joi, 22 ianuarie 2009

Cu Voronin la vorbitor

Ma uitam curios sa vad ce se mai petrece in Republica Moldova. Bineinteles, ca am ajuns si pe pagina oficiosului puterii comuniste de la Chisinau, Moldova Suverana, unde am avut placerea de a citi un interviu, in limba moldoveneasca bineinteles (pe care sincer va spun ca nu o cunosc, dar m-am descurcat, habar nu am cum) cu presedintele Vova Voronin. Am avut impresia unui deja vu. Imediat, prima conexiune pe care am facut-o a fost cu Stolojan iesind din spuma marii ca Afrodita, un politican renascut, viguros pe care problemele anterioare nu l-au doborat, din contra, l-au facut mai puternic. Spalarea imaginii lui Voronin la final de mandat vine in contextul in care, la primavara, undeva prin luna aprilie, vor avea loc alegeri parlamentare urmate de cele prezidentiale, la care, din fericire, Voronin nu va mai putea candida. Dupa parlamentare, alegerea presendintelui va fi o simpla formalitate, mai degraba o consultare intre parte in partide in urma careia un nou lider va fi ales. Se pare ca, dupa modelul presedintilor occidentali, in ultimele luni ale lui Voronin in aceasta calitate, se incearca construirea unei imagini pozitive a unui presedinte care a lasat in urma o oarecare mostenire politica. Cel mai vehiculat nume de politician pentru a-i succede lui Voronin, si care va beneficia si de sustinerea Partidului Comunist, este cel a lui Marian Lupu. Revenind la interviu, ceea ce mi s-a parut de prost gust e ca interviul a fost publicat de Moldova Suverana, fituica personala a lui Voronin. Ma gandeam ca poate ar fi fost un gest curajos sa mearga la Pro TV Chisinau pentru a realiza acest exercitiu de imagine, post pe care s-a chinuit sa-l faca “pierdut” de licenta. Sau, de ce nu, interviul sa ii fi fost luat de corespondentii NewsIn sau Rompres care nu am fost primiti la mai multe conferinte de presa sau nu au primit acreditari pe tot felul de motive aberante. L-am tot “auzit” vorbind despre “drumul european al Moldovei” si democratie ... pai mai draga Voro, da' de libertatea presei ai auzit, de ridicarea cenzurii, de presa de opozitie si alte cele ? La fel de amuzant mi s-a parut mesajul apoteotic catre tinerimea moldoveneasca de la final:

“Una dintre resursele noastre cele mai importante este increderea societatii. Doua mandate la putere si pastrarea autoritatii noastre politice constituie o mare cucerire pentru partidul nostru. Anume pe aceasta baza pot fi realizate sarcinile de renovare a tarii chiar si in cele mai dificile conditii. Pentru mine este important ca aceasta incredere este impartasita astazi intr-o masura foarte mare de catre tinara generatie a tarii. A cuceri respectul tineretului nu e un lucru simplu, dar cind beneficiezi de un asemena respect, poti privi cu incredere in viitor.”

Ma intreb cam care tinerime ... aia plecata la munca in strainatate sau aia plecata la studii in tarile vecine ? Cifra lor se ridica la peste un milion de oameni din patru cat numara Republica Moldova in total iar cu o matematica simpla se poate vedea cam ce s-a intamplat cu tinerii moldoveni in cele doua mandate voroniene incepand cu 2001. Cred ca la ei, nene Voronin, vei gasi mai putina intelegere, cu tot respectul de rigoare !!

Interviul integral aici:
http://www.moldova-suverana.md/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner