miercuri, 15 aprilie 2009

Dovezi ale manipularii violentelor de la Chisinau

Puterea comunista de la Chisinau a sfidat vointa populara ca voturile sa fie renumarate in urma alegerile din 5 aprilie unde comunistii au obtinut un scor de aproximativ 50% din totalul optiunilor exprimate este concluzia unui raport privind monitorizarea manifestatiilor de protest de la Chisinau din data de 6 si 7 aprilie.

O sa redau fragmente din raportul de 10 pagini intocmit de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova despre evenimentele din 6-7 aprilie:

1. "La data de 6 aprilie 2009 aproximativ la ora 18.00, ca urmare a apelului transmis prin internet de catre reprezentanti ai societatii civile, populatia nemultumita de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 s-a adunat in fata monumentului lui stefan cel Mare si Sfant pentru a protesta in mod pasnic fata de modul in care s-a desfasurat intreg procesul electoral"

2. "Seara la stirile televizate, reprezentantul la CEC al Partidul Comunistilor , Domnul Sirbu, a declarat ca a fost si el la aceasta manifestatie, si a vazut cate putine persoane nu sunt de acord cu rezultatul alegerilor. Adica, a luat in deradere mai multi cetateni ai Republicii Moldova. De aici a si aparut instigarea populatiei, ca a doua zi sa vina zeci de mii de protestatari, care nu erau de acord cu rezultatele alegerilor si care considerau ca alegerile au fost fraudate"

3. "Manifestantii protestau pasnic in fata Presedentiei. in fata Presedentiei erau mai multi lideri politici : V.Filat, O.Cernei. Iu. Fruntasu etc. Politia existenta in fata Presedintiei a stat mult prea aproape de intrarea in presedintie, permitand astfel apropierea rapida a protestatarilor de sediul presedintiei. Este important de mentionat ca efectivul de politie dislocat in fata presedintiei nu era pregatit pentru a participa la mentinerea ordinii publice in cazul manifestatiilor de protest. in locul acestor politisti, au venit politisti imbracati completamente de lupta: scut, baston, casca. Unele persoane din manifestanti au inceput sa arunce cu hirtie, ulterior cu sticle goale. Mai apoi, unele persoane, au inceput sa instige multimea asupra politistilor. La un moment unii instigatori, a impins multime o parte din manifestanti spre politie"

4. "Un grup de tineri, care erau cei mai activi, si agresivi, erau deghizati. Un tanar, s-a urcat pe copac si a arborat harta Romaniei, iar un grup de persoane, parca la comanda, strigau "Romania". Unii membri din acest grup purtau drapelul Romaniei.
Din ce cauza unle persoane vopsite pe fata cu tricolorul romaniei vorbeau limba rusa?
Din ce cauza s-a pus in copac harta romaniei?
Din ce cauza a aparut in mainile unor strigatori deghizati drapelul romaniei. Cine avea interes sa deplaseze zvonul fraudei alegerilor la aspect national- unionis, mai mult ca atat, nimeni din concurentii electorali, in timpul campaniei electorale nu a ridicat problema unirii"

5. "De ex : de la loviturile unui politist ce vorbea in rusa, domnului Ivantoc Andrei, (membru al grupului Ilascu) i-a spars capul si traumat mana dreapta. Politistii erau in numar mic. in momentul atacului nu s-au folosit si alte metode pe care le permite legea, in afara de arma cu foc, pentru a imprastia pe manifestantii ce aruncau cu pietre.

6. "in fata multimii din Piata, erau mai multi politicieni si intre timp s-a apropiat o doamna si a zis ca in fata Parlamentului este omorita o domnisoara. Eu am spus ca este o provocare, dar totusi m-am dus sa monitorizezi. in fata Parlamentului un grup de persoane, dupa fete si comportament vedeam ca au mult comun cu persoanele private de libertate sau cu persoanele din internat, strigau "afara“, iar strigatele erau dirijate de persoane mature. Eu am intrebat pe o persoana ce se intimpla si mi s-a spus ca din Parlament trebuie sa iasa politistii raniti. in cele din urma am inceput sa le spun la cei mai inraiti, care doreau sa intre in Parlament, ca poate acel ranit, este vreun frate de-a lor, de aceea trebuie sa le dea voie sa iasa. Mi-a raspuns unul din ei ca fratele lui este mort si ca politistii l-au omorit. Printre ei erau persoane care ii indemnau sa intre in Parlament, unul dintre ei mi-a zis ca sunt politist si a inceput sa ma imbrinceasca. Eu le-am zis ca sunt de la Comitetul Helsinki Drepturilor Omului din Moldova si sunt pentru a apara drepturile omului"

7. "Din aceste considerente, pentru mine apar mai multe intrebari :
Din ce cauza s-a dorit cu orice pret ca vandalii sa ajunga in Parlament. Politia din Parlament puteau sa reziste luni intregi, daca se dorea. Mai mult ca atat, cand se aruncau bombe lacrimogene se imprastiau toti .
Din ce cauza nu au aruncat mai multe bombe lacrimogene ?
Din ce cauza unii din cei care au vandalizat Presidentia si Parlamentul aveau de la inceput masti antigaz?
Cine erau persoanele care dirijau cei 40-50 persoane agresive?
Din ce cauza politia nu a aparat Parlamentul de cei 40 de vandali ?Cu atat mai mult ca ei ii domina numeric, erau in jur de 300 politisti, dupa spusele Comisarului.
Din ce cauza au distrus opera lui Eminescu, biblioteca, arhiva….?
Din ce cauza pompierii nu au reactionat la faptul ca s-a aprins Parlamentul?
Din ce cauza cand am chemat pompierii ce stateau in fata Ministerului Justitie mi sa raspuns ca asteapta comanda.
Din ce cauza politistii, ofiterii SIS-ului imbracati in civil nu iau izolat pe cei 40 de vandali din fata Parlamentului?


Dupa cum vedeti, apar multe intrebari "de ce?". Si in cele din urma facand o concluzie la cele expuse, apare intrebarea generala: "A fost o tentativa de lovitura de stat sau un plan bine regizat de guvernare?", conchide raportul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner