miercuri, 4 martie 2009

Criza financiara toarna gaz pe foc la Kremlin. Camarilele din spatele lui Putin si Medvedev isi ascut sabiile

Criza financiara risca sa decalibreze balanta puterii de la Kremlin. Pe fondul actualei situatii economice instabile din Rusia, tensiunile dintre presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin s-au deteriorat vizibil in mare parte din cauza cercurilor de interesele antagonice care stau in spatele fiecaruia. Rivalitatea clanurilor de la Moscova erodeaza treptat autoritatea de fier a lui Putin si totodata relatia acestuia cu seful statului. In ultima perioada, au existat semnale puternice din partea unor grupuri extrem de influente compuse din oficiali militari sI din domeniul securitatii raliati in jurul lui Putin care incep sa devina vocali vizavi de economistii liberali condusi de catre Medvedev. Cele doua tabere duc o lupta acerba pentru controlul asupra finantelor statului care se evapora rapid in contexul crizei.

Marti s-a implinit un an de la inscaunarea lui Medvedev despre succesor al lui Putin dar nicio manifestare triumfalista nu a avut loc, comenteaza The Guardian. Rusia a fost puternic lovita de criza financiara iar valoarea burselor rusesti a scazut cu circa 80% iar rubla se depreciaza vizibil. Se estimeaza ca primii 10 cei mai bogati oameni de afaceri rusi au pierdut nu mai putin de 150 de miliarde de dolari, numai anul trecut. Evaporarea rapida a noilor fonduri din visteria Rusiei obtinute din resursele energetice, a pus cele doua tabere pe pozitii adverse de lupta iar pe Putin in mijlocul acestei batalii. Actualul premier este prins la mijlocul. La prima vedere, in calitate de fost agent KGB, el tinde sa fie etichetat drept camarad al fostei elite din serviciile secrete ruse, asa-numitii siloviki. Totodata, Putin are puternice legaturi de loialitate cu un mic dar extrem de influent grup de liberali din orasul sau natal Sankt Peterburg, oameni care l-au propulsat in politica mare de la Moscova.

Analistii internationali sunt de parere ca Putin isi pierde din putere tocmai din cauza acestei pozitii ingrate de “om de mijloc” intre cele doua factiuni. Aceste aspecte se rasfrang si asupra relatiei sale cu Medvedev. “ Putin obisnuia sa se erijeze in arbitru al disputei dintre cele doua clanuri – siloviki si economistii rationali”, este de parere analistul politic Dmitri Oreskin. “Acum este atras in batalie si este supus la focuri din ambele parti. Siloviki il acuza de slabiciune in a-si impune vointa in a le arata econmistilor unde le este locul, in timp ce oamenii de afaceri isi muta interesele pe directia Medvedev”, a completat Oreskin.

Vezi mai multe la: http://www.guardian.co.uk/world/2009/mar/03/putin-medvedev-kremlin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner