sâmbătă, 31 ianuarie 2009

In cazul in care Romania va castiga la Haga, "firma fantoma" Midia Resources SRL va deveni al treilea producator intern de gaze

Aceasta firma are sediul social in Bucuresti pe str. ANDREI MURESANU, Nr. 11-13, Loc. BUCURESTI, Sector 1. In 2007 a avut o pierdere neta de peste un milion de lei noi (-1.118.301,00, nota mea) iar capitalul social este de 200 RON. Firma, pare a fi, din minimele mele cercetari, o reprezentanta in Romania a grupului canadian Sterling Resources iar directorul general al Midia Resources SRL se numeste Stephen Birrell. Acesta declara in mai 2008 ca investise deja 90 de milioane de dolari in Romania. Voi incerca sa aflu mai multe despre aceasta firma, desi reprezentati de rang inalt din MAE mi-au spus ca nu exista inca firme care s-au aratat interesate de exploatarea acestor zacaminte pana la pronuntarea sentintei. Voi reveni cu amanunte!

http://www.sterling-resources.com/romania.htm

http://www.adevarul.ro/articole/titeiul-scump-trezeste-zacamintele.html

http://www.totalfirme.com/233636/MIDIA_RESOURCES_SRL


Midia Resources SRL va deveni al treilea producator de gaze naturale, dupa Petrom si Romgaz, cu o productie estimata la 1 mld. de St mc de gaze naturale pe an si o cota de piata de cca 10%, dupa decizia de la Haga, a declarat pentru NewsIn Mihai German. Romania se judeca la Haga cu Ucraina din 2004 pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra si stabilirea zonei economice exclusive. "In 3 februarie este asteptat deznodamantul in acest caz, iar rezultatul se cuantifica in resurse energetice: 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si zece milioane de tone de petrol, resurse care ar contribui semnificativ la reducerea importului de titei si gaze naturale ale Romaniei, implicit a riscului dat de evolutia unor factori externi, necontrolabili", a declarat pentru NewsIn directorul general adjunct in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) Mihai German. Pe platoul continental romanesc al Marii Negre sunt in productie cinci zacaminte (Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe, Pescarus si Delta) de titei si gaze asociate, concesionate companiei Petrom. De asemenea, doua zacaminte de gaze libere descoperite de Sterlig Resources, Doina si Ana, sunt in curs de evaluare urmand sa se faca lucrarile de dezvoltare. In plus, trebuie sa se construiasca 80 km de conducta pana la tarm, iar la tarm trebuie sa se realizeze o conducta de legatura cu sistemul national de transport operat de Transgaz. „Rezultatele sunt extrem de incurajatoare si in momentul in care aceste zacaminte vor intra in productie firma Midia Resources SRL, reprezentanta companiei Sterling Resources in Romania va deveni, cu o productie estimata la 1 miliard de St mc de gaze naturale pe an al treilea producator, ca importanta de gaze naturale din tara noastra, cu o cota de piata ce circa 10%”, a afirmat, pentru NewsIn, director general adjunct in cadrul ANRM.
Suprafata va fi delimitata in perimetre de cate 1000 de km patrati
Mihai German a declarat ca estimarile de rezerve (cca. 100 de miliarde de metri cubi de gaze si peste 10 milioane de tone de titei, reprezinta rezervele care se estimeaza ca vor fi descoperite si ulterior exploatate in arealul de 12.000 de km patrati din platoul continental al Marii Negre) sunt facute prin similitudine cu alte zacaminte, deja descoperite in zone apropiate platoului continental. El a subliniat faptul ca exista indicatii de gaze si titei, in unele sonde sapate pe structurile Cobalcescu si Muridava, dar si o serie de alte structuri geologice favorabile acumularii hidrocarburilor, descoperite in urma prospectarilor seismice. Insa, pentru a dovedi existenta acestor rezerve de titei si gaze naturale este necesar sa se continuie explorarea geofizica si prin foraje a zonei, ceea ce implica un efort considerabil. „Aceste lucrari nu implica, in nici un fel, financiar, statul. Ele sunt facute pe cheltuiala firmelor care concesioneaza perimetrele, acestea asumandu-si in totalitate si riscurile, in cazul in care nu sunt descoperite zacaminte in perimetrele concesionate”, a declarat German. Primul pas dupa decizia de la Haga va fi delimitarea suprafetei care va reveni Romaniei din zona de delimitat in perimetre de cate 1.000 de km patrati fiecare, care vor fi scoase la licitatie internationala. Procedurile si operatiunile petroliere necesar a fi efectuate pana la punerea efectiva in exploatare a unui nou zacamant pot dura cativa ani.
Costurile pentru dezvoltarea zacamintelor pot ajunge la sute de milioane de dolari
In conformitate cu prevederile Legii petrolului, zacamintele existente in subsolul zonei economice exclusive apartinand platoului continental al Marii Negre apartin statului, iar Agentia Nationala pentru Resurse Minerale este autoritatea desemnata sa le valorifice prin concesionare. Procedurile de concesionare dureaza cel putin un an si jumatate si includ delimitarea perimetrelor, elaborarea pachetelor de date, publicarea anuntului in Monitorul Oficial al Romaniei si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, etapa care dureaza cel putin trei luni, depunerea si evaluarea ofertelor, negocierea acordurilor petroliere si in final aprobarea acestora prin hotarari de guvern, dupa obtinerea avizelor ministerelor abilitate. In timp ce in zona nordica si vestica a platoului continental adancimea apei este sub 80 m, iar lucrarile pot fi facute cu instalatii fixe, costurile pentru o sonda de peste 2.500 m sunt de circa 10-15 de milioane de dolari, iar operatiile de foraj pot fi facute cu instalatii romanesti, in partea de sudica, costurile sunt mult mai mari pentru ca adancimea apei este de peste 80 m, iar lucrarile se efectueaza cu instalatii submersibile, de care nu dispune nicio firma din Romania. In acest caz, costurile pentru o sonda sunt mult mai mari, in multe cazuri depasind 40 – 50 milioane de dolari. Potrivit reprezentantului ANRM, firmele care vor sa se implice in explorarea perimetrelor de pe platoul continental al Marii Negre, care vor fi oferite in vederea concesionarii, trebuie sa aloce cel putin 10-15 milioane de dolari pentru fiecare perimetru, urmand ca in cazul favorabil al descoperirii unor noi zacaminte costurile de dezvoltare sa fie de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de dolari. Decizia Curtii de la Haga, anuntata la 3 februarie la ora 11.00 (ora Romaniei), este obligatorie, executorie si definitiva, nefiind necesare demersuri formale - precum promulgarea ei pe plan intern sau publicarea in Monitorul Oficial – pentru a intra in vigoare.

NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner