miercuri, 12 ianuarie 2011

Cate ceva despre raporturile economice UE-China

Vicepremierul Republicii China, Li Keqiang, a incheiat o vizita de mai multe zile in trei dintre cele mai importante tari europene. Insotit de o delegatie de peste o suta de oameni de afaceri, demnitarul chinez a avut intalniri in Marea Britanie, Spania si Germania. Pe parcursul turneului au fost semnate contracte in valoare de aproape 20 de miliarde de euro, iar China si-a reafirmat sprijinul pentru economiile europene. Uniunea Europeana este cel mai important partener economic al Chinei. Importurile si exporturile intre cele doua parti sunt de aproape 500 de miliarde de euro anual. Totodata, Beijingul controleaza 7,3% din datoria UE, cifrata la aproximativ 8.600 miliarde de euro, iar schimburile comerciale dintre Germania si China sunt estimate la 130 miliarde de euro anual
Vicepremierul chinez, Li Keqiang, s-a intalnit cu unii dintre cei mai importanti lideri europeni. In Spania a avut intrevederi cu premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero si cu regele Juan Carlos, in Germania – cu cancelarul Angela Merkel, iar in Marea Britanie cu seful guvernului, David Cameron, si cu vicepremierul Nick Clegg.

Romania refuza China

A ne împrumuta de la China este o „trăsnaie”, mai ales că România are destui bani, a declarat recent presedintele roman Traian Băsescu la prima şedinţă din 2011 a Guvernului Boc. „Sper că miniştrii nu vor cădea în plasa unei poveşti de genul «să luăm nişte bani din China». Sigur, China este unul dintre marii noştri prieteni. Dar auzisem trăsnaia «un precautionary-agreement cu China». Măi, fraţilor, păi când ai un precautionary-agreement, se pun nişte condiţii. Unde vrem să ne întoarcem?”, a întrebat retoric liderul de la Cotroceni, răspunzând astfel ideii avansate de Sebastian Vlădescu.
Reamintim ca fostul ministru de Finanţe a evocat posibilitatea ca Romania să încheie un acord preventiv, de 3-4 miliarde euro, cu marea putere asiatică. Acordul urma să fie axat pe proiecte de investiţii, în viziunea lui Vlădescu, şi nu pe programe de reforme, ca înţelegerea cu FMI. Preşedintele român a respins însă categoric această sugestie. Mai mult, el a declarat, uitând perioada în care îi ameninţa pe cetăţeni că dacă nu prelungim acordul cu Fondul nu se vor putea plăti salariile şi pensiile, că ţara noastră nu are o problemă cu banii. „În momentul de faţă, avem neutilizaţi, repet, neutilizaţi, 4,1 miliarde de euro, credite angajate de la BEI, BERD, BIRD şi BDCE. Oameni buni, avem bani… Nu implementăm proiectele cu suficientă viteză… Ca să nu mai spun de 30 de miliarde, bani nerambursabili de la UE. Deci România n-are o problemă cu banii”, a subliniat Traian Băsescu, citat de Realitatea.net.

continuarea la: http://karadeniz-press.ro/kara/china-ia-cu-asalt-europa/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner