vineri, 30 octombrie 2009

"O-mega antena" pe axa media anti Basescu sparge frontiera de pe Prut

Navigam si eu ca oricare internaut care citeste si presa de peste Prut in cautarea de stiri interesante. La un moment dat, am intrat pe site-ul agentiei de stiri pro-comuniste Omega. Nimic nou ... mai fusesem acolo, dar in coltul din dreapta jos mi-a atras atentia ceva destul de bizar. Omega avea acolo fluxul stirilor de la Antena3. M-am intrebat atunci ... sa fie vorba de un parteneriat? Hmm, cunoscatorii stiu ca Omega s-a dovedit de multe ori trompeta media a comunistilor condusi de Voronin si nu putine au fost atacurile mediatice la adresa puterii de la Bucuresti. La fel fac si Antenele trustului Intact, dar spre deosebire de colegii lor rosii de peste Prut, cateodata antenistii de serviciu o mai fac si constructiv. Sa fie oare vorba de o simbioza media unionista peste Prut? sau doar "O mega antena"?

pentru mai multe lamuriri, aveti aici, jos, in colt! http://www.omg.md/Content.aspx?id=2196&lang=1

Leia Mais…

Marian Lupu vrea ca Romania sa propulseze Chisinaul in randul capitalelor europene

Propunerea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) la fotoliul perzidential al Republicii Moldova, Marian Lupu, a acordat un interviu in exlusivitate agentiei de presa Inforusia in care oficialul de la Chisinau vorbeste despre necesitatea unei apropieri a Republicii Moldova de Romania in scopul sustinerii candidaturii acestei tari la aderarea in Uniunea Europeana. In papalel, Lupu a declarat ca dosarul transnistrean reprezinta una dintre prioritatile noului Executiv de la Chisinau si ca Republica Moldova opteaza pentru o rezolvare eficienta a acestui diferend in format 5 plus 2. In plan economic, Chisinau isi propune redresarea economiei cu sprijinul Fondului Monetar International (FMI), a Bancii Mondiale (BM), si a Uniunii Europene. Acesta a mai spus ca isi doreste parteneriate strategice cu Ucraina si Romania, dar si cu Federatia Rusa. Redam in continuare interviul realizat de agentia Inforusia:

Inforusia: Pe ce cale se indreapta R.Moldova dupa evacuarea democratica de la putere a regimului Voronin?

Marian Lupu: In rezultatul alegerilor parlamentare din 29 iulie recent, in Republica Moldova s-au creat premise reale pentru ca democratizarea societatii sa devina un fundament al europenizarii tarii. Moldova intra in perioada democratizarii reale a societatii, a edificarii unui stat de drept, in care toti cetatenii sa se bucure de drepturi si libertati depline, fara a fi afectati de procesele de pseudo-democratizare a societatii, rezultate din implicarea voluntarista a politicului in toate domeniile vietii sociale.
 
 
Inforusia: Daca se va reusi consolidarea actualei guvernari sub umbrela Aliantei pentru Integrare Europeana (inclusiv alegerea presedintelui), ce schimbari majore se intentioneaza in plan politic, economic, social?
Marian Lupu: Astazi, in Republica Moldova originea schimbarilor majore in plan politic, economic si social ar insemna... revenirea la normalitate. Ma refer aici, in primul rand, la detasarea neta de practicile monopolizarii resurselor statului pentru atingerea unor scopuri inguste de partid sau de clan. La scrutinul trecut, apropo, PDM a declarat ca interesul national porneste de la interesele fiecarui cetatean al Republicii Moldova. Promovarea reala a reformelor si gestionarea mai buna a proceselor de schimbare sociala si economica in cadrul unui efort asistat de partenerii nostri internationali – Fondul Monetar, Banca Mondiala, Uniunea Europeana etc. -, aceasta este solutia pentru relansarea unei economii cu adevarat libere, concurentiale. In acord cu acest obiectiv, actiunea trebuie sa fie consolidata prin promovarea reformelor si pe celelalte dimensiuni sociale, pentru a avea justitie independenta, presa libera, pentru a ridica cultura politica moldoveneasca s.a.m.d. Iar toate acestea necesita stabilitate politica in interior. Or, ne propunem sa aderam la UE, ceea ce inseamna ca nu mai ramane loc pentru practici si metode din trecut. Astazi, insa, mai observam anumite manevre de a panica opinia publica, sub pretextul unei posibile lipse de resurse pentru plata salariilor si a pensiilor s.a.m.d.
 
Inforusia: Ce sanse prevedeti Dvs. de solutionare a dosarului transnistrean?
Marian Lupu: Identificarea solutiei politice a diferendului transnistrean este una din prioritatile politicii externe si interne a Republicii Moldova. Aceasta a fost si una din preconditiile PDM de aderare la Alianta pentru Integrare Europeana. Identificarea de comun acord a unei formule viabile si relansarea discutiilor in formatul de negocieri 5+2 poate oferi solutia dorita. Pe plan intern, PDM pledeaza pentru un consens deplin al tuturor fortelor politice si al societatii civile in aceasta problema. Pe plan extern, este necesar sa fie asigurata continuitatea dialogului, si in formatul 5-2, si in cadrul unor negocieri bilaterale.
 
Relansarea economiei nationale pe un trend ascendent, cu oportunitati de dezvoltare reale pentru ambele maluri ale Nistrului, va contribui la apropierea partilor si va face mai atractiva ideea de reintegrare teritoriala a tarii.  Este necesara elaborarea si implementarea unor proiecte de dezvoltare economica care sa includa si raioanele din stanga Nistrului, de aceste date ale problemei urmand sa se tina cont chiar si atunci cand Republica Moldova negociaza acordarea de credite sau granturi straine. In toti acesti ani reintegrarea tarii a fost privita mai mult ca un proces mecanic de apropiere a celor doua maluri ale Nistrului, si mai putina atentie a fost acordata laturii socio-umane. Abordand acest subiect nu ne putem referi doar la teritoriu, ci, mai intai de toate, la oamenii care locuiesc in regiune, la problemele si grijile lor. Daca acest lucru va fi realizat in deplina masura de catre toti politicienii, indiferent pe ce mal al Nistrului s-ar afla ei,  ar deveni mult mai lesne de solutionat problemele existente.
 
Inforusia: Cum vedetia Dvs. evolutia relatiilor cu Rusia si Ucraina in eventualitatea in care veti ajunge seful statului moldovean?
Marian Lupu: Republica Moldova trebuie sa-si energizeze politica externa si sa faca mai multe pentru a aprofunda relatiile de prietenie cu vecinii sai – Romania si Ucraina, dar si cu Federatia Rusa, care ramane a fi un partener strategic al R.Moldova. Se impune la modul imperativ constientizarea faptului ca, pentru a nu abandona traseul european, Republica Moldova trebuie sa aiba relatii constructive nu doar in Vest, ci si cu Ucraina sau Federatia Rusa.  In mod cert, relatiile bilaterale cu aceste tari trebuie sa aiba la baza promovarea intereselor nationale ale Republicii Moldova, fara a fi admise derapari de la normele consfintite in Constitutie sau anumite cedari de conjunctura, indeosebi la capitolul suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre. Relatiile cu vecinii trebuie sa fie cladite temeinic, in baza unor interese sanatoase, dar nu pe o placa turnanta, schimbandu-se de la o guvernare la alta.
 
Inforusia: Dar relatiile cu CSI si UE?
Marian Lupu: Aspiratiile Chisinaului se indreapta catre Uniunea Europeana, admiterea in familia comunitatii europene reprezentand scopul final al politicii externe a tarii noastre. Acest deziderat national, de altfel, este acceptat de catre toate formatiunile politice reprezentative din R.Moldova, fie de la guvernare, fie din opozitie.
Cu referinta la dorinta de a ne integra in Europa si statutul de membru al CSI: nu exista o conditionare a aderarii R.Moldova la UE prin abandonarea CSI-ului si, prin abstractie, este cert faptul ca daca astazi R.Moldova ar abandona CSI-ul, aceasta nu inseamna ca miane neaparat vom fi admisi in UE. Statutul de membru al CSI ofera tarii noastre niste oportunitati clare, daca e sa tinem cont de faptul ca Moldova este prezenta deja in acest spatiu, iar tarile-membre ale Uniunii Europene isi doresc sa valorifice din plin aceasta piata.
Sper ca reformele interne dificile pe care le are de parcurs Republica Moldova pe calea aproprierii de Uniunea Europeana vor fi sustinute si de partenerii nostri europeni, care ne vor sprijini in oferirea catre Republica Moldova a unei perspective europene clare.
 
Inforusia: Ce avantaje, respectiv, dezavantaje a oferit R.Moldova presedintia CSI, inclusiv desfasurarea Summit-ului CSI sub umbrela noii guvernari?
Marian Lupu: Desfasurarea summit-ului CSI la Chisinau prezinta mai mult un avantaj, decat un dezavantaj. Chisinaul i-a gazduit pe presedintii tarilor care fac parte din partenerii externi strategici ai Republicii Moldova. Presedintia CSI, ca si prezenta noastra in aceasta structura, ofera anumite oportunitati tarii noastre, de care trebuie sa se tina cont in promovarea abila a intereselor noastre nationale.  In mod evident, CSI-ul este supus unor critici privind ineficienta si desuetudinea sa, dar, in acelasi timp, nu sunt de neglijat sansele de a promova interesele R.Moldova si in cadrul acestei Uniuni interstatale.
 
Inforusia: In timpul Summit-ului ati avut prilejul sa va intalniti cu presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. Ce puteti sa ne spuneti despre aceasta intrevedere? Care este atitudinea Kremlinului fata de noua configuratie politica de la Chisinau?
Marian Lupu: Dupa 29 iulie, autoritatile ruse au avut mai multe interventii, in care si-au exprimat atitudinea fata de noua guvernare democratica a Republicii Moldova. Toate aceste declaratii au pornit de la recunoasterea transanta atat a noii guvernari, cat si a principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
In cadrul intalnirii cu presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, avuta loc in timpul Summit-ului de la Chisinau din 8-9 octombrie, au fost abordate mai multe aspecte ce tin de dezvoltarea relatiilor bilaterale ale tarilor noastre. Ulterior, mai multe voci au identificat niste semnificatii ascunse ale acestei intalniri. In definitiv, cred ca este de datoria fiecarui om politic responsabil din Republica Moldova sa valorifice orice oportunitate pentru a vorbi despre interesele tarii noastre, despre rolul si perspectivele ei in cadrul  relatiilor cu partenerii externi.
 
Inforusia: Care este atitudinea Dvs. in calitate de candidat la functia de presedinte al R.Moldova, fata de initiativa legislativa a Federatiei Ruse (Duma de Stat) de a implica, folosi armata rusa peste hotarele tarii pentru protejarea cetatenilor rusi? Cum este perceput in R.Moldova acest demers?
Marian Lupu: Acest subiect este viu dezbatut in spatiul public, uneori in termeni contrari. Conform acestui proiect legislativ, trupele ruse pot fi folosite in afara granitelor „pentru a respinge sau pentru a preveni o agresiune impotriva altui stat ori pentru a proteja cetatenii rusi de peste hotare“. Este evident ca adoptarea acestei legi de catre Moscova va conduce ca prerogativele actuale ale presedintelui Rusiei, conform carora acesta putea folosi unitati speciale ale armatei peste hotare, vor fi largite, ceea ce trezeste nelinistea anumitor parti. Cum fiece tara isi defineste independent politicile pe care le va urma, marile puteri ale lumii au optica lor asupra manierelor si parghiilor de a actiona intr-o situatie sau alta, pe plan national sau international. In mod cert, credem ca este important ca sub niciun pretext sa nu fie lezate drepturile unor terti subiecti internationali. In contextul initiativei legislative mentionate, credem ca Federatia Rusa isi va pastra calitatea de mare actor politic al lumii, devotat principiilor si normelor interactiunii democratice a tarilor de pe mapamond.
 
Inforusia: Care ar fi fagasul normal de relatii intre R.Moldova si Romania si cum se poate intra intr-o atmosfera de normalitate?
Marian Lupu: In Republica Moldova, spre regretul nostru comun, s-au luat multe masuri care nu foloseau nici intereselor nationale, nici, mai ales, cetatenilor sai. Precum, bunaoara, s-a intamplat la instituirea unui regim de limitare a calatoriilor pentru cetatenii din Romania, care a fost un demers abuziv si lipsit de sens. Este cert faptul ca Romania poate sa ajute enorm de mult la apropierea R. Moldova de UE, fara ca acest efort sa alimenteze ambitiile legate de proiecte ce tin de trecutul istoric si care nu au niciun viitor.
Ridicarea regimului de vize, semnarea Acordului privind micul trafic de frontiera, intensificarea raporturilor economice si derularea unor proiecte de interes mutual – acestia sunt primii pasi pentru a intra intr-o atmosfera de normalitate. Noi dorim ca Republica Moldova sa beneficieze din plin de avantajele de a fi vecin direct al Uniunii Europene, inclusiv din perspectiva mobilitatii cetatenilor sai, care vor beneficia si vor contribui nemijlocit la consolidarea orientarii democratice, pro-europene  a tarii noastre.
 
Inforusia: Sunteti optimist in privinta noului curs din istoria R.Moldova si care sunt principalele dificultati, dar si principalele atu-uri? Ce posibilitati de rezerva exista pentru evitarea alegerilor anticipate in cazul refuzului comunistilor de a sustine candidatura Dvs. la presedintie?
Marian Lupu: Republica Moldova are de recuperat un handicap enorm, in primul rand de ordin economic, care face diferenta intre nivelul de trai al moldovenilor si cel al cetatenilor comunitatii europene. Pentru a redresa situatia, este necesara reluarea si afirmarea unui dialog constructiv cu partenerii externi ai Republicii Moldova, cu organizatiile finantatoare internationale, dar si mobilizarea resurselor interne pentru energizarea economiei. Iar aceasta presupune, intai de toate, existenta unei stabilitati politice interne, care ar permite elaborarea unor politici guvernamentale de durata.
Opinia publica din R.Moldova indica nedorinta cetatenilor de a se declansa alegeri parlamentare anticipate. Noi, Partidul Democrat din Moldova, depunem eforturi sustinute pentru a debloca criza institutionala. Au fost lansate mai multe invitatii la dialog PCRM-ului, dar nu a urmat vreun raspuns din partea acestuia. In fractiunea parlamentara a PCRM sunt multe persoane responsabile, carora nu le este straina soarta cetatenilor, a tarii, care inteleg ca alegerea sefului statului va debloca situatia de criza si va permite guvernarii sa adopte in regim de urgenta masurile necesare pentru combaterea efectelor recesiunii mondiale la nivel de tara, ceea ce, implicit, va conduce la imbunatatirea conditiilor de trai ale tuturor cetatenilor, inclusiv cei care au votat cu PCRM.

sursa: http://www.karadeniz-press.ro/kara/content/view/590/48/

vezi si http://inforusia.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=977:marian-lupu-romania-poate-sa-ajute-enorm-de-mult-la-apropierea-r-moldova-de-ue&catid=45:politica&Itemid=74

Leia Mais…

Inlesniri prezidentiale la Chisinau

Parlamentul Republicii Moldova a modificat legea cu privire la procedura de alegere a presedintelui, care printre altele presupune ca, pentru ca aceasta sa aiba loc, poate participa si un singur candidat, dar si ca Parlamentul poate incerca din nou alegerea presedintelui in decurs de un an. Deputatii din Alianta pentru Integrare Europeana au propus modificarea si completarea legii, acuzand ca prevederile actuale sunt ambigue si neclare, motiv pentru care s-a decis ama­narea alegerilor preco­nizate pentru 23 octom­brie. Marian Lupu (foto) a dat asigurari ca nu va rupe coalitia cu celelalte partide de centru-dreapta.
Legislativul de la Chisinau a modificat ieri legea referitoare la procedura de alegere a sefului statului, prin care este permis ca alegerea presedintelui tarii sa fie posibila si cu partici­parea unui singur candidat. Totodata, noua lege da dreptul Parlamentului sa poata incerca din nou alegerea presedintelui, in cazul in care nu se reuseste de la prima sesiune de vot, in decurs de un an. Initiativa legislativa apartine Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) din care fac parte partidele de centru-dreapta care au reusit sa treaca pragul electoral in urma alegerilor parlamentare organizate la 29 iulie, precizeaza portalul Unimedia.

continuare la:
http://www.ziua.net/display.php?data=2009-10-30&id=261026

Leia Mais…

joi, 29 octombrie 2009

Ce viziuni de politica externa au candidatii la presedintie?

O scurta vizualizare a programelor electorale afisate de prezidentiabilii nostri arata ca au ceva habar de problematicile ce tin de politica externa a Romaniei. Acum se pune intrebarea: cat stiu ei si cat stiu consilierii lor? Oricum nicio directie noua, decat cele "clasice", daca le putem spune asa. E aproape ca o poezie pe care o invata un elev in clasele primare. Macar de s-ar tine si de astea! In concluzie, haideti sa vedem despre ce vorbesc Traian, Mircea sau Crin. Toti candidatii proveniti din randul partidelor care au trecut pragul parlamentar si-au concentrat atentia in ceea ce priveste elaborarea programelor de politica externa asupra regiunii Marii Negre si a rolului pe care Romania ar trebui sa il ocupe in acest cadru. De asemenea, acestia nu neglijeaza nici relatiile euro-atlantice si relatiile cu nou putere de la Chisinau. Astfel, printre punctele comune regasite in platformele electorale ale candidatilor la presedintie in ceea ce priveste politica externa se numara: cooperarea stransa a Romaniei cu structurile euro-atlantice, rolul activ al Romaniei in zona Marii Negre si o repozitionare a relatiilor cu Chisinaul. Candidatul PNL, Crin Antonescu este cel care acorda cel mai amplu spatiu politicii externe. Daca in programele candidatilor Traian Basescu, Mircea Geoana, Sorin Oprescu sau Kelemen Hunor se indica doar liniile generale pe care presedintele le va urma in politica externa, programul lui Crin Antonescu detaliaza si tipul de relatii pe care Romania ar trebui sa le aiba cu diversi actori internationali. Traian Basescu ar dori ca rolul activ al Romaniei in zona Marii Negre sa fie un instrument in scopul de a sprijini aspiratiile de aderare la UE ale Republicii Moldova. Mircea Geoana la randul sau arata in platforma electorala ca scopul cooperarii la Marea Neagra ar trebui sa depaseasca epoca formei fara fond prin trecerea la o serie de pasi concreti cum ar fi castigarea de noi piete. Marea Neagra ramane, in opinia lui Crin Antonescu, o zona de interes strategic deosebit prin prisma pozitiei geografice, dar si a rolului pe care-l poate juca in transportul de hidrocarburi si resurse energetice.
Cu privire la relatiile dintre Romania si Republica Moldova, atat Traian Basescu cat si Mircea Geoana cred ca rolul tarii noastre este acela de a sprijini aspiratiile de aderare la UE din Republica Moldova. Candidatul independent Sorin Oprescu spune ca va respecta dorinta Republicii Moldova de a decide cu privire la afacerile interne, "in sensul ca, asa cum vor hotari ei acolo, asa va fi". Crin Antonescu pledeaza la randul sau pentru o normalizare a raporturilor cu Republica Moldova, in contextul "degradarii inacceptabile a relatiilor dintre cele doua tari". "Pornesc demersul meu de normalizare a relatiilor cu Moldova in primul rand de la recunoasterea independentei si statalitatii tarii vecine", se mai arata in platforma electoral a lui Antonescu. Cu privire la Tratatul de baza dintre cele doua tari, Antonescu considera ca "prin dialog politic, trebuie gasita o solutie definitiva la aceasta chestiune, pornind de la premisa ca nici Romania nu poate recunoaste pactul Ribberntrop-Molotov, dar si ca Moldova simte nevoia unor garantii privind frontierele sale".


Circulatie libera in spatiu Schenghen


Intrarea Romaniei in Spatiul Schengen in 2011, circulatia libera a romanilor in interiorul UE, precum si o mai mare capacitate de absorbtie a fondurilor europene reprezinta principalele obiective pe care Romania ar trebui sa le realizeze in calitate de stat membru UE, potrivit programului electoral al lui Traian Basescu. Candidatul PSD, Mircea Geoana, sustine ca Romania trebuie sa fie parte a familiei europene nu doar cu numele si sa adere in acest sens la zona Euro pana in 2014. Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este si un deziderat ce figureaza in programul electoral al candidatului UDMR, Kelemen Hunor.
Crin Antonescu doreste ca Romania sa devina un pilon de sprijin pentru securitatea energetica a Uniunii Europene prin diversificarea surselor de aprovizionare si interconectarea retelelor de energie si de gaz. Programul electoral al candidatului PNL mai afirma in acest sens sprijinul pentru o Europa federala, pentru procesele de consolidare si adancire a integrarii europene, precum si pentru consolidarea legitimitatii democratice a institutiilor europene. In privinta tipului de relatie care ar trebui sa existe intre Romania si UE, Crin Antonescu doreste ca tara noastra sa fie un membru cu personalitate al Uniunii, ceea ce in opinia sa presupune "abandonarea unui anumit tip de mimetism care a caracterizat atitudinea noastra, in raport cu marile teme ale dezbaterii".


Normalizare cu Moscova


Atat Mircea Geoana si Crin Antonescu, cat si candidatul independent Sorin Oprescu se pronunta in programele lor pentru o normalizare a relatiilor cu Rusia. Mircea Geoana considera ca in contextul in care Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Europei, tara noastra trebuie continue sa sprijine "cu toate fortele" dezvoltarea proiectului Nabucco si participarea tarii noastre la conturarea politicii energetice europene fata de Asia Centrala, unde exista resurse energetice importante. Crin Antonescu considera ca "dimensiunea politica si institutionala a raporturilor dintre Romania si Rusia trebuie sa reflecte interesele noastre in raport cu un important actor geostrategic al zonei. Relatiile cu Rusia au avut si ele zone de nepermisa oscilatie, reflectand si o incapacitate a factorilor institutionali de a percepe importanta strategica a unor raporturi bune cu vecinul de la Rasarit". Candidatul PNL mai arata ca anumite elemente de istorie a psihologiei colective au functionat ca un factor perturbator al relatiilor dintre cele doua state in ultima vreme si ca aceste urme ale memoriei istorice au fost exploatate in planul politicii interne. Din acest punct de vedere, Antonescu isi propune sa le depaseasca printr-o mai buna comunicare, la nivelul elitelor politice, economice, academice si culturale.


SUA ca motor


Referitor la relatiile cu SUA, Mircea Geoana si Sorin Oprescu isi afirma dorinta de a avea o buna o colaborare cu SUA si NATO, in timp ce Traian Basescu considera ca un rol deosebit in promovarea intereselor economice ale Romaniei la nivel modial il are consolidarea parteneriatelor cu SUA si Franta. Candidatul PNL, doreste ca in calitate de presedinte al Romaniei sa actioneze pentru refondarea parteneriatului cu Statele Unite ale Americii, sustinand ca atunci cand, in iulie 1997, a fost lansat Parteneriatul Strategic bilateral dintre Statele Unite ale Americii si Romania, tara noastra era aspiranta atat la aderarea la NATO, cat si la integrarea in Uniunea Europeana. Potrivit programului sau electoral, "astazi, la peste un deceniu, Romania este membru cu drepturi depline atat al Uniunii Europene cat si al NATO. Este nevoie asadar de refondarea parteneriatului transatlantic, plecand de la noile realitati".
Singura referinta la sistemul de acordare de catre SUA a vizelor pentru romani se regaseste in programul lui Crin Antonescu, care sustine ca principalul pas al procesului de refondare a parteneriatului cu SUA il reprezinta clarificarea problemei vizelor de intrare in Statele Unite.
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, la randul sau, este singurul care aminteste despre proiectul SUA de plasare a scutului antiracheta in tara noastra. Kelemen Hunor, considera ca implicarea tarii noastre in proiectul SUA privind scutul antiracheta va contribui la intarirea securitatii Europei. Acest proiect este necesar in opinia lui Hunor in contextul in care noul "sistem prezentat de Administratia Barack Obama la 17 septembrie, dupa o reevaluare a amenintarii balistice iraniene, vizeaza respingerea eventualelor atacuri cu rachete cu raza scurta si medie de actiune". Candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, este, la randul sau, singurul care aminteste despre relatia Romaniei cu organismele financiare internationale cu accent pe raporturile cu FMI. In acest sens, Vadim Tudor a sustinut in cadrul discursului sau de lansare a candidaturii ca va renunta la imprumuturile de la FMI, pe motiv ca banii de la acest organism se intorc in strainatate si nu sunt o solutie pentru rezolvarea crizei actuale.

sursa: http://www.karadeniz-press.ro/kara/content/view/589/44/

Leia Mais…

miercuri, 28 octombrie 2009

Voronin urzeste planuri cu Lupu

Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana au avut ieri o noua runda
de negocieri cu comunistii in speranta ajungerii la un compromis politic in ceea ce priveste obtinerea a minimum opt voturi din partea PCRM pentru alegerea lui Marian Lupu in fruntea statului. Politistii din Republica Moldova si-au mentinut amenintarea ca vor intra in greva gene­rala, in semn de protest fata de unele presiuni exercitate asupra lor de catre procurori in cazul violentelor de la 7 aprilie. Seful Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a purtat ieri negocieri intr-un local de lux din Chisinau cu Marian Lupu, propunerea Aliantei pentru Integrare la fotoliul prezidential. Simultan, conducatorii din umbra au celor doua formatiuni politice, asa cum au fost numiti de presa de la Chisinau, Mark Tkaciuk si Dumitru Diacov, au avut la randul lor negocieri separate la "o cafea", infor­meaza portalul Stirea Zilei, citand o sursa din randul comu­nistilor. "Pana in acest moment nu avem niciun motiv de a-l vota pe Marian Lupu", a declarat Tkaciuk, dupa intalnirea de ieri.

urmeaza la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-10-29&id=260980

Leia Mais…

Moscova spala imaginea lui Stalin

Rusia a demarat o campanie externa bine pusa la punct prin care isi propune sa-si refaca imaginea in lume si sa reabiliteze imaginea dictatorului Iosif Stalin. In plan intern, Moscova va pune in aplicare acest plan inca de pe bancile scolii prin redactarea unui nou manual de istorie care va incerca sa disculpe regimul totalitarist din Uniunea Sovietica din prisma unor rationamente ce tin de interesul de stat. De asemenea presedintele rus Dmitri Medvedev coordoneaza prin intermediul consilierului sau Serghei Nariskin o campanie de reabilitare a istoriei sovietice. Moscova a inceput demer­surile pentru a desfasura in toate capitalele Uniunii Europene o campanie de imagine ce vizeaza justificarea ambitiilor de mare putere ale Rusiei si sa reabiliteze in paralel imaginea fostului lider al Uniunii Sovietice, Iosif Visarionovici Stalin. Cam­pania este supervizata de Agentia Nationala de Presa din Rusia si este realizata in colaborare cu o firma de consultanta RJI Companies, o companie nu foarte cunoscuta cu sedii la Washington, Londra si Zurich.

continuare la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-10-28&id=260884

Leia Mais…

marți, 27 octombrie 2009

Ce limbi mai stie noua propunere a lui Croitoru pentru portofoliul Muncii. Afacereza?

Domnul Mihai Constantin Seitan a fost propus, vineri, pentru functia de ministru al Muncii, in noul Cabinet al premierului desemnat Lucian Croitoru, ne anunta agentia de presa Agerpres. Toate bune si frumoase pana aici. Numai ca la o scurta vizualizare a CV-ului domniei , observam ca dansul este un “poliglot” desavarsit. Seitan se “lauda” in al sau CV ca stie doua limbi straine: romana si engleza. Si as mai adauga eu... daca e sa punem la socotoala si moldoveaneasca lui Voronin, ar putea fi chiar trei!


p.s. Limba noastra-i o comoara, in sertarul gol al lui Seitan!

