duminică, 8 martie 2009

Resetare prin dezarmare

Prima intalnire dintre sefii diplomatiilor americane si ruse a dat un nou imbold relatiilor bilaterale dintre cele doua tarii. Atat secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, cat si omologul sau rus Serghei Lavrov au convenit vinerea trecuta asupra unui plan comun de discutii pe tema dezarmarii globale.
Concluziile convorbirilor dintre cei doi oficiali a fost sintetizata de catre Lavrov in cadrul alocutiunii rostite sambata la Conferinta pentru Dezarmare a ONU desfasurata la Geneva, unde au luat parte reprezentantii a 65 de natiuni. Intregul sau discurs s-a axat pe trei paliere de mare importanta si anume relatiile Rusiei cu SUA, China si UE. Acesta s-a aratat optimist in ceea ce priveste "resetarea" problemelor anterioare administratiei Obama dintre Kremlin si Casa Alba. "A sosit momentul sa facem progrese reale. Sunt convins ca nu vom rata aceasta ocazie", a subliniat Lavrov, citat de Reuters.

Scutul discordiei

Discursul lui Lavrov nu a fost lipsit totusi de retorica diplomatiei ruse. De la tribuna Conferintei pentru Dezarmare, ministrul rus a dat citire unui mesaj al presedintelui rus Dmitri Medvedev in care liderul de la Kremlin se declara "deschis dialogului si pregatit pentru negocirile cu noua administratie americana". Totodata, sefii diplomatiilor rusa si americana au convenit inca de vineri seara sa renegocieze pana la finele anului acordul bilateral de reducere a armelor strategice START-1, care expira la 5 decembrie 2009. Mai rezervati, rusii si-au pastrat totusi anumite retineri vizavi de sistemul antiracheta pe care SUA intentioneaza sa il amplaseaze in Europa dar s-au declarat deschisi pentru negocieri. "Punerea la punct a unui sistem antiracheta (de catre SUA in Europa de Est) comporta "riscuri pentru interesele strategice ale Rusiei, iar noi vom fi pusi in situatia de a lua masuri de contracarare a acestora", a explicat Lavrov.
Rusia a tinut sa isi exprime punctul de vedere si asupra "importantei speciale a prevenirii unei inarmari a spatiului cosmic" si a amintit ca Moscova a propus Chinei, o putere cosmica in plina ascensiune, un tratat international in acest sens. Totodata, Lavrov a pledat si pentru "angajarea unui dialog constructiv cu UE si cu alti parteneri" in vederea interzicerii rachetelor sol-sol cu raza mica si medie de actiune.

Gafe si aprecieri

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, s-a aflat atat in mijlocul criticilor vizavi de gafele facute la Bruxelles sI Geneva, cat si in vizorul laudelor pentru prestatia sa dupa turneul foarte obositor din Orientul Mijlociu si Asia. Politician experimentat, Clinton a comparat mediul politic foarte complex european, cu sistemul cu doua partide american. De asemenea, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a laudat-o pe fosta Prima Doamna si noua administratie americana, afirmand ca SUA si Europa "impartasesc din nou aceleasi valori".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner