marți, 20 ianuarie 2009

Un nou “caz Politkovskaia” la Moscova

Centrul Moscovei a fost din nou scena unui atentat sangeros in urma caruia doi oameni si-au pierdut viata. Un avocat rus specializat pe crime comise in Cecenia si o tanara jurnalista au fost impuscati mortal luni in plina strada. Avocatul, Stanislav Markelov a fost ucis dupa ce criticase eliberarea anticipata a fostului colonel Iuri Budanov, condamnat la zece ani de inchisoare in 2003 pentru crima. In momentul asasinatului acesta era insotit de jurnalista Anastasia Baburova de la cotidianul Novaia Gazeta, ziar la care a lucrat si Anna Politkovskaia, o jurnalista specializata in aceasta regiune care a fost asasinata in octombrie 2006. Din 2002, cel putin 12 jurnalisti au fost omorati in Rusia.

Un avocat rus specializat pe crime comise in Cecenia (Caucazul de Nord) a fost impuscat mortal, luni, in centrul Moscovei, iar o jurnalista stagiara a publicatiei Novaia Gazeta, care a fost grav ranita in incident, a decedat la scurt timp, in urma ranilor provocate.Avocatul, Stanislav Markelov a fost ucis marti dupa ce tocmai criticase intr-o conferinta de presa eliberarea anticipata a fostului colonel Iuri Budanov, condamnat la zece ani de inchisoare in 2003, pentru ca o strangulase in urma cu trei ani pe Elza Kungaieva, in varsta de 18 ani, de origine cecena. Acesta a fost avocatul familiei victimei. "Anchetatorii cerceteaza mai multe mobiluri ale asasinatului, inclusiv activitatea profesionala a victimei", potrivit unui comunicat al comisiei de ancheta din cadrul Parchetului rus. "Dupa conferinta de presa, a plecat si a fost atacat (...) Nu a spus niciodata ca ar fi fost tinta unor amenintari", a declarat un oficial din cadrul Centrului independent de presa, unde a avut loc conferinta de presa. Tatal lui Elza Kungaieva, citat de postul de radio Ecoul Moscovei, a declarat ca Markelov primise recent amenintari. "Mi-a spus ca i-au trimis SMS-uri, ca l-au sunat. I-au spus sa renunte la cazul Budanov sau il vor ucide", a explicat acesta.

Anastasia Baburova, o alta jurnalista incomoda

Cand a fost ucis, Markelov era insotit de o stagiara la Novaia Gazeta, o publicatie care denunta crimele comise in timpul celor doi ani ai razboiului din Cecenia si pentru care a lucrat si Anna Politkovskaia, o jurnalista specializata in aceasta regiune si care a fost asasinata in octombrie 2006. Tanara, in varsta de 25 de ani a murit la cateva ore dupa ce a fost ranita la cap in timpul atacului. "Medicii au facut tot posibilul. in urma cu cateva minute, jurnalista Anastasia Baburova de la Novaia Gazeta a decedat", potrivit site-ului oficial al publicatiei. Ea scrisese numeroase articole referitor la problemele de rasism si ultranationalism din Rusia. Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, a declarat ca a preluat "personal" ancheta. Markelov a aparat-o pe Anna Politkovskaia in mai multe cazuri, dar si pe Mihail Beketov, un jurnalist al opozitiei ruse, care a fost agresat in noiembrie la Himki, o suburbie a Moscovei. El a fost de asemenea avocatul lui Magometalih Masaiev, care a fost dat disparut in august 2008 dupa ce l-a acuzat pe presedintele cecen, Ramzan Kadirov ca l-a tinut ostatic timp de patru luni. Oficialii ceceni si aparatorii drepturilor omului au denuntat ferm uciderea avocatului. Este vorba despre o "crima josnica", se arata intr-un comunicat al lui Nicola Duckworth din cadrul Amnesty International. "Autoritatile ruse trebuie sa ia masuri decisive pentru a arata ca asemenea actiuni nu vor fi tolerate", a adaugat aceasta. Un purtator de cuvant al reprezentantului presedintelui cecen pentru drepturile omului, citat de RIA Novosti a fost si mai virulent: "Am banuit si am avertizat ca Budanov va comite si alte crime. Nu se poate spune ca a fost el, dar se poate spune ca au fost partizanii sai, cu acordul lui".
"Uciderea in centrul Moscovei a unui avocat care se ocupa de afaceri politice importante are aceeasi importanta ca si asasinarea Annei Politkovskaia", a declarat la randul sau Liudmila Alekseieva, care conduce grupul Helsinki din Moscova, citata de Interfax. Procesul suspectilor in cazul asasinarii lui Politkovkaia continua la Moscova, dar presupusul ucigas nu a fost arestat, iar cel care a ordonat acest asasinat nu a fost identificat. Din 2002, cel putin 12 jurnalisti au fost ucisi in Rusia. Cel mai cunoscut caz este cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, asasinata in 2006 in liftul propriei case. Jurnalista era cunoscuta pentru articolele critice fata de politica Kremlinului in Cecenia.

Mediafax

Vezi si: http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.latimes.com/media/photo/2009-01/44602155.jpg&imgrefurl=http://www.latimes.com/news/printedition/asection/la-fg-russia-lawyer20-2009jan20,0,2473206.story&usg=__-0G6Jszq9AIU3KvoAffaI1UThQc=&h=280&w=500&sz=40&hl=en&start=1&tbnid=ssZOhhnHCVPtxM:&tbnh=73&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3DAnastasia%2BBaburova%26gbv%3D2%26hl%3Den%26sa%3DG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner