marți, 30 martie 2010

Liberalii sunt in datorii pana la gat - 2,7 milioane de euro

Se pare ca si liberalii au aruncat o groaza de resurse financiare in campania prezidentiala pentru cei circa 20% obtinuti. Un document care le-a picat in mana celor de la ziuaveche.ro demonstreza ca prin conturile liberalilor nu numai ca bate vantul, dar este deja un mic taifun de 2,7 milioane de euro. Pe principiu, obrazul subtire cu cheltuiala se tine!

Viorel Catarama a avut dreptate, dar s-a inselat cu peste un milion de euro: liberalii au datorii de milioane de euro. Discutiile despre datoriile pe care PNL le-a acumulat fata de terti au revenit in prim plan in momentul in care fostul liberal Viorel Catarama a lansat acuzatii la adresa sefilor. Catarama i-a reprosat liderului liberalilor faptul ca unii sponsori ai partidului au conditionat achitarea datoriei de 1,6 milioane de euro in schimbul excluderii din structura de conducere a partidului a unor persoane incomode.

mai mult la: http://www.ziuaveche.ro/politica-interna/2142-exclusiv-tabelul-cu-datoriile-pnl-27-milioane-de-euro

p.s. le-am furat si poza, dau o bere pe ea :)!

Leia Mais…

luni, 29 martie 2010

PRO Dementocratia si sondajele aberante

Un recent sondaj de opinie realizat de Asociatia Pro Democratia, chipurile pe un esantion de circa 1.000 de persoane, concludea ca romanii sunt un fel tirani cu sete de sange care ar trage pe roata infractorii la colt de strada. E adevarat ca nimeni nu iubeste un hot, violator, escroc sau criminal, dar unele concluzii sunt deplasate iar cifrele un delir pe variatiuni extreme. Dar uite asa mai castiga omu' un ban la un ONG si se inregimenteaza politic la nevoie ... ca de, e criza neicusorule iar democratia asta trece si ea prin stomac!

Citire de la Parvulescu (via Mediafax): "Propunerea de teme ce contravin valorilor majorităţii - români, ortodocşi - stârneşte patimi justiţiare în rândul acestora şi predispune la luarea de decizii ce pot încălca drepturi ale omului, precum acela la liberă exprimare, de exemplu", a spus liderul APD, Cristian Pârvulescu, în deschiderea unei dezbateri pe tema reformei sistemului constituţional prin mijloace precum referendumurile la nivel naţional.

In traducere ar fi ceva la modu'... la ce dracu' sa facem referendumul ala pe modificarea Constitutiei cand romanii ai trebui toti dusi la psihiatrie si la cursuri de dezintoxicare mentala. Pai bine bre nea Parvulescule da' tie nu iti e rusine sa vii cu zoaie din astea si cu sondaje trucate. Vezi ca a mai trucat unu niste din astea acu' vreo trei luni si acu' zici ca e un zombi. Sa nu sari si tu in sus de bucurie pe la seminarii din astea si sa aterizezi in cur la fel ca el!

Cica:

  • 91% dintre cetateni ar alege reintroducerea pedepsei cu moartea
  • 94% dintre romani ar opta pentru retragerea cetateniei romilor care comit infractiuni in strainatate
  • 89% dintre cetateni ar opta pentru retragerea cetateniei celor care cer autonomia tinutului secuiesc
  • 88% dintre romani ar vota pentru pedepsirea penala a celor care critica religia ortodoxa
"Concluzia mea": Deci... criza ne lasa conturile goale, avem nevoie de motivatie "lichida" sa luptam cu aplicarea valorile democratice in Romania care este pe cale sa devina un stat criminal, sovin, discriminator, rasist si ultra-religios (eventual cu o Al-Qaida proprie, as adauga yo)

p.s. poza ilustreaza perfect rapacitatea personajului prezentat: ochii care sticlesc ghidati de principiu "si mana grebla se facu!"

Leia Mais…

Vladimir Putin, acuzat de atentatele de la Moscova

Atacurile de la metroul din Moscova ar putea fi rezultatul tensiunilor intre gruparile de la Moscova sau chiar opera premierului Vladimir Putin sau a unor persoane din domeniul securitatii, pentru a justifica o reprimare violenta a islamistilor inaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, comenteaza analistii de la STRATFOR, citati de agentia de presa Mediafax, preluata de KARADENIZ PRESS. Extremistii musulmani reprezinta alegerea cea mai probabila a Moscovei privind autorii acestor atacuri, pe de o parte, insurgentii din Cecenia si din alte regiuni musulmane din Caucaz aflandu-se in spatele a nenumarate atacuri comise in ultimii zeci de ani in capitala rusa, iar pe de alta parte, militantii islamisti atacand de obicei primavara sau vara, eventual in urma unor raiduri ale fortelor armate si serviciilor de securitate ruse in aceasta zona.
Subliniind ca situatia din Rusia este tensionata politic, economic si social, in contextul unor “lupte intre clanurile de la Kremlin”, al unei contractii economice importante din cauza crizei globale, al somajului si inflatiei, agentia citeaza surse potrivit carora “exista doua grupari care ar beneficia, in afara de musulmanii rusi, de aceste atacuri”, precizand ca nu detine dovezi pentru niciuna dintre aceste doua ipoteze.

mai mult la: http://karadeniz-press.ro/kara/vladimir-putin-acuzat-de-atentatele-de-la-moscova/

vezi si: http://karadeniz-press.ro/kara/vanatoarea-de-ceceni/

http://karadeniz-press.ro/kara/fsb-rascoleste-rusia-in-cautarea-teroristilor/

Leia Mais…

duminică, 28 martie 2010

Tinerii de pe ambele maluri ale Prutului au simulat Unirea

Sute de tineri basarabeni au ieşit sâmbătă în stradă pentru a participa la multe manifestaţii dedicate împlinirii a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, înfăptuită la 27 martie 1918, potrivit Unimedia. Alături de ei s-a aflat şi un grup de 100 de persoane venite din România pentru acest eveniment. Tinerii au organizat un marş pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, în direcţia clădirii unde în 1918 a funcţionat Sfatul Ţării, organul legislativ care a votat unirea. Odată ajunşi în acest loc, tinerii au simulat actual unirii din urmă cu 92 de ani. Grupul s-a deplasat apoi în scuarul Teatrului de Operă şi Balet unde, pe parcursul zilei, avusese loc şi un alt miting, şi au organizat „Hora Unirii“, precum şi o simulare a felului în care ar trebui (în viziunea lor) să se producă Unirea - tinerii de pe ambele maluri ale Prutului s-au apropiat şi s-au îmbrăţişat reciproc. Pe tot parcursul evenimentelor, ei au fost însoţiţi de poliţişti care au mers în faţă şi le-au eliberat drumul, spre deosebire de guvernarea comunistă anterioară, când astfel de manifestări erau îngrădite.

continuare la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010032941707/Actualitate/Tinerii-de-pe-ambele-maluri-ale-Prutului-au-simulat-Unirea.html

Leia Mais…

vineri, 26 martie 2010

"În România este nevoie de curăţirea sistemului juridic"

Săptămâna aceasta am avut plăcerea de a sta de vorba cu europarlamentarul român şi fostul ministru al Justiţiei din România, doamna Monica Macovei, care ne-a explicat că lupta anticorupţie rămâne în continuare una dintre preocupările mandatului său la Bruxelles. Dânsa ne-a vorbit despre mai multe proiecte ale sale din Parlamentul European printre care şi o declaraţie prin care cere Executivului European să îşi intensifice eforturile în materie de luptă anticorupţie chiar şi pentru statele deja membre ale UE. Eurodeputatul a mai precizat că dacă documentul în cauză va fi semnat de jumătate plus unu din totatul membrilor PE, acesta va deveni automat poziţia oficială a Legislativului european transformându-se astfel în primul instrument în materie de anticorupţie din UE. Monica Macovei a mai vorbit şi despre viziunea dânsei de "curăţire" a sistemului judiciar din România dar şi despre recentul raport preliminar pe Justiţie al Comisiei Europene (CE) pentru România şi Bulgaria. Despre acest ultimul aspect, eurodeputatul ne-a explicat că, în ciuda faptului că raportul pune pe tapet aceleaşi probleme ca în urmă cu şase luni, trebuie să luăm în serios semnalele de alarmă trase de la Bruxelles. Pe de altă parte, în calitate de membru al Comisiei de Control bugetar, Monica Macovei ne-a explicat că supraveghează atent cheltuirea fondurilor UE, în special în zona ONG-urilor, deoarece "Parlamentul European cheltuieşte şi din banii românilor iar deciziile care se iau la Bruxelles influentează şi lucrurile din România". Nu în ultimul rând, din poziţia de preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, doamna Macovei ne-a vorbit pe larg despre evoluţiile politico-economice din Republica Moldova în direcţia aderării la structurile Uniunii Europene dar şI despre ridicarea blocajului politic prin măsuri ce vizează revizuirea Constituţiei de peste Prut. Vă lăsăm în continuare să citiţi o parte a interviului acordat de Monica Macovei, pentru ca textul integral să poată fi vizionat pe pagina de web a cotidianului "Curentul" la adresa www.curentul.ro:

Doamna Macovei, ne puteţi spune pe ce teme de interes pentru cetăţenii români insistaţi d-voastră în Parlamentul European?

Insist în special pe teme de Justiţie, corupţie, crimă organizată, fraudă. De asemenea, îmi desfăşor activitatea în zona controlului modului cum se cheltuiesc fondurile europene. Cred că aceste teme trebuie să îi intereseze inclusiv pe cetăţenii români pentru şi că România plăteşte o contribuţie, ca stat membru, la bugetul Uniunii Europene. Practic, la fel cum statul român cheltuieşte banii românilor, aşa şi Parlamentul European cheltuieşte şi din banii românilor iar deciziile care se iau la Bruxelles influentează şi lucrurile din România.

Ce ar putea să facă România pentru a atrage mai multe fonduri europene?

Cred că problema în acest moment este să le cheltuiască pe cele pe care le are repartizate pe proiecte. Acestea trebuie executate bine şi corect, iar problema este că instituţiile nu pot asimila fondurile deja alocat.

Credeţi că acest lucru este cauzat de lipsa de experienţă pentru că suntem oarecum membrii noi în UE?

Da, sigur că da. Era predictibil acest moment şi ştiam exact că vom avea la dispoziţie aceste fonduri după intrarea în Uniune, motiv pentru care lumea trebuia să se pregătească. Nu era nicio surpriză. Planificarea este foarte importantă, totuşi şi în alte ţări noi intrate rata de absorţie a fondurilor a fost chiar mai mică. Cu toate acestea, chestiunea asta nu este o scuză. La fel de bine trebuia să se pregătească şi sectorul privat.

Ce ne puteţi spune despre evoluţiile Republicii Moldova în direcţia Uniunii Europene? Există aşa ceva?

Sigur că da. În acest moment, Guvernul RM negociază cu UE conţinutul noului tratat. Negocierile au început în decembrie şi ele continuă foarte bine iar cei de la Comisia Europeană au spus că, citez: "Acum s-a trecut de la vorbe la fapte". De asemenea, s-a început dialogul pentru liberalizarea vizelor pentru cetăţenii RM care doresc să călătorească în UE şi totodată s-au început discuţiile pentru semnarea unui acord de liber schimb între cele două entităti care iaraşi va conduce la o bună colaborare economică şi implicit la bunăstare şi dezvoltare economică.

Credeţi că România poate ajuta RM cu expertiză şi experienţa dobândită în anii preaderării?

Da. Putem ajuta RM, ca de fapt orice altă ţară candidată prin ambele experienţe, prin a le spune ce trebuie făcut şi ce nu, pentru că şi România a făcut unele greşeli. Eu conduc delegaţia comună a Parlamentului European în raport cu o delegaţie similară a Republicii Moldova iar prezenţa mea la Chişinău pentru dezbaterile publice este din partea PE. RM trebuie să intre în UE pentru binele oamenilor şi trebuie făcute reformele necesare aderării.

Dar care este mersul reformelor, este unul accelerat sau mai puţin rapid?

În Republica Moldova avem practic un Guvern nou ales care nu are niciun an de zile de când lucrează, dar se încearcă implementarea unor reforme.

Sunteţi de parere că actuala Constituţie a RM trebuie modificată sau trebuie să rămână la fel în continuare?

Cred că trebuie modificată pentru că, iată, există un impas determinat mai ales de prevederea constituţională care cere o majoritate calificată pentru alegerea preşedintelui. Da, sigur că trebuie modificată, dar discuţia este acum dacă se va modifica doar acea prevedere sau vor urma şi altele. De asemenea, trebuie văzut dacă vor fi din nou alegeri anticipate, dar asta este o decizie pe care trebui să o ia autoritaţile de la Chişinău.

Credeţi că în cazul destrămării coaliţiei pro-europene AIE de la guvernare, RM va continua pe acelaşi drum european?

Eu nu cred că va exista un asemenea rezultat şi cred că la conducere vor rămâne forţele democratice. Dar dacă mă întrebaţi de partidul comunist, nu trebuie decât să ne uităm la ce a făcut această formaţiune cât timp s-a aflat la conducerea RM.

Iniţial şi comuniştii au zis ca vor merge pe un drum european şi undeva prin 2007 s-au răzgândit

Trebuie să învăţăm pe cine să credem şi pe cine nu, dar acest lucru trebui să îl decidă populaţia din Republica Moldova.

Ce ne puteţi spune despre un nou împrumut din partea UE pentru RM?

Ştiu că mâine (miercuri) este un eveniment la Bruxelles la care participă domnul Filat (premierul RM - n.red.) împreună cu Comisia Europeană (CE) şi cu alţi donatori. Voi participa şi eu dar vă voi putea spune mai multe dupa acestă întâlnire. Ştiu că există deja un împrumut in jurul sumei de 90 de milioane care va veni în Parlamentul European pentru aprobare.

Voiam să vă întrebăm dacă noul raport intermar pe Justiţie al CE vizavi de România semnalează probleme noi sau sunt aceleasi constatări ca în rapoartele anterioare?

Sunt aceleaşi probleme dar acest lucru cred că nu trebuie să îl facă plicticos sau de ignorat, dimpotrivă. Cred că o critica, cu cât este mai repetată, ar trebui să devină un fel de picătura chinezească şi să faci ce scrie acolo că trebuie făcut. Raportul spune cam aceleaşi lucruri ca cel de acum şase luni. Lauda Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru investigaţii, cercetări, trimiteri în judecată, critică judecatorii pentru că amână aceste dosare sau pentru că dau soluţii cu suspendare sau pentru achitări controversate. Chiar am văzut acum pe ştiri o afirmaţie a preşedintelului CSM (Florica Bejenariu - n.red.) care spunea că numai 5-10% dintre procesele din România depăşesc durata rezonabilă. Sigur, nu ştim ce înseamnă pentru CSM durata rezonabilă dar să admitem că e aşa. Totuşi, eu mă întreb cum dosarele politicienilor pică fix în această marja de 5-10%. Şi acum mă gândesc la acele stenograme (interceptările telefonice ale lui Cătălin Voicu - n.red.) apărute în aceste zile în care sunt implicaţi şi judecători de la Înalta Curte de Justiţie şi poate acolo avem un răspuns de acest gen. Mi se pare şi mai grav că în dosarele cu politicieni să nu se intre de ani de zile pe fondul cauzei şi CSM-ul, în frunte cu doamna Bejenariu, să nu îi cheme pe aceşti judecători şi să îi întrebe de ce nu judecă pentru că asta e grava neglijenţă şi trebuie daţi afară. Toţi judecatorii din cauza s-a prescris răspunderea penală, sau unde sunt astfel de amânări de ani de zile trebui daţi afară. La fel ar trebui şi în cazul procurorilor din cauza cărora s-au prescris dosare. Dacă ţii 3-5-10 ani un dosar în fişet, aşa cum au făcut mulţi procurori militari, în diverse dosare importante, sau ca acuma să amâni, fără să intrii pe fond vreo 2-3 ani de zile, cred că este o problemă. Nu este nicio justitficare legată de buna credinţă.

Ce măsuri credeţi că ar trebui luate pentru îmbunătăţirea funcţionării Justiţiei în România?

Noile coduri pe care le-am început în 2005 la Bruxelles şi care trebuie terminate, aşa cum sugerează şi acest raport al CE cum că este nevoie de adoptarea acestor coduri de procedură. Dar mai presus de atât, este curăţirea sistemului juridic pentru că oricâte legi minunate sau coduri bune am avea, dacă ele sunt aplicate de judecători corupţi sau incompetenţi rezultatul va fi nul. În acest moment curăţenia o poate face numai CSM şi vedem că această instituţie nu face nimic şi nici CSM-ul nu se curăţa. Cine are atributii în acest sens trebuie să dea afară aceşti demnitari.

Ce ne puteţi spune despre proiectul anticorupţie pe care îl promovaţi la nivel european. Ne puteti da mai multe detalii?

Sigur că da. Este o declaraţie care cere Comisiei Europene şi Consiliului European să facă anumite lucruri în materie de anticorupţie în toate statele membre în vederea creşterii eforturilor în lupta anticorupţie. Dacă va fi semnat de jumătate plus unu din totatul membrilor Parlamentului European (Legislativul european are în prezent 736 - n.red.) acest document va deveni poziţia oficiala a PE şi ar fi primul instrument în materie de anticorupţie. De asemenea, va deveni un fundament de folosit în toate cererile de intensificare a eforturilor anticorupţie din partea CE sau a statelor membre. Şi vă mai spun ceva în paralel. Am vrut să sprijin un mecanism, care sper că se va crea, de monitorizare a eforturilor anticorupţie în toate statele membre şi care îşi are baza în programul de la Stockholm care este programul pe Justiţie din următorii cinci ani al UE. În momentul de faţă nu există aquis (legislaţie) pe anticorupţie sau un mecanism care să măsoare anticorupţie în statele membre, ci există doar pentru ţările candidate aşa cum am avut şi noi. Şi aş mai vrea să aduc ca argument în acest sens, declaraţia făcută de premierul grec, în urmă cu câteva săptămâni, care spunea că administraţia din Grecia este "mâncată de corupţie" şi vedem ce efect are asupra folosirii fondurilor europene, fraudei şi asupra zonei euro până la urmă.

Aveţi cumva şi un feedback de la colegii din PE?

Până la 22 aprilie este termenul de semnare şi acest lucru se poate întâmpla numai în timpul sedinţelor plenare.

Mai aveţi şi altfel de proiecte pe care le-aţi susţinut în Parlamentul European?

Da, chiar astăzi (marţi - n.red.) vom vota pe amendamentele mele la un raport privind fraudele cu fondurile europene şi intenţionez să mă ocup în continuare de modalităţile folosirii fondurilor europene de către ONG-uri. Sunt foarte mulţi bani folosiţi pentru sectorul neguvernamental şi nu cred că s-a măsurat în mod real eficienţa, adică ce rezultate concrete s-au obţinut cu aceşti bani.

vezi si: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010032641633/Interviu/-In-Romania-este-nevoie-de-curatirea-sistemului-juridic.html

Leia Mais…

luni, 22 martie 2010

Unul dintre calaii lui Hitler de la Auschwitz era medicul roman Victor Capesius

Un set de documente gasite intr-un hambar de pe langa lagarul de la Auschwitz indica ca unul dintre cercetatorii-exterminatori de aici era medicul de origine romana Victor Capesius. Documentele il vizeaza in special pe doctorul Victor Capesius, care a realizat experimente farmaceutice pe prizonierii din lagar incepand din februarie 1944 si care a fost ultimul farmacist-sef al lagarului, a declarat pentru PAP un istoric al muzeului Auschwitz-Birkenau, Adam Cyra. Documentele au fost gasite in timpul lucrarilor de renovare intr-o casa din Oswiecim, numele polonez al orasului Auschwitz, aflat sub ocupatie germana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Printre documentele gasite figureaza si texte privind un alt farmacist-sef al lagarului, Adolf Kroemer, inclusiv actul sau de deces, cu data de 18 februarie 1944.
Nascut in 1907 la Miercurea Sibiului (Reusmarkt in germana), in Transilvania, Victor Capesius a fost condamnat la noua ani de inchisoare in timpul procesului sau de la Frankfurt, care a adus in bancile acuzatilor mai multi criminali germani din lagarele naziste. El a fost eliberat in 1968 si a decedat in 1985 in Germania. Lagarul Auschwitz-Birkenau a fost initial destinat incarcerarii prizonierilor politici polonezi, apoi, din 1942, el a fost folosit pentru exterminarea evreilor din Europa.

Mfax

vezi si: http://historia.pap.pl

Leia Mais…

Reforma constitutionala peste Prut

Comisia responsabila de reforma constitutionala de la Chisinau a prezentat, sambata, proiectul noii Constitutii a Republicii Moldova ale carei noi prevederi sunt menite sa inlocuiasca unele norme de functionare destul de rigide si anacronice pentru evolutiile socio-politice de peste Prut. Potrivit presei centrale de Chisinau, noua Constitutie ar urma sa prevada ca romana sa fie limba oficiala a statului, inlocuindu-se astfel sintagma actuala operata de comunisti de “limba moldoveneasca”. De asemenea, presedintele ar urma sa fie ales prin vot direct, inclusiv prin votul tinerilor de peste 16 ani si nu in ultimul rand, posibilitatea de renuntare la neutralitate “In cazul amenintarii suveranitatii, integritatii si caracterului unitar al statului”. Proiectul noii Constitutii contine 31 de articole noi si 80 de articole modificate. "Astfel, proiectul noii Constitutii contine 156 de articole, spre deosebire de 143, cate sunt in actuala Constitutie", a explicat presedintele Comisiei pentru reforma constitutionala, Victor Popa. Expertii propun ca seful statului sa fie ales prin vot popular, dar aceasta prevedere nu va intra in vigoare decat odata cu viitoarele alegeri parlamentare. Potrivit dispozitiilor finale si tranzitorii, pana atunci, presedintele urmeaza sa fie ales tot de Parlament. Printre modificari se mai numara si renuntarea la raioane si impartirea Republicii Moldova in regiuni. Acest nou proiect urmeaza sa fie votat de catre Comisie, pentru ca mai apoi sa ajunga sa fie supus votului Parlamentului si apoi textul sa fie adoptat in urma unui referendum national.

Leia Mais…

luni, 15 martie 2010

Guvernanţii români marşăluiesc alături de extremiştii maghiari


Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la 15 martie, a fost întotdeauna, după ‘90, un prilej de tensiuni provocate în special de emoţii cu tentă separatistă din partea etnicilor maghiari din Romånia. Şi în acest an, etnicii maghiari concentraţi în centrul ţării, în oraşe ca Tårgu Mureş sau Tårgu Secuiesc, au fost aţåţaţi de politicieni maghiari de a adera orbeşte la aceeaşi idee obsedantă care li se serveşte consecvent de mulţi ani, cum că autonomia le va aduce „libertate“. În acest context se ridică întrebarea: sunt ei prizonierii cuiva? Bineînţeles că astfel de inflamări nu fac decåt să agite spiritele în råndul secuilor care, aproape instinctiv, îi votează de fiecare dată în speranţa unui trai mai bun deşi sunt ţinuţi tocmai de liderii lor locali maghiari într-o sărăcie lucie.
Mai grav este faptul că înalţi demnitari ai statului romån, precum ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, mărşăluiesc pe străzile Clujului alături de reprezentanţi ai unor organizaţii extremiste (unele chiar interzise în Ungaria) precum „Noua Gardă Maghiară“ şi „64 de comitate“ care au afişat mesaje antistatale precum „Ţinutul Secuiesc nu-i România“.

Libertate cu tunul

Acelaşi lucru l-a făcut şi un alt membru al Guvernului Romåniei. Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, prezent la ceremonia de dezvelire a unui tun turnat de Gabor Aron, a declarat că acesta reprezintă „simbolul speranţei şi încrederii în forţa idealurilor“. „Cei care cred în libertate, cei care au încredere în ceea ce vor, vor reuşi. În noiembrie 1848, când nu mai era nicio speranţă de a lupta mai departe, Gabor Aron a avut încredere şi credinţă şi în două săptămâni a reuşit să pună în funcţiune o fabrică şi să facă tunuri. Cred că aceasta este cea mai importantă semnificaţie a tunului - dacă vrem, dacă credem în ceva, vom reuşi“, a afirmat Kelemen Hunor. Ministrul Culturii nu s-a ferit să declare că autonomia Ţinutului Secuiesc „va fi“. În obişnuita sa retorică, europarlamentarul „romån“ Laszlo Tokes, portavocea iredentismului maghiar la Bruxelles, a afirmat că funcţionarii publici care lucrează în ţinutul secuiesc, respectiv în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, ar trebui să cunoască în mod obligatoriu limba maghiară. „Sunt idei foarte sănătoase, foarte bune ca limba maghiară să devină limbă oficială pe pământul natal, multisecular, milenar al maghiarilor. Este ceva firesc“, a spus în retorica sa obişnuită pastorul reformat. Acesta nu a uitat să facă referire şi la misiunea sa divină legată de autonomie. „Autonomia nu este dată de la diavol şi nicicum nu sunt îndreptăţite prejudecăţile care înconjoară autonomia“. Pe aceeaşi linie cu colegii săi separatişti s-a aflat şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs, care a declarat ieri, la Hotnews, că ar „elimina sintagma de stat naţional din Constituţie“, o declaraţie de-a dreptul halucinantă pentru postul de consilier la Cotroceni pe care îl ocupă. „Acel (cuvånt) naţional nu-şi are locul într-o constituţie din secolul XXI. Să fie clar, nu e corect, nu e bine“, a comentat consilierul prezidenţial.

mai mult la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010031641180/Actualitate/Guvernanti-romani-marsaluiesc-alaturi-de-extremistii-maghiari.html

vezi si: http://www.roncea.ro/2010/03/15/atunci-ca-si-acum-cseresznyes-pal-eroul-maghiar-care-la-nenorocit-pe-mihai-cofar-picioarele-calului-lui-horthy-fac-spume-in-sange-de-roman-marturii/

Leia Mais…

duminică, 14 martie 2010

De ce are nevoie Rusia de Turcia?


Pentru a-si pune in practica ambitiosul plan de a readuce Rusia la masa marilor puteri, daca nu este deja acolo, premierul Vladimir Putin, va avea nevoie de sprijinul unor foste republici sovietice, inca loiale Kremlinului, dar si de sprijinul unor puteri europene precum, Germania, Franta sau Polonia. Cu toate acestea dintr-o asemenea ecuatie nu trebuie exclusa Turcia, un factor geopolitic extrem de important din prisma puntii pe care o reprezinta intre Europa si Asia, dar si spre Orientul Mijlociu, zona unde Moscova are de asemenea interese deosebite, mai ales din prisma consolidarii relatiilor economice cu aceasta parte de lume. Daca in urma cu cativa zeci de ani, Rusia isi stabilea sfera de influenta cu ajutorul tancurilor, Rusia lui Putin a ales o cale mult bine pusa la punct prin atragerea de capital de imagine si simpatie pe calea cooperarii economice. Revenind la Ankara, se poate afirma ca Turcia este una dintre puterile regionale in ascensiune vizibila, tara care incearca sa isi extinda influenta pe fostele coordonate ale Imperiului Otoman. In prezent, autoritatile de la Ankara nu si-au focusat atentia asupra unei anumite regiuni, ci pare mai degraba doreste sa conspecteze intreaga harta de actiune. In contextul dat, eforturile Kremlinul de a stabili o relatie privilegiata cu Ankara s-au axat prin principal pe doua compenente: cea politica si cea economica:

Un efort deosebit facut de Rusia in privinta Turcia a fost sa ii influenteze pe turci sa isi rezolve prolemele cu Armenia, Moscova erijandu-se in mediator in cadrul acestei probleme. In realitate, Armenia este aliat traditional al Rusiei in regiune, cu multe legaturi vechi, inclusiv de ordin religios. La 11 octombrie 2009, Turcia si Armenia semnau, la Zurich, dupa aproape doua secole de incordare, un acord de redeschidere a frontierelor si reluarea relatiilor diplomatice. Semnele reconcilierii se puteau citi vizibil. Dar nu a fost sa fie asa, deoarece SUA nu are niciun interes ca Turcia sa vina pe aceeasi linie cu Armenia si implicit Rusia in aceasta zona. In urma cu circa a saptamana, Congresul american a dat o rezolutie privind “genocidul” armean care a condamnat Turcia pentru masacrarea in 1915-1917 a circa 1,5 milioane de armeni. Aceasta decizie a infuriat la maxim Guvernul de la Ankara care este foarte aproape de ruperea relatiilor diplomatice cu Washigntonul. De un astfel de “avantaj”, nu se poate bucura decat Rusia, Turcia fiind practic avanpostul si cheia NATO la Marea Neagra si totodata o poarta a intereselor europene si americane spre bogatiile energetice ale Caucazului si Asiei Centrale. Astfel, Rusia are doua motive principale pentru care doreste o apropiere cat mai mare de Ankara: 1) sa isi asigure dominatia in regiunea Caucazului si sa se asigure ca Turcia este disponibila sa ii transporte resursele energetice spre Europa si 2) pentru a se asigura ca Turcia nu isi va folosi de control asupra stramtorii Bosfor (castigat in urma semnarii Convetiei de la Montreaux in 1936 – nota mea) dreptul de blocare a comertul rusesc in Marea Neagra, in special exporturile de petrol cu plecare din portul si baza militara a Marinei Ruse de la Novorossisk.

continuarea e la: http://karadeniz-press.ro/kara/de-ce-are-nevoie-rusia-de-turcia/

Leia Mais…

vineri, 12 martie 2010

Cat de bun este raportul Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului in 2009?

Bineinteles, a aparut si raportul diplomatiei americane pe practicile in domeniul Drepturilor Omului 2009. Ca de obicei, in stilul SUA, cazurile izolate sau individuale, cum doriti sa le spuneti, sunt ridicate la rangul de adevaruri generaliste. In mare parte, textul e ok, dar are si o gramada de scapari si de prejudecati in legatura cu societatea romaneasca. Dar mai bine va las sa il cititi voi:

România este o democraţie constituţională cu un sistem parlamentar multipartit şi o populaţie de aproximativ 21,4 milioane de locuitori. Parlamentul bicameral este constituit din Senat şi Camera Deputaţilor, iar reprezentanţii din ambele camere sunt aleşi prin vot popular. Alegerile europarlamentare din iunie 2009 şi alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie au fost considerate libere şi corecte. Autorităţile civile au ţinut forţele de securitate sub control.

Au fost semnalate din nou abuzuri ale poliţiei şi jandarmeriei asupra deţinuţilor şi a romilor. Condiţiile din penitenciare au rămas deficitare. Sistemul juridic nu a dat dovadă de obiectivitate şi a fost în unele cazuri influenţat de politic. Legea restrictivă a cultelor a continuat să limiteze libertatea religioasă. Ritmul procesului de retrocedare a rămas extrem de lent, iar guvernul nu a luat măsuri efective în vederea retrocedării bisericilor greco-catolice confiscate de guvernul comunist în 1948. Corupţia la nivel guvernamental a rămas o problemă larg răspândită. Au fost semnalate, în continuare, cazuri de violenţă împotriva femeilor şi de discriminare a acestora, precum şi cazuri de copii abuzaţi. Au fost traficate persoane în scopuri de muncă forţată, exploatare sexuală, şi cerşetorie forţată. Au existat de asemenea cazuri de neglijare şi asistenţă inadecvată acordată persoanelor cu dizabilităţi. Discriminarea extinsă şi actele ocazionale de violenţă împotriva romilor au continuat să constituie o problemă. Homosexualii, lesbienele, bisexualii şi transsexualii s-au confruntat, în continuare, cu discriminarea societăţii. Discriminarea persoanelor bolnave de HIV/SIDA (în special a copiilor) a reprezentat în continuare o problemă.

mai mult la: http://romania.usembassy.gov/media/2010/2010_rhr_ro.html

si acu' si replica celor de la MAE

MAE a luat notă de publicarea, la data de 11 martie 2010, a Raportului Departamentului de Stat al SUA, privind situaţia drepturilor omului în lume, în anul 2009.

Documentul este bazat pe datele furnizate de ambasadele SUA din întreaga lume, examinând, detaliat, evenimentele şi acţiunile relevante din domeniul menţionat în perioada de referinţă. MAE apreciază că raportul este un instrument util de evaluare, dintr-o perspectivă comparativă, a dinamicii procesului de reformă a societăţii româneşti şi a ameliorării continue a situaţiei drepturilor omului. Ministerul Afacerilor Externe şi autorităţile române în general au purtat un dialog constant cu reprezentanţii Departamentului de Stat şi ai Ambasadei SUA asupra situaţiei drepturilor omului în România, inclusiv în contextul elaborării raportului menţionat. Cu toate acestea, nu toate elementele semnalate de către autorităţile române au fost preluate în mod adecvat.

Din analiza preliminară a Raportului – capitolul referitor la România – rezultă atât reflectarea progreselor înregistrate de România, cât şi o serie de evaluări critice, informaţiile pe baza cărora sunt făcute aceste aprecieri provenind dintr-un inventar de situaţii individuale.

continuare la: http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=42679&idlnk=2&cat=4

vezi si: http://link.brightcove.com/services/player/bcpid1705667530?bctid=71447325001

Leia Mais…

joi, 11 martie 2010

La Baloteşti, ca-n Vestul Sălbatic

De obicei, cånd cineva este chemat la Parchetul de pe långă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) înseamnă că este bănuit de comiterea unei infracţiuni. Foarte amuzant este că senatorul PD-L Iulian Urban a fost chemat ieri la PICCJ după ce, susţine el, Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Ilfov s-a sesizat din oficiu acuzåndu-l de instigare la ură rasială. Culmea e ca Urban chiar facuse demersuri sa le gaseasca tiganilor de munca si a venit cu o lista de 200 de locuri munca pentru acestia. „Este o istorie foarte interesantă pentru că Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Ilfov nu face absolut nimic pentru împiedicarea infracţionalităţii în acest judeţ şi, practic, acest loc a devenit un fel de Vestul Sălbatic. Dar, în acelaşi timp, poliţiştii de la Ilfov sunt puşi să se uite la mine pe site şi să se sesizeze din oficiu. De aici vă puteţi da seama ce au ajuns să facă poliţiştii“, a declarat pentru „Curentul“ senatorul Iulian Urban.
El ne-a mai spus că romii nu doresc să se angajeze şi continuă să comită infracţiuni, dar mai mult, nu se simt ei discriminaţi, ci Poliţia Ilfov este cea care a ajuns să se autosesizeze pe astfel de probleme. Senatorul ne-a mai explicat că a fost împreună cu şeful de post de la Poliţia din Baloteşti şi cu viceprimarul la Agenţia de Ocupare a Forţelor de Muncă Ilfov, au luat o listă cu 200 de locuri de muncă vacante şi apoi au mers cu ea la liderii romilor. Aceştia au răspuns că nu sunt interesaţi de acele locuri de muncă, pentru că salariul este de 5 milioane pe lună şi că ei strâng din furt 50 de milioane.

Ziua muncitori, noaptea infractori

„Romii lucrează ziua la poliţişti în curte, iar seara dau spargeri“, a adăugat Urban. Senatorul ne-a mai povestit că în Baloteşti umblă legenda că la multe infracţiuni care se comiteau în trecut, se împărţeau bunurile între autorităţi şi hoţi. „Când am sunat la 112 să reclamăm spargeri, de la dispecerat li se spunea poliţiştilor să vină cu autobuzul pentru că nu au bani de benzină şi că nu au decât două cartele pe lună la o singură maşină. Am ajuns să le spunem că le dăm noi bani de benzină, numai să vină“, a mai spus Urban. L-am întrebat pe senator dacă i-a fost spartă şi lui locuinţa. „Da, de multe ori chiar. O poveste interesantă este a unui vecin, un colonel de la SRI, care, când a ajuns acasă, a găsit două găşti de romi înăuntru care se luaseră la bătaie care dintre ei să ia televizorul“, a răspuns Iulian Urban.

continuare la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010031241062/Actualitate/La-Balotesti-ca-n-Vestul-Salbatic.html

vezi si: http://www.roncea.ro/2010/03/11/iulian-urban-urmarit-penal-de-politie-pentru-ca-a-reclamat-cardasia-organelor-legii-cu-hotii-si-romii-din-balotesti-cotidianul-balotesti-raiul-hotilor/

http://www.urbaniulian.ro/2010/03/11/ipj-ilfov-cere-condamnarea-senatorului-urban-la-5-ani-de-inchisoare-pentru-discriminarea-rromilor-din-balotesti/

Leia Mais…

miercuri, 10 martie 2010

România dă undă verde prospectărilor ruseşti în Marea Neagră

Bucureştii şi-au dat acordul ca firmele energetice ruseşti să poată prospecta zona economică a României din Marea Neagră, a declarat Traian Băsescu la un forum economic româno-japonez desfăşurat, ieri, la Tokyo. „Vă pot informa că am dat deja un răspuns pozitiv ruşilor, care ne-au cerut să le permitem să înceapă prospectarea în zona economică a României care e situată pe Marea Neagră“, a precizat şeful statului, răspunzând astfel unei întrebări adresate de reprezentantul unei companii japoneze, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Liderul de la Cotroceni se află într-o vizită de lucru de trei zile în Japonia. Cu toate acestea, şeful statului a reiterat faptul că, pentru România, proiectul energetic UE denumit Nabucco rămâne prioritar, dar în acelaşi timp ţara noastră nu se opune proiectului South Stream promovat de Rusia. „Dar, în acelaşi timp, nu avem nimic împotriva South Stream. Nimeni nu va bloca accesul proiectului rusesc spre Marea Neagră. România nu este împotriva South Stream, dar vom sprijini prioritar Proiectul Nabucco, care este un proiect UE, a explicat Băsescu.

mai mult la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010031140966/Actualitate/Romania-da-unda-verde-prospectarilor-rusesti-in-Marea-Neagra.html

Leia Mais…

marți, 9 martie 2010

Reuters cere in instanta falimentul Realitatea TV si NewsIn

Agenţia de presă britanică Reuters a cerut falimentul societăţii Realitatea Media SA şi agenţiei de presă NewsIn, care fac parte din trustul de media Realitatea - Caţavencu, prin două acţiuni înregistrate la Tribunalul Bucureşti, în data de 5 martie. Cele două dosare au fost înregistrate de societatea Reuters SA la Tribunalul Bucureşti pe 5 martie. Obiectul dosarelor este "procedura insolvenţei". Celălalt dosar de insolvenţă vizează SC NewsIn Media SRL (fostă Global Information Company SRL), care operează agenţia de presă NewsIn. Primul termen de judecată în cazul ambelor dosare este 3 iunie. Societatea Realitatea Media SA a avut, în 2008, pierderi de circa 76,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 100,3 milioane de lei, potrivit bilanţurilor financiare pe 2008, publicate de Ministerul de Finanţe. Pierderile societăţii Realitatea Media SA au crescut faţă de 2007, când ajungeau la un total de 27,1 milioane de lei.

Mediafax

Leia Mais…

luni, 8 martie 2010

„Avem multe de redescoperit din valorile şi spiritualitatea poporului român“

Săptămâna această, ziarul „Curentul“ a avut plăcerea de a sta de vorbă cu unul dintre cei mai activi europarlamentari români de la Bruxelles, în persoana doamnei Adriana Ţicău. În calităţile sale de vicepreşedinte în Comisia de transport şi turism a Parlamentului European, membru supleant în Comisia de industrie, cercetare şi energie, dar şi membru al unui comitet de evaluare a opţiunilor ştiinţifice şi tehnice (STOA), europarlamentarul român ne-a dezvăluit că întreaga sa activitate se învârte în jurul temelor din comisiile în care activează. În cel de al doilea său mandat la Bruxelles, din luna iulie 2009 şi până în prezent, Adriana Ţicău a avut nu mai puţin de 50 de intervenţii în plenul Parlamentului European, fiind cotată de către ONG-urile care monitorizează activitatea europarlamentarilor ca unul dintre cei mai vocali europarlamentari români. De asemenea, europarlamentarul român a interpelat Comisia Europeană în privinţa coridoarelor maritime la Marea Neagră şi în privinţa implementării programelor de dezvoltare din cadrul Strategiei UE pentru Dunăre, instrument ce îşi propune dezvoltarea oraşelor riverane Dunării, în special a oraşelor-port din România la acest fluviu. Adriana Ţicău s-a impus rapid printre europarlamentarii care gestionează unele dintre domeniile cu cea mai mare greutate în politica europeană. Printre temele pe care le-am abordat împreună cu dânsa s-au aflat proiectele legate de infrastructura feroviară europeană care vizează şi construirea de rute pentru trenuri de mare viteză în România, dar şi care sunt perspectivele de depăşire a crizei economice de la noi din ţară. Nu în ultimul rând, am discutat cu europarlamentarul român despre spiritualitatea poporului român şi despre cărţile sale favorite. Vă invităm în continuare să citiţi o parte a interviului realizat împreună cu europarlamentarul Adriana Ţicău pentru ca varianta integrală a acestuia să poate fi vizualizată pe site-ul cotidianului nostru la www.curentul.ro:

- Doamna Ţicău, voiam să vă întrebăm care sunt priorităţile mandatului d-voastră ca europarlamentar şi pe ce teme insistaţi în Parlamentul European?

- Aş vrea să vă spun întâi de toate că sunt vicepreşedinte în Comisia de transport şi turism a Parlamentului European, de asemenea sunt membru supleant în Comisia de industrie, cercetare şi energie, dar sunt şi membru al unui comitet de evaluare a opţiunilor ştiinţifice şi tehnice (STOA), alcătuit din 12 eurodeputaţi din diferite ţări, unde analizăm viitoarele opţiuni strategice în materie de cercetare şi tehnologie, astfel încât deciziile luate de Parlamentul European să ţină cont de dezvoltările tehnologice. Ca priorităţi, mă raportez la aspectele legate de comisiile în care activez, deci transport şi turism, de asemenea politica energetică la nivel european, dar şi de aspecte ce ţin de industrializare, deoarece multe state ale UE au suferit o politică cumplită de dezindustrializare în ultimii ani. De curând, chiar am adresat o întrebare Comsiei Europene pe tema politicii de industrializare a UE. Dar mai mult decât atât, cred că prioritatea mea este de a reprezenta România cu seriozitate, dar şi cu argumente competente. Acum, în calitate de membrii UE, după ianuarie 2007, trebuie să venim cu un punct de vedere format şi cu idei pertinente, astfel încât să adunăm în jurul nostru o majoritate europeană care să ne susţină acest punct de vedere. Aş dori să spun că ideile se pot implementa mai bine la nivel european decât pentru fiecare stat membru. Sper ca acum, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, să reuşim să aducem subiectele importante în dezbatere naţională pentru că sunt convinsă că astfel vom reuşi să construim mai bine în România, în acelaşi timp cu Europa. De ce spun acest lucru: atunci când Comisia Europeană vine cu o iniţiativă legislativă, urmează procedura de codecizie, apoi fiecare iniţitivă intră în dezbaterea Parlamentului European, dar acest proces poate dura uneori şi doi ani de zile. Deci, dacă am începe să dezbatem şi noi aceste subiect în Parlamentul naţional, România ar câştiga timp şi vom şti la toate nivelurile intenţiile Comisiei Europene şi unde doreşte acest organism să se investească. În felul acesta vom şti mai bine cum să ne pregătim forţa de muncă, dar mai ales investiţiile în anumite sectoare-cheie, astfel încât, atunci când vine deadline-ul de implementare a actului legislativ, România să nu fie obligată să importe, ci să aibă produsul finit şi poate chiar să îl exporte.

- Deci să înţelegem că doriţi şi o mai bună sincronizare între Parlamentul European şi cel naţional?

- Da. Practic, să devenim un membru al UE cu maximă competenţă pentru că numai aşa vom conta în dezbaterile europene.

- Doamnă, ce faceţi în timpul liber la Bruxelles?

- Din păcate nu prea există timp liber. Noi avem un program destul de cadenţat, să zic aşa, avem o săptămână pe lună sesiune plenară la Strasbourg, iar programul de lucru începe la ora 8-9 dimineaţa şi se termină undeva spre ora 1 noaptea cu dezbateri în plen. De-a lungul zilei sunt foarte multe comisii şi reuniuni, iar tu trebuie să partici la toate. Există două feluri de activităţi ale unui europarlamentar. O mare parte a timpului îl dedicăm informării şi documentării pentru a înţelege care sunt consecinţele fiecărui act normativ pe care îl aprobăm în comisiile noastre, dar este şi o muncă de reprezentare. Una fără cealaltă nu se poate pentru că nu te poţi duce nepregătit la întâlniri şi iarăşi dacă stai închis numai în birou şi nu participi la întâlniri este ineficient. Avem apoi săptămâni de Comisie care se desfăşoară mereu la Bruxelles. La fel, începem programul la 8 dimineaţa şi terminăm la 8 seara. Aşa se întâmplă şi în săptămânile întâlnirlor cu grupul politic. De asemenea, există şi săptămâni mixte când le facem pe toate cele prezentate mai sus şi terminăm undeva în jurul orelor 1-2 noaptea.

- Deci, este mult de muncă ...

- Cred că dacă vrei să fii serios acolo unde eşti, asta e treaba pe care trebuie să o faci. Sunt convinsă că aşa se întâmplă şi în rândul profesorilor, inginerilor etc. Dacă îţi place ceea ce faci, trebuie să faci şi sacrificii.

- Care este ultima carte pe care aţi citit-o?

- Ultima carte pe care am citit-o este „Psihologia sufletului românesc“, scrisă de Constantin Noica. Nu a fost totuşi chiar ultima carte pentru că aceasta m-a invitat să recitesc „Divanul“ de Dimitrie Cantemir şi „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie“. Voiam să vă spun că aceste două cărţi, aşa cum susţine Noica, sunt carţi de bază pentru spiritualitatea românească şi le-am citit cu foarte mare plăcere. Le-aş recomanda, atât tinerilor, cât şi celor mai în vârstă, pentru că avem multe de redescoperit din valorile şi spiritualitatea poporului român. Am găsit în aceste carţi unele expresii atât de bogate în valoare şi conţinut, încât nu a fost decât o mare delectare lecturarea acestor cărţi.

- Cum se împacă viaţa de familie cu cea de europarlamentar, ţinând cont că sunteţi foarte mult plecată?

- În general, beneficiem de înţelegerea şi suportul familiei. Într-adevăr, de luni până joi avem un program foarte încărcat la Bruxelles sau Strasbourg, dar încercăm ca la sfârşit de săptămână să putem îndeplini şi activităţile profesionale, dar şi cele de familie pentru că practic de aici îţi extragi forţa şi liniştea sufletească.

- Care sunt previziunile d-voastră pentru depăşirea crizei în România şi dacă există, cu aproximaţie, un termen pentru depăşirea crizei din România?

- Din păcate, ceea ce am observat la nivel european arată că şomajul creşte în multe ţări europene, de exemplu în Spania, în luna februarie, rata şomajul a crescut cu încă două procente. De asemenea, Lituania are o cifră a şomajului de 20%, deci ne confruntăm cu o problemă reală. De aceea cred că anul acesta nu vom avea rezultate spectaculoase. Cu multă voinţă politică, poate spre mijlocul anului viitor am putea aduce o oarecare creştere economică. Cred că România, ca de altfel toate statele UE, trebuie să investească prioritar în crearea de locuri de muncă, agricultură, în transporturi şi infrastructura energetică, dar şi în educaţie, sănătate, cercetare şi inovare. Acestea sunt practic domeniile-cheie care determină creşterea economică. În felul acesta se poate clădi o creştere reală, iar statul trebuie să investească în mai multe măsuri sociale. Nu cred că reducerea locurilor de muncă poate aduce economii substanţile la buget. În această perioadă de criză, România ar putea să utilezeze mai multe instrumente UE, de exemplu fondul european pentru ajustare la globalizare, acest fond fiind accesat în special de întreprinderile care disponibilizează mai mult de 500 de salariaţi pe o anumită perioadă. Practic, din acest fond se poate plăti şomajul tehnic şi recalificarea personalului disponibilizat. Este poate o resursă temporară, dar care poate atenua din efectele crizei. Din păcate, din România nu am au văzut să fie solicitate astfel de sume.

- Care credeţi că sunt şansele de reuşită ale unei rute feroviare de mare viteză pe relaţia Paris-Constanţa, o idee avansată de premierul Boc recent la Budapesta?

- Această idee am susţinut-o şi eu în PE. La nivel european există o listă de 30 de proiecte prioritare pentru transportul transeuropean. Cam 70% dintre proiectele de pe această listă sunt dedicate transportului feroviar şi naval. În cea mai mare parte, proiectele feroviare sunt dedicate căilor de transport de mare viteză, aici evident ne referim la pasageri, unul dintre proiecte ajunge la Bratislava şi celălalt se opreşte la Budapesta.

- Acest proiect de interconectare a rutelor Paris-Bratislava şi apoi Budapesta-Bucureşti-Constanţa se află printre cele 30 de care aţi vorbit?

- Nu, nu este inclus. Eu o să susţin ca tocmai aceste două proiecte să se intersecteze undeva la Budapesta, iar de acolo să se facă prelungirea până la Bucureşti şi Constanţa. În anul acesta, în 2010, are loc, la mijloc de termene, revizuirea listei celor 30 de proiecte pentru transportul transeuropean de care vă vorbeam. Este un moment oportun să includem acest proiect pe lista proiectelor pentru transport transeuropean. Pentru acest lucru este nevoie de două elemente principale: este nevoie ca Guvernul să îşi asume acest proiect ca fiind prioritar, deci solicitarea să vină din partea statelor membre implicate, şi pe de cealaltă parte e nevoie de alocarea cofinanţărilor naţionale. De ce spun acest lucru. Implementarea acestor 30 de proiecte este întârziată de faptul că unele state nu au alocat parte de cofinanţare necesară şi atunci proiectele au fost întârziate. Banii din bugetul TENT (Trans-European Transport Networks - reţelele de transport transeuropean) au un anumit specific. Spre deosebire de fondurile structurale, fondurile TENT sunt alcătuite din 20% bani europeni şi 80% este cofinanţare naţională, excepţie făcând sectoarele transfrontaliere, unde 30% sunt bani europeni şi 70% este cofinanţare naţională. De asemenea, studiile de fezabilitate pentru proiectele TENT trebuie făcute din fonduri europene doarece acestea primesc de la 50 până la 100% din banii UE, urmând ca segmentul transfrontalier al acestor rute să fie asigurat din bugetul TENT, iar apoi marea parte a lucrărilor rămase să fie realizate din fonduri structurale, care sunt practic cele mai ieftine din construcţia acestei lucrări.

- Este proiectul Nabucco unul pe moarte, în avantajul South Stream?

- În primul rând aş vrea să spun că proiectele sunt complet diferite, în sensul că proiectul Nabucco asigură diversificarea surselor de energie a UE, pentru că prin aceste conducte se va aduce gaz, fie din Azerbaidjan, fie din Iran, pe ruta Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria. Proiectul South Stream vizează aprovizionarea UE cu gaz ocolind Ucraina. În prima parte a planului de redresare economică pentru UE este deja inclus acest proiect Nabucco cu o sumă de 200 milioane de euro. Chiar săptămâna trecută, Comisia Europeană (CE) a demarat procedurile pentru finanţarea cu 2,3 miliarde de euro a unui număr de 12 proiecte legate de energia electrică şi alte 20 de proiecte vizavi de aprovizionarea cu gaz. Practic şi de la CE, Nabucco este înscris cu o nouă sumă de finanţare. Proiectul Nabucco este extrem de important pentru noi, dar în acelaşi timp am văzut recent întâlniri între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Gazprom, unde probabil s-a discutat eventuala intrare a României, sub o formă sau alta, în South Stream.

- Dacă ar fi ca România să aleagă dintre cele două, care ne-ar avantaja mai tare şi de ce?

- Nu cred că problema se poate pune în termenii de a alege între cele două proiecte pentru că, aşa cum spuneam, ele sunt complet diferite. Dar aş mai dori să vorbesc aici de prevederile Tratatului de la Lisabona care vorbesc de o solidaritate între statele UE în cazul unor crize energetice. UE va investi cu prioritate în interconectarea sistemelor energetice dintre diferite state europene şi în depozite de gaz, iar din aceaste investiţii vor face parte cele legate de inversarea fluxurilor de gaz pentru că în felul acesta poţi să redirijezi gazul acolo unde se aşteaptă să fie o situaţie de criză. Acum că UE a alocat 2,3 miliarde de euro, practic cea mai mare sumă alocată vreodată pentru proiecte de infrastructură energetică, arată cât de important este, mai ales în situaţie de criză, UE să vină şi să sprijine proiecte cu o proiecţie pe termen lung, dar arată în acelaşi timp cât de importantă este dezvoltarea infrastructurii energetice din Uniune.

- Ce ne puteţi spune despre opinia Bruxelles-ului vizavi de o eventuală aderare a Republicii Moldova la UE? Ce paşi trebuie urmaţi?

- Republica Moldova trebuie să îndeplinească acei paşi prealabili pentru aderare. Apoi se va stabili deschiderea negocierilor, după care urmează faza în care se constată dacă RM a implementat aquis-ul comunitar (legislaţia comunitară - n. red.). Numai după aceste etape, RM va putea deveni stat membru. De asemenea, autorităţile de la Chişinău pot transpune mai uşor legislaţia europeană beneficiind de ajutorul României. Noi, ca europarlamentari români, am susţinut mereu ca Republica Moldova să devină stat membru, dar RM este cea care trebuie să parcurgă toate procesele solicitate de mecanismul de aderare. Cred că şi Strategia UE pentru Dunăre va ajuta Republica Moldova în acest proces de construire a unui destin european.

- O ultimă întrebare, ce părere aveţi despre exploatarea minieră de la Roşia Montană, sunteţi pro sau contra?

- Eu personal, în calitate de membru al Comisiei de cercetare şi industrie, trebuie să analizez subiectul din punct de vedere al impactului pentru industrie, dar în acelaşi timp trebuie privit şi din punct de vedere al impactului asupra mediului. Cred că orice proiect este bine-venit în condiţiile în care nu afectează în mod dramatic mediul înconjurător. De aceea, sper ca o eventuală exploatare minieră să se facă după nişte studii extrem de amănunţite. Cred în dezvoltarea zonei prin crearea de locuri de muncă, dar în acelaşi timp sunt de părere că nu trebuie investit în proiecte pe termen scurt cu implicaţii negative pe termen lung.

Leia Mais…

joi, 4 martie 2010

Desant de la Cotroceni in teatru de operatii din Afganistan

Presedintele Traian Basescu a efectuat, joi, o vizita fulger in Afganistan unde s-a intalnit cu militarii romani din acest teatru de operatii. Liderul de la Cotroceni a fost intampinat pe aeroportul din Kandahar, de catre comandatul trupelor NATO in Afganistan, generalul Stanley McCrystal, si de generalul britanic Nick Carter. Basescu a mers apoi la Qalat, unde a decorat Drapelul de lupta al Batalionului 33 Vanatori de Munte Posada, in semn de recunostinta si apreciere a inaltului profesionalism si rezultatelor remarcabile obtinute de militarii romani in Afganistan. “Sunt astazi la voi pentru ca orice sef de stat are obligatia sa isi arate respectul pentru militarii aflati in misiune, nu doar prin declaratii, ci si prin a fi alaturi de ei, ori de cate ori are ocazia. Inaltul ordin cu care am decorat astazi Drapelul de lupta al batalionului este semnul respectului meu si al romanilor pentru ceea ce faceti”, a afirmat seful statului, care se afla joi intr-o vizita in Afganistan, la trupele romanesti dislocate in aceasta tara”, a declarat Basescu.

restul la: http://karadeniz-press.ro/kara/desant-de-la-cotroceni-in-teatru-de-operatii-din-afganistan/

Leia Mais…

miercuri, 3 martie 2010

Românii l-au lăsat pe Ahmadinejad fără arme

Autorităţile române au dat semnalul care a dus la anihilarea reţelei de trafic de armament pentru Iran

În luna septembrie a anului 2008, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Otopeni aveau să descopere într-un colet 200 de lunete, fapt care a dus în 2010 la dezmembrarea unei reţele iraniene de trafic de arme care avea ramificaţii în mai multe state europene. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, Fabian Bădilă, „coletul în cauză, care a fost reperat pe Aeroportul Otopeni, era trimis către o firmă din Bucureşti, reprezentată de un cetăţean italian şi care avea ca obiect de activitate comunicarea şi relaţiile publice cu specific agricol“. Probabil tocmai specificul agricol le-a sărit în ochi autorităţilor române, care au decis să deschidă coletul, deoarece li s-a părut suspect. Înăuntru au găsit nu mai puţin de 200 de lunete pentru arme şi 500 de suporţi metalici de prindere. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră a adăugat că, după această captură, autorităţile române le-au sesizat pe cele italiene şi, ulterior, Parchetul din România şi Agenţia Naţională de Control a Exporturilor.

„Operaţiunea Sniper“

Presa din Peninsulă a relatat, ieri, că autorităţile române au colaborat cu Italia în ancheta care a vizat exportul ilegal al unor echipamente militare către Iran, prin încălcarea embargoului internaţional. „Corierre della Sera“ a scris că, în cursul operaţiunii „Sniper“, Garda Financiară din Italia a arestat şapte persoane - cinci italieni şi doi iranieni - acuzaţi de export ilegal către Iran de arme şi echipamente militare, prin încălcarea embargoului internaţional impus acestei ţări. Publicaţia citată dezvăluie că dintre cei cinci italieni, unii locuiesc în Elveţia. Doi agenţi ai serviciilor secrete iraniene au fost arestaţi la Torino şi Roma, iar alţi doi sunt daţi în urmărire. Anchetatorii citaţi de „Corriere della Sera“ au declarat că reţeaua a reuşit să transporte echipamente militare din Italia spre Iran, inclusiv prin intermediul unor persoane de legătură din ţări terţe.

Arsenal pentru Teheran

Cotidianul italian mai aminteşte că existau planuri pentru exportul în Iran a unor proiectile-trasor, a unor substanţe explozive de fabricaţie est-europeană, a unui amestec pirotehnic puternic inflamabil şi a unor dispozitive termochimice. Cu ajutorul unei strânse colaborări cu autorităţile din Marea Britanie, Elveţia şi România, poliţiştii italieni au reuşit să întrerupă furnizarea către Iran a aproximativ 1.000 de sisteme optice de mare precizie, fabricate în Germania, şi a 120 de măşti respiratorii pentru scafandri, precum şi butelii de oxigen. Conform agenţiei italiene Adnkronos, operaţiunea „Sniper“, demarată după confiscarea în România a 200 de lunete militare, a permis şi blocarea negocierilor pentru vânzarea în Iran a unui elicopter militar care în prezent este staţionat în Africa. Persoanele arestate sunt Alessandro Bon, proprietarul companiei Antares SRL, Arnaldo La Scala, proprietarul companiei Antares, Danila Maffei, concubina lui Bon şi proprietară a firmei Stucco Venice, avocatul torinez Raffaele Patriarca Rossi, Gugliemo Savi, proprietarul companiei Sirio SRL, şi doi cetăţeni iranieni - Nejad Hamid Masoumi, care lucra în Italia ca jurnalist deşi este suspectat de apartenenţă la serviciile secrete iraniene, şi Ali Damirchiloo. Sunt daţi în urmărire alţi doi cetăţeni iranieni - Bakhtiyari Homayoun şi Amir Reza Hakimi. Operaţiunea „Sniper“ a fost condusă de Armando Spataro, procurorul din Milano care a anchetat în 2003 răpirea şi transferarea lui Abu Omar, clericul musulman suspectat de terorism, de către agenţi CIA, în Milano. Spataro a mai spus că interceptarea unor convorbiri telefonice a avut un rol crucial în această investigaţie. Premierul Silvio Berlusconi încearcă să treacă de Parlament o lege care să restricţioneze interceptarea convorbirilor telefonice în anchete.

continuare la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010030440675/Actualitate/Romanii-l-au-lasat-pe-Ahmadinejad-fara-arme.html

Leia Mais…

marți, 2 martie 2010

Băsescu vrea o nouă conductă de petrol pe relaţia Marea Caspică - Marea Neagră

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, ieri, în cadrul vizitei întreprinse la Astana, cu omologul său kazah, Nursultan Nazarbaiev, despre construcţia unei noi conducte de petrol între zona Caspică şi cea a Mării Neagre, care să fie conectată apoi la oleoductul Constanţa-Trieste. Nazarbaiev s-a arătat deschis acestei idei în condiţiile în care intrarea în exploatare a zăcământului Kaşagan va permite majorarea producţiei de petrol a Kazahstanului cu peste 50 de milioane de tone de ţiţei. „Am vorbit cu preşedintele Băsescu că nu ar fi rău să construim o nouă rută de transport via Caucaz, din Kazahstan, prin Marea Caspică, spre Baku, apoi către Georgia, prin Azerbaidjan, către Marea Neagră şi România“, a spus preşedintele Kazahstanului, care a mai adăugat că acest proiect va permite livrarea petrolului kazah pe Dunăre, către alte ţări europene.

mai mult la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010030340598/Actualitate/Basescu-vrea-o-noua-conducta-de-petrol-pe-relatia-Marea-Caspica-Marea-Neagra.html

Leia Mais…

luni, 1 martie 2010

Agentul AVO, Laszlo Tokes, camuflat acum in blana de europarlamentar, vrea sa combine UE la un “CNSAS european”

Tupeist nevoie mare, europarlamentarul asa-zis “roman”, Laszlo Tokes, a mai aruncat o pisica azi de dimineata. Intr-o conferinta desfasurata, luni, la Oradea el a venit cu o noua bucata din lista cu ofiterii ai securitatii care l-au urmarit, el de altfel fiind un pastor reformat cinstit si deloc un agitator antrenat. Tokes a prezentat, luni, inca 37 de nume de ofiteri si subofiteri ai fostei Securitati si ai Militiei care ar fi urmarit angajati si enoriasi ai Bisericii Reformate, acestea fiind adaugate pe lista cu peste o suta de nume data publicitatii in februarie.

Aceste nume noi vin sa completeze o alta lista de peste 100 de persoane prezentata in luna februarie. Lista suplimentara incepe cu Aristotel Stamatu, care in 1989 a fost adjunct al ministrului de Interne, si continua cu alti informatori din Mures, Bistrita-Nasaud, Arad, Salaj, Bihor, Brasov, Satu Mare, Harghita si Cluj. Din judetul Bihor, Tokes i-a trecut pe lista pe Mihai Dulama, Florea Ghitea, Liviu Radu, Petru Oros, Ioan seres si un anume "Ochea", caruia Tokes nu i-a aflat decat gradul (locotenent-major), nu si prenumele. "Ar fi cazul sa se inceapa judecarea acestor cazuri si sa se demaste cine a regizat si a comis evenimentele sangeroase din Targu Mures, mineriadele din '90 si cele intamplate in Piata Universitatii", a sustinut Tokes. Sfidator ca de obicei, agitatorul Tokes a apreciat ca este "inacceptabil ca aceste pesoane sa faca parte din viata publica".

Manevra “europarlamentarului”

Scopul noul circ al lui Tokes l-a vizat pe unul dintre liderii locali ai UDMR, Peter Lakatos, cu care de astfel, batranul pastor a fost prieten foarte bun in trecut."Lakatos Peter a fost fara echivoc ofiter la Ministerul de Interne si activitatea lui ulterioara reflecta trecutul sau odios. L-a sprijinit pe Fazakas Laszlo sa ajunga membru al Parlamentului", a explicat Tokes, referindu-se la cei doi membri ai UDMR. In replica, Lakatos Peter a declarat ca Tokes se arunca intr-o noua diversiune caracteristica lui, “aruncand cu noroi si colportand adevaruri”. Lakatos a mai adaugat ca a lucrat pentru Ministerul de Interne in calitate de capitan la pompieri si ca Tokes vrea de fapt sa se razbune pe el pentru ca l-a invins, la ultimele alegeri locale, pe pajul sau, Zsolt Szilagyi.

"In afara faptului ca domnul Tokes incepe sa arunce cu noroi si colporteaza neadevaruri despre toti cei care nu sunt de acord cu el, este bine de stiut ca am fost, pana in anul 1985, capitan de pompieri, si, intr-adevar, pompierii erau in structura Ministerului de Interne, asa cum sunt si astazi, si in Romania, si in majoritatea tarilor europene. Dar trebuie sa se mai stie ca domnul Tokes a inceput sa ma denigreze din 2001, cand am devenit presedinte al UDMR Bihor, dupa ce l-am batut mar la alegeri pe Szilagyi Zsolt (colaborator al lui Laszlo Tokes, sef al cabinetului de europarlamentar al acestuia la Bruxelles - n.r.)," a declarat, luni, pentru Mediafax, Lakatos Peter. Acesta a mai adaugat ca Tokes este implicat in “actiuni malefice” precum amestecul “in alegerile interne din cadrul Eparhiei Reformate, infirmand unele alegeri facute democratic in cadrul Eparhiei". Acesta a mai spus ca, pana in anul 2001, cand a devenit presedinte al UDMR Bihor in defavoarea colaboratorului lui Laszlo Tokes, Szilagyi Zsolt (seful de cabinet de la Bruxelles a lui Tokes), a avut "relatii bune" cu fostul episcop.

“CNSAS-ul” european

Dar mai mult de atat, Tokes incearca o manevra la scara europeana. Toate aceste demersuri si scoaterea de la naftalina a unor astfel de liste urmaresc un scop si mai precis. Este vorba despre o noua vanatoare de vrajitoare la nivel european a colaboratorilor fostelor servicii secrete din statele ex-comuniste, in special pe cei romani care l-au calcat pe bataturi. Eventual, Tokes ar putea ocupa si o functie intr-o astfel de structura de tip CNSAS la nivel european. “Europarlamentarul” anti-roman, mai degraba, a participat, saptamana trecuta, la Praga, la Conferinta Internationala "Crimele Regimului Comunist", din partea Romaniei, alaturi de reprezentantii Institutului de Investigare si Condamnare a Crimelor Comunismului. La finalul conferintei, cei 250 de participanti au semnat o declaratie comuna care va ajunge pe masa forurilor de decizie a Uniunii Europene. In acest document, participantii cer infiintarea unei instante internationale pentru condamnarea crimelor regimului comunist. O pozitie foarte convenabila care i-ar aduce lui Tokes calitatea de “inchizitor” in numele dreptatii talionice pentru a putea lovi in adversarii sai politici dar si in unele persoane care nu l-au lasat sa isi desfasoare aici, in Romania, misiunile ... pardon activitatea.

Agent dovedit

Intr-un interviu realizat de ziarul “ZIUA”, in 2009, la inceputul lunii august, colonelul in rezerva al SRI, Ioan Romosan, dezvaluia apartenenta lui Laszlo Tokes la serviciile secrete ungare. Redau in continuare cateva fragmente din interviul cu fostul cadrul de informatii despre acest europarlamentar roman care duce si in prezent actiuni anti-romanesti la UE (disponibil si la http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-06&id=256683&kword=Romosan)

“Din 1988, serviciul de spionaj ungar a actionat intensiv pentru formarea unor grupe conspirative speciale, formate din romani. Logica era foarte simpla si este valabila si astazi: in strainatate nu pareau reale actele anti-romanesti savarsite numai de maghiari. Tot atunci, cadrele de informatii ungare au primit directiva de a organiza clerul maghiar din Romania intr-o retea eficienta de informatii. In aceasta retea a fost incadrat si ulterior prins si monitorizat pastorul Laszlo Tökes, presedinte de onoare al UDMR si a altor organizatii iredentiste si, astazi, deputat in Parlamentul European. Cadrul de informatii din Ambasada Ungariei, Csikasu Imre, era unul dintre responsabilii din decembrie 1989 cu actiunea "revolutiei" pe via Gyula-Timisoara, dupa cum am interceptat noi si am transmis si Directiei I, care lucra cazul Tökes. Sa fie foarte clar: Laszlo Tökes a fost agent al securitatii comuniste ungare iar Parlamentul European trebuie sa-l trimita acasa. In timp ce presa il condamna pe Gica Popescu sau pe Romosan, acest fost agent al unei puteri comuniste subordonate Moscovei zburda de la Bruxelles la Budapesta si da lectii Bucurestiului”. Poate mai bine ar sa zboare din Parlamentul European, zic eu!

vezi si pe www.roncea.ro http://www.roncea.ro/2010/03/02/cand-va-fi-agentul-securitatii-ungare-tokes-laszlo-cercetat-de-cnsas-si-nu-numai-el-ce-ziceti-de-oisteanu-sau-alin-teodorescu/

p.s. declaratiile sunt luate de pe Mediafax

Leia Mais…

Ia buncaru’, neamule!

BBC News ne anunta ca pe eBay e bataie mare pe un buncar antiatomic britanic. Construit in 1959, pe vremea razboiului rece, cand toata lumea era sub efectul psihozei nucleare, “cutia” de 15 metri patrati ofera o priveliste superba de pe varful unui deal. Basca, pe langa buncar, mai primesti si o mica parcela de pamant, eventual sa faci si un gratar in asteptarea ciupercii nucleare. Pana acum, s-au strans vreo cateva sute de musterii gata sa cumpere contructia-minune. Baietii, s-au aratat dispusi sa scoata de prin buzunare circa 30.000 de coco (a se citi euro). Pai bine, zic! Da’ dincolo nu ar fi mai ieftin. Unde? Pai la “albaneji”... ca fratele geaman a lu’ Ceasca, Enver Hoxha, a facut si el, pe viteza, vreo 700.000 de bucati. Unele au ajuns chiar si private. Cu toate astea, gasesti cateva cap’dopere de architectura din astea si pe plaja. In concluzie, ce sa luam, buncare britanice anti-rusesti, sau buncare albaneze anti-NATO? Asta-i intrebarea!

vezi si: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/derbyshire/8540755.stm

asta-i ala englezesc











iar asta-i albanez

Leia Mais…
 
Dofollow Banner