miercuri, 7 ianuarie 2009

UE se leapada de Ucraina

Uniunea Europeana da semne ca doreste sa se lepede de povara kieviana. Integrare, integrare ... dar totul pana la gaze !! Se pare ca acesta este sloganul dupa care se ghideaza mai nou Uninea Europeana, ai carei cetateni ar putea tremura serios in aceasta iarna. Dupa ce Ucrainei i-a fost inchisa in nas usa atat la summitul NATO din luna aprilie de la Bucuresti, cat si in luna decembrie odata cu reuniunea ministrilor de Externe ai NATO, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a mai turnat niste gaz pe foc, ca tot suntem la acest capitol, declarand astazi la Praga ca aceasta situatie ar putea diminua sansele unei viitoare integrari a Ucrainei in UE.
“Ucraina spune ca doreste sa se apropie de UE. Daca vrea sa atinga acest deziderat, ar trebui sa nu mai creeze probleme cand vine vorba de aprovizionarea cu energie a UE”, a spus oficialul portughez, citat de EUObserver.
Remarca lui Barroso a venit dupa mai multe conversatii telefonice cu premierul rus Vladimir Putin dar si cu cel ucrainean Iulia Timosenko, discutii avute in cursul diminetii acestei zile, data care a si marcat de altfel oprirea aprovizionarii cu gaz a Europei din Rusia via Ucraina. In alta ordine de idei, autoritatile romane au dat asigurari astazi ca pot face fata timp de sase luni fara importuri de gaze rusesti, rezervele ridicandu-se la 2,2 miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, responsabilii de la Bucuresti au decis o reducere a consumului, recurgand la surse alternative precum carbunele si pacura.

Uniunea nucleara

In perspectiva in care diferendul ruso-ucrainean nu se va materializa intr-o solutie viabila, UE este hotarata sa scoata din maneca ultimul as si sa pluseze astfel in "jocul energetic" impus de Moscova pe "cartea nucleara". In conditiile date, UE ia in considerare masuri de urgenta printre care repornirea unor reactoare nucleare, folosirea comuna a stocurilor de gaze si convocarea unui summit UE-Rusia-Ucraina, in contextul crizei gazului rusesc care afecteaza mai multe tari, conform aceleasi publicatii citate. Primii care ar putea recurge la aceasta metoda sunt chiar vecinii nostri de la sud de Dunare, Bulgaria. Potrivit ziarul ZIUA, si-au exprimat clar aceasta intentia prin vocea premierului Ghiorghi Parvanov, care a anuntat ieri ca Sofia trebuie sa inceapa imediat pregatirile pentru repornirea reactorului 3 de la Kozlodui, din cauza crizei gazelor. Pe langa reactivarea reactorului 3 de la centrala de la Kozlodui, Bulgaria si-a anuntat deja, cu surle si trambite, dorinta de a construi o noua centrala nucleara la Belene, oras situat pe celalalt mal al Dunarii. Reamintim ca una dintre condiiile puse de UE la aderare Bulgariei a fost tocmai oprirea reactivarii unor reactoare nucleare ce au mai avut in trecut probleme tehnice.


Un comentariu:

  1. Adica nota bene, alte state au voie sa isi faca centrale nucleare si asa mai departe, dar in Bulgaria trebuie sa se incalzeasca pe banane...hai sa fim seriosi

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner