luni, 16 martie 2009

Razboiul europarlamentarilor romani cu cei “romani”

Catalin Chirita: "Discursurile lui Tokes Laszlo, Sogor Csaba, Winkler Iuliu se situeaza in afara realitatii"

“Cei trei crai” au sustinut in Parlamentul European ca minoritatea maghiara din Romania nu ar putea studia in limba materna

Deja ne-am obisnuit ca europarlamentarii, chipurile romani, sa pledeze contra intereselor romanilor care i-au trimis la Bruxelles sa le apere interesele. Astfel Tokes, Sogor si Winkler nu fac decat diversiuni si propaganda anti-romaneasca in Parlamentul European ca reprezentanti ai Romaniei. Redau comunicatul in intregime:



Eurodeputatul PD-L Calin Catalin Chirita a atras atentia membrilor Parlamentului European asupra declaratiilor mincinoase ale unor politicieni de pe lista UDMR si a aratat ca in Romania minoritatea maghiara poate studia in limba materna la toate nivelurile. "Discursurile electorale ale colegilor mei Tokes Laszlo, Sogor Csaba, Winkler Iuliu se situeaza uneori in afara realitatii. in Romania exista la scara larga invatamant in limba materna pentru minoritatile etnice. Nu vorbesc acum despre Universitatea Sapientia, care este o universitate privata, cu predare exclusiv in limba maghiara. Pun in relief importanta pe care o are pentru invatamantul in limba maghiara - Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, finantata de statul roman", a spus Chirita in plenul Parlamentului European.

El a mai aratat ca sistemul organizarii multiculturale, instituit prin Carta Universitatii Babes-Bolyai din 1995, asigura invatamant complet in limba romana, limba maghiara, limba germana, precum si studii iudaice la toate nivelurile de calificare academica: licenta, masterat, doctorat, invatamant la distanta si formare continua. "Acest sistem asigura autonomie liniilor de studii in limbile romana, maghiara, germana si dreptul liniilor de studii de a-si elabora si aplica propriile decizii in domeniul resurselor umane, al cooperarilor internationale, al cercetarii stiintifice, precum si de edita publicatii in limbile romana, maghiara si germana. De asemenea, Universitatea are sectii cu limba de predare ucraineana si numeroase locuri speciale pentru studentii rromi. O serie de simboluri si inscriptii in limbile maghiara si germana sunt prezente in Universitatea Babes-Bolyai", a mai spus Chirita, aratand ca 17 facultati ofera in prezent programe de studii in limbile romana si maghiara, iar 11 facultati- in limbile romana si germana.
"Exista, de asemenea, doua facultati (Teologie Reformata si Teologie Romano-Catolica) in cadrul carora programele de studii se desfasoara exclusiv in limba maghiara. Universitatea ofera pentru studii universitare specializari in mai multe limbi: 99 in romana, 59 in limba maghiara, 16 in limba germana, 2 in limba ucraineana, 8 in engleza, 1 in franceza, 1 in italiana. Toate pozitiile din cadrul Universitatii (in special cele de conducere) sunt organizate in functie de cele trei componente etno-lingvistice: romana, maghiara, germana. in cadrul fiecarei facultati, prodecanul sau secretarul stiintific apartine, obligatoriu, minoritatii maghiare sau germane, pentru a coordona activitatea liniilor de studii proprii, in limbile maghiara si germana. Mai mult, la nivelul conducerii centrale a Universitatii, fiecare dintre aceste linii de studii este reprezentata de cate un prorector si de un secretariat general specific. Astfel, in conducerea executiva a universitatii se regasesc 20 de reprezentanti ai minoritatilor maghiara si germana la nivel de prorectori, decani, prodecani, secretari stiintifici, sefi de departamente", a conchis Chirita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner