vineri, 27 martie 2009

“Unirea Basarabiei cu Romania nu este decat o chestiune de timp”


“Poate ca nu eu, poate ca nu multi dintre noi, dar unirea Romaniei cu Basarabia tot se face. Istoria isi are legile ei precise. Basarabia va fi in frontierele ei romanesti”, a declarat ieri academicianul Florin Constantiniu in cadrul unei conferinte organizate ieri, la Bucuresti, cu ocazia implinirii a 91 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.
Mi-am permis sa il citez pe academicianul Florin Constantiniu care a tinut ieri o adevarat lectie de istorie a romanismul in adevaratul sens al cuvantului. Sincer, am fost un pic dezamagit de faptul ca in sala nu erau foarte multi reprezentanti ai generatii tinere, dar cum ne spunea si dansul la ore la care mergeam cu deosebita placere, ca daca mai exista macar si un singur roman, aceasta cauza nu este pierduta si merita sa luptam pentru ceea ceva in care credem.
Totodata, domnul Florin Constantiniu a criticat lichidarea premeditata a constiintei nationale si a deplans faptul ca tinerei generatii nu ii mai sunt insuflate adevaratele valori morale romanesti. El a spus ca pana si la nivel universitar studentilor nu li se mai vorbeste despre personalitati precum Ion Inculet sau Iancu Flondor.
Dar intr-adevar, dupa cum zicea si profesorul meu, romanii sunt impartiti in aceasta zi intre a aniversa si a plange acest un eveniment. A aniversa 91 de ani de la unire si a plange pentru faptul ca aceasta bucata de pamant romeansca nu mai face parte din corpul intregit al unei natiuni. Nu trebuie decat sa ramanem cu speranta ca Romania, sub desteptarea clasei politice romanesti, isi va indrepta privirea spre aceste teritorii care sunt destinate sa revina iar in granitele de la 1918. Discursul profesorului s-a terminat intr-o nota optimista ridicand o sala intreaga in picioare. “Trebuie sa mobilizam constiinta nationala si resursele romanesti” si sa “avem vointa sa facem unire”, a incheiat Constantiniu citandu-l pe Napoleon: “Prima conditie ca sa invingi este sa vrei!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner