararea consecintelor catastrofelor naturale. In legatura cu demararea constructiei acestei baze, ambasadorului rus in Serbia, Aleksandr Konuzin, a declarat ca lucrarile vor incepe in 2010 si ca aceasta va fi folosita in comun si de Bulgaria, Grecia, Macedonia sau Croatia. La fel de suspicioasa este si presa sarba care opineaza ca aceasta baza ar putea fi folosita pentru protectia viitorului gazoduct South Stream care urmeaza sa traverseze si teritoriul Serbiei. Sofia Echo dezvaluie de asemenea o serie de informatii neconfirmate, conform carora, serviciile secrete bulgare impreuna cu cele ruse intentionau sa infiinteze o unitate militara comuna pentru paza oleoductului Burgas-Alexandroupolis. Agentia de analiza americana Stratfor atrage atentia ca aceasta baza ar putea sa serveasca si scopuri militare in vederea coordonarii operatiunilor din Caucaz.
vezi si: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-24&id=262194&kword=baza
duminică, 22 noiembrie 2009
Primul roman care a votat in Brazilia este un batran in varsta de 82 de ani
Am fost placut surprins sa aflu de pe site-ul MAE, care acopera alegerile prezidentiale din strainatate, ca domnul Insuratelu Gheorghe, in varsta de 82 ani, domiciliat la aproximativ 450 Km distanta de sectia de votare, a votat la orele 08:20, ora Braziliei, in orasul Rio de Janeiro. Un exemplu frumos de civilitate pe care sper sa il urmeze si numeroasele comunitati de romani din Spania si Italia, care insumeaza circa doua milioane de romani in momentul de fata. Pe baza informatiilor primite de la misiunile României, pana la ora 14.00(ora României), la sectiile de vot deschise in strainatate au votat, pe baza estimarilor presedintilor de sectii aproximativ 27.500 de cetateni romani. Participarea cea mai numeroasa s-a înregistrat la sectiile de vot din Chisinau, cele 2 sectii de votare de la Bruxelles, Dublin, Viena si Zaragoza.
mai multe poze de la sectiile de vot din strainatate la: http://www.flickr.com/photos/maeromania/
Disputa teritoriala intre Chisinau si Kiev
Kievul a formulat la inceputul acestei saptamani pretentii teritoriale catre Republica Moldova in regiunea localitatii Palanca din raionul Stefan Voda, doleante pe care actuala guvernare de la Chisinau ar fi dispuse sa le accepte, transmite cotidianul Flux. Potrivit sursei mentinonate, aceste cereri teritoriale ar fi legate de acordul privind frontiera de stat dintre Republica Moldova si Ucraina, ratificat de Parlamentul de la Chisinau, in 2001, in timpul guvernarii Voronin-Tarlev, document care contine o anexa secreta unde sunt redate harti aditionale ce ar indica cedarea de catre Republica Moldova a sapte puncte ale frontierei comune dintre cele doua state in partea de sud si sud-est a tarii. Aceste puncte pe care Ucraina le doreste ar fi: sapte hectare din lacul Cucirgan; insula Nisaliu de pe Nistru ce se intinde pe cinci hectare; istmul atasat regiunii Odessa de la Palanca cu o lungime de 7,7 kilometri; Carabiber, o localitate mica locuita de gagauzi; o parte din raionul Basarabeasca; doi kilometri de frontiera din apropierea orasului Vulcanesti; mosia satului Giurgulesti de 1,8 kilometri ce se intinde pana la malurile Dunarii.
mai mult la http://www.flux.md/articole/8266/
sâmbătă, 21 noiembrie 2009
Europa anonimilor
Conform prevederilor Tratatului de la Lisabona, sefii celor 27 de state ale Uniunii Europene au decis sa numeasca in cea mai inalta functie a blocului comunitar o personalitate politica sustinuta de Paris si Berlin si agreata de Washington in persoana sefului Executivului belgian, crestin-democratului flamand Herman Van Rompuy. Conducerea diplomatiei europene a fost lasata pe mainile fostului comisar pentru comert, britanica Catherine Ashton, care va avea la dispozitie pentru urmatorii cinci ani un numar de 600 de diplomati si resurse financiare de aproximativ 50 de miliarde de euro. Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost ales joi seara, de catre omologii sai din toate statele Uniunii Europene, in functia de presedinte al Consiliului European, post ce echivaleaza cu cel de presedinte al UE, in timp ce functiile de Inalt reprezentant pentru Afaceri Externe (ministru de Externe - n.red.) si de vicepresedinte al Comisiei Europene au fost cumulate sub conducerea actualul comisar al Comertului, britanica Catherine Ashton, scrie Reuters. Cei doi demnitari isi vor putea exercita atributiile ce le revin in urma ocuparii acestor posturi incepand cu data de 1 decembrie, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, noua constitutie a Uniunii Europene
mai mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-21&id=262097
joi, 19 noiembrie 2009
Ungaria in prag de razboi civil
Violentele dintre grupurile de extrema dreapta si tiganii din Ungaria risca sa escaladeze intr-un adevarat razboi civil dupa evenimentele petrecute la finalul saptamanii trecute, cand simpatizantii partidului nationalist radical Jobbik si ai bratului sau armat, Garda Ungara, (interzisa prin lege -n.red.) s-au incaierat in localitatea ungureasca Sajobabony cu localnicii rromi, scrie ziarul ungar Nepszava, consultat de Agerpres. Incidentul a degenerat in violenta de la o declaratie injurioasa adresata tiganilor de catre liderul Jobbik, Vona Gabor, in cadrul unui discurs rostit in fata a catorva sute de oameni prezenti la eveniment dintre care circa doua treimi erau localnici si simpatizanti Jobbik, iar o treime erau rromi. Pe acelasi ton, autoproclamatul "voievod" al tiganilor, Kallai Csaba, a avut la randul sau o pozitie antisemita.
restul la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-19&id=261965
miercuri, 18 noiembrie 2009
Alistar da Romania ca fiind cea mai corupta din UE dupa cheremul agentiilor de rating
Romania este catalogata ca fiind tara cu cel mai ridicat nivel al coruptie din Uniunea Europeana, potrivit raportului "Indicele de Perceptie a Coruptiei", lansat ieri de organizatia non-guvernamentala Transparency International, al carui director executiv este Victor Alistar. "Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana, fiind perceputa ca cel mai corupt stat din Europa. In comparatie cu vecinii bulgari, care au crescut anul acesta cu doua zecimi, Romania a inregistrat anul acesta o stagnare", sustine indica Alistar. El a mai adaugat ca este prima stagnare incepand din 2002, fapt cauzat de lipsa de progres in directia reformelor institutionale ce vizeaza combaterea fenomenului coruptiei. Raportul a fost intocmit pe baza cifrelor oferite de agentiile de rating internationale si de mediul de afaceri. Romania a obtinut astfel un puntaj de 3,8 dintr-un total de 10, scor similar cu cel din 2008. In primavara lui 2009, mai multe state UE, printre care si Romania, au protestat impotriva practicilor agentiilor de rating pe care le-au acuzat de acordarea de estimari negative pentru a servi diverse interese particulare. Parlamentul European a decis de asemenea, in luna aprilie, ca agentiile de rating sa functioneze dupa un nou regulament pentru a fi evitate eventualele conflicte de interese.
Foto ZIUA: Mircea Paun
Ghaddafi, misionar musulman pentru italience
Cunoscut pentru iesirile sale neconventionale, presedintele libian Muammar Ghaddafi, a uimit din nou opinia publica mondiala cu o noua escapada in cadrul unei vizite la Roma atunci cand a incercat sa explice catorva sute de tinere italience ca religia musulmana este superioara celei crestine. Comandantul suprem al Libiei, colonelul Muammar Ghaddafi, a reusit din nou sa tina prima pagina a ziarelor internationale printr-o noua iesire excentrica, cerand, in timpul vizitei sale de luni de la Roma cu prilejul desfasurarii summitului FAO despre criza alimentara mondiala, sa ii fie aduse 500 de "femei frumoase", carora sa le propovaduiasca tainele religiei musulmane in incercarea de a le converti la Islam, noteaza cotidianul britanic Daily Telegraph. Ideea, scrie publicatia citata, i-ar fi venit lui Ghaddafi duminica dupa-amiaza cand a ajuns la Roma si a fost cazat in una dintre resedintele de protocol puse la dispozitie de gazdele italiene. Liderul de la Tripoli a cerut staff-ului sau sa-i gaseasca o audienta pentru a tine un discurs. Conform cerintelor lui Ghaddafi, femeile trebuiau sa se incadreze intre 18 si 35 de ani, sa aiba cel putin 1,73 metri inaltime si sa poarte tocuri. Totusi, acestora nu le erau permise decolteurile adanci si nici fustele scurte. Potrivit doleantelor lui Muammar Ghaddafi, audienta a fost formata in marea majoritate de modele carora li s-a spus de catre angajatorii de la firmele de recrutare ca urmeaza sa mearga la o petrecere. Dintre acestea au fost selectionate numai cele inalte, cu un aspect fizic placut si care au respectat indicatiile primite de a se imbraca sobru. Tinerele au fost transportate apoi cu autocare la resedinta ambasadorului libian la Roma, unde l-au asteptat mai bine de o ora pe Ghadaffi care si-a facut aparitia intr-o limuzina alba.