Leia Mais…

luni, 26 octombrie 2009

Obama, scenarist pentru Apocalipsa

Decretul liderului de la Casa Alba, Barack Obama, prin care se instituie starea de urgenta sanitara in SUA, va imparti cetatenii americani pe mai multe categorii, astfel incat batranii si cei cu dizabilitati nu vor primi ingrijire medicala in cazul contactarii gripei porcine. Pana in prezent, 46 de state americane au fost atinse de acest flagel iar milioane de pacienti au fost contaminati, inregistrandu-se circa 20.000 de spitalizari si cateva mii de decese.
Dat fiind acest context critic, cotidianul american New York Times a facut o serie de dezvaluiri socante vizavi de pregatirile care se fac pentru a preintampina aceasta pandemie de gripa H1N1.
Potrivit New York Times, decretul lui Obama va tria pacientii in patru categorii care vor fi sacrificate in cazul in care situatia va iesi de sub control. Prima va fi constituita din oamenii care se inscriu la categoria "Do Not Resuscitate"(a nu se resuscita -n.red.), asa cum sunt numiti cei care au dat dispozitie in testamentul lor biologic ca vor sa se sustraga oricarei folosiri perseverente a terapiei. In celelalte trei categorii vor intra varstnicii, pacientii cu dializa si cei cu patologii neurologice grave.

mai mult la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-10-27&id=260825

Leia Mais…

vineri, 23 octombrie 2009

Reconciliere in fieful demonului razboiului

Jurnalistul Corneliu Vlad, care nu cred ca mai are nevoie de vreo introducere, in ciuda faptului ca nu sta toata ziua pe sticla ca pseudo-analistii mioritici de politica externa, a lansat vineri noua sa carte intitulata "Reconcilierea". As dori sa precizez intai de toate ca m-a frapat mesajul cartii in comparatie cu locul in care s-a desfasurat lansarea ei si numele acestui targ de carte. Un gand pacifist de tip ecumenic rostit chiar la salonul de carte patronat de Polemos (spiritul, demonul razboiului la greci - nota mea).

Azi, in cea de pe urma zi a salonului de carte Polemos , aflat deja la cea de-a patra editie si gazduit de Palatul Cercului Militar, m-am gandit sa imi fac si eu aparitia in calitate de consumator de carte buna. Si cand spun buna ma refer aici la istorie, stiinte politice, securitate, aparare, relatii internationale si cam tot ce deriva din aceasta. Bun, zis si facut. Merg eu frumos spre locatie, asta fiind la cateva sute de metri de redactia noastra, si cand ajung acolo, jurnalistul Corneliu Vlad, tocmai isi lansa noua carte "Reconcilierea". Bineinteles, ca din respect pentru eveniment si domnul Corneliu Vlad, nu ma puteam foii pe acolo pentru a rasfoi paginile cartilor expuse. Asa ca am stat. Nu foarte mult... cam jumatate de ora. Dupa introducerea facuta de prof.univ.dr Ion Calafeteanu, care mi-a fost si mie profesor, Corneliu Vlad a inceput sa inceput sa ne vorbeasca despre cartea dansului. "Fiecare popor are nevoie de o perioada lunga de reconciliere nationala, dupa ce a suferit o trauma", a afirmat jurnalistul. Fostul editorialist de la Cronica Romana ne-a impartasit faptul ca, in cursul documentarii pentru aceasta carte, a incercat sa desluseasca formula secreta, un tipar standard, pentru acesta "reconciliere". Aceste explicatii au fost cautate in recentele evolutii din statele din jurul nostru, jurnalistul afirmand ca "s-a ferit de Romania, ca dracu' de tamaie". "Reconcilerea" de Corneliu Vlad propune gandirea unei solutii viabile de reinchegare nationala in jurul unui ax central reprezentat de o idee care sa ii uneasca pe romani. Daca pana in prezent, in cei 20 de ani tranzitie, Romania a avut ca scop aderarea la UE si NATO, aceasta carte ridica o problema si mai spionoasa: De aici ce facem? care sunt obiectivele interne si externe ale Romaniei? in jurul carei ideei se vor ralia romanii in viitor? avem nevoie de un proiect national nou? se poate forma o "competitie constructiva" in randul clasei politice din Romania?. Din aceasta prezentare si din prisma provocarii lansate de Corneliu Vlad, voi incerca sa deslusesc si eu la randul meu, cam care ar putea fi solutiile iesirii din acest impas si intrarea intr-o "era a reconcilierii"!, dupa ce voi citi cartea cu autograf din partea autorului pe care am primit-o.

p.s. Corneliu Vlad si-a incheiat genial discursul, citandu-l pe intemeietorul statului cehoslovac si fostul presedinte, Tomas Masaryk: "Acum avem democratie. Ne mai trebuie doar democrati!"

Foto: Victor Roncea blog

Leia Mais…

joi, 22 octombrie 2009

Biden despre militarii romani din Afganistan: “Soldatii dumneavoastra sunt razboinici”

Vicepresedintele american Joe Biden a tinut sa laude pret de cateva minute profesionalismul trupelor romane care lupta sub mandat NATO in Afganistan. “Trebuie sa fiti mandrii de soldatii dumneavoastra. Soldatii dumneavoastra sunt razboinici!”, a apreciat oficialul american. Romania serveste cu circa 1.100 de soldati efectivele NATO din Afganistan iar calitatea efortului depus de acestia acolo este foarte apreciat de catre armatele prezente pe acest front. E intr-adevar un motiv de mandrie pentru Romania ca cea mai mare putere militara sa iti recunoasca meritele. Este adevarat ca Joe Biden este un diplomat iscusit care se pricepe la vorbe, dar faptul ca a staruit cel mai mult, pret de cateva minute, pe aceasta problema, arata ca SUA intr-adevar apreciaza prestatia romanilor in Afganistan. Bineinteles, Basescu a simtit momentul prielnic si a plusat cu faptul ca militarii romani sunt singurii care au sub comanda soldati americani. Este bine cunoscut faptul ca SUA nu permite nimanui sa ii comande trupele, ceea ce intareste si mai tare ideea ca Biden a aruncat doar cuvinte frumoase gazdelor sale. Eu am experimentat personal si am vazut ce pot face baietii de la Batalionul 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” Dej, din Brigada 81 Mecanizata Bistrita, condusi de colonelul Tudorel Dragonici (practic de aici le vine si denumirea – nota mea), si am vazut cum numai, la un simplu exercitiu demonstrativ, fiecare soldat era concentrat de parca era pe campul de lupta. I-am intrebat atunci daca sunt de acord cu ce face Romania in Irak si Afganistan. Toti mi-au raspuns ca este o datorie si ca s-ar intoarce bucurosi in orice moment pe front pentru ca asta le este meseria si o iubesc. Din pacate, interesele Romaniei nu pot fi promovate numai de la umbra biroului unui politician si este nevoie de oameni in prima linie. Daca ei, care stau in prima linie, inteleg acest lucru si fac aceste sacrificii, eu sunt cel care nu ii intelege pe cei care nu inteleg “ce cauta Romania in Afganistan”. Le-am promis, in calitate de jurnalist, ca ii voi sustine permanent pentru ca ei sa isi poata face treaba cat mai bine si voi scrie intotdeauna pentru a pune presiune pe clasa politica in a-i ajuta sa primeasca echipament militar corespunzator (nu toate blindatele de tip Pirahna cu defecte tehnice si fregate scoase la pensie inca de la cumparare) si bineinteles, banii pe care ii merita cu prisosinta.

Leia Mais…

marți, 20 octombrie 2009

Biden vine sa ne asigure ca Romania intra sub scut

Consilierul pe probleme de securitate a vicepresedintelui american, Tony Blinken, a lasat sa se inteleaga ca Romania va fi acoperita de noul sistem antiracheta proiectat sub administratia Obama. Anuntul a fost facut in avanpremiera vizitelor numarului doi de la Casa Alba, Joe Biden, in Polonia, Romania si Cehia. Joe Biden va sosi miercuri seara la Bucuresti iar joi va purta discutii cu Traian Basescu, Emil Boc dar si liderii opozitiei, Crin Antonescu si Mircea Geoana. De asemenea, acesta va tine un discurs public la Universitatea Bucuresti, joi, in jurul orelor pranzului. "Cu toate cele trei (state, Polonia, Cehia si Romania – nota mea), vicepresedintele (Joe Biden) va discuta arhitectura de aparare antiracheta propusa (de catre SUA) pentru Europa. Aceasta arhitectura, dupa cum stiti, este conceputa pentru a contracara amenintrile curente cu ajutorul unei tehnologii imbunatatite. Este adaptabila la amenitari viitoare. (Noua tehnologie) Va fi desfasurata mai repede decat era prevazut in programul anterior si va acoperi toate statele din NATO", a concluzionat Blinken.

Mai multe in ZIUA de maine

Update: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-10-21&id=260482

Leia Mais…

luni, 19 octombrie 2009

Istoricii de peste Prut dau replica la afirmatiile tendentioase facute de ambasadorul rus la Chisinau

Asociatia Istoricilor da o replica declaratiilor ambasadorului rus in Moldova, Valeri Kuzmin, in care acesta si-a exprimat dezacordul cu privire la includerea studierii obiectului "Istoria Romanilor" in scolile din R. Moldova. Potrivit organizatiei, afirmatiile lui Kuzmin precum ca manualele de istorie a romanilor din Republica Moldova contin afirmatii rusofobe, sunt tendentioase si nu corespund realitatii. "Existenta acestor viziuni pluraliste asupra trecutului este o necesitate intr-o societate democratica si, mai mult, chiar un indiciu clar al existentei acesteia", se mentioneaza in pozitia Asociatiei Istoricilor remisa astazi catre UNIMEDIA.

"Germania actuala si-a cerut scuze de la popoarele europene pentru crimele savarsite de regimul hitlerist si in acest sens comportamentul Germaniei este un exemplu si pentru alte state care au savarsit actiuni comparabile", tin sa-i aminteasca istoricii lui Kuzmin.

sursa: Unimedia

vezi si: http://madalinecsutu.blogspot.com/2009/10/ce-nu-ar-trebui-sa-uite-ambasadorul-rus.html

Leia Mais…

duminică, 18 octombrie 2009

Cehia cere garantii

Ultimul motiv invocat de liderul ceh, Vaclav Klaus (foto), impotriva semnarii Tratatului de la Lisabona este legat de chestiunea unui posibil proces al urmasilor germanilor din regiunea sudeta intentat Cehiei la Curtea Euro­peana de Justitie pentru inapoierea bunurilor confiscate dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Klaus este sustinut in demersul sau de circa 65% dintre cehi, in timp ce premierul Jan Fischer califica acest blocaj politic ca fiind o pata de imagine pentru Praga la nivel european. Presedintele eurosceptic al Cehiei, Vaclav Klaus, sustine ca nu va semna Tratatul de la Lisabona, pana ce, tara pe care o conduce nu va primi garantii reale vizavi de impie­dicarea oricarei restituiri a bunurilor germanilor sudeti confiscate dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in baza decre­telor Benes (fostul presedinte al Chehoslovaciei, Edvard Benes - n.red). In replica, vicepre­sedintele Comisiei Eu­ropene (CE), Günter Verheugen, a declarat, ieri, la postul de radio german Deutschland­funk,ca exista solutii politice pentru a-l convinge pe ultimul sef de stat membru al UE care inca nu a semnat acest docu­ment, ca Germania nu are nicio revendicare vizavi fata de Cehia. Totodata, oficialul UE a lasat sa se inteleaga ca vor fi negociate unele aspecte, asa cum s-a intamplat in cazul Poloniei si Cehiei.

totul la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-10-19&id=260379

Leia Mais…

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Compromisul Turciei: Orientului Mijlociu pentru Europa?

De multa vreme Parisul se opune si chiar blocheaza initiativele Ankarei de a adera la Uniunea Europeana. Acesta nu este un secret pentru nimeni. Fie ca este vorba de teama de includerea in randurile europenilor a unui aport semnificativ de musulmani, circa 70 de milioane, fie ca este vorba de probleme istorice legate de genocidul armean, cand la 1915-1916, guvernul Junilor turci au deportat si ucis circa un milion armenii din Anatolia. In ultima vreme, se pare ca presedintele francez Nicholas Sarkozy a inteles ca fara Turcia nu isi poate asigura drumul spre Caucaz si Asia Centrala.

Vizita efectuata la 6 octombrie de catre aceasta in Kazahstan, unde a avut convorbiri cu omologul sau kazah, Nursultan Nazarbaev, l-a convins si mai tare. Insotit de o armata de sefi de companii franceze, aproximativ 30, Sarkozy este primul presedinte de la Palatul Elysee care pune piciorul pe pamant kahaz din 1993, cand predecesorul sau, Francois Mitterand, fusese ultima data acolo. Este foarte probabil ca si Nazarbaev sa ii fi sugerat lui Sarkozy o inmuiere a retoricii vizavi de Turcia, tara cu care Kazahstanul se afla in relatii deosebite. Seful de la Elysee s-a conformat iar a doua zi, pe 7 octombrie, la Paris a sosit presedintele turc, Abdullah Gul, care a stat pret de trei zile in capitala Frantei. Foarte amicala, intalnirea dintre cei doi sefi de stat, a debutat cu inaugurarea expozitiei "Bizant la Istanbul: un port, doua continente", ce a fost gazduita la Grand Palais, inainte de intrevederile politice propriu-zise. Prioritatea numarul unu a lui Gul la Paris a fost sa incerce sa modereze pozitia antagonica a Frantei, pe cat este posibil, ca Parisul sa nu se mai opuna vehement aderarii Turciei la UE. "Prioritatea noastra este punerea in practica a acquis-ului comunitar in Turcia. Pe aceasta ne-am focalizat eforturile", declara seful statului turc la plecarea din Ankara. Oficial, francezii sustin o asociere "foarte stransa" intre Ankara si Uniunea Europeana, fara a se ajunge insa la aderare. Ei nu au precizat ce forma ar putea lua un atare parteneriat. Totusi semnele unui troc politic intre Franta si Turcia, incep sa se vada. Rolul de mediator in care Turcia se erija in problemele Orientului Mijlociu incepe sa paleasca. Relatiile Ankarei cu Tel Aviv-ul, vazute de unii ca nefiresti de bune, incep sa se deterioreze. Saptamana trecuta, Ankara a anulat un exercitiu militar international la care urmau sa ia parte piloti israelieni. Ambasadorul turc in Israel a fost imediat chemat sa dea explicatii. Relatiile Turciei musulmane cu Israelul s-au deteriorat de la ofensiva din decembrie-ianuarie impotriva militantilor islamisti din Fasia Gaza, care s-a soldat cu uciderea a sute de civili. Cu toate acestea, ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a declarat insa ca anularea exercitiului comun nu reprezinta un semn al unei deteriorari pe termen lung a relatiilor dintre cele doua state si a tinut sa sublinieze legaturile lor "de lunga durata, importante si strategice". In ciuda acestor declaratii frumoase, Ankara a dat un semnal clar cum ca vrea sa se distanteze un pic de legaturile prea stranse cu Israelul. Imediat dupa aceste incidente politico-diplomatice, Franta s-a aratat dispusa sa preia ea fraiele de mediator in Orientul Mijlociu. Dovada a acestui fapt este tocmai anuntul facut azi, 16 octombrie, de catre seful diplomatiei de la Paris, Bernard Kouchner, care a declarat ca va intreprinde un turneu diplomatic in Orientul Mijlociu ce va include Liban, Siria, Israel si teritoriile palestiniene, preluand astfel stafeta de mediator in Orientul Mijlociu de la Turcia. Pe langa motivatiile interne, unde presiunile pentru renuntarea la prietenia cu Israelul sunt destul de mari, cercurile conducatoare de la Ankara par sa joace in continuare pe cartea integrarii europene, fiind gata de concesii foarte mari in schimbul acestui avantaj. La randul sau, Franta da semnale foarte clare cum ca va slabi retorica vizavi de integrarea Turciei in UE in schimbul unui avantaj de imagine si pozitie in Orientul Mijlociu pe fondul unei politici destul de incoerente a Casei Albe vizavi de aceasta zona. De la inceputul lunii septembrie, seful diplomatiei franceze si-a exprimat dorinta de reveni in curand in Orientul Mijlociu, subliniind necesitatea de a progresa in directia crearii unui stat palestinian. Pornind de la premisele enumerate mai sus, se poate afirma ca Turcia este dispusa sa isi cedeze locul din Orientul Mijlociu pentru o apropiere de Europa. Miscarea este facuta in favoarea Frantei care se arata dispusa la concesii politice importante in schimbul preluarii influentei intr-o zona de o importanta geostrategica deosebita, cunoscuta si ca fief al americanilor. De asemenea, francezii cauta sa isi croiasca propriul drum spre bogatele resurse din Marea Caspica, prin intermediul si cu ajutorul Ankarei. Joi, Directorul general al GDF Suez SA, Gerard Mestrallet, a declarat in acest sens, ca grupul francez de utilitati este gata sa studieze o eventuala participare la proiectul gazoductului Nabucco. "Astazi anumite dificultati de natura politica par sa dispara si deci am putea sa ne uitam din nou la proiectul Nabucco", a declarat Mestrallet, cu referire directa la relatia cu Ankara. In concluzie, interesele politico-economice ale Frantei si Turciei au ajuns la un punct de convergenta in care cele doua tari trebuie sa treaca peste animozitatile istorice si sa deschida un nou capitol al relatiilor bilaterale in scopul unui pragmatism de ordin politic si economic.

sursa: http://www.karadeniz-press.ro/kara/content/view/567/43/

Leia Mais…

joi, 15 octombrie 2009

Rusii si americanii isi arata bombele

Sefa diplomatiei de la Washington Hillary Clinton si omologul sau rus Serghei Lavrov fac pasi importanti in reasezarea raporturilor dintre cele doua state in ceea ce priveste dezarmarea nucleara si crearea unui nou sistem antiracheta care sa implice si Moscova. Pentru prima data in istoria celor doua mari puteri se vorbeste despre accesul expertilor Moscovei la obiectivele nucleare ale SUA. In paralel, secretarul Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patrusev, declara ca noua doctrina militara rusa va include si varianta atacurilor nucleare preventive. Moscova si Washingtonul au convenit asupra unui acord de principiu care le va permite expertilor militari rusi o serie de inspectii la obiectivele nucleare americane. In cadrul acestor vizite rusii vor putea numara rachete si focoasele nucleare detinute de SUA, potrivit Fox News.

mai mult la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-10-15&id=260177

Leia Mais…

Stefan Banica jr. a tinut un concert "exploziv" la Chisinau

Si nu ma refer aici neaparat la reactia spectatorilor, ci mai degraba la explozia provocata de o grenada aruncata de un individ in preajma scenei unde avea loc concertul cantaretului Stefan Banica jr., solicitat sa dea un mare spectacol mare cu ocazia sarbatorii la 14 octombrie, a 573 de ani de la prima atestare documentara a Chisinaului. La eveniment fusesera invitati si doi prezidentiabili romani: Traian Basescu si independentul Sorin Oprescu. In urma exploziei, circa 36 de persoane au fost ranite iar autoritatile au demarat o ancheta in cadrul careia examineaza posibilitatea ca atacatorul sa fi provenit din regiunea separatista transnitreana. Premierul Vlad Filat a legat acest incident de doua telefoane pe care sustine acesta ca le-ar fi primit din partea unor persoane necunoscute care l-ar fi amenintat cu agresiuni fizice. Culmea, a doua zi, a mai aparut un "terorist", de data aceasta cu chipul la vedere. Cetateanul era nemultumit de inchiderea ilegala, zice el, a fiului sau condamnat pentru omor. Dupa negocieri, barbatul s-a predat autoritatilor.

pentru mai multe: http://unimedia.md/?mod=news&id=13832



Foto: Unimedia

Leia Mais…

miercuri, 14 octombrie 2009

Ce nu ar trebui sa uite ambasadorul rus la Chisinau, Valeriu Kuzmin

Ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin a scos azi pe gura o declaratie foarte interesanta, cum ca "imperiul rus a stat la baza formarii statului roman". Aceasta teorie este foarte interesanta dar ma intreb cum o poate proba diplomatul rus? Declaratia a fost facuta in timp ce Kuzmin tinea o prelegere despre cum nu este el de acord cu predarea istoriei romanilor la Chisinau.

In cadrul Fesitvitatilor de inaugurare a zilelor literaturii si spiritualitatii ruse, Kuzmin a grait ca nu are nimic impotriva istoriei romanilor, dar este impotriva cursului predat in scolile moldovenesti. "Istoria Romanilor imi place, dar nu-mi place cursul de istorie a romanilor care a fost predat in aceasta tara timp de mai multi ani. Acest curs este bazat pe rusofobie si pe stereotipuri anti-rusesti, in timp ce imperiul rus a stat la baza formarii statului roman", a tinut sa precizeze oficialul rus. "Fara barbatia soldatilor rusi, dominatia turcilor ar fi putut dura poate inca sute de ani si nu se stie care ar fi fost soarta mai multor natiuni din Balcani", a tinut sa adauge Kuzmin in discursul sau de la deschiderea festivitatii de ieri.

Este foarte probabil ca diplomatul rus sa faca referire la Razboiul de Independenta 1877-1878, cand rusii si romanii au luptat impotriva unui Imperiu Otoman aflat in stadiul dezintegrarii. As dori de asemenea ca Valeri Kuzmin sa nu uite de scrisoarea Marelui Duce Nicolae care i-a cerut ajutorul regelui Carol I din cauza faptului ca „barbatosii soldati rusi”, asa cum i-a numit el, nu reuseau de multa vreme sa cuceareasca Plevna. Pentru asta armata mixta ruso-romana a trecut Dunarea sub comanda directa a lui Carol, secondat de general rus Zotov. Dupa asaltul Plevnei, soldatii romani au fost cei care au intrat primii in Plevna cu un mare sacrificiu uman.

Poate domnul Kuzmin uita inca un aspect la fel de important ... comandantul trupelor turcesti de la Plevna, Osman Pasa, a refuzat categoric sa isi predea sabia in semn de infrangere generalului rus Ganetki. De aceasta onoare, a beneficiat in schimb colonel Mihail Cherchez care, in nobletea lui, a oferit-o militarului rus in cele din urma. In fine, ce as mai vrea sa nu uite domnul Kuzmin este ca la 18 februarie 1918, la negocierile de pace de la San Stefano (in apropierea Constantinopolului) delegatia romana a fost tinuta la usa, in ciuda faptului ca militarii romani avusesera o contributie decisiva la aceste campanii militare. Acelasi lucru s-a intamplat si la 1-13 iulie, la Congresul de la Berlin, cand reprezentantii romani nu au fost admisi la Congres. Degeaba au incercat C. Bratianu si Mihail Kogalniceanu sa explice ca Romania si-a cucerit independenta pe campul de lupta si ca Rusia i-a promis integritatea teritoriala. Acest lucru a fost mai putin important iar Romania a pierdut cele trei judete din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad. Si asa te-as mai ruga eu domnule ambasador sa mai deschizi si o carte din aceea istorie a romanilor cu care nu esti matale de acord! Acum imi vine in mintea vorba reclamei: "Si ce ne-am face fara cultura?" ... si raspunsul vine imediat: poate ambasador?!



Foto: flux.md

Leia Mais…

SUA si Rusia baga scutul in negocieri

Sefa diplomatiei americane Hillary Clinton s-a aflat ieri la Moscova, in cadrul unui mini turneu european, pentru a da un nou impuls relatiilor americano-ruse, urmand astfel planul Casei Albe de resetare a raporturilor divergente dintre Washington si Moscova. Pe agenda discutiilor s-au aflat doua teme centrale: programul nuclear iranian si dezarmarea si apararea in Europa. De asemenea, Clinton va aborda azi cu omologii rusi problema reinnoirii Tratatului privind Reducerea Armelor Strategice (START) ce urmeaza sa expire in luna decembrie. Cel mai fierbinte aspect al convorbirilor, care vor continua si azi in capitala rusa, a fost reprezentat de sistemul de aparare antiracheta, in privinta caruia seful diplomatiei ruse a declarat ca Moscova va continua discutiile cu SUA. Lavrov a sugerat ca exista puncte asupra carora ambele parti au cazut de acord. "Astazi (n.r. - ieri) am avut un schimb de opinii cu privire la modul in care se desfasoara aceste consultari. Ele vor continua cu scopul de a analiza riscurile proliferarii tehnologiei constructiei de rachete", a declarat Lavrov, citat de Reuters. "Suntem increzatori ca, drept rezultat al acestor consultari, vom ajunge la un punct comun care sa ne permita sa ne unim eforturile cu cele ale tarilor europene si ale altor state interesate pentru a analiza si neutraliza riscurile proliferarii rachetelor", a adaugat seful diplomatiei moscovite.

continuarea la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-10-14&id=260099

Leia Mais…

luni, 12 octombrie 2009

Obama se muta in Rusia

Rusii au si ei un “Obama” al lor. Pai ce, numai americanii sa aiba? Uite asa se face ca un imigrant negru care a venit pe meleagurile rusesti in 1989, a reusit sa obtina 20 de ani mai tarziu locul trei la alegerile locale desfasurate in districtul Sredniaia Ahtuba, un orasel de 55.000 de locuitori situat in apropiere de Volga, in sud-vestul Rusiei. Obama de Rusia se autointituleaza Joaquim Crima si este nascut in Guineea-Bissau, dar are nationalitate rusa. Mirarea i-a fost mult mai mare din moment ce Rusia este recunoscuta pentru rasismul extrem raspandit pe teritoriul ei. "Ma asteptam sa obtin in jur de 1% si m-am clasat pe locul trei", s-a bucurat Crima, subliniind ca practic nici nu a facut o campanie electorala serioasa. "Vreau sa particip din nou la viitoarele alegeri", a declarat el adaugand ca "participarea candidatilor de culoare este o etapa serioasa pentru intreaga Rusie".

mai mult pe http://www.telegraph.co.uk/expat/expatnews/6282785/Russias-Obama-vies-for-power.html

Leia Mais…

joi, 8 octombrie 2009

Rusii nu ne mai slabesc si ne curteaza intens inspre South Stream

Inca o petarda dinspre de la Est. Moscova incearca pe ultima suta de metri sa atraga Romania in capcana South Stream, stat pe care il tot pistoneaza cu propuneri care mai de care mai mieroase. Cea mai recenta proba in acest sens a fost declaratia facuta azi de seful gigantului energetic Gazprom care a afirmat ca poate fi construita macar o ramificatie a acestei conducte spre Romania, chiar daca gazoductul nu va trece efectiv pe teritoriul Romaniei. "Romania manifesta interes. Chiar daca nu este o tara prin care va trece conducta, se poate construi o ramificatie maritima in aceasta tara, in afara teritoriului Bulgariei", a declarat Miller, citat de portalul Regions.ru. Strict din punct de vedere economic, Bucurestiul nu este musai interesat de propunerea ruseasca din cel putin doua motive. Aceste motive se numesc Isaccea si Mediesul Aurit. Locatiile despre care vorbesc sunt cele doua puncte pe unde intra gazul rusesc in Romania. In plus, Romania este autosuficienta in privinta consumul de gaz iar productia interna se ridica la 55-70%, deci nu putem neaparat vorbi de o dependenta fata de Rusia. Poate de cel mult o legatura stransa. In concluzie, Romania nu are neaparat nevoie de gaz din South Stream, dar in schimb poate taxa Rusia pentru tranzit. Rusia poate apela la Romania pentru a-si transporta gazul spre Vest, fie in Serbia, fie in Ungaria. De aici, Romania ar putea incasa ceva venituri fie din taxa de tranzit, fie din taxa platita pentru depozitele de inmagazinare. Rusii rostesc tot mai des numele Romaniei, in cadrul proiectul South Stream din cauza sucirii la 180 de grade venita de la Sofia, unde noul premier Boiko Borisov pare sa nu agreeze acest acord energetic semnat de ex-premierul Serghei Stanisev, cunoscut drept apropiat al Moscovei. Gazoductul South Stream este planificat sa treaca prin Bulgaria, Serbia si Ungaria. Traseul gazoductului nu este insa clar. Primul memorandum-cadru privind proiectarea si constructia South Stream a fost semnat in 2007, la Roma, intre Gazprom si grupul italian Eni. Au fost semnate ulterior acorduri cu Ungaria, Serbia si Bulgaria. Recent, Turcia a permis acestui proiect sa treaca prin apele sale teritoriale in cadrul unui protocol de colaborare in domeniul gazului, semnat pe 6 august la Ankara de catre premierul rus Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan.

Leia Mais…

miercuri, 7 octombrie 2009

Biden va ateriza la Bucuresti cu planuri noi de scut

Care este motivul vizitei vicepresedintelui american la Bucuresti? Presa internationala speculeaza ca este in principal vorba despre un turneu menit sa aduca linistea in randul celor trei aliati strategici ai SUA din Europa Centrala si de Est - Polonia, Cehia si Romania. Dupa ce s-au trezit recent scosi de sub umbrela scutului antiracheta american, cehii si polonezii s-au vazut pusi in fata a doua probleme majore. Pe de o parte, eventualele rachete iraniene (nu ca ar fi fost un motiv foarte plauzibil) si pe de alta parte, furia Rusiei vizavi de disponibilitatea aratata de acestia pentru instalarea scutului american. Joe Biden se va afla intre 20-24 octombrie la Praga si Varsovia tocmai pentru a-i linistiti pe acesti doi aliati cum ca administratia Obama nu va renunta definitv doar proiectului scutului antiracheta, ci il va revolutiona cu unul mai modern si mai eficient care sa fie si pe placul Moscovei. Din toata aceasta afacere, Romania, tara care urmeaza sa fie de asemenea vizitata de Biden in cadrul acestui turneu, ar avea de castigat deoarece in proiectul initial propus de fosta administratie Bush, teritoriul nostru ar fi ramas in afara razei de acoperire a scutului. Acest lucru poate fi probat si de declaratia fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu care a afirmat luna trecuta ca "Romania este in joc" in ceea ce priveste noua strategie de securitate si aparare antiracheta a Casei Albe. In concluzie, miza jocului se muta mai spre Est, la granitele UE si NATO, chiar in coasta Rusiei. Din semnalele date pana in prezent, Moscova pare sa fie multumita de noul proiect, acest lucru fiind declarat chiar si astazi de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, care a spus ca "noul scut american nu prezinta riscuri atat de importante pentru Rusia ca cel pe care le provoaca precedentul plan". Chiar si presa rusa a scris in urma cu cateva saptamani, ca noile locatii pentru desfasurarea scutului ar putea fi Romania, Turcia si Bulgaria. Mai multe detalii vor aparea in editia de maine a ziarului ZIUA!

Leia Mais…

Voronin acuzat de tentativa de omor

Un veteran de razboi de peste Prut sustine ca fostul presedinte Vladimir Voronin si consilierul prezidential Mark Tkaciuk au ordonat asasinarea sa, dupa ce acesta ar fi pichetat casa candidatului comunistilor la primaria Chisinaului. Ieri, seful Afacerilor Interne, Victor Catana, a promis ca va demara o ancheta interna speciala pentru tragerea la raspundere a vinovatilor care i-au supus la rele tratamente pe tinerii retinuti in urma protestelor anticomuniste din luna aprilie. Fostul presedinte Vladimir Voronin (foto) a fost acuzat ieri de catre un veteran al conflictului de pe Nistru ca a pus la cale lichidarea fizica a acestuia, cu complicitatea ideologului Partidului Comunist, Mark Tkaciuk. "Ii rog a doua oara pe procurori sa se autosesizeze in cazul meu si sa le intenteze dosare persoanelor pe care eu le-am numit si sa inceapa ancheta (Voronin si Tkaciuk n.red.)i, a declarat veteranul de razboi Valeriu Ciobanu. Acesta sustine ca Voronin a comandat asasinarea sa in urma cu sase ani, dupa ce el a pichetat casa candidatului comunistilor la functia de primar al Capitalei, Vasile Zgardan.

mai mult la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-10-07&id=259735

Leia Mais…

marți, 6 octombrie 2009

Voronin acuzat de tentativa de omor. Mai multe in ZIUA de maine

Leia Mais…

Dansand cu Lupu. Marian joaca dupa cum ii canta Vova

Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) si totodata fostul lider comunist, Marian Lupu, dovedeste inca o data ca "lupul isi schimba parul, dar naravul ba". Calcand pe urmele lasate de bravul sau predecesor, Vova Voronin, Lupu o tine sus si tare cu placa moldovenismului. El a spus recent in cadrul unui interviu acordatpentru agentia pro-comunista Omega ca nu este de acord cu initiativa premierului Vladimir Filat de a inlocui cursul de istorie integrata cu cel de Istorie a Romanilor. E atat de "moldovean", incat vorbeste despre acest lucru, bineinteles, in limba lui Stefan cel Mare, care alta decat cea rusa. Rusa??. Da ... si cum ziceam, acesta a adaugat ca acest "caracter policultural al societatii noastre, unde majoritatea absoluta a populatiei se identifica ca moldoveni". Dupa parerea noastra, cea mai buna varianta pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru - istoria Republicii Moldova. Fara a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o sciziune in societate. Am pledat si vom pleda in continuare impotriva unor astfel de iesiri", a declarat adaugat liderul PDM.
Premierul Vladimir Filat a declarat, duminica, ca guvernul sau intentioneaza sa inlocuiasca cursul de istorie integrata cu cel de Istorie a Romanilor in scolile din Republica Moldova. "Urmeaza sa readucem la normalitate si acest aspect in educatia copiilor nostri. Vom invata istoria noastra - cea a Romanilor, asa cum este si firesc", a declarat Vladimir Filat. Premierul este sprijinit in aceasta privinta si de catre Alianta Moldova Noastra.
Vicepresedintele AMN, Iurie Colesnic, a declarat pentru agentia OMEGA ca decizia anuntata de prim-ministrul Vladimir Filat de reintroducere a cursului de Istoria Romanilor este una "foarte corecta".
"Istoria Moldovei nu poate sa fie in afara contextului istoriei romanilor. Este exclus, pentru ca este o istorie comuna", a declarat Colesnic, comentand atitudinea liderului PDM, Marian Lupu, privind necesitatea predarii in institutii scolare a istoriei Moldovei.
Potrivit reprezentantului AMN, cursul se va numi "Istoria Romanilor", chiar daca va include si o parte care se va referi la istoria Republici Moldova. "Se va numi "Istoria romanilor" si undeva acolo suplimentar, asa cum se face de obicei, "si a Republicii Moldova". Pentru ca timpul Moldovei este din 1991 si e normal ca nu ai sa poti scrie o istorie din cateva volume, a Republicii Moldova. Pentru ca Republica Moldova este din 91. si mai mult de un capitol nu ai sa poti scrie aceasta istorie", a declarat Iurie Colesnic, vicepresedintele AMN.Solicitat de Omega sa comenteze aceasta disputa, si liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat ca sustine initiativa premierului. "Filat este bravo ca a declarat astfel", a subliniat Urechean referindu-se la decizia anuntata de premierul moldovean privind studierea istoriei romanilor.

Istoria integrata a fost introdusa acum trei ani in planul de invatamant din Republica Moldova, inlocuind doua obiecte de studii - istoria universala si Istoria Romanilor. Istoricii si profesorii de la Chisinau au criticat dur acest manual, care, in opinia lor, a fost elaborat doar cu scopul de a ascunde adevarul istoric despre radacinile Moldovei si pentru a elogia perioada in care aceasta a fost sub ocupatia sovietica. Disciplina "Istoria Romanilor" a supravietuit doar 15 ani in Basarabia postsovietica. Ea a fost inlocuita de autoritatile comuniste, dupa mai multe tentative nereusite, cu un curs de asa-zisa "Istorie Integrata". Manualul a fost scris de un grup de istorici, desprinsi din Partidul Comunist, pe baza manualului de "Istorie a Moldovei" ticluit de unul dintre cei mai activi promotori ai moldovenismului din Basarabia, Vasile Stati, tot el si autor al controversatului "Dictionar Moldovenesc-Romanesc".

vezi VIDEO la: http://www.omg.md/Content.aspx?id=4966&lang=1

Leia Mais…

luni, 5 octombrie 2009

"Sa traiti... o schimbare!"

Tocmai am terminat de urmarit lansarea candidatului, cum nu se poate mai independent, Sorin Oprescu. Un discurs in stilul lui Oprescu, vorbaraie multa si mijto-uri de spital cu iz de "cascaval". Ideea e ca, spre deosebire de ceilalti, domnul doctor nu vine cu niciun plan ... doar o idee. "Schimbare". Pe la inceputul anului trecut, am mai vazut un miracol care venea direct in Biroul Oval al Casei Alba doar pe fondul unei crize si a unui popor aflat in pragul isteriei, debusolat fiind de criza care amintea de Marele Crah Financiar din anii '30. Atunci orice regula a traditiei politice americane a fost data peste cap. Nimeni nu ii dadea lui Obama vreo sansa la inceputul cursei. Dupa circa 10 luni, modelul american a zburat peste Ocean. Am putut observa cum domnul Oprescu se doreste a fi un Obama de Romania care vrea sa se metamorfezeze dintr-un broscoi intr-un print. De fapt dintr-un outsider in Obama de Dambovita, ca sa fiu mai exact. Pe principiu, nu vin cu un plan, vin cu o idee ... restul sunt detalii. Ma intreb cat mai tine acest plagiat electoral adiat dinspre Washington. Ca si colegul sau de cursa, Traian Basescu si-a facut lansarea in timpul unei bai de multime. Am spus bai, tocmai pentru ca acolo este nevoie de un instalator. Si a venit. El se numeste Doru Idila si este Joe "The plummer" din Sannicolau Mare. Ma intreb ce sume colosale se platesc acestor consilieri specialisti in "schimbari". Si daca prezidentiabilii nostri se vor baza pe romanii lipsiti de cultura politica si derutati de aceasta criza, la fel ca partenerii nostri din NATO, americanii. Bineinteles ca este doar o intrebare retorica cunoscand staff-urile de campanie ale candidatilor care viseaza spre Cotroceni. Sa vedem ce aplicabilitate vor avea aceste tactici de campanie si cum pot fi ele implementate in aici pentru ca Romania nu-i America si nici Oprescu nu-i Obama.

p.s. in cazul absurd al unei monstruoase coalitii in turul al doilea intre Basescu si Oprescu, ma ofer gratuit sa le dau un slogan: "Sa traiti ... o schimbare!"

Foto ZIUA: Lucian Cureariu

Leia Mais…

Dosarul transnistrean merge mai mult pe un 3+2, ca de' ... e criza si sunt reduceri

Luni, la sediul MAE, secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambau, a spus un lucru foarte interesant referitor la viitorul diferendului dintre Republica Moldova si autoproclamata republica separatista Transnistria. Oficialul OSCE a declarat ca formatul 5+2 este unul destul de greoi si care nu este cel mai fericit caz de functionalitate, motiv pentru care momentan discutiile se poarta in format 3+2. Acesta a motivat aceasta optiune prin "pozitiile retinute" ale unora dintre partile implicate, sugerand voalat (pentru cine avea urechi sa auda) ca ar fi vorba de Transnistria si Rusia.
"Va fi organizata o intalnire 3 plus 2 (fara R. Moldova si Transnistria - nota mea) la Viena, in doua zile. O intalnire in formatul 5 plus 2 s-ar putea dovedi un pic dificil de organizat atat de repede din cauza schimbarilor din Chisinau si din cauza pozitiei retinute a unora dintre partile implicate de a avea un angajament deplin in viitorul apropiat". Cu alte cuvinte, discutiile vor continua intr-o formula mai restransa si viitorul acestui dosar este inca in aer, departe de a fi rezolvat, din motive mai mult sau mai putin obiective. In realitate, niciuna dintre partile implicate, poate mai putin Moldova, nu doreste solutionarea acestui diferend care risca sa ramana in continuare un coflictul inghetat la granitele Romaniei si ale UE. Bineinteles ca, invataminte nu s-au tras foarte multe de la episodul razboiului deschis ruso-georgian de anul trecut provocat tot de un astfel de conflict inghetat nerezolvat la timp pe cale pe cale diplomatica. Ramane de vazut cum vor evolua aceste negocieri, cand noua conducere de la Chisinau a desfiintat ministerul care trebuia sa se ocupe de aceasta problema, transferand responsabilitatea acestui greu dosar in grija vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, fost purtator de cuvant al Aliantei Moldova Noastra (AMN).

Leia Mais…

Irlandezii spun "DA" Tratatului de la Lisabona

Cetatenii irlandezi au decis ca in cel de-al doilea referendum organizat pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona sa voteze "pentru" intr-o proportie linistitoare de 67,13%, conform rezultatelor date sambata publicitatii de catre Comisia Electorala Cen­trala a Irlandei. Irlandezii si-au putut exprima optiunea electo­rala in 43 de circumscriptii desfasurate pe tot teritoriul acestei tari.
Numai doua dintre acestea au inregistrat si la acest tur de scrutin o respingere a Tratatului printr-o majoritate de voturi, in timp ce 31 din totalul circumscriptiilor au schimbat "nu"-ul din 2008 cu un "da" in cadrul noului referendum organizat la finalul saptamanii trecute, pe 2 octombrie. Pana si cei mai sceptici irlandezi din sud-vestul capitalei Dublin, altadata bastion al atitudinilor anti-Tratat, au trecut de la un procent de respingere de 65% in 2008, la unul de 59% pentru ratificarea viitoarei Constitutii a UE.

restul la: http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-10-05&id=259601

Leia Mais…

vineri, 2 octombrie 2009

Soljenitin de Romania – 125 de ani de la nastere

"Este o blasfemie cum e tratat acum Panait Istrati, avand in vedere ca este o perioada de libertate totala. Panait Istrati a fost singurul disident autentic, in ceea ce priveste atitudinea fata de URSS. Chiar Marin Sorescu spunea, in aprilie 1996, ca Panait Istrati este primul Soljenitin din literatura europeana. Probabil aceasta este explicatia pentru care Panait Istrati este tratat asa", a apreciat directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, in deschiderea "Zilelor Panait Istrati".

Panait Istrati, scriitor de limba romana si franceza, este sarbatorit la Braila, la sfarsitul acestei saptamani, la implinirea a 125 de ani de la nastere, in cadrul unor manifestari organizate sub genericul "Zilele Panait Istrati". Manifestarile s-au deschis vineri cu o expozitie memoriala "Panait Istrati - 125", la Muzeul Brailei, o expozitie de ex-librisuri, organizata la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila, lansarea de carte "Chira Chiralina", editie bilingva, decernarea medaliei aniversare "Panait Istrati - 125" si dezvelirea a doua placi memoriale, la casa unde s-a nascut Panait Istrati si la scoala unde a invatat.

Agerpres

Leia Mais…

joi, 1 octombrie 2009

BA(i)E se scufunda cu tot cu fregatele vandute Romaniei

In sfarsit autoritatile britanice vor urmari in justitie controversata firma britanica de armament BAE System, cea care a vandut Armatei romane doua ruginituri de fregate „Regele Ferdinand” si „Regina Ma­ria" construite in anii '80, la pretul de 120 de milioane de lire sterline fiecare. Culmea tupeului, statul roman pune la bataie 500 de milioane de euro pentru reconditionarea si modernizarea lor, deoarece acestea nu mai pot efectua manevre militare NATO din cauza standardelor jalnice la care "se ridica" acestea. Bineinteles, la licitatie si-a anuntat prezenta si BAE. Ca de' ... de unde poti fura o data, merge si a doua oara!

Compania britanica producatoare de armament BAE Systems va fi urmarita in justitie de catre Oficiul pentru Fraude Grave (SFO). Cea de a doua companie de armament din lume va fi acuzata de coruptie in mai multe contracte externe. Printre acestea se numara vanzarea a doua fregate perimate catre Romania, un comision de 30 la suta din vanzari pentru un radar militar in Tanzania, oferirea de mita in Cehia pentru inchirierea de avioane de lupta an­glo-suedeze Gripen, precum si comisioane secrete in valoare de 100 de milioane de lire intr-o afacere de 1,5 miliarde de lire cu armament in Africa de Sud. In 2002, Romania a cumparat doua fregate second-hand din Marea Britanie, contractele de intretinere si reconditionare incredintate BAE Systems fiind in valoare de 116 milioane de lire sterline. Procurorii britanici sustin ca BAE ar fi dat comision sapte milioane de lire sterline unor demnitari romani.

vezi si: http://www.guardian.co.uk/world/2009/oct/01/bae-serious-fraud-office1

Foto: ZIUA Online

Leia Mais…

Presedinti si premieri paziti de garzi de corp

Cateva fotografii cu mai multi fosti si actuali presedinti si premieri printre care, George W. Bush, Vladimir Putin, Ariel Sharon, Moammar Gaddafi, Mihail Gorbaciov, Hamid Karzai, Gerhard Schoreder etc.











Leia Mais…

Programul dosarului iranian din ultimii doi ani

Azi am citit ceva foarte important referitor la programul in date precise al dosarului nuclear iranian. Acesta suna cam asa:

Here is a timeline of Iran and its nuclear programme in the last two years:

Nov. 2, 2007 - Britain, France, Germany, the United States, Russia and China agree to push ahead with more sanctions after Iran refuses to suspend uranium enrichment.
Dec. 3 - A U.S. National Intelligence Estimate says Iran put its bid to build a nuclear bomb on hold in 2003.
Dec. 11 - The opposition NCRI says Iran did shut down its programme in 2003 but restarted it a year later. The group says the U.S. analysis gives the wrong impression.
March 3, 2008 - U.N. Security Council adopts a third sanctions resolution targeted at Iran's nuclear programme.
July 19 - Iranian officials rule out any freeze in uranium enrichment during talks in Geneva on the programme, attended for the first time by a senior U.S. diplomat.
Aug. 2 - An informal deadline lapses for Iran to respond to an offer from the United States, Britain, France, Germany, China and Russia for talks.
Aug. 5 - Iran sends a letter to the powers but gives no concrete reply to a demand to freeze its nuclear activity, a step the United States says amounts to obfuscation. Washington and London say the powers may consider more U.N. sanctions.
Sept. 15 - The IAEA says Iran has blocked a U.N. inquiry into whether it researched ways to make a nuclear bomb.
Feb. 5, 2009 - Russia says it plans to start up a nuclear reactor at the Bushehr plant by the end of 2009.
March 20 - After years of U.S. attempts to isolate Iran, new President Barack Obama calls for "engagement that is honest and grounded in mutual respect". Iran cautiously welcomes the overture, but said it wanted to see "practical steps".
April 9 - Iranian President Mahmoud Ahmadinejad says Iran has mastered the nuclear fuel cycle and also tested more advanced machines for enriching uranium. He also inaugurates the nation's first atomic fuel fabrication plant near Isfahan.
June 5 - A quarterly IAEA report says Iran now has 7,231 centrifuge enrichment machines installed, a 25 percent increase in potential capacity since March.
June 12 - Ahmadinejad re-elected president. Protests break out by moderates who say the result was fixed.
Aug. 21 - Diplomats say Iran has allowed IAEA officials to inspect the Arak site and has recently allowed an upgrade to IAEA monitoring at the Natanz uranium enrichment plant.
Aug. 25 - Diplomats say there has been no increase in the number of centrifuges enriching uranium since the end of May.
Aug. 28 - The IAEA reports Iran has slightly reduced the scale of its uranium enrichment. But it has also raised the number of installed centrifuge machines by some 1,000 to 8,308.
Sept. 1 - Iran says it has prepared an updated nuclear proposal and is ready to resume talks with world powers.
Sept. 2 - Mohamed ElBaradei, outgoing director-general of the IAEA says Iran is not going to produce a nuclear weapon any time soon and the threat posed has been exaggerated.
Sept. 9 - Iran hands over a package of proposals which it says addresses "various global issues" and represents a "new opportunity for talks and cooperation".
Sept. 12 - Foreign Minister Manouchehr Mottaki says Iran will not back down in its nuclear row with the West, a day after the U.S. said it would accept Tehran's offer of wide-ranging talks with six world powers.
Sept. 17 - Ahmadinejad says Iran would "never" abandon its nuclear programme to appease Western critics.
Sept. 24 - China dampens expectations of further sanctions on Iran, telling major powers that more pressure would not persuade Tehran to halt its nuclear programme.
-- In contrast, British Prime Minister Gordon Brown tells the U.N. the world should consider "far tougher sanctions".
Sept. 25 - The IAEA says Iran has told it about a second uranium enrichment plant under construction. Construction of the plant, near the city of Qom, had begun in 2006.
Sept. 27/28 - Iran begins two days of missile testing to show it is prepared to head off any military threat.
Sept. 29 - Iran says it will not discuss the previously secret nuclear plant at international talks. Washington vows to bring it up.
Oct. 1 - Iran meets with six world powers in Geneva.

Reuters

Leia Mais…
 
Dofollow Banner