miercuri, 8 aprilie 2009

Presa rusa gaseste Romania ca principal vinovat pentru situatia din Moldova

Presa rusa dezbatea ieri pe larg, chiar si pe prima pagina, evenimentele de la Chisinau, ajungand preponderent la aceeasi concluzie - ca in spatele actiunilor stau forte prooccidentale, proromanesti sau chiar servicii secrete nemultumite, intre altele, de neutralitatea Republicii Moldova.

Presa rusa monitorizeaza cu atentie evenimentele de la Chisinau, caracterizand situatia din Republica Moldova drept "incendiu", "Maidan in stil moldovenesc" sau "revolutie a vitei de vie".
Cotidianul rus Izvestia se intreaba daca "Republica Moldova va deveni romaneasca?", subliniind ca drapele ale Romaniei si Uniunii Europene fusesera arborate pe cladirile incendiate ale parlamentului si guvernului de catre protestatarii moldoveni, tineri in marea lor majoritate. Izvestia explica "ineficienta" organismelor de aparare a ordinii publice din Republica Moldova prin faptul ca acestea ar fi formate din "niste oameni care primesc un salariu de mizerie si care nu sunt dispusi sa-si dea viata pentru o putere care nu a stiut sa le cumpere loialitatea".
Vremia Novostei subliniaza ca presedintele moldovean, Vladimir Voronin, i-a comparat in mod intentionat pe opozanti cu "fascistii", pentru a putea beneficia atat de sprijinul Rusiei, cat si de cel al Occidentului. In seara zilei de marti a avut loc o discutie telefonica intre Voronin si presedintele rus Dmitri Medvedev, Moscova "manifestand intelegere" pentru situatia de la Chisinau. De altfel, presa pro-Kremlin expune in mod laconic continutul discutiei, limitandu-se sa sublinieze apelul lui Medvedev la o solutionare pasnica a conflictului.
Liderul Partidului Democrat al Republicii Moldova, Dmitri Diacov, a declarat pentru cotidianul Vremia Novostei ca, la inceput, a crezut ca puterea comunista a fost cea care a dorit o acutizare a actiunii tinerilor, pentru a demonstra in ce conditii grele este nevoita sa lupte cu atacurile opozitiei. Comunistii au mizat in campania electorala pe confruntarea dintre flancul drept si cel de stanga al politicii moldovene, ceea ce a dus la o polarizare extrema, pe fondul ignorarii de catre conducerea tarii a partidelor centriste moderate, a subliniat Diacov. Totodata, liderul democrat moldovean pune la indoiala rezultatele alegerilor parlamentare, in conditiile in care "sondajele de opinie vorbeau despre maxim 36% din voturi pentru comunisti".
La randul sau, comentand declaratiile reprezentantilor europeni referitor la faptul ca alegerile din Republica Moldova s-ar fi desfasurat conform standardelor internationale, liderul Partidului Popular-Republican, Nicolai Andronic (nu a intrat in parlament - n.red.), a declarat: "Europa ar dori doar sa nu fie deranjata si ca in tarile vecine sa fie mentinuta stabilitatea, iar problemele reale ale populatiei moldovene nu o intereseaza".
Vremia Novostei subliniaza ca actiuni de protest au mai avut loc la Chisinau in toamna lui 2003, la apelul Partidului Popular Crestin-Democrat, dar ca actuala actiune este cea mai violenta din istoria Republicii Moldova independente.
Ziarul rus Kommersant relateaza pe larg desfasurarea evenimentelor de la Chisinau si schimbul de acuzatii dintre partidele de opozitie si puterea comunista. Cotidianul nu exclude o interventie in forta a puterii de la Chisinau si instituirea situatiei de urgenta. Potrivit Kommersant, "pogromurile" care au avut loc marti la Chisinau fusesera precedate de un "fleshmob anticomunist nevinovat" organizat, intre altele, de jurnalista moldoveana ce fusese deportata in urma cu cateva luni din Rusia, Natalia Morari, fosta corespondenta a publicatiei moscovite New Times, actualmente lidera fondului Think Moldova. Luni seara, dupa ce Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova anuntase victoria comunistilor, Morari impreuna cu liderul organizatiei non-guvernamentale Hyde Park, Ghennadie Brega, au facut apel, printr-o campanie de SMS-uri, la tineretul republicii, indemnandu-l sa iasa in strada pentru a-si exprima pasnic protestul. La apel au raspuns in special elevii si studentii.
Chiar daca liderii opozitiei moldovene sustin ca nu partidele lor se fac vinovate de violentele din capitala republicii, ei sprijina protestul tinerilor. "Nu noi am organizat aceasta actiune, cu toate ca sprijinim cererile demonstrantilor privind desfasurarea de noi alegeri sau macar renumararea voturilor", a declarat pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta copresedintele Partidului Liberal al Republicii Moldova, Alexandru Tanase, care nu exclude ca tinerii sa fi avut, totusi, un organizator, poate chiar tocmai sus-mentionata Natalia Morari.
Potrivit directorului Institutului pentru politica sociala de la Chisinau, Arcadie Barbarosie, "acum pe numele liderilor opozitiei vor fi deschise dosare penale si pe seama lor va fi pusa toata vina". De asemenea, Barbarosie a subliniat ca si in ajunul alegerilor atitudinile protestatare erau unele puternice. Diferentele dintre exit-poll-uri si rezultatele facute publice de Comisia Electorala Centrala au fost atat de mari incat acest lucru sugera numeroase nereguli in desfasurarea alegerilor, subliniaza analistul moldovean.
In final, Nezavisimaia Gazeta prezinta reactiile unor persoane oficiale din Rusia la evenimentele din Republica Moldova, intre care ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, si deputatul rus Aleksei Ostrovski, seful Comisiei pentru problemele CSI si ale etnicilor rusi din spatiul ex-sovietic. Ostrovski leaga in mod direct evenimentele de la Chisinau de "ingerinta fortelor externe si in primul rand a serviciilor secrete occidentale si a factorului roman". "Unele forte politice din Occident refuza sa accepte pozitia conducerii moldovene si a presedintelui Vladimir Voronin privind mentinerea statutului neutru al Republicii Moldova. Ele doresc foarte tare sa influenteze aceasta pozitie, sa o schimbe si sa includa republica in structurile euro-atlantice, sprijinind prin orice mijloace acele forte din Romania care doresc asimilarea totala a Moldovei si crearea unui nou stat in aceasta regiune", a subliniat parlamentarul rus, citat de Nezavisimaia Gazeta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner