marți, 31 martie 2009

Europarlamentarii romani cer respectarea drepturilor romanilor din Serbia

Eurodeputatul Calin Chirita (PD-L) a solicitat, marti, in cadrul Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, unde s-a dezbatut situatia din Balcanii de Vest, comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, sa intervina pe langa autoritatile de la Belgrad pentru a respecta drepturile minoritatii romane din Serbia de nord-est.
|ntr-o declaratie acordata Agerpres, el a aratat ca a facut o astfel de propunere fiind informat ca Olli Rehn urmeaza sa se intalneasca peste cateva zile cu reprezentanti ai guvernului de la Belgrad pentru a stabili o serie de prioritati legate de statutul Serbiei de tara candidata la aderarea la UE.
"I-am cerut domnului Olli Rehn sa propuna Belgradului sa faca eforturi pentru respectarea standardelor impuse de UE, inclusiv cele cu privire la identitatea minoritatii romane din Vaile Dunarii, Moravei si Timocului unde traiesc oficial peste 250.000 romani", a afirmat Chirita.
|n acelasi context europarlamentarul Calin Chirita a precizat ca este un sustinator fervent al integritatii Serbiei si al aderarii ei la UE, insa statul sarb trebuie sa garanteze drepturile minoritatii romane din zona.
"Autoritatile din judetele Craina, Morava, Pojarevac si Timoc trebuie sa aplice neconditionat Conventia-cadru europeana pentru protectia minoritatilor nationale si Carta europeana a limbilor regionale si minoritare. Comunitatea etnica traditionala romana din istoricul Timoc are dreptul la reprezentare politica proportionala, la biserici si scoli in limba materna", a spus Chirita.
Potrivit eurodeputatului roman, in dialogul pe care il va avea la Belgrad Olli Rehn va recomanda reprezentantilor guvernului sarb sa se alinieze normelor europene si sa nu mai considere ca etnonimul istoric de vlah este deosebit de cel de roman, creand astfel diverse animozitati etnice.

(via Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner