Integrarea romilor în societăţile naţionale, dar şi în cea europeană a devenit, odată cu aderarea în 2007 la UE a României şi a Bulgariei, o problemă transnaţională care ar trebui rezolvată în cadrul Uniunii Europene, şi nu prin metode disparate şi prin pasarea responsabilităţii de la un membru la altul. Odată cu aderarea de noi membri, UE şi-a deschis porţile şi în direcţia rezolvării unor probleme naţionale care să ofere statelor nou-intrate o traiectorie ascendentă în scopul alinierii acestora la un nivel de trai cât mai apropiat de cel al membrilor săi mai vechi. Totodată, prin Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului European din 29 aprilie 2004, UE a reglementat şi recunoscut dreptul fundamental la libera circulaţie al tuturor cetăţenilor săi. După modelul Italiei, care nu înţelegea în 2007-2008 că romii pe care îi caracteriza drept „imigranţi“ erau atunci cetăţeni europeni, acum Franţa doreşte să se debareseze de ţiganii din România. Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a pledat, în cadrul vizitei desfăşurăte în zilele de joi şi vineri la Bucureşti, pentru „o mobilizare comună“ franco-română cu scopul de a stăvili sosirile-plecările romilor din România în Franţa şi de a coopera la nivel european pentru inserţia lor. În termeni reali, decodaţi de limbajul diplomatic folosit de oficialul francez, acesta a dorit să transmită autorităţilor de la Bucureşti mesajul potrivit căruia ar trebui să îşi ţină acasă ţiganii şi să caute să îşi rezolve singure problema incluziunii lor în societate, e adevărat şi cu sprijin francez. Pierre Lellouche a mai susţinut că situaţia acestei minorităţi etnice este precară, iar în opinia sa, este contrară „valorilor“ europene şi, prin urmare, „inacceptabilă“. La rândul său, şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a replicat că România este dispusă să ajute la rezolvarea acestei probleme, dar că lucrul acesta se va face „în spiritul şi litera legilor europene“. La întoarcerea sa în Franţa, Pierre Lellouche a declarat pentru cotidianul „Le Monde“ că scopul vizitei sale în România a fost mobilizarea autorităţilor din cele două ţări pentru a se pune capăt acestui gen de „turism“. „Principiul liberei circulaţii în Europa nu a fost creat pentru a li se deschide drumul tuturor traficanţilor“, a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene.
Bani risipiţi
Oficialul francez a spus că numai anul trecut au fost folosite circa 9 milioane de euro pentru repatrierea în România a circa 8.000 de ţigani. Dintr-un calcul simplu, ar rezulta suma de peste 1.100 de euro pentru fiecare rom, bani care ar fi putut la fel de bine să fie folosiţi pentru programe sociale de incluziune în societate a ţiganilor. Comisia Europeană (CE), potrivit cadrului financiar actual (2007-2013), pune la dispoziţia membrilor săi nu mai puţin de 347 miliarde de euro pentru programele din domeniul politicii de coeziune, concentrând această sumă către statele mai puţin dezvoltate şi, implicit, pentru rezolvarea problemei de integrare socială a romilor care reprezintă 2% (circa 10 milioane de persoane) din cele aproximativ 500 milioane de cetăţeni ai UE. Un raport al Centrului European pentru Drepturile Rromilor (ERRC) sublinia, în 2005, că romii din Franţa (circa 500.000) sunt ţinta unei discriminări ce atinge niveluri dramatice. Raportul nota că drepturile civile, politice, sociale şi economice ale comunităţii sunt încălcate în mod frecvent. Documentul concluziona că autorităţile din „Hexagon“ eşuează în procesul de integrare a minorităţilor.
mai mult la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010021539880/Actualitate/Francezii-cauta-solutii-disperate-pentru-a-scapa-de-tigani.html
luni, 15 februarie 2010
Francezii caută soluţii disperate pentru a scăpa de ţigani
Etichete:
Franta,
Romania,
Teodor Baconschi,
tigani
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Bună. Te rog să mă scuzi că postez asta aici, dar nu am găsit nicio dată de contact de-a ta. Dacă vrei, pune în blogroll celălalt (sau şi celălalt) blog al meu, pe care îl folosesc mult mai mult (http://lauraspataru.wordpress.com/). Îţi mulţumesc. Dacă vrei, îmi poţi lăsa şi o adresă de mail acum, ca să nu mai postez comentarii pe la articole dacă vreau ceva. Mersi.
RăspundețiȘtergerePS: Să ştergi mesajul ăsta după ce îl citeşti.