miercuri, 30 decembrie 2009

Bad boy Putin

Fostul presedinte rus regreta ca nu a putut duce in ultimii zece ani o politica externa mult mai agresiva si anunta ca Moscova va lucra in continuare in directia dezvoltarii capacitatilor de atac, care, in viziunea sa, vor mentine echilibrul global de forte. In acelasi timp, in schimbul semnarii tratatului START-2, Moscova propune un troc de informatii referitoare la capacitatile militare pe care le poseda SUA si Rusia. Rusia este nevoita "sa dezvolte sisteme de arme ofensive" pentru a putea contracara sistemul scutului antiracheta american, a declarat ieri premierul rus, Vladimir Putin aflat intr-o vizita la Vladivostock, cu prilejul inaugurarii unei fabrici a producatorului auto sud-coreean SsangYong. In caz contrar, Statele Unite se vor simti "complet protejate" si vor avea posibilitatea "sa faca tot ce vor vrea", a adaugat oficialul de la Moscova. "Pentru a mentine echilibrul, trebuie sa dezvoltam sistemele ofensive, nu sisteme de racheta defensive, asa cum face SUA. Problema rachetelor defensive si a armelor ofensive sunt foarte strans legate", a declarat Putin, citat de BBC. Seful Executivului de la Moscova a mai spus ca, in cazul in care Rusia nu isi va lua contramasuri, efectele unei astfel de decizii se vor rasfrange asupra influ­en­tei sale pe plan mondial. "Cu un scut, partenerii nostri s-ar simti in siguranta si ar face tot ce doresc, echilibrul ar fi anulat si ar exista o mai mare agresivitate in politica si economie", a adaugat Putin.

Inarmare pana-n dinti

La inceputul saptamanii tre­cute, seful Statului Major al ar­matei ruse, generalul de arma­ta Nikolai Makarov anunta ca noua doctrina militara a Rusiei, care urmeaza sa fie promulgata de presedintele rus, Dmitri Medvedev, va face mult mai precise situtiile in care Moscova isi poate utiliza armamentul nuclear.
"Va pot spune ca aceasta descrie clar si precis situatiile in care Rusia isi rezerva dreptul sa recurga la arsenalul sau nuclear", a remarcat seful Statului Major al armatei ruse, enumerand totusi cateva din aceste situatii: in caz de agresiune cu o astfel de arma impotriva Rusiei sau a aliatilor sai, in cazul in care ar fi pericol insasi existenta Federatiei Ruse ca stat. Aceleasi precizari le-a facut in luna noiembrie si secretarul Consi­liu­lui Securitatii Rusiei, Nikolai Patrusev, fostul sef al FSB. Acesta a mentionat ca noua doctrina militara a Rusiei contine o parte introductiva si trei capitole, dintre care primul, intitulat "Pericole de razboi si amenintari mili­tare", formuleaza si descrie ame­nintarile interne si externe, precum si natura unor potentiale conflicte in care ar putea fi implicata Rusia.

mai mult la http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-30&id=263615

vezi si http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-30&id=263617

Un comentariu:

 
Dofollow Banner