luni, 19 ianuarie 2009

La propovaduit in Romania. Cioc, cioc ... SIE,SRI, primiti cu extremismul ?

Un alt soi de miscare iredentista maghiara misuna prin Romania. “Fratii mai mici” ai Garzii Maghiare se plimba si propovaduiesc nestingheriti idealurile Ungariei Mari si reparatiile morale si teritoriale care i s-ar cuveni. Autoritatile romane nu au dat nici semn conform caruia ar dori stoparea unor astfel de activitati ce submineaza siguranta tarii, desi personajul principal, Torocskai Laszlo, al asa-numitei Miscari a Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM) a fost declarat persona non grata in Slovacia si Serbia. Aceasta isi prezinta misiunea ca pe una mesianica care are ca obiectiv indreptarea nedreptatilor Trianonului.

Extremisti unguri in excursie prin Transilvania

Un grup de lideri ai unor miscari extremiste din Ungaria desfasoara in aceasta luna o ampla actiune propagandistica in Transilvania. Conform anuntului oficial al Miscarii Tinerilor din 64 de Comitate HVIM (numarul de comitate al Ungariei dinainte de 1918) presedintele de onoare al acestei asociatii Torocskai Laszlo desfasoara in perioada 6-22 ianuarie un turneu de promovare al activitatilor HVIM pentru "propasirea nationala a maghiarilor din afara granitelor".

Toroczkai Laszlo este insotit in turneul sau de presedintele HVIM, Zagyza Gyorgy Gyula, precum si de capitanul "Garzii Maghiare"din Szeged, Varga Laszlo, in acelasi timp membru HVIM.
In cadrul turneului, Toroczkai Laszlo se va intalni cu tinerii maghiari din zona, va prezenta un scurt film care reda activitatea miscarii si va vorbi despre cartea sa precum si despre ziarul maghiar ce urmeaza sa fie distribuit si aici, "Magyar Jelen", oficiosul organizatiei. Initiativa vine pe fondul incercarilor de legalizare a existentei din Transilvania a gruparii HVIM si vizeaza si consolidarea imaginii acesteia in randul tineretului maghiar din tara noastra, inclusiv in zone din afara "Tinutului Secuiesc". Toroczkai Laszlo a fost declarat persona non grata in Slovacia si Serbia si a fost expulzat din Canada.
Pe 6 ianuarie 2009, Toroczkai a sosit in localitatea Rametea, din judetul Alba, o data simbolica pentru maghiari ("Intoarcerea acasa a Sfintei Coroane"), urmand sa viziteze si alte localitati cum ar fi Cluj-Napoca, Huedin (Cluj), Oradea, Sovata (Mures), Gheorgheni, Odorheiu-Secuiesc, Miercurea-Ciuc, Vlahita (Harghita), Sfantu-Gheorghe, Targu-Secuiesc si Baraolt (Covasna). Intalnirea din comuna Rametea a avut loc in incinta primariei din localitate, unde Toroczkai Laszlo a tinut o prelegere despre Ungaria de dupa Tratatul de la Trianon. Contactat telefonic, primarul comunei, Szocs Ferenc, membru UDMR, a declarat ca, fiind chemat la o sedinta la Aiud, a fost nevoit sa plece din localitate si astfel nu a participat la aceasta intalnire. Acesta a mai declarat ca nu il cunoaste personal pe acest individ si ca pana acum nu a auzit nimic despre el. O alta chestiune interesanta este faptul ca numele real al lui Toroczkai Laszlo este Toth Laszlo, iar conform propriilor declaratii, la varsta de 18 ani l-a schimbat, avand in vedere faptul ca bunica din partea mamei este originara din Coltesti, sat ce apartine de comuna Rametea. In limba maghiara, numele localitatii Rametea s-ar traduce ca Torocko.

“Comitatul pe un drum sangeros"

In prefata cartii pe care a scris-o, intitulata "Varmegyes a veres uton"("Comitatul pe un drum sangeros"), carte promovata in acest turneu, Toroczkai afirma ca intreaga lui viata a fost o lupta, o batalie, ce a avut ca scop vindecarea ranilor facute de Tratatul de la Trianon, iar el a cautat sa atinga acest scop cu insistenta cu care era cautat odata "Sfantul Graal".
Filmul de prezentare al activitatii miscarii contine o serie de imagini ale "pogromului indreptat impotriva maghiarilor din Tagu-Mures in 1990", precum si imagini in care atat membrii HVIM, cat si ai Garzii Maghiare sunt agresati de politie in timpul luptelor de strada de la Budapesta din 2006. Desi la adresa Garzii Maghiare a fost dispusa o hotarare judecatoreasca de desfiintare, aceasta nu are efect deoarece exista doua structuri: Asociatia "Garda Maghiara"si Miscarea "Garda Maghiara", iar decizia judecatoreasca se adreseaza doar primeia, ceea ce ar permite continuarea fara probleme a activitatilor celei de-a doua.

Sursa: ZIUA
autor: Ioan TUDOR

http://www.ziua.net/display.php?data=2009-01-19&id=248020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner