marți, 9 februarie 2016

INTERVIU EXCLUSIV EVZ cu liderul PPE, Joseph Daul: „Partidele politice pro-ruse, în frunte cu Dodon și Usatîi, nu fac situația din țară mai ușoară”



Liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a avut amabilitatea de a acorda un interviu în exclusivitate pentru „Evenimentul Zilei”, ediția de Republica Moldova, în care liderul celei mai puternice familii politice europene a vorbit despre ce înseamnă pentru cetățenii acestei țări integrarea în UE, necesitatea imperativă a reformelor prin indicarea României ca exemplu de urmat și despre cum Rusia lucrează continuu pentru a submina acest proces care, până acum, nu a adus decât beneficii palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova. Redăm mai jos discuția avută cu PPE:

Republica Moldova se confruntă acum cu o serie de proteste anti-guvernamentale, cum puteți descrie scena politică de la Chișinău din ultimii ani?

Sunt un susținător fervent al integrării Republicii Moldova în UE pentru ca succesele Moldovei sunt, de asemenea, și succesele noastre. Însă este nevoie de acțiuni urgente din partea noului guvern pentru a atenua criza economică în care se află Moldova. Autoritățile de la Chișinău trebui, de asemenea, să implice și reprezentanți ai societății civile în elaborarea unei strategii de îmbunătățire a țării în ansamblu. Protestele reprezintă un exercițiu democratic prin care oamenii își arată nemulțumirile pe care autoritățile trebuie să le asculte și să le ia în considerare. Noul guvern, care este controlat de Plahotniuc care se pretinde a fi pro-european, încă trebuie să demonstreze de ce este capabil și ce poate face pentru propriii cetățeni. Vom monitoriza și evalua îndeaproape acest guvern în baza rezultatelor sale. Partenerii europeni se așteaptă ca interesele și necesitățile oamenilor să fie puse mai presus decât interesele a doar câtorva persoane.

Pe lângă faptul că Moldova se afla într-o situație dificilă, campaniile populiste de dezinformare și manipulare alimentate și conduse de partidele politice pro-ruse în frunte cu Dodon și Usatîi nu fac situația din țară mai ușoară. Suntem conștienți de această propagandă și suntem gata să comunicăm mai mult cu oamenii din Moldova pentru ca aceștia să nu devină victime ale politicienilor populiști.
Oamenii s-au săturat de corupție și vorbe goale, a venit timpul ca acei care conduc țara să livreze ce au promis. Cu toate acestea, cred cu vehemență că parcursul european al Moldovei este cea mai bună opțiune pentru oamenii de acolo și pentru un viitor mai bun al țării. Tarile din Europa centrală și de est au reușit să reformeze și să se dezvolte împreună cu suportul UE; suntem gata să oferim același lucru și Moldovei.

Se așteaptă UE de la partidele din Republica Moldova, în ceea ce privește reformele?

Vreau să văd o Moldovă în care statul de drept, o justiție independentă, și lupta împotriva corupției prevalează. Numai atunci când aceste condiții vor fi îndeplinite, Moldova va fi în măsură să atragă în continuare investiții străine pentru a crea mai multe locuri de muncă și a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor. Oamenii vor să locuiasca într-o țară fără corupție și unde banii nu dispar din bugetul public.
Acordul de asociere UE-RM constituie deja un parcurs excelent cu o listă completă de reforme care trebuie implementate. Republica Moldova are nevoie de reforme urgente necesare pentru a putea oferi cetățenilor un sistem de justiție independent, transparent şi responsabil. Mai mult, instituția Procuraturii și instanța constituțională trebuie reformată, precum și a economiei și a sectorului financiar. În același timp, Moldova are nevoie de o clasă politică pro-europeană capabilă și determinată să implementeze aceste reforme, și care nu în ultimul rând să se bucure de încrederea și suportul oamenilor. Așteptăm de la noul guvernul nu numai rezultate concrete dar și să pună bunăstarea tuturor oamenilor din Moldova mai presus decât interesele sale personale.


Credeți că este nevoie acum de fondurile europene pentru ca Republica Moldova să continue parcursul european? Tototdată, un acord cu FMI are rezolva cele mai mari probleme financiare din Moldova? Cât de imperativ este pentru Chișinău să primească bani din Vest?

Sprijinul financiar din partea UE pentru Moldova este imperativ pentru a obține progrese în implementarea reformelor necesare și a ajuta oamenii si țara să se dezvolte și să prospere. UE este gata să ofere ajutor dar pentru aceast are nevoie de un guvern stabil care sa implementeze reformele necesare; numai atunci noi vom fi capabili sa-i ajutam pe oamenii din RM. Sprijinul financiar din Occident este conditionat de reforme. UE nu vrea nimic mai mult decât o Moldovă independentă din punct de vedere economic, prospera, și stabilă, in comparatie cu Rusia care preferă o Moldova captiva, slabă și instabilă.

De părere aveți despre sprjinul pe care România l-a acordat până acum Republicii Moldova pentru a se apropia de Uniunea Europeană? Poate Bucureștiul să facă mai mult și care ar fi aceste lucruri, după ce România a spus deja că va acordat un ajutor financiar de 150 de milioane de euro?

Date fiind legăturile istorice și cumplita situație economică a Chișinăului, înțeleg că așteptările oamenilor din Moldova dinspre România sunt mari. UE și România au fost întotdeauna dornice să ajute Moldova în vremurile cele mai tulburi. În particular, decizia premierului Dacian Cioloș de a oferi sprijin financiar Chișinăului, sub forma unui împrumut bilateral, a fost foarte binevenită. Mai cred și că acele condiționalități atașate împrumutului este cea mai corectă abordare pentru a se asigura faptul că Executivul Republicii Moldova va implementarea reformele necesare pentru a ține țara pe drumul european. Așa cum a concluzionat în raportul (MCV - n.r.) de săptămâna trecută și Comisia Europeană, România a înregistrat rezultate bune în lupta împotriva corupției. Colaborarea strânsă între cele două state, nu poate fi benefică decât pentru Moldova. Bunele practici ale României în lupta cu corupția, întărirea statului de drept și reformarea sistemului de justiție sunt exemple bune pentru Moldova din care își pot lua notițe și apoi învăța din ele.

Există o dezbatere la Chișinău între liderii protestelor dacă să suspende sau să amâne acordurile cu Bruxellesul pentru circa doi ani de zile. Toți cei trei lideri ai pieței – Năstase, Usatîi și Dodon – au fost de acord asupra acestui lucru în cadrul unui talk-show politic televizat. Ce ne puteți spune despre astfel de planuri?

Beneficiile Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova sunt clare și ar trebui explicate fiecărui cetățean: liberalizarea vizelor, extinderea vănzării produselor moldovenești pe piața UE, investiții străine ce conduc la crearea de noi locuri de muncă, acestea sunt doar câteva exemple. Moldova este de asemenea țara din afara UE care primește cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. Haideți să reamintim oamenilor că, în 2014, atunci când Rusia a impus embargo pentru produsele moldovenești, UE a ridicat imediat cotele de export pentru Republica Moldova, fapt ce a general supraviețuirea pentru mulți fermieri din Republica Moldova.

Recent, președintele rus Vladimir Putin a ordonat o întâlnire a Consiliului Național de Securitate pe tema situației din Republica Moldova. Credeți că Rusia va interveni și mai multe în criza de la Chișinău?

Este evident că Rusia își dorește stoparea procesului integrării europene al Republicii Moldova. A fost întotdeauna interesată de a submina politicile UE din cadrul Parteneriatul Estic, precum și dezvoltarea unor țări precum Moldova, Georgia și Ucraina, în ciuda dorinței clare a acestora de a se apropia de UE. Cred că Moscova nu va pierde oportunitatea de a încerca să deturneze cursul european al Moldovei, dar în același timp trebuie remarcată și dorința moldovenilor de a nu se mai lăsa încă o dată păcăliți de capcanele trecutului, dorință pe care eu personal și partidul meu (PPE - n.r.) o susținem totalmente. Pentru Moldova, prosperitatea vine din Vest, nu din Est.

Cât de aproape este Moldova de a repeta un scenariu ca cel al Maidanului de la Kiev, în cazul în care cabinetul Filip nu demisionează și refuză să fie organizate alegeri anticipate?

Cred ca ar trebui să ne abținem de a face comparații între protestele de la Chisinau și euromaidanul din Ucraina. Protestatarii ucraineni de pe Euromaidan au luptat și și-au pierdut viața pentru valorile UE și pentru a asigura cursul pro-european al țării lor. Moldova a ales deja să se apropie de UE. Însă oamenii vor să vadă o evoluție în acest sens cu rezultate clare în combaterea corupției endemice din instituțiile publice și private, precum și asigurarea condiţiilor pentru implementarea celorlalte reforme menționate în Acordul de asociere RM-UE, care au fost amânate sau care nu au fost încă puse în aplicare. Cred că nu ar trebui să speculam despre posibile scenarii viitoare. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu lupta împotriva corupției va continua. Istoria ne-a arătat că voința poporului nu trebuie subestimată.


A consemnat Mădălin Necșuțu

Publicat în EvZ Moldova

Leia Mais…
 
Dofollow Banner