mai mult la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-11-18&id=261903
vineri, 13 noiembrie 2009
Prima vizita in Romania a premierului de peste Prut, Vlad Filat, s-a soldat cu un interviu in exclusivitate pentru ZIUA
Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a avut amabilitatea de a-mi acorda in exclusivitate un interviu pentru ziarul ZIUA. Cititi maine in ZIUA despre importanta acestei vizite in ceea ce priveste documentele oficiale pe care Romania si Republica Moldova le-au semnat si alte detalii despre comunisti si programul de guvernare a noului Cabinet de la Chisinau!
UPDATE: Filat relanseaza relatiile Bucuresti-Chisinau
Premierul de la Chisinau Vladimir Filat a semnat ieri la Bucuresti Conventia privind micul trafic la frontiera, initiata de Romania in martie 2008. Guvernarea comunista de la Chisinau a refuzat permanent semnarea acestei conventii care le permite locuitorilor din apropierea Prutului sa calatoreasca fara viza in Romania, pe baza unui permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de cel putin un an. Aflat la Bucuresti, Vladimir Filat a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA.
ll Sunteti pentru prima data in calitate de premier la Bucuresti, ce ne puteti spune despre Conventia pentru mic trafic la frontiera? Ce perspective vor fi deschise pentru cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului?
Dupa alegerile din 29 iulie, noi am inceput sa ne gandim la normalizarea relatiilor Republicii Moldova cu Romania. Ce fel de relatii vom avea? Raspunsul a fost relatii firesti, ceea ce inseamna deschidere si avand la baza tot ceea ce a tinut de istorie. Sunt foarte optimist in viitorul comun. Referitor la aceste documente, acesta este primul pas, mic, dar important, pentru cetatenii Republicii Moldova in calea spre dreptul de a circula liber in Uniunea Europeana. Acest document ofera posibilitatea de a circula doar pe un anumit segment de pe teritoriul roman pentru cetatenii de pe alt segment, adica cei ai Republicii Moldova. Este un inceput care, sper eu, intr-o perioada scurta de timp va avea si finalitate.
ll Ce asteapta Republica Moldova de la Romania?
Un parteneriat strategic. O deschidere totala fata de cetatenii Republicii Moldova si ne asteptam in continuare ca relatia sa fie bazata pe pragmatism si cat mai putine emotii. Doar asa vom avea sanse sa depasim situatia in care ne aflam acum.
ll Ce se intampla in negocierile cu Partidul Comunist?
Este mult a spune ca sunt negocieri.
ll Va indreptati spre anticipate din nou?
Eu nu vreau sa spun ca ne indreptam spre alegeri anticipate. Am spus punctul meu de vedere de mai multe ori. Alegerea presedintelui este un semn pentru intarirea demersurilor facute de Republica Moldova pentru a avea viteza si consistenta necesara in directia aderarii la Uniunea Europeana.
Sigur de victorie
ll Credeti ca veti obtine acele opt voturi necesare pentru alegerea presedintelui?
Da, eu raman increzator ca vor fi acele voturi, opt sau chiar mai multe voturi necesare pentru alegerea presedintelui. Totusi, trebuie sa spun si lucrul acesta ca pentru mine reprezinta si un demers uman. Daca va trebui sa platim acest pret al alegerilor anticipate, il vom plati pentru a avea si efectul acestui vot, ceea ce inseamna ca urmatoarele alegeri nu vor avea loc mai devreme de toamna anului viitor. Republica Moldova nu trebuie sa ramana in acest dezechilibru politic.
ll Credeti ca in cazul unor alegeri anticipate comunistii nu vor mai putea obtine nici macar acel numar de mandate?
Eu nu cred. Sunt sigur. Noi in acest interval urmeaza sa guvernam tara si, sa fiu foarte precis in expunere, Republica Moldova va fi guvernata eficient. Oamenii vor avea posibilitatea, in cazul alegerilor anticipate, sa simta diferenta intre guvernarea noastra si cea comunista.
Bani de la FMI
ll As dori sa va intreb care este stadiul negocierilor cu FMI?
Noi am finalizat negocierile cu FMI si a fost un proces complicat. Acest lucru a reprezentat un pas important in politica externa a Republicii Moldova. Am ajuns la o intelegere cu aceasta institutie, avem acordul care urmeaza sa fie aprobat de FMI. Acesta este un program pe trei ani de zile care prevede o suma de 590 de milioane de dolari, insa, in afara de aceasta suma, noi am accesat 126 de milioane pentru lucrari speciale in scopul de a acoperi deficitul bugetar.
ll Dar nu numai de la FMI se asteapta un ajutor financiar, ci si de la Rusia. Ar fi vorba de un imprumut de 500 de milioane de dolari...
Este vorba de un proiect financiar ce presupune multe conditii favorabile Republicii Moldova. Este vorba totusi de 150 de milioane de dolari. Eu am mai discutat o data cu premierul Federatiei Ruse, domnul Vladimir Putin si urmeaza sa primim un raspuns in legatura cu acest subiect probabil la urmatoarea intalnire pe care o voi avea cu dansul.
miercuri, 11 noiembrie 2009
Moldova fara cap
Clasa politica de la Chisinau nu a reusit nici de aceasta data sa ajunga la un consens in privinta relaxarii tensiunilor generate de alegerile legislative din luna aprilie. Comunistii s-a opus si de aceasta data alegerii fostului lor coleg de partid si actual lider al democratilor, Marian Lupu, la cea mai inalta functie in stat. Daca nici in urma celei de a doua incercari, deputatii Republicii Moldova nu reusesc sa aleaga un presedinte al tarii, Parlamentul va fi dizolvat pentru a doua oara in decursul acestui an. Legislativul de la Chisinau nu a reusit, ieri, sa il aleaga pe viitorul presedinte al Republicii Moldova din cauza unui nou refuz al comunistilor condusi de fostul sef al statului, Vladimir Voronin, de a acorda sprijin politic pentru candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) si totodata liderul democratilor, Marian lupu. In ciuda negocierilor intense cu actuala putere si a semnalelor din toate cancelariile occidentale si rasaritene, comunistii au decis sa paraseasca sala de sedinta, boicotand astfel desfasurarea scrutinului. In cadrul sedintei de vot, toti cei 53 de parlamentari AIE au votat in unanimitate in favoarea lui Lupu. Conform Constitutiei, in actualul context, alegerile vor fi repetate in decurs de 30 de zile.
mai mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-11&id=261574
marți, 10 noiembrie 2009
Basescu vrea si el o "revolutie a bunului-simt", da' pentru bloggeri!
Seful statului Traian Basescu a declarat azi la dezbaterea "The World Blogging Forum" ca bloggeri au responsabilitatea de a-si crea un set propriu de valori dupa care sa se ghideze in lipsa unei legislatii in domeniu. "Va asigur ca sunt un utilizator civilizat de Internet si adesea ma deranjeaza violenta pe internet, ma deranjeaza ca se observa deja un inceput de lipsa de responsabilitate a unor participanti la comunicare si cred ca a venit momentul ca dumneavoastra, utilizatorii cei mai mari ai internetului, sa va stabiliti propriile reguli", a spus Traian Basescu. Totusi, liderul de la Cotroceni nu ar vrea ca statul sa fie responsabil pentru o eventuala ingradire a libertatii de comunicare prin impunerea de reguli pentru diferitele platforme de comunicare. El a plasat aceasta responsabilitate pe obrazul blogger-ului. Ma indoiesc ca o astfel de metoda ar da rezultate. Fie, ori lasi pe fiecare sa scrie despre orice vrea, ori iti asumi responsabilitatea pentru eventualele bariere juridice. Autocenzura este o chestiune optionala pe care daca vrei o aplici, daca nu, nu ... si sincer nu cred ca esti cu nimic lipsit "de bun-simt" in cazul in care ai si pareri mai taioase pe care le exprimi chiar si prin metode extreme. Articolul tau va fi citit in mod optional si nu exista cred cineva care sa fie detinatorul "adevarului absolut", fapt pentru care exista de asemenea optiunea cititorului de a dezbate, eventual chiar si de a critica, optica ta vizavi de subiectul X. Cred, in primul rand, ca bloggul este o platforma a dialogului si a dezbaterii, inainte de a fi o rampa de lansare in spatiul virtual al acelor "adevaruri absolute" de care vorbeam mai sus. Niciodata nu am fost de acord cu stilul standard de scris mai ales in materie de jurnalism si cred ca fiecare blogger (jurnalist, unde este cazul) trebuie sa se simta in largul lui cand scrie, fara bariere, sau astfel de "reguli de obraz". "Pe aceasta extraordinar de lata autostrada a internetului ar trebui sa functioneze propriile dumneavoastra semne de circulatie, in asa fel incat autostrada sa fie ferita de accidente si sigura. Este, cred, esential ca internetul sa ramana o lume a corectitudinii, o lume a informatiei corecte, a informatiei in timp real", a afirmat seful statului. Ma intreb daca Traian Basescu crede ce spune? Ii aduc aminte domnului presedinte ca tocmai campanie electorala pentru Cotroceni a devenit, in spatiul virtual, un loc de aruncat cu laturi si manipulare grosolana in special a tinerilor internauti. "Cei patru fantastici" cu sanse reale la prezidentiale se faulteaza in tot felul de filmulete, poze trucate, dosare si stau in expectativa pentru a scoate arsenalul greu de mizerii odata cu apropierea "zilei Z" de 22 noiembrie. Oare asta e moralitate sau "bun-simt", oricum vreti sa ii spuneti? Sau e vorba doar de o exceptie, de o singura luna... neagra?!
p.s. ca sa fie clar ... acest post nu este unul de campanie sau alte mizerii electorale!
Foto ZIUA: Lucian Curelariu
vineri, 6 noiembrie 2009
Capra lui Berlusconi e mai grasa decat a vecinului britanic
Silvio Berlusconi, premierul aventurier de la Roma, se bucura nevoie mare ca Italia a depasit Marea Britanie in materie de PIB. Il Cavalieri s-a aratat mandru ca, in ciuda faptului ca el petrecea cu fete usor trecute de majorat, economia italiana a redevenit astfel a sasea economie mondiala la nivel de PIB, dupa ce in anii '90 cedase acest loc Marii Britanii. "Nu este deloc rau pentru o economie nationala care reprezinta doar 3,6% din economia mondiala. Chiar nu avem de ce sa ne plangem", a spus Berlusconi. In marea sa ingafare, fostul cantaret si animator de gondola, pardon ... vas de croaziera, a explicat el care este ca sanatoasa economie italiana, la care si romanii contribuie cu 1% din acest PIB pe care-l lauda, se bazeaza pe industrie si nu pe speculatii bancare asa cum face Marea Britanie. Bineinteles, urmatoarea paralela a fost facuta cu Germania, motorul Uniunii Europene, sugerand ca Berlin este urmatoarea tinta a Romei. El a mai adaugat ca depasirea Marii Britanii nu se datoreaza numai regresului economic al acestei tari, ci si relansarii economiei italiene in ultimele luni
Leia Mais…miercuri, 4 noiembrie 2009
Mossadul si Operatiunea "Livada"
Saptamanalul german Der Spiegel a dezvaluit, ieri, in paginile sale, povestea de spionaj care a stat la baza operatiunii "Livada" intreprinsa la 6 septembrie 2007 de catre fortele aeriene ale Israelului in scopul de a distruge un reactor nuclear pe care Siria dorea sa il construiasca la al-Kibar (in partea de est a Siriei - n.red.).
Oficialii de la Tel Aviv au aflat despre intentiile Siriei in domeniul nuclear inca din 2006 prin intermediul agentilor Mossadului care au reusit sa copieze de pe hard-diskul laptopului unui oficial sirian de rang inalt, cazat intr-un hotel de lux din cartierul londonez Kensington, o serie de informatii secrete vizavi de planurile Damascului.
mai mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-11-05&id=261357
Ucraina fenteaza cu Bistroe
Kievul trimite noi semnale ca nu are nici cea mai mica intentie de a stopa lucrarile la canalul de mare adancime Dunare - Marea Neagra pe bratele Chilia si Bistroe, in ciuda tuturor avertismentelor venite din partea organismelor internationale de mediu. Presa ucraineana a inceput o noua ofensiva mediatica prin care doreste sa deturneze atentia asupra acestor chestiuni aruncand vina in spatele Romaniei. Directorul general al Directiei Generale Afaceri Juridice din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Cosmin Dinescu, a declarat ieri ca "Toate declaratiile care au aparut in ulima perioada in presa ucraineana nu corespund realitatii. Proiectul este, in continuare, in afara dreptului international. Nu a existat si nu exista vreo confirmare a legalitatii sale de vreo institutie sesizata, mai mult decat atat, pasii procedurali intreprinsi de partea ucraineana raman doar atat - pasi procedurali". Autoritatile romane si ucrainene intentioneaza sa realizeze impreuna o monitorizare ecologica a Deltei Dunarii pe ambele partile ale granitei comune, a declarat la finele saptamanii trecute ambasadorul ucrainean cu insarcinari speciale Aleksei Sovkoplias. Anuntul a fost facut de oficialul de la Kiev in timpul unei conferinte de sustinute in finalul sedintei parlamentare pe problematici ce tin de dezvoltarea regiunii Dunarii, eveniment ce a avut loc la Ismail (regiunea Odesa - n.red.), relateaza cotidianul Ukrainski Novini, consultat de Agerpres. "Am reusit sa obtinem acceptul Romaniei pentru desfasurarea unei monitorizari ecologice comune in toata Delta Dunarii", a intarit Sovkoplis, sugerand ca Romania s-ar fi opus pana in prezent acestei initiative.
continuare la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-11-04&id=261265
luni, 2 noiembrie 2009
Si europarlamentarii scuipa... cateodata!
Azi dimineata, pe un frig de crapau pietrele, ma indreptam incet spre sediul Ministerul Afacerilor Externe, unde urma sa aiba loc o conferinta de presa in legatura cu sistemul de vot pentru romanii din strainatate si alte aspecte adiacente. Am iesit eu frumos de la metrou, cand ce sa vad in fata ochilor? Un europarlamentar! Era chiar “jurno-politicianul” Traian Ungureanu aka TRU de la Bruxelles. Ok, am zis ... iote-l pe TRU! Nimic deosebit. Omu' venea din sens invers cu o pereche de casti in urechi, usor zgribulit si grabit nevoie mare ... probabil primise ceva sarcini de partid deoarece venea din directia sediului PD-L de pe aleea Modrogan. Aveam si inainte o parere nu foarte buna despre dansul din ce apucasem sa citesc din opera-i aleasa, dar dupa episodul de azi, am reusit sa ma conving in totalitate despre el, ca caracter, ca sa zic asa. Pai bine bre nea europarlamentare ... sa scuipi matale asa in vant ca ultimu' aurolac tocmai pe b-dul Aviatorilor pe langa oamenii care au pus si ei acolo o stampila, poate si pentru talica? Acum ma gandesc de unde astfel de porniri primitive... sa fie oare din cauza faptului ca ne aflam in apropierea “palatului” lui Malaxa reincarcat in “Free Jiji”? In fine ... iti doresc “sa scuipi” bine cateva vorbulite si la Bruxelles, da' poate macar un pic si in interesul romanilor care te-au trimis, din pacate, acolo!
p.s. Imi pare rau ca nu l-am putut fotografia ca sa ii trimit poza amintire la Parlamentul European
Caricatura: Bogdan Petry
la http://artofpetry.blogspot.com/