miercuri, 14 octombrie 2009

Ce nu ar trebui sa uite ambasadorul rus la Chisinau, Valeriu Kuzmin

Ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin a scos azi pe gura o declaratie foarte interesanta, cum ca "imperiul rus a stat la baza formarii statului roman". Aceasta teorie este foarte interesanta dar ma intreb cum o poate proba diplomatul rus? Declaratia a fost facuta in timp ce Kuzmin tinea o prelegere despre cum nu este el de acord cu predarea istoriei romanilor la Chisinau.

In cadrul Fesitvitatilor de inaugurare a zilelor literaturii si spiritualitatii ruse, Kuzmin a grait ca nu are nimic impotriva istoriei romanilor, dar este impotriva cursului predat in scolile moldovenesti. "Istoria Romanilor imi place, dar nu-mi place cursul de istorie a romanilor care a fost predat in aceasta tara timp de mai multi ani. Acest curs este bazat pe rusofobie si pe stereotipuri anti-rusesti, in timp ce imperiul rus a stat la baza formarii statului roman", a tinut sa precizeze oficialul rus. "Fara barbatia soldatilor rusi, dominatia turcilor ar fi putut dura poate inca sute de ani si nu se stie care ar fi fost soarta mai multor natiuni din Balcani", a tinut sa adauge Kuzmin in discursul sau de la deschiderea festivitatii de ieri.

Este foarte probabil ca diplomatul rus sa faca referire la Razboiul de Independenta 1877-1878, cand rusii si romanii au luptat impotriva unui Imperiu Otoman aflat in stadiul dezintegrarii. As dori de asemenea ca Valeri Kuzmin sa nu uite de scrisoarea Marelui Duce Nicolae care i-a cerut ajutorul regelui Carol I din cauza faptului ca „barbatosii soldati rusi”, asa cum i-a numit el, nu reuseau de multa vreme sa cuceareasca Plevna. Pentru asta armata mixta ruso-romana a trecut Dunarea sub comanda directa a lui Carol, secondat de general rus Zotov. Dupa asaltul Plevnei, soldatii romani au fost cei care au intrat primii in Plevna cu un mare sacrificiu uman.

Poate domnul Kuzmin uita inca un aspect la fel de important ... comandantul trupelor turcesti de la Plevna, Osman Pasa, a refuzat categoric sa isi predea sabia in semn de infrangere generalului rus Ganetki. De aceasta onoare, a beneficiat in schimb colonel Mihail Cherchez care, in nobletea lui, a oferit-o militarului rus in cele din urma. In fine, ce as mai vrea sa nu uite domnul Kuzmin este ca la 18 februarie 1918, la negocierile de pace de la San Stefano (in apropierea Constantinopolului) delegatia romana a fost tinuta la usa, in ciuda faptului ca militarii romani avusesera o contributie decisiva la aceste campanii militare. Acelasi lucru s-a intamplat si la 1-13 iulie, la Congresul de la Berlin, cand reprezentantii romani nu au fost admisi la Congres. Degeaba au incercat C. Bratianu si Mihail Kogalniceanu sa explice ca Romania si-a cucerit independenta pe campul de lupta si ca Rusia i-a promis integritatea teritoriala. Acest lucru a fost mai putin important iar Romania a pierdut cele trei judete din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail si Bolgrad. Si asa te-as mai ruga eu domnule ambasador sa mai deschizi si o carte din aceea istorie a romanilor cu care nu esti matale de acord! Acum imi vine in mintea vorba reclamei: "Si ce ne-am face fara cultura?" ... si raspunsul vine imediat: poate ambasador?!



Foto: flux.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner