joi, 29 ianuarie 2009

Karadeniz Press: SUA forteaza o axa energetica Kiev-Bucuresti la Marea Neagra

Washinghton spera ca Romania si Ucraina isi vor consolida cooperarea energetica prin proiectul gazoductului White Stream, indiferent de rezultatul disputei de delimitare in Marea Neagra, a declarat intr-un interviu pentru The Money Channel Matthew Bryza, coordonator al politicii energetice SUA la Marea Caspica. Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice si coordonator al politicii energetice SUA la Marea Caspica, a efectuat azi o scurta vizita la Bucuresti, care intervine dupa reuniunea de marti de la Budapesta, dedicata Nabucco.

Oficialul american a subliniat, avand in vedere ca saptamana viitoare Romania si Ucraina vor afla decizia Curtii Internationale de Justitie referitoare la delimitarea maritima din Marea Neagra, ca cele doua tari trebuie sa gaseasca o modalitate "reciproc benefica" de exploatare a hidrocarburilor din Marea Neagra, adica 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol. "SUA nu sunt parte a acestei dispute, dar Romania este un aliat NATO si speram ca si Ucraina va fi in curand un aliat. In acest sens, speram ca prietenii nostri vor putea sa isi rezolve aceasta disputa si gaseasca o modalitate sa exploateze hidrocarburile din mare (...) intr-un mod in care este reciproc benefic", a declarat Matt Brzya. "Aici as vrea sa aduc vorba despre o alta modalitate prin care Europa Centrala si de Est isi poate diversifica resursele de gaz, anume conducta White Stream, care castiga tot mai mult teren. Speram ca acest proiect se va implini si ca va consolida cooperarea energetica intre Romania, Ucraina si Georgia, indiferent de care va fi rezultatul disputei legate de delimitarea platoului din Marea Neagra", a subliniat inaltul oficial SUA.


Conducta viselor

White Stream este o conducta care ar urma sa fie o ramificatie a conductei Baku-Tbilisi-Erzurum si care ar putea transporta gaz azer prin Georgia catre Romania, Ucraina si alte tari ale Europei Centrale. Una dintre posibilele rute vizeaza ca White Stream sa ajunga direct din Georgia la Constanta, pe sub Marea Neagra. O alta varianta luata in calcul este ca gazoductul sa ajunga in Ucraina, langa Fedosia, si abia apoi, pe un traseu subacvatic, sa ajunga in Romania. Proiectul conductei s-a confruntat din start cu obstacole importante, autoritatile din Turkmenistan, stat cu resurse energetice imense si o posibila sursa de gaz, refuzand demararea oficiala a unor negocieri cu partile implicate. Razboiul din regiunea separatista Osetia de Sud, soldat cu distrugerea infrastructurii energetice si de transport a statului sud-caucazian, a condus la amanarea sine die a proiectului conductei White Stream. La randul lor, oficiali azeri citati recent de agentia de presa rusa Interfax au respins orice implicare a Azerbaidjanului in proiectul White Stream.

Colaborare virtuala

In ceea ce priveste colaborarea dintre Ucraina si Romania dupa decizia Curtii de Justitie de la Haga, se vorbeste tot mai des de exploatarea comuna a resurselor energetice din Marea Neagra, asa cum a sugerat si ministrul de externe Cristian Diaconescu. La randul sau Gicu Borsi, directorul general al Agentiei Nationale de Resurse Minerale, a spus ca aceasta varianta este posibila. "In eventualitatea in care vor exista zacaminte care se vor situa de-o parte si de alta a liniei de delimitare, adica daca exista o continuitate, va fi demarat un program de exploatare in comun a zacamantului, fiind in interesul ambelor parti", a declarat luni pentru agentia NewsIn Gicu Borosi. In schimb mass-media ucraineana a lansat in aceste zile in adevarate scenarii apocaliptice in cazul in care Curtea de la Haga nu ar da un verdict favorabil pretentiilor Ucrainei. Conform Qirim Haber Ajansi, organizatiile nationaliste ucrainene au anuntat deja posibila organizare a unor actiuni de protest fata de decizia CIJ, inclusiv in fata obiectivelor diplomatice romane de la Kiev, Cernauti si Odessa.

Putin acuzat

Vorbind despre reuniunea de la Budapesta si despre criza gazelor, Matthew Bryza a lansat acuzatii dure la adresa lui Vladimir Putin. "Tema centrala a reuniunii de la Budapesta a fost necesitatea de a accelera proiectul Nabucco, avand in vedere recenta criza a gazului. Am vazut cu totii ce s-a intamplat. Premierul Putin a iesit la televiziunea nationala si a anuntat ca taie livarile de gaz catre Ucraina si implicit catre restul Europei. Fiecare dintre voi, toti cei care au vazut emisia si toti cei din Europa care au ramas fara gaze au fost folositi ca instrumente intr-o disputa comerciala. Voi nu ati contat in mintea acelor oameni care care au taiat gazul. Daca esti un lider politic, aceasta este o situatie disperat de periculoasa in care sa te afli", a atras atentia oficialul american. "Disputa ruso-ucraineana a gazului a aratat liderilor europeni ca trebuie sa-si diversifice resursele energetice si ca aceasta ruta nu este sigura. Am auzit lideri europeni spunand ca Rusia nu poate fi un furnizor de incredere, iar Ucraina si-a pierdut din credibilitate ca tara de tranzit", a mai spus Bryza.
Oficialul american a mai subliniat ca monopolul rusesc Gazprom are deja probleme financiare: "Rusia si Gazprom nu sunt intr-o situatie prea buna. Din informatiile noastre, in urmatorii cinci pana la zece ani, Gazprom va avea probleme in a-si respecta contractele de furnizare, iar compania are deja probleme in a-si asigura capitalul. Astfel, viabilitatea South Stream este indoielnica, iar Nabucco este mult mai eficient din punct de vedere economic", a conchis oficialul american.

Sursa: http://www.karadeniz-press.ro/kara/content/view/85/44/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner