luni, 19 ianuarie 2009

Ambasadorii palestinian si israelian fata in fata despre situatia din Gaza

In contextul conflcitului din Orientul Mijlociu, declansat luna trecuta, ZIUA a pus fata in fata ambasadorii israelian si palestinian in Romania pentru a radiografia si a explica, pe scurt, resorturile acestui razboi dintre armata israeliana si fortele Hamas. Ambasadorul israelian, Oren David, si cel palestinian, Ahmed Majdalani, au viziuni diferite asupra acestui conflict, dar au dorinte comune: incetarea focului si reluarea procesului de pace. Mentionez ca interviurile au fost luate in urma cu o saptamana cand razboiul era inca in plina desfasurare.


Ambasadorul Israelului in Romania, Oren David:
"Suntem pregatiti pentru orice"



Dupa aproape trei saptamani de la declansarea ofensivei israeliene in Gaza, exista semne care sa conduca o eventuala incetare a focului si semnarea unui armistitiu ?

Exista un efort din partea mai multor puteri precum Franta si Egipt pentru a media acest conflict in scopul de a veni cu solutii pentru incetarea focului si de a ajunge la o intelegere convenabila pentru ambele parti.

Zilele acestea s-a ajuns la un acord pentru incetarea focului pret de trei ore in fiecare zi. Este aceasta o consecinta a eforturilor Egiptului si Frantei ?

As dori sa va spun ca acest acord este un gest de bunavointa din partea Israelului pe care il vom uzita in fiecare zi pana la finalul acest conflict. Vom opri ofensiva pentru trei ore, timp in care populatia civila palestiniana va primi hrana, medicamente si alte bunuri de care acestia au nevoie. Totodata, as vrea sa subliniez ca aceasta ofensiva militara are si o componenta umanitara prin care Israelul se angajeaza sa livreze ajutoare civililor din Gaza. Dorim ca civilii din zona de conflict sa fie afectati pe cat de putin se poate si facem acest lucru pe cat putem de mult. Nu mai putin de 450 de camioane incarcate cu ajutoare au parasit Israelul cu destinatia Gaza.

Aceste ajutoare sunt si din partea Comunitatii Internationale sau numai din partea Israelului ?

Din amandoua. Atat Israelul, cat si tari ale Comunitatii Internationale trimit regulat ajutoare pentru civilii din Gaza. Aceste ajutoare umanitare, dupa cum v-am mai spus, constau in apa, hrana, medicamente, combustibili si alte bunuri. De asemenea, spitalele israeliene primesc victime din randul civililor pentru a fi tratate. Victimele primesc ingrijire de cea mai inalta calitate.

Legat de acest lucru, as dori sa va intreb ce s-a intamplat la acea scoala administrata de ONU de la Jabalya, loc folosit totodata si ca tabara pentru refugiati. Desi ONU daduse armatei israeliene prin GPS coordonatele acestei cladiri ca fiind una civila, scoala a fost atacata si 30 de oameni nevinovati si-au pierdut viata. Cum a fost posibil ?

Este exact ce va spuneam despre folosirea civililor ca scuturi umane. Atunci armata israeliana a intrat in acel perimetru ca urmare a focurilor trase de Hamas din acea directie. Militantii Hamas au tras in militarii israelieni, fapt ce a dus la urmarirea tintelor pana in acea scoala. Va repet, civilii palestinieni sunt pusi in fata sau in imediata apropiere. Este teribil, folosesc civili ca scuturi umane si nu mai au respect fata de valoarea unei vieti omenesti. La sfarsitul saptamanii trecute cand am atacat partea palestiniana a orasului de la granita cu Egiptul, Rafah, am raspandit din nou biletele cu ora si locul unde vor avea loc bombardamentele in care am avertizat populatia civila sa evacueze aceasta zona.

Cum credeti ca vor afecta recentele violente din Gaza procesul de la Annapolis?

Vrem sa continuam acest proces politic si sa totodata negocierile cu Autoritatea Nationala Palestiniana (ANP) pentru crearea a doua state distincte pentru doua popoare diferite.

Va temeti de faptul ca si alte miscari similare precum Hezbollah ar putea intra in razboi alaturi de Hamas in conditiile in care liderul Hezbollah a afirmat ca “toate posibilitatile sunt deschise” cand a fost intrebat despre o eventuala interventie ?

Sunt o serie de elemente comune intre cele doua organizatii, ambele sunt distructive si nu constructive, ambele sunt finantate de catre Iran, sunt miscari fundamentaliste fanatice si violente si nu au decat o singura dorinta: de a distruge statul Israel. Singura diferenta ar fi ca una este siita si cealalta sunnita. Suntem de parere ca liderul Hezbollah, Hassan Hasrallah, si-a invatat lectia in iulie-august 2006 si, dupa cum a zis si el, a fost doar o scapare. Hezbollah stie ce pret ar putea plati Libanul daca va ataca Israelul. }inand cont ca traim in aceasta parte a lumii, suntem pregatiti pentru orice scenariu.



Ambasadorul Palestinei in Romania, Ahmed Majdalani:

"Administratia Bush a dat unda verde Israelului pentru acest razboi inainte de a parasi Casa Alba"


Care este sprijinul de care s-au bucurat civilii palestinieni din partea Romaniei in aceasta perioada?

Poporul palestinian trece printr-o perioada critica. De la inceputul atacurilor israeliene impotriva civililor din Gaza am avut contacte permanente cu Ministerul de Externe de la Bucuresti si Presedintia romana. Romania, pe baza relatiilor bilaterale foarte bune dintre Romania si Israel, a inceput sa faca presiuni asupra statului Israel pentru a opri atacurile asupra poporului palestinian.

Actiunea Israelului din Gaza s-a extins prin alte masuri si in Cisiordania? Au existat masuri implementate de Israel in aceasta regiune, in paralel cu atacurile din Gaza?

De cand a inceput agresiunea in Fasia Gaza, fortele de ocupatie israeliene ataca cu cea mai mare violenta palestinienii care ies pe strada sa demonstreze impotriva actiunilor din Gaza. Un numar mare de palestinieni au fost ucisi, iar armata israeliana a tras in demonstranti, facand zeci de raniti.

In cotidianul New York Times a aparut un articol in care se spune ca scopul acestui razboi este acela de a-l ajuta pe Ehud Barak sa ajunga la putere in Israel. Care este opinia dvs?

Una dintre cauzele acestui razboi este caderea in sondaje a partidelor care sunt in coalitia de guvernamant din Israel. Si partidele israeliene se lupta intre ele pentru a arata care este mai extremist, mai anti-palestinian. Este un razboi pentru realizarea unor interese in alegeri pe baza sangelui poporului palestinian. De exemplu, in urma cu doua zile a fost un sondaj de opinie in Israel. Acest sondaj indica ridicarea partidului "Kadima", precum si a Partidului Muncii (n.r.-condus de Ehud Barak), care a obtinut 15 mandate in plus, iar Kadima doua mandate in plus. Asta arata ca razboiul are legatura cu politica interna israeliana, in primul rand, si nu este, dupa cum declara Israelul, un razboi impotriva terorismului.

Credeti ca decizia Israelului de a ataca Gaza la sfarsitul acestui an a avut ca scop deturnarea atentiei comunitatii internationale, care se confrunta in prezent cu razboiul gazelor?


Sunt mai multi factori care au condus ca Israelul sa aleaga aceasta perioada de atac. Primul factor este reprezentat de sarbatorile crestine de sfarsit de an, iar asta a dat Israelului posibilitatea sa actioneze timp de 10 zile fara sa aiba presiuni de afara. Al doilea factor este ca actuala administratie Bush a dat unda verde Israelului, inainte sa paraseasca Casa Alba pe 20 ianuarie. Si poate cel mai important factor este ca Israelul vrea sa schimbe realitatea din teritoriu si sa realizeze alte conditii pana la schimbarea administratiei americane.


Credeti ca Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (SUA, UE, ONU si Federatia Rusa) si-a dovedit eficienta sau este doar o alta structura inutila?

Din nefericire Cvartetul s-a intalnit la sfarsitul lunii decembrie 2008 la Washinghton si a dat un comunicat, proclamand prelungirea Conventiei de la Annapolis care trebuia sa fie implementata luna trecuta. Acest comunicat nu a invinovatit Israelul pentru oprirea procesului de pace. Si cel mai important este faptul ca nu a adoptat un calendar clar pentru etapele procesului de pace.

Care a fost efectul razboiului asupra vietii politice palestiniene?A reusit sa unifice diferitele partide politice?

Unii vor sa profite de pe urma acestui razboi ca sa isi consolideze pozitia propriilor partide in fata poporului, in locul Autoritatii Nationale Palestiniene. Israelul vrea sa scape de obligatiile procesului de pace si de creare a unui stat palestinian independent. Israelul nu doreste sa elimine definitiv Hamasul din Fasia Gaza, vrea doar sa slabeasca organizatia, sa impuna propriile conditii si sa o pastreze ca o forta slaba. Israelul doreste sa implementeze separarea poporului palestinian din Gaza si a poporului palestinian din Cisiordania (...) o forta care sa controleze Gaza, atasata Egiptului, iar Cisiordania sa fie atasata Regatului Iordaniei. Asta ar insemna ca cerintele minime pentru crearea statului palestinian independent nu ar mai fi indeplinite.

Vezi si la: http://www.ziua.net/news.php?data=2009-01-19&id=19541

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner