marți, 6 octombrie 2009

Dansand cu Lupu. Marian joaca dupa cum ii canta Vova

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) si totodata fostul lider comunist, Marian Lupu, dovedeste inca o data ca "lupul isi schimba parul, dar naravul ba". Calcand pe urmele lasate de bravul sau predecesor, Vova Voronin, Lupu o tine sus si tare cu placa moldovenismului. El a spus recent in cadrul unui interviu acordatpentru agentia pro-comunista Omega ca nu este de acord cu initiativa premierului Vladimir Filat de a inlocui cursul de istorie integrata cu cel de Istorie a Romanilor. E atat de "moldovean", incat vorbeste despre acest lucru, bineinteles, in limba lui Stefan cel Mare, care alta decat cea rusa. Rusa??. Da ... si cum ziceam, acesta a adaugat ca acest "caracter policultural al societatii noastre, unde majoritatea absoluta a populatiei se identifica ca moldoveni". Dupa parerea noastra, cea mai buna varianta pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru - istoria Republicii Moldova. Fara a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o sciziune in societate. Am pledat si vom pleda in continuare impotriva unor astfel de iesiri", a declarat adaugat liderul PDM.
Premierul Vladimir Filat a declarat, duminica, ca guvernul sau intentioneaza sa inlocuiasca cursul de istorie integrata cu cel de Istorie a Romanilor in scolile din Republica Moldova. "Urmeaza sa readucem la normalitate si acest aspect in educatia copiilor nostri. Vom invata istoria noastra - cea a Romanilor, asa cum este si firesc", a declarat Vladimir Filat. Premierul este sprijinit in aceasta privinta si de catre Alianta Moldova Noastra.
Vicepresedintele AMN, Iurie Colesnic, a declarat pentru agentia OMEGA ca decizia anuntata de prim-ministrul Vladimir Filat de reintroducere a cursului de Istoria Romanilor este una "foarte corecta".
"Istoria Moldovei nu poate sa fie in afara contextului istoriei romanilor. Este exclus, pentru ca este o istorie comuna", a declarat Colesnic, comentand atitudinea liderului PDM, Marian Lupu, privind necesitatea predarii in institutii scolare a istoriei Moldovei.
Potrivit reprezentantului AMN, cursul se va numi "Istoria Romanilor", chiar daca va include si o parte care se va referi la istoria Republici Moldova. "Se va numi "Istoria romanilor" si undeva acolo suplimentar, asa cum se face de obicei, "si a Republicii Moldova". Pentru ca timpul Moldovei este din 1991 si e normal ca nu ai sa poti scrie o istorie din cateva volume, a Republicii Moldova. Pentru ca Republica Moldova este din 91. si mai mult de un capitol nu ai sa poti scrie aceasta istorie", a declarat Iurie Colesnic, vicepresedintele AMN.Solicitat de Omega sa comenteze aceasta disputa, si liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat ca sustine initiativa premierului. "Filat este bravo ca a declarat astfel", a subliniat Urechean referindu-se la decizia anuntata de premierul moldovean privind studierea istoriei romanilor.

Istoria integrata a fost introdusa acum trei ani in planul de invatamant din Republica Moldova, inlocuind doua obiecte de studii - istoria universala si Istoria Romanilor. Istoricii si profesorii de la Chisinau au criticat dur acest manual, care, in opinia lor, a fost elaborat doar cu scopul de a ascunde adevarul istoric despre radacinile Moldovei si pentru a elogia perioada in care aceasta a fost sub ocupatia sovietica. Disciplina "Istoria Romanilor" a supravietuit doar 15 ani in Basarabia postsovietica. Ea a fost inlocuita de autoritatile comuniste, dupa mai multe tentative nereusite, cu un curs de asa-zisa "Istorie Integrata". Manualul a fost scris de un grup de istorici, desprinsi din Partidul Comunist, pe baza manualului de "Istorie a Moldovei" ticluit de unul dintre cei mai activi promotori ai moldovenismului din Basarabia, Vasile Stati, tot el si autor al controversatului "Dictionar Moldovenesc-Romanesc".

vezi VIDEO la: http://www.omg.md/Content.aspx?id=4966&lang=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner