marți, 1 iunie 2010

L-au făcut pe Macedonski poet de limbă slavă

Prin anii 1950 ruşii se străduiau să demonstreze că limba română este de origine slavă, pentru a-şi justifica oarecum trupele care staţionau în România. Ei voiau să impună forţat faptul că limba româna ar deriva din cea rusă. Exemplu: cuvântul câine s-ar trage din rusescul sabaca şi nu din latinescul canis. Sovieticii au eşuat în intenţia lor de desnaţionalizare. Iată însă că în 2008, Ministerul Educatiei a reuşit. Alexandru Macedonski, autorul primelor rondeluri scrise in limba româna, a devenit în poet de limbă slavă. Aşa spune manualul de Istoria Minirităţilor Naţionale din România, scos de Editura Didactică şi Pedagogică.

Criza da, intoleranta, ba!

Anul acesta, de criză fără precedent în istoria post-decembristă, minorităţile naţionale din România au primit de la bugetul de stat 70.000.000 de lei, adică peste 17 milioane de euro, pentru "combaterea intoleranţei şi pentru activităţi culturale". Cel mai mult au primit ungurii, echivalentul a 3,7 milioane de euro, apoi ţiganii, cu 2,5 milioane de euro. Pentru celelalte minorităţi sumele scad, ultimii fiind rutenii, cu vreo 500.000 de euro. Cine sunt rutenii? O populaţie celtică legendară, dispărută în Evul Mediu, şi înlocuită ca denumire de către ucrainieni. Recensământul populaţiei din anul 2002 a relevat că în România trăiesc 61.353 de ucrainieni, o parte din ei fiind ruteni - care vorbesc limba ucraineană. În acest context trebuie spus că şi ucrainieni primesc, separat de ruteni, 1,4 milioane de euro pentru combaterea discriminării, publicare de carte, în general pentru cultura proprie.

Mai bine slav decat aromân!

Foarte interesantă este minoritatea macedonenilor din România, care numără 695 de persoane, vorbitori de limbă slavă, care a primit şi ea 400.000 de euro pentru identitate culturală - cam 575 de euro de persoană, cum ar veni. În fine, întrebarea este ce fac ei, în general, cu banii de la bugetul de stat. În anul 2008 Editura Didactică şi Pedagogică a scos, pe şestache, pe bani publici, un manual de Istorie a Minorităţilor Naţionale din România care a provocat anul acesta un scandal intern în Ministerul Educaţiei. Manualul a fost definit drept material auxiliar pentru profesorii de istorie, dar conţinutul său a fost aspru criticat de specialişti. Aici apare, de pildă, un paragraf dedicat poetului Alexandru Macedonscki, la capitolul minorităţii macedonenilor de limbă slavă. Toată lumea s-a întrebat: cum adică de limbă slavă?

Familia Macedonski a plecat din Macedonia istorică, dar ei nu erau slavi, cum se presupune în manual, ci aromâni. Dar cum în actualul stat Macedonia (situat la sud de Serbia) limbile oficiale sunt slava de sud şi albaneza, aromânii şi megleno-românii din această ţară balcanică sunt asimilaţi oficial ca fiind slavi. În acest moment se jonglează pe confuzia dintre Macedonia istorică, cea a lui Alexandru Macedon şi a tracilor tribali, de la sud de Dunăre, cu actualul stat Macedonia, în care se vorbeşte o limbă slavă. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că singura minoritate din balcani care nu este recunoscută de nimeni, nici de România, este cea a aromânilor.(Mihaela G.)

rectificare: aromanii sunt romani si nu o minoritate care trebuie recunoscuta de Romania, madam! ;)

sursa: http://www.agentia.org/anchete/l-au-f-cut-pe-macedonski-poet-de-limb-slav-3829.html

Un comentariu:

  1. MANUC-BEI: DIPLOMAT TRĂDĂTOR

    ... sa știm de unde a început totul. Un articol ce trebuie preluat și citit de cat mai multi romani.

    așteptăm comentariile dumneavoastră...

    http://www.tribuna-basarabiei.ro/2010/06/manuc-bei-diplomat-tradator.html

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner