marți, 20 ianuarie 2009

Ambasadorul Elvetiei in Romania raspunde atacurilor xenofobe la adresa romanilor din aceasta tara

Ambasadorul Elevetiei la Bucuresti, Livio Hurzeler (foto), a avut amabilitatea de a acorda ziarului ZIUA primul sau interviu pentru un cotidian central din Romania. Diplomatul elvetian a vorbit despre referendu­mul asupra extinderii drep­tului la libera circulatie pe teritoriul tarii sale a roma­nilor si bulga­rilor, din 8 fe­bru­arie, dar si despre relatiile dintre cele doua state.

Ce ne puteti spune despre acest referendum, care va decide accesul liber al cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii din Elvetia?

Referendumul atinge doua probleme, prima fiind acordul cu UE privind dreptul la libera circulatie a persoanelor. Acesta a fost incheiat cu cei 15 membri initiali ai Uniunii Europene, a fost apoi extins la alti 10 membri, care au aderat ulterior, iar prin acest referendum va fi prelungit pentru totdeauna. In acelasi timp, sunt doi noi membri ai UE, Romania si Bulgaria, urmand ca acordul sa fie extins si la acestea, prin referendum. Uniunea Europeana nu va accepta ca cetatenii unor state membre sa se bucure de dreptul la libera circulatie, iar cetatenii altor state sa nu beneficieze de aceleasi drepturi. Referendumul mai este important, deoarece Acordul de libera circulatie cu UE apartine unui set de sapte tratate, care sunt esentiale pentru Elvetia, pentru economia elvetiana. Daca unul din acestea este anulat, si celelalte sunt anulate in mod automat. Este ceea ce UE numeste o "clauza-ghilotina". Acesta este unul dintre dezavantajele de a fi in afara UE. Trebuie sa accepti anumite conditii. Celelalte sase acorduri fac referire la comert, stiinta si cercetare, agricultura, transport aerian si rutier. Daca rezultatul referendumului va fi negativ, atunci Elvetia va fi intr-o situatie extrem de dificila. Inteleg ca acest referendum este important pentru Romania, dar este la fel de important pentru Elvetia. In prezent, viza turistica nu este obligatorie pentru cetatenii romani care merg in Elvetia, acestia putand sta pana la 3 luni. In cazul in care cetatenii romani doresc sa lucreze in Elvetia trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege.

Cati cetateni romani lucreaza in acest moment in Elvetia cu forme legale?

Conform statisticilor, sunt mai putin de 4000. Un numar foarte mic, in conditiile in care aproximativ 20% din populatia Elvetiei este formata din cetateni straini, unii nascuti acolo. Elvetia a avut mereu un procentaj ridicat de straini, deoarece avem nevoie de ei, economia noastra fiind orientata spre export. Deci avem nevoie de muncitori straini pentru a mentine productia, nu atat in termeni de cantitate, cat de calitate. In Elvetia sunt foarte multi oameni de stiinta, ingineri si matematicieni romani. Suntem extrem de interesati sa atragem astfel de persoane calificate.
Guvernul si sindicatele, pentru acord. Autorii acestor afise xenofobe au folosit drept simboluri grafice imagini de oi negre si ciori, generand nemultumiri in Bulgaria, Romania si in alte state ale UE.

Cum raspundeti la acuzatile conform carora campania este rasista?

Nu apreciem aceste postere, iar stilul folosit este sub orice critica. Promotorii acestei campanii fac parte dintr-o miscare marginala, minoritara, care la fiecare referen­dum pe care l-am avut privind o participare mai activa la organizatiile internationale, inclusiv pentru a fi membri ai ONU, sau pentru atificarea acordurilor anterioare cu UE privind libera circulatie a persoanelor, au folosit acelasi tip de argumente pentru a obtine un vot negativ. In acest moment ei nu reprezinta deloc cetatenii Elvetiei. Trebuie sa luati in considerare ca autoritatile elvetiene, Guvernul, Parlamentul, cantoanele, asociatiile patronale, sindicatele sunt in favoarea acordului. Deci cateva formatiuni politice, inclusiv Uniunea Democratica de Centru, care este importanta din punct de vedere electoral, se opun acordului. Este foarte gresit insa sa consideram Elvetia drept o tara xenofoba, putine state avand 22% din populatie cetateni straini. In Elvetia, strainii o duc foarte bine, au acces la toate facilitatile asigurarilor sociale, medicale sau la sistemul de pensii.

Atentia a fost atrasa de campaniile repetate impotriva Romaniei. In mai 2008 a avut loc o campanie similara, demarata de aceleasi grupari. Care este situatia reala?

Dupa cum stiti, avem aceasta institutie a referendumului, care este parte a identitatii politice elvetiene, deoarece oamenii vor sa-si pastreze dreptul de a spune da sau nu guvernului. Iar intr-o campanie ca aceasta vor exista niste excese, care sunt regretabile, dar pe care nu le poti exclude. Oamenii trebuie sa fie lasati sa vorbeasca liber, in anumite limite, iar guvernul poate interveni doar daca sunt incalcate legile. Inteleg sentimentele provocate in Romania, dar eu nu as acorda prea mare importanta, avand in vedere ca este o miscare marginala, care foloseste mereu aceleasi argumente.

Exista programe sociale pentru integrarea romilor in societatea elvetiana ?

Totul se realizeaza la nivelul cantoanelor, nu cred sa existe programe speciale in acest sens.

Care credeti ca sunt punctele comune care unesc Elvetia si Romania in cadrul relatiilor bilaterale ?

Intre Berna si Bucuresti exista conexiuni stranse si foarte vechi iar relatiile diplomatice intre Romania si Elvetia au fost stabilite inca din 1911. Exista investitii elvetiene uriase in Romania. Investitii serioase au existat inca din perioada interbelica, atunci cand Elvetia a ajutat la electrificarea multor localitati din Romania. Romanii au avut depuse, pe la jumatatea secolului trecut, multe economii in bancile elvetiene. In perioada comunista, schimburile comerciale dintre cele doua tari nu au fost notabile, dar dupa '89 relatiile economice au cunoscut o explozie vizibila.


Cum ar putea Romania sa atraga mai multi investitori straini?

Investitorii deja prezenti aici au o vasta experienta in domeniile in care activeaza. Elvetia investeste in Romania in special in industria cimentului la Holcim. Investitiile noastre sunt foarte puternice de asemenea in industria meca­nica, farmaceutica si chimica. Romania o poarta de intrare spre Est pentru Elvetia. De ase­menea mai exista tari importante pentru Elvetia, precum Ucraina sau Moldova. Nu trebuie sa uitam aspectul politic in care Romania este o componenta importanta a UE, precum si a NATO, participand la activitatile comunitatii internationale. Cola­boram la fel de bine si in domeniul cultural. Spre exemplu, Lucian Blaga a fost atasat de presa la Berna. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, am gazduit guvernul din exil al Romaniei.

Ce stiti despre conturile lui Ceausescu din Elvetia?

Nu stiu nimic despre ele. Nu stiu nici macar daca au existat. Ceea ce doresc sa va spun este ca provenienta banilor din bancile elvetiene este foarte bine verificata. Au fost multe po­vesti spuse, mai ales prin intermediul cinematografiei, cum ca toti infractorii din lume isi pun banii in bancile elvetiene. Avem reguli stricte privind intrarea banilor straini in bancile noastre si nu acceptam bani de care nu stim nimic.

Ce a ajutat Elvetia sa devina o tara atat de puternica si in acelasi timp independenta, desi nu este membra a Uniunii Europene?

Sigur, noi nu suntem membri cu drepturi depline in cadrul UE, dar avem impreuna peste o suta de acorduri semnate. Nu putem ignora Uniunea Euro­peana pentru ca exportam peste 60% din marfurile noastre in UE si importam 80%. UE este mai mult decat un partener al nostru, iar noi dorim sa cooperam cu Uniunea. De ce nu facem parte din UE? Poate si din cauza particularitatilor sistemului nostru politic. Adica noi nu am putea vota pentru anumite legi adoptate de UE si poate nici nu am putea implementa anumite chestiuni. Suntem o tara foarte puternica si pentru ca noi am incetat a ne mai lupta intre noi, iar oamenii au o disciplina a muncii, chiar daca tara nu a avut potential. Nu va imaginati insa ca noi suntem o insula izolata. Suntem foarte independenti, dar extrem de implicati.

Interes pentru Nabucco

Ce credeti ca trebuie facut pentru imbunatatirea rela­tiilor noastre bilaterale? Exista vreun domeniu in care putem colabora mai bine?

Romania se afla acum intr-o pozitie foarte buna, gratie fondurilor de aderare de care dispune. De aceea cred ca putem colabora in domeniul tehnologiei, avand in vedere si faptul ca Elvetia este o tara foarte high tech, dar si in domeniul sectorului privat. Intre guvernele noastre exista o cooperare multilaterala, in diverse domenii precum mediul, transportul, lupta impotriva terorismului, energia, sector in care suntem interesati in realizarea proiectului Nabucco. Totodata, consider ca ar putea exista o buna colaborare in domeniul sistemului bancar privat.
Ce mesaj ati dori sa le transmiteti romanilor prin intermediul ziarului ZIUA?
Le-as recomanda in primul rand sa vina sa vada Elvetia si sa afle mai multe despre istoria si sistemul politic din aceasta tara.

Interviu realizat de Victor RONCEA, Madalin NECSUTU, Mihai ISAC

Vezi si: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-01-19&id=248071&kword=Elvetia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner