Fostul presedinte rus regreta ca nu a putut duce in ultimii zece ani o politica externa mult mai agresiva si anunta ca Moscova va lucra in continuare in directia dezvoltarii capacitatilor de atac, care, in viziunea sa, vor mentine echilibrul global de forte. In acelasi timp, in schimbul semnarii tratatului START-2, Moscova propune un troc de informatii referitoare la capacitatile militare pe care le poseda SUA si Rusia. Rusia este nevoita "sa dezvolte sisteme de arme ofensive" pentru a putea contracara sistemul scutului antiracheta american, a declarat ieri premierul rus, Vladimir Putin aflat intr-o vizita la Vladivostock, cu prilejul inaugurarii unei fabrici a producatorului auto sud-coreean SsangYong. In caz contrar, Statele Unite se vor simti "complet protejate" si vor avea posibilitatea "sa faca tot ce vor vrea", a adaugat oficialul de la Moscova. "Pentru a mentine echilibrul, trebuie sa dezvoltam sistemele ofensive, nu sisteme de racheta defensive, asa cum face SUA. Problema rachetelor defensive si a armelor ofensive sunt foarte strans legate", a declarat Putin, citat de BBC. Seful Executivului de la Moscova a mai spus ca, in cazul in care Rusia nu isi va lua contramasuri, efectele unei astfel de decizii se vor rasfrange asupra influentei sale pe plan mondial. "Cu un scut, partenerii nostri s-ar simti in siguranta si ar face tot ce doresc, echilibrul ar fi anulat si ar exista o mai mare agresivitate in politica si economie", a adaugat Putin.
Inarmare pana-n dinti
La inceputul saptamanii trecute, seful Statului Major al armatei ruse, generalul de armata Nikolai Makarov anunta ca noua doctrina militara a Rusiei, care urmeaza sa fie promulgata de presedintele rus, Dmitri Medvedev, va face mult mai precise situtiile in care Moscova isi poate utiliza armamentul nuclear.
"Va pot spune ca aceasta descrie clar si precis situatiile in care Rusia isi rezerva dreptul sa recurga la arsenalul sau nuclear", a remarcat seful Statului Major al armatei ruse, enumerand totusi cateva din aceste situatii: in caz de agresiune cu o astfel de arma impotriva Rusiei sau a aliatilor sai, in cazul in care ar fi pericol insasi existenta Federatiei Ruse ca stat. Aceleasi precizari le-a facut in luna noiembrie si secretarul Consiliului Securitatii Rusiei, Nikolai Patrusev, fostul sef al FSB. Acesta a mentionat ca noua doctrina militara a Rusiei contine o parte introductiva si trei capitole, dintre care primul, intitulat "Pericole de razboi si amenintari militare", formuleaza si descrie amenintarile interne si externe, precum si natura unor potentiale conflicte in care ar putea fi implicata Rusia.
mai mult la http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-30&id=263615
vezi si http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-30&id=263617
miercuri, 30 decembrie 2009
Bad boy Putin
marți, 29 decembrie 2009
Radiografia socio-politica a Republicii Moldova pentru anul de cotitura 2009
Evolutia politica si sociala a Republicii Moldova in anul 2009 a fost marcata profund de protestele anticomuniste din luna aprilie din capitala tarii, care au condus, in ultima instanta, la schimbarea puterii de la Chisinau.
Evenimentele de la inceputul lunii aprilie, din centrul Chisinaului, au atras atentia intregii opinii publice mondiale asupra situatiei din Republica Moldova, iar agentia rusa de stiri RIA Novosti le-a inclus in topul celor mai importante evenimente ale anului, alaturi de testele nucleare din Coreea de Nord, pandemia de gripa A/H1N1 sau razboiul gazelor dintre Rusia si Ucraina.
Protestele anticomuniste de la Chisinau au inceput la 6 aprilie, ca o actiune impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, castigate de Partidul Comunistilor (PCRM), dar care au fost declarate drept fraudate de catre opozitia de atunci. Actiunea a inceput de la un mars de protest organizat in timpul zilei, la care au participat circa o suta de persoane. Acestia au decis sa se intalneasca seara la monumentul lui §tefan cel Mare din centrul capitalei Republicii Moldova pentru a declara data de 6 aprilie zi de doliu. Tinerii s-au adunat la locul de destinatie purtand panglici negre la maini si au aprins cate o lumanare, in scurt timp insa spatiul din jurul monumentului a devenit neincapator, astfel incat acestia s-au deplasat spre presedintie.
Ulterior, cand si locul din fata presedintiei a devenit neincapator, manifestantii s-au indreptat in grup inspre Piata Marii Adunari Nationale (PMAN), unde de obicei se desfasoara cele mai mari actiuni de protest din Chisinau si unde la inceputul anilor '90 au fost organizate demonstratii care au condus la proclamarea independentei Republicii Moldova. In Piata, tinerilor li s-au alaturat primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte al Partidului Liberal (PL), liderul Partidului Liberal Democrat Vlad Filat, precum si alti lideri politici.
Principalele evenimente insa s-au derulat a doua zi, pe 7 aprilie. Protestele au inceput de dimineata in PMAN, fiind coordonate de cativa lideri politici. Dar, in scurt timp, acestia au pierdut controlul asupra unei bune parti din protestatari, care s-a deplasat spre sediile parlamentului si presedintiei pe care le-au inconjurat. Politisti din brigazile speciale au blocat sediile celor doua institutii si chiar au inceput sa-i impinga pe participanti de pe trepte. Aceasta insa i-a intaratat si mai mult pe manifestanti, iar actiunile de mai departe au scapat de sub orice control.
Primele actiuni violente au inceput in fata presedintiei, unde manifestantii au inceput sa arunce cu oua si pietre in cladirea institutiei, dar si in politistii care blocau accesul. La scurt timp, actiunile au devenit si mai violente, manifestantii au inceput sa smulga blocuri de piatra si bucati de pavaj de pe trotuare, marcajul rutier si suportul de fier al acestora si sa arunce in politisti.
Apelurile repetate ale unor lideri politici de a recurge doar la actiuni pasnice nu au fost luate in seama.
In scurt timp, actiunea care se declara de protest, impotriva comunistilor, a degenerat insa in acte de vandalism. Manifestatii au distrus mai intai geamurile cu pietre, desi in spatele acestora nu era nimeni care ar fi prezentat un pericol. Apoi acestia au patruns in sediile celor doua institutii, unde au devastat tot ce le-a iesit in cale. De la etajele de sus ale parlamentului era aruncate calculatoare, mobilier, documente oficiale, proiecte de legi. Jos, cei care ii urmareau au aprins cateva ruguri. Sala de sedinte a parlamentului a fost devastata. Tinerii au distrus usi si fotolii. Altii insa au scos ce au mai putut din sediul legislativului. Cativa participanti la actiuni au fost vazuti cu calculatoare si componente de la acestea, pe care le scoteau din parlament si le luau cu ei. Altii le scoteau pentru a le sfarama in aplauzele frenetice ale multimii.
In acelasi timp, pe parcursul intregii zile, un alt protest s-a desfasurat la cateva sute de metri distanta. Aici au ramas persoanele care din start au optat impotriva violentelor, iar lor li s-au alaturat si liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL), Aliantei Moldova Noastra (AMN), precum si altor formatiuni de opozitie. Ei de asemenea s-au declarat in favoarea unor actiuni pasnice si civilizate de protest.
Dupa-amiaza, guvernul a organizat o sedinta extraordinara, prezidata de presedintele de atunci Vladimir Voronin, care a acuzat partidele de opozitie de instigarea acestor actiuni si tentativa de uzurpare a puterii in stat.
Ulterior, cei trei lideri au fost chemati la intrevederea cu conducerea statului in privinta actiunilor violente de protest. Conditiile impuse de ei in cadrul acestora a fost retragerea invinuirilor, acces liber la mass-media publice si, cel mai important, invalidarea alegerilor. Dar nu s-a ajuns la un numitor comun.
Un alt eveniment care a marcat protestele din acea zi a fost arborarea drapelului Romaniei pe sediile presedintiei si parlamentului. Acest fapt a fost utilizat de catre conducerea tarii pentru a blama Romania de organizarea acelor actiuni. A doua zi, Voronin a invinuit oficial Romania, in aceeasi zi, ambasadorul Romaniei Filip Teodorescu a fost expulzat si a fost rechemat ambasadorul de la Bucuresti. In plus, conducerea de la Chisinau a introdus regimul de vize pentru cetatenii romani, in pofida unei legi care prevede scutirea de vize pentru cetatenii statelor membre UE. Ulterior, practic toti jurnalistii romani au fost expulzati sau au plecat din Republica Moldova, de frica autoritatilor.
Desi in timpul devastarilor de la parlament si presedintie politia practic nu a ripostat, organele de mentinere a ordinii publice au intervenit in forta noaptea, catre ora 1.00, cand in centrul orasului practic nu mai era nimeni. Cateva zeci de persoane care se mai aflau in piata au fost inconjurate si batute crunt de politisti. Au fost operate arestari, potrivit martorilor.
Politia a anuntat ca a arestat circa 300 de participanti, dar, potrivit unor date neoficiale, aproape o mie de persoane au fost retinute. Zeci de tineri au acuzat ca au fost maltratati in locurile de detentie, iar societatea civila si opozitia au sustinut ca mai multi tineri au fost omorati. Aceste afirmatii nu au fost demonstrate pana in prezent, dar un tanar de 23 de ani, Valeriu Boboc, este considerat un martir al regimului comunist. Ulterior au urmat atrocitati in locurile de detentie, dar si arestari in plina strada, in universitati sau scoli.
In urmatoarele cateva zile protestele din centrul Chisinaului au mai continuat, dar cu o amploare mult mai mica, dupa care s-a renuntat la organizarea lor.
Comunitatea internationala a condamnat violentele si a chemat partile la calm, dar dupa aceasta a condamnat actiunile organelor de forta si maltratarile din penitenciare. Mai multe misiuni, in special europene, au fost in Republica Moldova pentru a examina situatia la fata locului.
In paralel cu aceste actiuni, in Republica Moldova se desfasura si o activitate politica intensa. Dupa mai multe scandaluri de fraudare a alegerilor, Curtea Constitutionala a validat totusi rezultatele acestora. Comunistii au obtinut 60 de mandate de deputat din 101, iar PL, PLDM si AMN - 40 de mandate.
Pentru alegerea presedintelui erau necesare 61 de voturi. Comunisti au inaintat-o la aceasta functie pe fostul premier Zinaida Greceanii. Dar in contextul acuzatiilor reciproce dure, a protestelor din aprilie, in situatia in care relatiile politice dintre comunisti si opozitie s-au antagonizat si mai mult, fosta opozitie a refuzat categoric sa aleaga presedintele, astfel ca parlamentul a fost dizolvat si au fost anuntate alegeri anticipate.
La 29 iulie, dupa o campanie in care protestele din aprilie au fost principala tema de discutie, comunistii au pierdut majoritatea parlamentara, pentru prima data dupa mai bine de opt ani si in mai putin de patru luni, cand obtinusera 60% din mandatele de deputat. Acest scor a fost si o consecinta a protestelor din aprilie, in urma carora opozitia s-a coalizat, mai multe partide au renuntat sa mai participe la alegeri in favoarea celor trei formatiuni care au intrat in parlament. In plus, are loc prima sciziune importanta in randul PCRM, care este parasit de fostul presedinte al parlamentului, Marian Lupu. Acesta preia conducerea Partidului Democrat, pe care il aduce in parlament.
Desi au trecut aproape noua luni, autoritatile statului nu au inaintat nici o versiune oficiala privind organizatorii actiunilor violente. Intre timp au fost constituite si doua comisii, una parlamentara, alta la solicitarea lui Voronin, care inca nu au prezentat nimic. Totusi au fost vehiculate mai multe versiuni privind protestele din aprilie
Prima versiune, inaintata de fosta conducere comunista de la Chisinau, sustine ca actiunea a fost organizata de liderii partidelor de opozitie care nu au obtinut majoritatea la alegerile parlamentare si au incercat sa destabilizeze situatia, actiunea fiind calificata ca o tentativa de uzurpare a puterii in stat.
Voronin a acuzat Romania ca ar fi fost implicata in organizarea manifestatiilor de la Chisinau. 'Noi stim ca in spatele acestor tulburari se afla anumite forte din Romania. O dovada in acest sens sunt drapelele romanesti care au fost arborate pe institutiile de stat ale Republicii Moldova', a declarat Voronin in cadrul unei intrevederi cu reprezentanti ai societatii civile si ai institutiilor de invatamant, la sediul guvernului de la Chisinau. Pe de alta parte, fosta opozitie a acuzat guvernarea comunista de organizarea actiunilor respective. Partidul Liberal considera ca, pentru a acoperi fraudarea alegerilor din 5 aprilie si a abate atentia opiniei publice de la aceasta, folosindu-se de protestele pasnice ale cetatenilor, guvernarea comunista a inscenat o presupusa tentativa de lovitura de stat, de care sa acuze partidele de opozitie, in interior, si Romania, ca dusman extern al statalitatii Republicii Moldova.
O alta versiune, prezentata de liderul Partidului Popular Crestin Democrat Iurie Rosca, sustine ca actiunile de strada din Republica Moldova sunt inspirate, finantate si organizate de serviciile secrete rusesti, dupa un scenariu pregatit de fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate al Moldovei, Valeriu Pasat, inca din anul 2005. Potrivit lui, la Chisinau, actiunile au fost conduse din umbra de fostul presedinte moldovean Petru Lucinschi, apropiat al unor cercuri de interese rusesti.
La Chisinau mai circulau si alte doua versiuni, care sunt insa mai putin vehiculate. Prima ar fi ca actiunile au fost provocate de serviciile transnistrene, pentru destabilizarea situatiei si pentru a distrage atentia Chisinaului si comunitatii internationale de la reglementarea conflictului transnistrean, iar a doua se refera la faptul ca tinerii au actionat din proprie initiativa, iar evenimentele a reprezentat doar o revolta a maselor. In prezent, o comisie parlamentara activeaza in vederea elucidarii evenimentelor respective, iar cea constituita de Voronin a fost desfiintata de presedintele interimar Mihai Ghimpu. Mandatul comisiei parlamentare, care urma sa prezinte concluziile in decembrie, a fost prelungit pana in aprilie 2009. Intre timp, mai multor fosti functionari, inclusiv fostei conduceri a Ministerului de Interne, le-au fost deschise dosare penale in legatura cu evenimentele din aprilie. Totusi, nu se stie cand sau daca se va afla vreodata ce s-a intamplat de fapt dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie. Cert este ca acele miscari au modificat semnificativ evolutia politica a tarii, iar unii analisti vorbind despre o a doua Miscare de eliberare nationala in Republica Moldova, dupa dobandirea independentei in 1991.
sursa Agerpres
"Papa", teroristul Al-Qaida
Fortele de securitate americane sunt in alerta maxima dupa ce un tanar originar din Nigeria, Umar Farouk Abdulmutallab (foto), a incercat, in ziua de Craciun, sa detoneze un dispozitiv explozibil improvizat la bordul unei aeronave Airbus apartinand companiei americane Northwest Airlines care facea legatura intre Amsterdam si Detroit. Barbatul a fost impiedicat sa comita atentatul aerian de catre alti pasageri care s-au napustit asupra lui si a fost pus sub acuzare sambata in SUA. Familia tanarului, care a fost antrenat in Yemen timp de o luna de catre capetenii ale retelei Al-Qaida, sustine ca a anuntat disparitia si modificarea comportamentului acestuia acum doua luni.
Familia nigerianului afirma ca tatal acestuia, fost ministru nigerian si in prezent un bancher bogat, ar fi alertat agentiile de securitate straine acum aproximativ o luna si jumatate. O sursa oficiala americana a indicat in timpul weekend-ului ca tatal lui Umar a devenit atat de ingrijorat de radicalizarea islamica a fiului sau, incat a anuntat chiar ambasada Statelor Unite ale Americii de la Abuja. Cotidianul britanic The Telegraph scria ieri ca atat profesorii, cat si colegii sai de la Scoala Britanica din Togo si-l amintesc pe Umar ca pe un elev plin de energie si serios, ale carui viziuni pioase ii atrasesera pseudonimul de "Papa". Mai tarziu, datorita "mintii sale luminate", a fost poreclit "Alfa", un termen local asociat cu denumirea de profesor islamic. Surprinderea este cu atat mai mare cu cat tanarul, in varsta de 23 de ani, provine dintr-o familie cu o reputatie excelenta in Nigeria, tatal sau fiind unul dintre cei mai apreciati bancheri din aceasta tara, ocupand intre altele functia de fost director al Bancii Nationale a Nigeriei.
mai mult la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-12-29&id=263559
miercuri, 23 decembrie 2009
Basarabia si Bucovina dintotdeauna
de Tesu Solomovici
Prima mea intalnire cu Basarabia a avut loc, in anii studentiei, prin intermediul lui Xenopol. Nimeni altul n-a scris mai profund despre etnicul romanesc si natiunea romana ca ieseanul A. D. Xenopol. In lucrarile de istorie si etnopsihologie ale acestuia, Basarabiei ii este rezervat un loc preferential.
Desigur, nu toate tezele expuse se mai sustin si astazi, politica raselor, tema atat de indragita de Xenopol, fiind in acest sens un exemplu.
E si opinia lui C. Schifirnet, cel care a antologat si ingrijit editarea lucrarii "Natiunea romana". Demersul lui Xenopol, atrage atentia istoricul, trebuie insa inteles in contextul concret de la inceputul secolului al XX-lea, cand se contura din ce in ce mai clar reasezarea raporturilor intre tarile europene pe principiul nationalitatilor. Xenopol avea credinta, pornind de la miscarile ce aveau loc in statele europene, ca "romanii trebuie sa se uneasca cu popoarele latine in speranta conservarii propriei identitati si a realizarii idealului national de unire a tuturor teritoriilor locuite de romani intr-un singur stat".
Inceputul secolului XXI a amplificat viziunea lui Xenopol privind raporturile internatiuni, ideea unitatii de ginta fiind surclasata de interesele marilor grupe de populatii si ale zonelor de interes strategic, adica Uniunea Europeana asa cum ea fiinteaza astazi. Acest organism politico-economic nu si-a propus niciodata discutarea rapirii Basarabiei si Bucovinei, provinciile istorice ale Romaniei, tara membra a Uniunii Europene.
Cand se implinea un secol de la ruperea "din trupul Moldovei a celei mai bune jumatati a ei - Basarabia", Xenopol scria cu durere ca ciuntirea tarii de catre Rusia a fost cu atat mai adanc simtita, cu cat ea se altoise pe o ciuntire de mai inainte, aceea a Bucovinei, anexata prin silnicie de Austria.
Atunci, ca si acum, aceste doua rasluiri provoaca romanilor durere in suflet. Recentul praznic al moscovitilor, al "alipirii" celor doua provincii romanesti la "mareata Rusie", e iritant si superfluu. Cu atat mai mult cu cat astazi, ambele provincii nu se mai afla intre granitele rusesti, iar modul ignobil prin care Basarabia a fost rapita nu cinsteste istoria Rusiei. Nedreptatea acestei rapiri poarta amprenta politicii "celor mai tari contra celui mai slab", subliniaza Xenopol. Rapirea Basarabiei a avut loc la sfarsitul razboiului declarat de turci rusilor in 1806, care s-a prelungit pana in 1812, si s-a incheiat "printr-o lovitura de trasnet cazuta asupra capului Moldovei". Cand trupele rusesti au trecut Nistrul, ele au pretextat dorinta de a apara Tarile Romane si de a le elibera de sub dominatia turceasca.
Altruismul rusesc si-a aratat repede adevarata-i fata. Rusia nu a inapoiat romanilor libertatea uzurpata de turci, dimpotriva, a preschimbat suzeranitatea si asuprirea turceasca cu stapanirea moscovita, scrie Xenopol. Nici vorba de idealuri, nici vorba de sentimente si prietenie. Pur si simplu, Rusia lua Basarabia ca despagubire pentru razboiul purtat impotriva turcilor, chipurile in interesul Moldovei.
Romanii de atunci incetasera sa-i vada pe rusi ca eliberatori din silnicia otomana, precum romanii de astazi au incetat de mult sa vada in ei "eliberatorii de sub jugul fascist". Sirul lung al actelor de nedreptate comise de rusi fata de romani a continuat si fatarnicia ruseasca a fost din nou dovedita in cursul razboiului din 1877-1878. Romanii si-au varsat sangele alaturi de armata ruseasca, zdrobindu-i, in comun, pe turci, dar din nou, lipsiti de noblete, rusii s-au auto-despagubit infigand si mai puternic ghearele in Basarabia.
Aceasta pagina tragica
de istorie romaneasca
inca nu e incheiata...
http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-23&id=263439
nota mea: Unul dintre cele mai reusite editoriale pe care l-am citit anul asta. Acid dar in acelasi timp diplomat si elegant, domnul Tesu Solomovici termina frumos un an editorialistic la cel mai inalt nivel, asa cum de altfel si-a obisnuit cititorii fideli, fie ca ii sunt sustinatori sau critici. Pentru acest motiv as dori sa ii urez colegului meu septagenar multa sanatate si putere de munca in continuare pentru ca presa romaneasca si ziarului ZIUA nu ar fi acelasi fara editoriale sale. Bravo domnule Tesu!
luni, 21 decembrie 2009
Déjà vu politic pe malurile Prutului
“Niciodata nu iti intrerupe dusmanul atunci cand acesta face o greseala”, spunea imparatul francez Napoleon Bonaparte. Acest citat celebru se pare ca fost insusit, aproape doua secole mai tarziu, si de actualele guvernari de pe ambele maluri ale Prutului. Scenele politice de la Chisinau si Bucuresti au mers simbiotic aproape de aceeasi linie pe care o indica Napoleon. Sincer, ma indoiesc ca, atat coalitia de guvernare Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), cat si PD-L, partidul care l-a sustinut la presedintia Romaniei pe Traian Basescu, au avut oameni de acelasi calibru in materie de strategie politica in staff-urile de campanie. Totusi, cert este ca ambele entitati politice s-au mulat pe acelasi calapod victorios. Daca ne referim la Republica Moldova, unitatea in randul celor patru partide politice care au trecut pragul electoral de 6% – Partidul Liberal Democrat (PLD), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) sau Alianta Moldova Noastra (AMN) – a fost determinanta de inlaturarea de la putere a ultimului regim comunist din Europa, care pret de opt ani, a fluctuat in cadrul unor politici duplicitare intre Bruxelles si Moscova. In plan intern, reformele anemice si starea degradanta in care societatea de peste Prut ajunse, a coalizat, in special populatia tanara, la rasturnarea parca vesnicului Partid Comunist condus cu mana forte de Vladimir Voronin. Refuzul de a preda puterea, dar si luptele care macinat partidului din interior, au condus in cele din urma la plecarea unor figuri fruntase ale acestei formatiuni. Sarabanda autodistrugerii a avut ca punct de plecare despartirea de Marian Lupu, unul dintre oamenii in care comunistii isi pusesera sperantele in preluarea partidului dupa lasarea la vatra a militianului Voronin. Au urmat apoi sa paraseasca corabia alti patru deputati -Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc, Valentin Guznac si Ludmila Belcenkova – unii dintre ei cu o influenta sporita in randul PCRM. In urma refuzului de a vota presedintele, in ciuda faptului ca PCRM nu avansase nicio propunere, comunistii au pactizat din nou, intr-o logica de tip sovietic, cu ideea de a nu vota presedintele, asumandu-si aruncearea Moldovei intr-o gaura neagra din punct de vedere economic si politic. Haosul creat astfel nu poate fi refacut mai devreme de un an de zile, timp in care PCRM nu face decat sa se autodistruga din scaderea popularitatii si situarea lor intr-o zona ambigua a scenei politice de la Chisinau. Bineinteles, ca artizanul acestor politici falimentare are si un nume. Sforarul din spatele comunistilor se numeste Mark Tkaciuk si a catalogat drept “eminenta cenusie” din culisele comunistilor. Combinatiile politice ale “strategului” Tkaciuk au impins corabia comunistilor spre stanci iar el nu e este niciun Odiseu, sau ca sa fiu mai latin pentru compozitorii temei “moldovenismului”, nu este niciun Ulise. Traversand Prutul, se poate inca observa ca de abia acum, viata politica incepe sa revina la normal si la Bucuresti. Cele noua luni de guvernare contra naturii dintre PD-L si PSD nu a facut decat sa nasca un conflict in care s-au angrenat forte antagonice nemaintalnite in lupta pentru putere de pana acuma in Romania. Si ca sa ramanem intr-un ton belicos, toate formatiunile politice si-au angajat cei mai buni mercenari in strategii de companie de pe piata pentru a atinge chiar si prin mijloace machiavelice de ultima speta obiectivul suprem. Incrancenarea luptei politice a atins cotele paroxismului. Chiar daca nu a avut aceeasi tema romantica care o punea in mijloc pe Elena (si nu Udrea), razboiul troian de Romania a opus in finala pe presedinte in functie Traian Basescu (centru-dreapta) si liderul PSD. Mircea Geoana (centru stanga). Ca si la alegerile parlamentare din Basarabia, scrutinul prezidential din Romania a fost pe muchie de cutit, Basescu invingandu-l pe Geoana cu 50,3% la 49,7%. La fel ca la Chisinau, deputatii PSD, Gabriel Tita si Razvan Ţurea au iesit din randuri acestui partid si s-au inscris in randul independentilor. Spre deosebire de Voronin, mai multi grei din interiorul PSD, cunoscuti si sub denumirea generica de “baroni locali”, au sarit la “beregata” lui Geoana, punct vulnerabil indicat in trecut de fostul fruntas PSD, Miron Mitrea. La acest complot pentru mazilirea lui Geoana, lucreaza in prezent Vasile Dancu si Ioan Rus (Cluj), Gheorghe Nichita (Iasi) sau Marian Oprisan (Vrancea), oameni cu state vechi in randul pesedistilor. Intreaga operatiune pare sa se desfasoare sub atenta arcuire de bagheta a dirijorilor Mitrea si Nastase, condusi de acelasi vechi regizor cu iz moscovit, Ilici Iliescu. Daca peste Prut, combinatorul-sef se numeste Tkaciuk, la noi in Romania acesta se cheama Hrebenciuc. E adevarat ca rezonanta ucraineana din numele celor doi poate fi deferita ironicului. La fel ca si in cazul comunistilor de la Chisinau, social-democrati de la Bucuresti sunt pusi in fata unei destramari fara precedent care pare sa urmeze logica lui Iulius Cezar – “Dezbina si cucereste”, cu diferenta ca hemoragia a fost una interna iar „pacientul rosu”, care a rezistat operatiei electorale, a murit!
sursa Karadeniz Press: http://karadeniz-press.ro/kara/editorial-deja-vu-politic-pe-malurile-prutului/
Se intampla acum 20 de ani - 21 decembrie 1989 (FOTO)
Sursa: blog Victor Roncea. Mai multe foto la:http://victor-roncea.blogspot.com/2009/12/21-decembrie-1989-fotografii-rare.html
joi, 17 decembrie 2009
Mai, animalule! Fa-ne macar si acum un bine si retrage-te in mizeria ta!
Asasinii lui Ion Iliescu
@ZIUA va prezinta marturia incendiara a supravietuitorului oribilei diversiuni "Trosca", din 23 decembrie 1989, regizata de generalul Militaru, ministrul Armatei numit de emanatul numarul "0"
Protejat de procurorii politici din Parchetul General, Ion Iliescu continua sa minta cu privire la implicarea sa in actiunile din decembrie 1989, care au umplut strazile marilor orase de sute de morti. Nu mai departe de cateva saptamani, Ion Iliescu declara ca n-a aflat niciodata cine au fost "teroristii", precum si faptul ca datorita actiunilor acestora el si "emanatii" sai nu ar fi reusit formarea unui centru de putere decat abia in 27 decembrie 1989 cand s-ar fi definitivat constituirea plenului CFSN.
ZIUA publica azi o noua marturie care demonstreaza ca Ion Iliescu si complicii sai cu studii la Moscova controlau in totalitate Armata, inca din 22 decembrie 1989. Povestea asa-zisilor teroristi nu a fost decat o sinistra diversiune menita sa-i legitimeze la Putere pe "emanati". Cazul uciderii cu premeditare a fostului colonel Gheorghe Trosca (fost sef al statului major al Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista - USLA), in seara zilei 23 decembrie 1989, in fata sediului Ministerului Apararii Nationale, demonstreaza ca oamenii pusi de Ion Iliescu in fruntea Armatei i-au omorat cu sange rece pe militarii care le stiau trecutul KGB-ist. Dupa macel, Trosca si militarii sai au fost prezentati tarii intregi drept "teroristi", cu ajutorul Televiziunii Romane controlata de "emanati". Sadismul diversiunii "Trosca" releva modul in care unitati ale Armatei primeau ordine criminale de a mitralia fara motiv tot ce misca (civili si militari laolalta) pentru a face populatia sa creada ca "teroristii care trag din toate pozitiile" exista aievea. Cateva vehicule ARO blindate (ABI), supranumite "cutii de conserve", pline cu uslasi condusi de col. Trosca au fost chemate in fata sediului MApN de insusi generalul Nicolae Militaru, cel care a fost pus ministru al Apararii in 23 decembrie chiar de Ion Iliescu. Militaru, aflat in sediul MApN, a ordonat spulberarea ABI-urilor, dupa ce el le chemase pentru a-l apara de "teroristi". Ordinul efectiv de tragere a fost transmis tancurilor din fata MApN de col. Safta (avansat ulterior general) cu urmatorul text: "Nimiciti prin foc si calcare cu senile". Dupa ce militarii din ABI-uri au fost ciuruiti de mitralierele jumelate de pe tancuri, cadavrele acestora au fost tinute in strada sase zile, cu pancarte pe care scria "teroristi" pentru ca trecatorii sa le scuipe, sa le arda cu tigara ori sa urineze pe ele. Capul colonelului Trosca, desprins de trup, a fost asezat in batjocura, cu o tigara in gura, infipt pe osia rotii unui ABI rasturnat. Deloc intamplator, Trosca a fost ofiterul de contrainformatii care in anii '80 l-a depistat pe generalul Nicolae Militaru (pus in functia de ministru) drept colaborator al fostului KGB, motiv pentru care Nicolae Ceausescu l-a trecut pe "linie moarta". Diversiunea Trosca a fost si o razbunare.
Iliescu detinea Puterea din 22 decembrie
Constantin Isac (unul dintre revolutionarii care in 22 decembrie 1989 s-a dus la Televiziune) a nimerit in valtoarea evenimentelor printre "emanatii" lui Ion Iliescu, care se erijau in liderii Revolutiei vorbind natiunii pe micile ecrane. Isac a devenit in 22 decembrie membru al CFSN si este persoana care l-a arestat pe Ilie Ceausescu (fratele dictatorului). El s-a aflat in primele zile de dupa fuga Ceausestilor langa Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican, dar si generalii Victor Stanculescu, Dan Voinea si Mihai Chitac, atat la TVR, cat si la MApN. Isac relateaza ca in ziua de 22 a ajuns de la TVR, la sediul MApN, cu o Dacie in care se mai aflau Petre Roman si generalii Voinea si Chitac. Isac arata: "In jurul orei 16.00 si-au facut aparitia, sosind de la TVR Ion Iliescu, Gelu Voican, Mihai Ispas, Mihai Montanu, cpt. Lupoi si gen. Militaru. Dupa ce acestia au luat loc, gen. Victor Stanculescu a comunicat masurile luate pana atunci. Discutia a fost intrerupta de aparitia gen. Stefan Guse si el venind de la TVR. Intreband cum ne numim, gen. Militaru a spus ca Frontul Salvarii Nationale, fiind sustinut de Iliescu". Isac atesta ca la MApN s-a luat decizia ca cei prezenti sa faca parte din Consiliul FSN si sa se elibereze legitimatii de membri ai CFSN, iar conducatorul militar al Revolutiei sa fie gen. Stefan Guse (seful Marelui stat Major), dupa care echipa de la MApN s-a deplasat la sediul CC al PCR. Aici, Iliescu a prezentat multimii, din celebrul balcon, masurile luate, dupa care s-a redactat vestita lista a CFSN in care Ion Iliescu a fost adaugat primul pe lista, la pozitia "0". De mentionat ca in seara zilei de 22, la TVR s-a anuntat ca gen. Nicolae Militaru este noul ministru al Apararii. Constantin Isac mai declara ca in ziua urmatoare - 23 decembrie, deoarece se imprastiase la nivelul conducerii CFSN zvonul ca USLA ar lupta impotriva Revolutiei, a incercat sa dovedeasca falsitatea acestor informatii, dupa ce avut mai multe intalniri cu sefii USLA. Isac a stabilit o intalnire cu seful USLA - col. Ardeleanu (trecut si el pe lista CFSN), pentru a merge impreuna la Ministerul Apararii si a prezenta situatia reala. Intrucat accesul spre sediul MApN era blocat de tancuri, a prezentat legitimatia de membru al CFSN si a telefonat la USLA pentru a fi preluat spre destinatia sa de un echipaj al acestei unitati. Au sosit doua ABI-uri ale USLA. Isac s-a urcat in cel condus de col. Gheorghe Trosca. Isac nu stia la acel moment ca gen. Militaru ordonase expres ca blindatele usoare ale USLA sa fie conduse personal de Trosca, pe motiv ca trebuiau eliminati "teroristi" care trageau de la Restaurantul Orizont spre sediul MApN.
Macelul
In fata sediului MApN (strajuit de numeroase tancuri) Isac relateaza ca "tancul din spatele nostru lateral stanga a tras o rafala de mitraliera. Gloantele au ciuruit ABI-u ranind doi ocupanti... Trosca a luat legatura radio cu unitatea comunicand ca se trage asupra noastra, ca avem raniti... ni s-a comunicat sa ne apropiem de tancul din fata, sa oprim sa asteptam trei semnale luminoase si apoi sa-l urmam... ni s-a semnalizat... dupa care tancul din fata noastra a tras o rafala de mitraliera, mi-am dat seama ca ne vor macelari. I-am spus lui Trosca: Stai jos ca astia ne omoara!". Isac mai arata ca supravietuitorii, printre care si Trosca au coborat repede din blindate, pentru a se pune la fereala in unghiul mort de tragere al tancului, iar el a scapat de lumina reflectoarelor, a fugit dupa un bloc, si s-a ascuns sub o Skoda, unde a stat nemiscat o parte din noapte, fara sa fie dibuit de militarii inarmati trimisi sa-l caute. A doua zi, dupa ce i s-a acordat ajutor medical la o policlinica pentru ranile suferite, a revenit la locul faptei: "ABI-urile era asezate impreuna, desi ele se aflasera cam la 20 m unul de altul, indreptate catre MApN, cu inscrisul <
Sapte morti, 11 orfani, nicio ancheta
Revoltat de cele intamplate, Isac marturiseste ca in 26 decembrie si urmatoarele zile a incercat sa ajunga la Iliescu si Roman pentru a-i informa despre diversiune, insa militarii din anturajul acestora l-au indepartat. Generalul Militaru, dar si alti "emanati" ai Revolutiei au incercat sa-l discrediteze in anii care au urmat, acreditand ideea ca ar fi "nebun" sau ar "inventa". Procurorii militari au musamalizat cu nesimtire dosarul penal prin 1992. Nici un alt procuror nu a catadicsit pana in prezent sa redeschida aceasta ancheta in care toti autorii sunt cunoscuti. "Diversiunea Trosca" s-a soldat cu sapte cadavre. Unsprezece copii au ramas orfani de tata.
Razvan Savaliuc
http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-18&id=263307
miercuri, 16 decembrie 2009
Precedentul maresalului Antonescu in Transnistria
Conform documentelor pastrate la Arhivele Nationale ale Romaniei, deportarea tiganilor din Romania in anii '40 in urma ordinulul maresalului Ion Antonescu s-a facut conform unui plan organizat si monitorizat indeaproape de institutiile statului. Date despre evolutia acestui proces se regasesc in documente intocmite de catre institutii precum Inspectoratul General de Politie, Inspectoratul General de Jandarmi, Prefectura Politiei Capitalei sau alte institutii de acest gen din tara.
Problema deportarii tiganilor a fost pusa pentru prima oara in discutie in februarie 1941. Aceasta nu se referea initial la deportarea acestora in Transnistria, ci scoaterea lor din Bucuresti din cauza numarului ridicat de infractiuni comise. In sedinta Consiliului de Ministri din 7 februarie 1941, maresalul Ion Antonescu a vorbit despre scoaterea tiganilor din Bucuresti si mutarea lor in zone compacte din Baragan. Ulterior ocuparii de catre armata romana a teritoriului transnistrean, a fost pusa in practica ideea deportarii tiganilor in acest spatiu. Decizia oficiala prin care era reglementata punerea in practica a planului de evacuare a tiganilor a fost luata personal de Antonescu in mai 1942, dupa dobandirea Transnistriei, fapt ce a inlesnit deportarea acestora in afara granitelor tarii. Criteriul care a stat la baza acestui plan l-a constituit un recensamant realizat in graba la 25 mai 1942. Acest document impartea tiganii in doua categorii: "nomazi" si "stabili". In aceste doua clasificari erau inclusi tiganii care nu aveau mijloace financiare de sustinere si care nu aveau meserii precise, dar si recidivistii inchisi pentru diverse infractiuni.
continuarea la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-17&id=263232
Basarabia pamant tiganesc
Roman Konopliov, expert pentru Transnistria in cadrul Institutului pentru Strategie Nationala din Moscova, propune Rusiei sa sustina proiectul "Basarabia - pamant pentru romi", informeaza Agerpres. Institutul este condus de controversatul politolog Stanislav Belkovski (foto), care in anul 2004 a prezentat planul ce-i poarta numele, potrivit caruia Republica Moldova ar urma sa se uneasca treptat cu Romania, prin acordarea independentei Transnistriei. Konopliov considera ca o "Republica Moldoveneasca Transnistreana" ar deveni un centru de atractie pentru moldoveni, aceasta fiind practic singura tara ce recunoaste existenta unei natiuni ca "moldovenii". In opinia expertului rus este putin probabil ca cei aproxiamtiv un milion de moldoveni care s-au mutat in Rusia sa se intoarca in provincia romaneasca Moldova, deoarece acolo ei au locuri de munca, iar copiii lor merg la scoli rusesti. "Daca vor dori sa traiasca in cultura lor, ei vor putea merge in Transnistria, fiind siguri ca acolo va fi asa cum a fost candva in Moldova unita - alfabet chirilic, iar in casele vecine, fratii lor ortodocsi rusi si ucraineni", a mai adaugat acesta, subliniind faptul ca o Transnistrie multinationala va castiga recunoasterea internationala si va putea proteja pe deplin identitatea fiecarui grup etnic care locuieste pe malul stang al Nistrului. (Ioan Tudor)
continuare la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-17&id=263231
marți, 15 decembrie 2009
Craciun in doua tururi la Chisinau
Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta a scris ieri ca Republica Moldova se afla in pragul unei secesiuni socio-religioase cauzate de lipsa de coeziune intre Mitropolia Moldovei, care se subordoneaza Bisericii Ortodoxe Ruse si Mitropolia Basarabiei, care apartine Bisericii Ortodoxe Romane. In paralel, publicatia amintita face referire la ultimul recensamant realizat in 2004 pe teritoriul Republicii Moldova care arata ca romanii ar reprezenta 2,1% din populatia totala a tarii, recensamant pe care expertii Consiliului Europei l-a catalogat drept incorect. Presa din Federatia Rusa isi exprima indignarea vizavi de decizia adoptata recent de Guvernul de la Chisinau prin care cetatenii Republicii Moldova vor avea libera ziua de 25 decembrie, data in care crestinii sarbatoresc ziua Craciunului conform calendarului gregorian. Cotidianul Nezavisimaia Gazeta opineaza ca aceasta decizie are un deosebit caracter politic deoarece autoritatile de la Chisinau doresc ca si cetatenii de peste Prut sa poata serba aceasta zi cu cei din Romania sau cu cei din toate celelalte state ale Uniunii Europene.
mai mult: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-15&id=263119
sâmbătă, 12 decembrie 2009
S.O.S. Angela Merkel: salvati Grecia de la faliment
Cancelarul german cheama cele 16 tari din zona euro sa acorde sprijin economiei elene ajunsa in stare critica. Germania, locomotiva Uniunii Europene, face presiuni asupra noului Guvern socialist de la Atena sa puna imediat in aplicare reforme socio-economice draconice pentru a putea face fata colapsului financiar in care se afla acesta tara, situatie care ar putea angrena in aceasta gaura neagra economica si alte state din zona Marii Mediterane. Autoritatile de la Atena risca, in cazul in care situatia nu va fi remediata, sa fie nevoite sa faca fata unor noi violente de strada cauzate de starea economica extrem de grava in care se afla tara.
Sefa Guvernului de la Berlin a facut joi apel la statele membre ale Uniunii Europene sa se implice activ in stoparea efectelor negative care au pus stapanire pe intreaga economie a Greciei. Angela Merkel s-a referit totodata la "responsabilitatea comuna" vizavi de statele membre din zona euro, sugerand ca este necesara punerea unei mai mari presiuni pe guvernele nationale care au probleme bugetare."Daca, spre exemplu, exista probleme cu Pactul de Stabilitate si Crestere intr-o tara si acestea pot fi rezolvate numai prin intermediul reformelor sociale intreprinse in aceste tari, bineinteles ca se ridica o intrebare: ce influenta are Europa asupra parlamentelor nationale pentru ca Europa sa nu poata fi oprita (din dezvoltare - n.red.)", a declarat Merkel in cadrul unui amplu discurs despre starea economiei europene cu prilejul unei intalniri a celei mai mari familii politice europene de centru-dreapta (PPE - n.red.) consumata joi la Bonn.
continuare: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-12&id=263080
Uniunea Europeana imparte bani pentru saracie si poluare
Sefii de state si de guverne ale UE au negociat intens un program pe trei ani de lupta impotriva incalzirii globale prin sprijinirea financiara tarilor sarace, punand in paralel problema depasirii crizei financiare care inca se adanceste in mai multe state europene. Discutiile s-au axat pe teme precum scaderea somajului, strategia UE in Afganistan sau adoptarea Programului Stockholm privind cooperarea in materie de justitie. Liderii Uniunii Europene au convenit acordarea unui sprijin financiar pentru mediu in valoare de 7,2 miliarde de euro, pe o perioada de ani, catre statele sarace reafirmandu-si angajamentul de a reduce cu 30% emisiile de dioxid de carbon pana in 2020, cu conditia ca si alte state puternic industrializate sa adopte masuri asemanatoare. Decizia UE reprezinta rezultatul unei negocieri interne si se doreste a fi un semnal puternic al Uniunii vizavi de discutiile pe care liderii europeni urmeaza sa le poarte cu toate marile puteri mondiale in cadrul summitului ce se desfasoara in paralel la Copenhaga in vederea protejarii planetei de efectele poluarii la nivel global. Acesti bani sunt destinati tarilor in curs de dezvoltare pentru a-si dezvolta economii mai putin poluante si pentru a face fata impactului pe care il prezinta incalzirea globala.
mai mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-12&id=263081
marți, 8 decembrie 2009
UE sterila in Orientul Mijlociu
Sefii diplomatiilor europene s-au intalnit ieri la Bruxelles in speranta ca vor adopta o rezolutie care sa rezolve disensiunile dintre palestinieni si israelieni, pe fondul negocierilor fara nici un progres dintre cele doua parti. Documentul redactat la finalul dezbaterilor nu a reusit sa gaseasca o modalitate de rezolvare a acestei crize, ci s-a multumit sa indemne la continuarea negocierilor in ceea ce priveste situatia Ierusalimului de Est si a crearii statului palestinian. "In lumina recentelor incidente, Consiliul Afacerilor Externe cere tuturor partilor sa se abtina de la orice actiuni provocatoare. Consiliul reafirma ca nu a recunoscut niciodata anexarea Ierusalimului de Est...
mai mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-09&id=262892
Prorusul Ianukovici conduce in Ucraina
Cu aproximativ o luna inaintea datei de 17 ianuarie, cand sunt programate alegerile prezidentiale din Ucraina, sondajele de opinie realizate de diverse institute il dau drept castigator detasat pe liderul Partidului Regiunilor (prorus, de opozitie -n.red.), Viktor Ianukovici. Aleksandr Buhalov, sociologul ucrainean care a coordonat cel mai recent sondaj, a declarat ca in cazul in care alegerile prezidentiale s-ar fi desfasurat in 29 noiembrie, Viktor Ianukovici ar fi obtinut 29,8% din intentiile de vot ale cetatenilor, urmat la mare distanta de actualul premier de la Kiev, Iulia Timosenko, care ar fi cumulat 14,8% din optiunile electorale ale votantilor.
Departe de cei doi se afla actualul presedinte proocidental Viktor Iuscenko, care insa nu ar obtine mai mult de 4% din voturile ucrainenilor. Buhalov a mentionat ca acest sondaj ar fi fost efectuat in perioada 22 - 30 noiembrie pe un esantion de 1.000 de persoane din 85 de regiuni ale Ucrainei si are o marja de eroare de sub 3,2%.
continuare la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-09&id=262889
luni, 7 decembrie 2009
Anticipate la Chisinau
Deputatii de peste Prut nu au reusit nici de aceasta data sa ajunga la un consens politic in ceea ce priveste alegerea viitorului sef al statului, scrutinul fiind sabotat din nou de catre comunistii condusi de fostul presedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Conform Constitutiei, presedintele Parlamentului, care detine in acelasi timp si calitatea de sef interimar al statului, are obligatia de a dizolva Parlamentul in scopul declansarii de alegeri anticipate care nu vor putea avea loc mai devreme de toamna lui 2010.
Sedinta de ieri a Legislativului de la Chisinau a contabilizat un nou esec in alegerea viitorului presedinte al Republicii Moldova cu largul concurs al Partidului Comunist (PCRM) aflat sub conducerea lui Vladimir Voronin. Acestia au decis din nou boicotarea alegerii candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) Marian Lupu (foto dreapta) la conducerea statului, refuzand deliberat sa puna capat unei crize politice prelungite. La procedura de vot au participat doar deputatii AIE, in timp ce comunistii au decis sa isi organizeze propria sedinta separata, inaintea celei oficiale, in cadrul careia a fost pusa problema unitatii la vot, in conditiile in care mai multi deputati din randurile acestei fractiuni s-au aratat dispusi sa il voteze pe Marian Lupu. Unii fruntasi ai comunistilor, printre care si directorul agentiei de stiri procomuniste Omega, Alexandru Petcov, a declarat ieri, dupa sedinta plenara a PCRM, ca in interiorul acestui partid ar exista "tradatori".
mai mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-08&id=262821
Victorie chinuita sau infrangere la mustata?
Rezultatele finale provizorii centralizate de Biroul Electoral Central (BEC) din toate sectiile de votare il indica castigator al celui de-al doilea al alegerilor prezidentiale pe Traian Basescu, candidatul sustinut de PD-L la aceste alegeri, cu 50,33% (5.275.808 de voturi), in timp ce contracandidatul sau, Mircea Geoana, sustinut de Alianta PSD-PC a reusit sa cumuleze 49,66% (5.205.760 de voturi) din intentiile de vot ale romanilor, a declarat luni purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet dupa ce aceasta institutie a primit electronic toate procesele-verbale din toate sectiile de votare. Numarul total al alegatorilor inscrisi in copiile listelor electorale permanente a fost 18.303.224, iar la urne s-au prezentat 10.620.116, adica 58,02% , a mai spus Muhulet. Numarul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.481.568, respectiv 98,69%, nule fiind declarate 138.476, reprezentand 1,3%.
Foto ZIUA: Lucian Curelariu
sâmbătă, 5 decembrie 2009
La Coltea, asteptand in frig sa-mi votez prezidentiabilul
Hotarat nevoie mare sa imi fac datoria civica de a-mi vota viitorul presedinte, am decis sa ma trezesc cu noaptea in cap si sa merg la vot. Zis si facut. Totusi, am zis sa nu fiu chiar cel dintai care da cu capul in usa sectiei de votare si am ajuns la 7:15 la sectia speciala de votare 635 amenajata in incinta spitalului Coltea. Bineinteles, ca vreo 30 de persoane cu un simt civic mai dezvoltat ca al meu asteptau cuminti la o temperatura de 8 grade Celsius in fata unei aripi a spitalului Coltea ce ne cam ameninta sa cada pe noi. In mai putin de 15 minute, gangul care duce spre intrarea in sectie se umple cu un 70-80 de persoane. Imi zic: "Ce bine ca ai venit de dimineata!", de parca ailalti saracii venisera tarziu. Trece un sfert de ora, se face si jumate, trec alte 15 minute, se face opt fara un sfert. Intre timp o serie de cetateani gravi, parca in exercitiul functiunii se perindau pe langa noi pe gangul stramt. La un moment dat, dupa vreo jumatate de ora in care nimeni nu s-a miscat, iese un politist care ne explica ca este vorba de "un incident", fara sa ne lamureasca. Era vorba de faptul ca la una din cele 5 stampile de la sectie cazuse acea bucata de cauciuc pe care este imprimat cuvantul "votat". Acu' stau si ma intreb daca ziua a inceput asa si s-a stat 30 de minute pentru un astfel de "incident" banal, intr-o sectie atat aglomerata din centrul Capitalei, cam cate vor mai urma pana deseara si cam cati oameni vor mai tremura iritati pe gangul de la Coltea printre muncitorii care, de dimineata, duminica, se apucasera sarguincios de reparat fatada spitalului? Cu toate acestea, va indemn sa mergeti la vot pentru ca nu avem doar drepturi, ci si obligatii... din pacate!
p.s. la ora 8:15 asteptau sa intre in cabinetele de votare de la Coltea in jur de 100 de persoane asa ca va sfatuiesc sa alegeti si celelalte sectii de votare din lista pe care v-am pus-o la dispozitie mai jos!
La nivelul Capitalei sunt constituite 34 de sectii de vot speciale, conform prevederior art. 7^1 din OUG 95/2009, "Sectiile de votare se organizeazã dupã cum urmeazã: d) în orase, municipii si comune se vor organiza sectii de votare speciale, de regulã în gãri, autogãri si aerogãri; se vor organiza sectii de votare speciale si în campusurile universitare; în aceste sectii îsi exercitã dreptul de vot alegãtorii prevãzuti la art. 19^5 alin. (4)." Lista acestora a fost definitivata de Ministerul Administratiei si Internelor din acel moment si a facut obiectul Hotararii de Guvern 1051/23.09
Bucuresti:
1. Sectorul 1 Gara de Nord P-ţa Gării de Nord nr. 1-3
2. Sectorul 1 Scoala Generala nr. 1 Sf Voievozi Str. Atelierului nr. 25
3. Sectorul 1 Aeroportul Internaţional Băneasa Bucureşti “Aurel Vlaicu” Soseaua Bucureşti Ploieşti Nr 40
4. Sectorul 1 Colegiul Tehnic Media Str. Jiului nr. 163
5. Sectorul 1 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti B-dul. Mărăşti nr.59
6. Sectorul 2 Gara de Est (Obor) B-dul Gării Obor nr. 1
7. Sectorul 2 Căminul de studenţi nr. 3 UniversitateaTtehnică de Construcţii Bucureşti Str.Inginerilor nr.29
8. Sectorul 2 Căminul de studenţi nr. 4 UniversitateaTtehnică de Construcţii Bucureşti Str.Inginerilor nr.11
9. Sectorul 3 Spitalul de Psihiatrie „Dr. Constantin Gorgoş” Bd. Nicolae Grigorescu nr.41A
10. Sectorul 3 Spitalul Justiţiei „Dr. Constantin Angelescu” Aleea Căuzaşi nr.49-5
11. Sectorul 3 Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Str. Sf Dumitru nr.2
12. Sectorul 3 Spitalul „Colţea” Bd. IC Brătianu nr.1
13. Sectorul 3 Spitalul „Caritas” Str. Traian nr. 29
14. Sectorul 3 Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” Şos. Mihai Bravu nr. 281
15. Sectorul 3 Căminul de bătrâni nr.5 Calea Vitan 267-269
16.Sectorul 4 Cămin studenţesc C3 - campusul Universităţii „Spiru Haret” Aleea Moldoviţa nr.10
17. Sectorul 4 Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" Şos. Berceni nr. 12
18. Sectorul 4 Autogara "Filaret" Piaţa Gării Filaret, nr. 1
19. Sectorul 5 Facultatea de Drept Bd. Mihail Kogălniceanu nr.36-46
20. Sectorul 6 Căminul C-D Splaiul Independenţei nr.204
21. Sectorul 6 Căminul C-D Splaiul Independenţei nr.204
22. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
23. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
24. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
25. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
26. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
27. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
28. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
29. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
30. Sectorul 6 Complex cămine studenţeşti administrate de „Universitatea Politehnică Bucureşti” Splaiul Independenţei nr.290
31. Sectorul 6 Cămin A3 Str. Pascal Cristian
32. Sectorul 6 Cămin A Leu Bd. Iuliu Maniu nr. 1-3
33. Sectorul 6 Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Str. Constantin Noica nr.140
34. Sectorul 6 Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu” Calea Giuleşti nr. 5
vineri, 4 decembrie 2009
Putin presedinte anticipat in 2012
Asigurandu-si interlocutorii ca va "ramane in politica pentru mult timp de acum inainte", premierul rus Vladimir Putin a iesit in fata rusilor pentru a prezenta situatia interna a statului si pentru a anunta proiecte nationale ambitioase. Cu toate acestea, Putin nu s-a ferit sa reaminteasca faptul ca lupta cu oligarhii refugiati in Occident nu s-a sfarsit si ca politica energetica expansiva a Rusiei va continuape termen mediu. Seful Executivului de la Moscova, Vladimir Putin, a dat de inteles, ieri, in cadrul dialogului anual cu cetatenii Federatiei Ruse ca ar putea candida pentru un nou mandat la carma Rusiei, cu prilejul viitoarelor alegeri prezidentiale din 2012, in functie de situatia interna a tarii. Acest deziderat ar putea fi atins in conditiile in care, in Constitutia rusa, se stipuleaza faptul ca fiecare presedinte are voie la doua mandate consecutive, neprecizandu-se in textul legii daca acesta mai are sau nu permisiunea de a se inscrie, dupa o pauza de cel putin patru ani, la un nou mandat prezidential. "Voi reflecta. Am inca timp pentru aceasta", a afirmat Vladimir Putin, raspunzand unei intrebari legate de posibila sa participare la viitoarele alegeri prezidentiale de peste trei ani din Rusia. De asemenea, premierul rus Vladimir Putin a raspuns, ieri, intrebarilor cetatenilor rusi vizavi de starea natiunii pe diferite teme cum ar fi securitatea nationala, energia, chestiuni sociale, criza economica sau relatiile cu statele apropiate Federatii Ruse si SUA.
mai multe la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-04&id=262632
joi, 3 decembrie 2009
Serbia aduce Kosovo la judecata
Curtea Internationala de Justitie (CIJ) a demarat marti faza orala in procesul intentat de Serbia la aceasta inalta instanta de judecata in privinta legalitatii declaratiei de independenta facuta la inceputul lui 2008 de catre Kosovo. Dezbaterile consultative vor include argumente sustinute de 29 de state, printre care si Romania, inclusiv din partea a cinci state membre ale Consiliului de Securitate al ONU. Partile implicate in acest proces urmeaza sa dezbata daca proclamarea secesiunii unilaterale a Kosovo este in concordanta cu prevederile dreptului international. Pe de o parte, delegatia Serbiei la CIJ (foto) pune in discutie cadrul Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU (adoptata la 10 iunie 1999 -n.red.), document ce a consfintit sfarsitul razboiului din Kosovo si care a trasat granitele teritoriul sarbesc prin includerea in acesta a sudului provinciei Kosovo. La randul lor, autoritatile de la Pristina marseaza pe ideea ca aceasta rezolutie nu a fost conceputa pentru a exclude posibilitatea separarii Kosovo. Seful delegatiei kosovare si totodata ministrul de Externe kosovar, Skender Hyseni, si-a inceput argumentatia prin afirmatia ca actualul statut al Kosovo nu mai poate fi schimbat.
continuare: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-03&id=262582
Cheia succesului in Afganistan oferita de veteranii sovietici
Veteranii sovietici ai razboiului ruso-agfan, desfasurat in perioada 1979-1989, avertizeaza NATO si SUA ca sporirea contingetului din Afganistan nu va reprezenta neaparat cheia castigarii razboiului pe acest front, scrie agentia rusa Novai Reghion, consultata de Agerpres. Generalul rus in rezerva, Igor Rodionov, fost comandant al Armatei a 40-a a URSS care a luptat in Afganistan, opineaza ca lipsa in continuare a unei viziuni strategice a NATO se va solda cu importante pierderi de vieti omenesti. Piotr Suslov, fost combatant in trupele speciale "Alfa" din subordinea KGB, este de parerea ca nu forta bruta este cheia razboiului, ci ruperea unitatii si a echilibrului de putere in randul triburilor afgane. Veteranii sovietici recomanda ca NATO sa puna accent pe atragerea de partea lor a tribunilor pastune care reprezinta jumatate din populatia afgana. Presa americana a salutat ieri decizia "curajoasa" a presedintelui Barack Obama de a trimite 30.000 de soldati americani suplimentari. Qari Yousuf Ahmadi, un purtator de cuvant al talibanilor, a declarat ieri ca aceasta miscare a SUA nu va face decat sa intareasca rezistenta insurgentilor. NATO a facut ieri apel la statele europene sa trimita noi contingente in Afganistan.
vezi si: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-03&id=262584
miercuri, 2 decembrie 2009
Ghimpu decreteaza schimbarea Constitutiei de la Chisinau
Presedintele Legislativului de peste Prut si seful interimar al statului, Mihai Ghimpu, a demarat, ieri, printr-un decret prezidential, o reforma constitutionala ce se doreste a avea o finalitate in adoptarea unei noi Constitutii a Republicii Moldova care sa legifereze alegerea presedintelui prin vot direct de catre popor, scrie portalul Unimedia. Prin semnarea acestui decret, Mihai Ghimpu a decis constituirea unei comisii pentru reforma constitutionala ce va avea misiunea de a identifica si apoi solutiona eventualele brese din actualul text al legii supreme a Republicii Moldova. In prima faza, seful statului va putea fi ales cu 50% plus unu din numarul total de 101 deputati. Motivul acestei decizii il reprezinta in special depasirea actualei crize politice care ar putea conduce, in cazul in care nu va fi ales un presedinte, la o a doua dizolvare a Parlamentului si declansarea unor noi alegeri anticipate ce nu vor mai putea avea loc decat anul viitor in toamna.
continuarea la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-02&id=262516
marți, 1 decembrie 2009
Romania la cota 91 intre fariseism politic si sarbatoare nationala
Din pacate cea de-a 91-a aniversare de la Marea Unire din 1918 dar si aniversarea a 20 de ani de la caderea regimului comunist, nu au fost un prilej de bucurie atat cat poate ne-am fi dorit. Romania anului 2009 nu se afla deloc intr-o situatie roz. Criza economica dar si cea politica limiteaza, din pacate, perspectivele Romaniei de a iesi la liman. Confiscarea acestei sarbatori nationale, care in esenta ei ar trebui sa fie una curata, in scopuri electorale de catre Geoana si Antonescu mi-a starnit o si mai mare greata vizavi de alesii nostri. Trabucul pe care il fuma Melescanu langa Arcul de Triumf, la fel. Nu vreau sa fac campanie sau anti-campanie nimanui, numai ca inclestarea aceasta politica, pana si in ziua unirii tuturor romanilor, mi se pare un gest de cel putin condamnabil. Acreditarea ideii ca astazi sa va porni o noua revolutie de la Timisioara, la fel cum s-a intamplat acum 20 de ani, imi starneste un si mai mare dispret fata de clasa politica damboviteana. Ce m-a bucurat insa foarte tare astazi au fost manifestarile de la Chisinau unde mai multe oficialitati de rang inalt au sarbatorit in mod oficial Ziua Nationala a Romaniei. "Eu sunt roman. Politica este arta posibilitatilor, iar sangele sange ramane. Am expediat si un mesaj lui Traian Basescu, in care am felicitat poporul roman si spun ca fratii raman frati", a declarat presedintele interimar de peste Prut, Mihai Ghimpu, prezent la manifestarile organizate Monumentul din centrul Chisinaului al lui Stefan cel Mare si Sfant. Personal, am mai avut o bucurie astazi. Pentru prima data l-am intalnit fata in fata pe unul dintre cei mari actori romani in viata, Florin Piersic. La fel de carismatic si plin de viata, s-a pus pe istorisit bancuri si povesti de viata in redactia ZIUA spre amuzamentul nostru total. Seara inca nu s-a terminat, deci inca o portie de sarbatoare va fi servita de ziua noastra nationala. La multi ani romani de pretutindeni!
Foto ZIUA: Lucian Curelariu