miercuri, 28 ianuarie 2009

Mitropolitul Alcoolului si Tutunului, capul Bisericii Ortodoxe Ruse

Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad a fost ales marti patriarh al Moscovei si al intregii Rusii, preluand astfel conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, a anuntat Conciliul episcopal. "Accept si va multumesc", a declarat Kiril, inainte de anuntarea rezultatelor. El a obtinut 508 voturi din totalul de 700 ale Conciliului Bisericii Ortodoxe reunit la Moscova pentru alegerea succesorului patriarhului Aleksei al II-lea, decedat in decembrie 2008. Singurul sau contracandidat, mitropolitul Kliment de Kaluga si Borovsk, a primit 169 de voturi. Kiril, care va fi intronizat duminica, a oficiat o slujba religioasa la Catedrala Iisus Hristos Mantuitorul din Moscova, unde are loc Conciliul, incepand de marti, ora 12.00 (11.00, ora Romaniei). Peste 700 de persoane din 64 de tari, cei mai importanti prelati ai Bisericii, dar si simpli credinciosi, s-au adunat la catedrala Iisus Hristos Mantuitorul, situata in centrul capitalei ruse, pentru a-l desemna pe patriarhul Moscovei si al intregii Rusii.

Biografie:

Pana in prezent mitropolit de Smolensk si Kaliningrad si timp de aproape doua luni liderul interimar al Bisericii Ortodoxe Ruse, el este singurul oficial ortodox de rang inalt cunoscut marelui public din Rusia, gratie in special emisiunii sale televizate saptamanale, "Cuvintele pastorului".
in cei aproximativ 20 de ani la conducerea puternicului departament de relatii externe al Patriarhiei Moscovei - echivalentul unui Minister de Externe - el a devenit, alaturi de Aleksei al II-lea, imaginea ortodoxiei ruse in strainatate.
in aceasta calitate, el a stabilit relatii cu Vaticanul, ceea ce i-a adus critici din partea detractorilor sai, pe fondul acuzatiilor de prozelitism la adresa catolicilor.
Potrivit expertilor, Kiril nu este un reformator, dar are un spirit independent si este preocupat sa vada biserica jucand un rol politic si social. Autoritatile ruse ar putea avea dificultati in a-l controla.
Kiril "are un sarm anume (...), nu isi ascunde pozitiile si nimeni nu il poate subjuga", mentioneaza Maksim sevcenko, seful Centrului de cercetare strategica a religiilor si politicii contemporane.
"Biserica, avandu-l pe Kiril la conducerea sa, va putea in sfarsit sa aiba sansa de a fi un jucator independent pe scena politica, in loc sa ramana obiectul manipularii statului", apreciaza saptamanalul Vlast.
Daca biografia oficiala a lui Kiril traseaza portretul unui tanar care s-a indreptat catre religie de la o varsta frageda, parintii "trezind in fiul lor dorinta de a servi biserica", aceasta are si zone de umbra.
Tatal si bunicul sau, ambii clerici, au cunoscut lagarele sovietice.
in 1965, la varsta de 19 ani, Kiril - pe numele sau real Vladimir Gundaiev - intra la seminarul din orasul sau natal, Sankt-Petersburg (Leningrad in perioada respectiva), apoi redacteaza o teza si preda la Academia ecleziastica.
Potrivit surorii lui, Elena, citata de cotidianul Tvoi Den, Kiril a declarat in timpul studiilor: "daca nu voi intalni fata cu care sa vreau sa imi petrec viata, voi deveni calugar", fixandu-si ca data limita 27 martie 1969.
La 3 aprilie 1969, el imbraca haina monahala si in anii '70 cariera sa in cadrul bisericii se dezvolta rapid.
El este numit secretar personal al mitropolitului Nikodim de Leningrad, apoi accede la primul sau post diplomatic in 1971, devenind reprezentantul Patriarhiei Moscovei pe langa Consiliul mondial al bisericilor.
Kiril il insoteste periodic pe patriarhul Pimen in calatoriile sale, inainte de a prelua, in 1989, conducerea departamentului de relatii externe.
La 25 februarie 1991, el este ridicat la rangul de mitropolit de Smolensk si Kaliningrad.
in anii '90, reputatia sa este insa patata. In timp ce Rusia postsovietica plonjeaza in criza economica, presa rusa il supranumeste "mitropolitul votcii".
Ziarele din Rusia au reamintit in aceste zile ca Kiril era suspectat ca profita de scutirile fiscale privind alcoolul si tutunul de care beneficia Biserica Ortodoxa. De unde si reputatia sa de "omul cel mai bogat din Biserica Ortodoxa Rusa", a subliniat bisaptamanalul de opozitie Novaia Gazeta.

Mfax

Cititi si http://www.ziua.net/display.php?data=2009-01-27&id=248410&kword=KGB

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner