Bineinteles, a aparut si raportul diplomatiei americane pe practicile in domeniul Drepturilor Omului 2009. Ca de obicei, in stilul SUA, cazurile izolate sau individuale, cum doriti sa le spuneti, sunt ridicate la rangul de adevaruri generaliste. In mare parte, textul e ok, dar are si o gramada de scapari si de prejudecati in legatura cu societatea romaneasca. Dar mai bine va las sa il cititi voi:
România este o democraţie constituţională cu un sistem parlamentar multipartit şi o populaţie de aproximativ 21,4 milioane de locuitori. Parlamentul bicameral este constituit din Senat şi Camera Deputaţilor, iar reprezentanţii din ambele camere sunt aleşi prin vot popular. Alegerile europarlamentare din iunie 2009 şi alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie au fost considerate libere şi corecte. Autorităţile civile au ţinut forţele de securitate sub control.
Au fost semnalate din nou abuzuri ale poliţiei şi jandarmeriei asupra deţinuţilor şi a romilor. Condiţiile din penitenciare au rămas deficitare. Sistemul juridic nu a dat dovadă de obiectivitate şi a fost în unele cazuri influenţat de politic. Legea restrictivă a cultelor a continuat să limiteze libertatea religioasă. Ritmul procesului de retrocedare a rămas extrem de lent, iar guvernul nu a luat măsuri efective în vederea retrocedării bisericilor greco-catolice confiscate de guvernul comunist în 1948. Corupţia la nivel guvernamental a rămas o problemă larg răspândită. Au fost semnalate, în continuare, cazuri de violenţă împotriva femeilor şi de discriminare a acestora, precum şi cazuri de copii abuzaţi. Au fost traficate persoane în scopuri de muncă forţată, exploatare sexuală, şi cerşetorie forţată. Au existat de asemenea cazuri de neglijare şi asistenţă inadecvată acordată persoanelor cu dizabilităţi. Discriminarea extinsă şi actele ocazionale de violenţă împotriva romilor au continuat să constituie o problemă. Homosexualii, lesbienele, bisexualii şi transsexualii s-au confruntat, în continuare, cu discriminarea societăţii. Discriminarea persoanelor bolnave de HIV/SIDA (în special a copiilor) a reprezentat în continuare o problemă.
mai mult la: http://romania.usembassy.gov/media/2010/2010_rhr_ro.html
si acu' si replica celor de la MAE
MAE a luat notă de publicarea, la data de 11 martie 2010, a Raportului Departamentului de Stat al SUA, privind situaţia drepturilor omului în lume, în anul 2009.
Documentul este bazat pe datele furnizate de ambasadele SUA din întreaga lume, examinând, detaliat, evenimentele şi acţiunile relevante din domeniul menţionat în perioada de referinţă. MAE apreciază că raportul este un instrument util de evaluare, dintr-o perspectivă comparativă, a dinamicii procesului de reformă a societăţii româneşti şi a ameliorării continue a situaţiei drepturilor omului. Ministerul Afacerilor Externe şi autorităţile române în general au purtat un dialog constant cu reprezentanţii Departamentului de Stat şi ai Ambasadei SUA asupra situaţiei drepturilor omului în România, inclusiv în contextul elaborării raportului menţionat. Cu toate acestea, nu toate elementele semnalate de către autorităţile române au fost preluate în mod adecvat.
Din analiza preliminară a Raportului – capitolul referitor la România – rezultă atât reflectarea progreselor înregistrate de România, cât şi o serie de evaluări critice, informaţiile pe baza cărora sunt făcute aceste aprecieri provenind dintr-un inventar de situaţii individuale.
continuare la: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=42679&idlnk=2&cat=4
vezi si: http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1705667530?bctid=71447325001
vineri, 12 martie 2010
Cat de bun este raportul Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului in 2009?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereBlogul "Tribuna Basarabiei" s-a mutat la noua adresa http://www.tribuna-basarabiei.ro Va rog, în limita timpului Dvs. sa faceți aceasta modificare pe site-ul dvs la blogroll sau la linkuri și, de asemenea, în cazul în care nu va regăsiți printre legăturile mele din secțiunea "Bloguri unite" sa-mi atrageți atenția. Va mulțumesc mult!
www.Tribuna-Basarabiei.ro