vineri, 13 noiembrie 2009

Prima vizita in Romania a premierului de peste Prut, Vlad Filat, s-a soldat cu un interviu in exclusivitate pentru ZIUA

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a avut amabilitatea de a-mi acorda in exclusivitate un interviu pentru ziarul ZIUA. Cititi maine in ZIUA despre importanta acestei vizite in ceea ce priveste documentele oficiale pe care Romania si Republica Moldova le-au semnat si alte detalii despre comunisti si programul de guvernare a noului Cabinet de la Chisinau!

UPDATE: Filat relanseaza relatiile Bucuresti-Chisinau

Premierul de la Chisinau Vladimir Filat a semnat ieri la Bucuresti Conventia privind micul trafic la frontiera, initiata de Romania in martie 2008. Guvernarea comunista de la Chisinau a refuzat permanent semnarea acestei conventii care le permite locuitorilor din apropierea Prutului sa calatoreasca fara viza in Romania, pe baza unui permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de cel putin un an. Aflat la Bucuresti, Vladimir Filat a acordat un interviu in exclusivitate ziarului ZIUA.
ll Sunteti pentru prima data in calitate de premier la Bucuresti, ce ne puteti spune despre Conventia pentru mic trafic la frontiera? Ce perspective vor fi deschise pentru cetatenii de pe ambele maluri ale Prutului?
Dupa alegerile din 29 iulie, noi am inceput sa ne gandim la normalizarea relatiilor Republicii Moldova cu Romania. Ce fel de relatii vom avea? Raspunsul a fost relatii firesti, ceea ce inseamna deschidere si avand la baza tot ceea ce a tinut de istorie. Sunt foarte optimist in viitorul comun. Referitor la aceste documente, acesta este primul pas, mic, dar important, pentru cetatenii Republicii Moldova in calea spre dreptul de a circula liber in Uniunea Europeana. Acest document ofera posibilitatea de a circula doar pe un anumit segment de pe teritoriul roman pentru cetatenii de pe alt segment, adica cei ai Republicii Moldova. Este un inceput care, sper eu, intr-o perioada scurta de timp va avea si finalitate.

ll Ce asteapta Republica Moldova de la Romania?
Un parteneriat strategic. O deschidere totala fata de cetatenii Republicii Moldova si ne asteptam in continuare ca relatia sa fie bazata pe pragmatism si cat mai putine emotii. Doar asa vom avea sanse sa depasim situatia in care ne aflam acum.
ll Ce se intampla in negocierile cu Partidul Comunist?
Este mult a spune ca sunt negocieri.
ll Va indreptati spre anticipate din nou?
Eu nu vreau sa spun ca ne indreptam spre alegeri anticipate. Am spus punctul meu de vedere de mai multe ori. Alegerea presedintelui este un semn pentru intarirea demersurilor facute de Republica Moldova pentru a avea viteza si consistenta necesara in directia aderarii la Uniunea Europeana.
Sigur de victorie
ll Credeti ca veti obtine acele opt voturi necesare pentru alegerea presedintelui?
Da, eu raman increzator ca vor fi acele voturi, opt sau chiar mai multe voturi necesare pentru alegerea presedintelui. Totusi, trebuie sa spun si lucrul acesta ca pentru mine reprezinta si un demers uman. Daca va trebui sa platim acest pret al alegerilor anticipate, il vom plati pentru a avea si efectul acestui vot, ceea ce inseamna ca urmatoarele alegeri nu vor avea loc mai devreme de toamna anului viitor. Republica Moldova nu trebuie sa ramana in acest dezechilibru politic.
ll Credeti ca in cazul unor alegeri anticipate comunistii nu vor mai putea obtine nici macar acel numar de mandate?
Eu nu cred. Sunt sigur. Noi in acest interval urmeaza sa guvernam tara si, sa fiu foarte precis in expunere, Republica Moldova va fi guvernata eficient. Oamenii vor avea posibilitatea, in cazul alegerilor anticipate, sa simta diferenta intre guvernarea noastra si cea comunista.
Bani de la FMI
ll As dori sa va intreb care este stadiul negocierilor cu FMI?
Noi am finalizat negocierile cu FMI si a fost un proces complicat. Acest lucru a reprezentat un pas important in politica externa a Republicii Moldova. Am ajuns la o intelegere cu aceasta institutie, avem acordul care urmeaza sa fie aprobat de FMI. Acesta este un program pe trei ani de zile care prevede o suma de 590 de milioane de dolari, insa, in afara de aceasta suma, noi am accesat 126 de milioane pentru lucrari speciale in scopul de a acoperi deficitul bugetar.
ll Dar nu numai de la FMI se asteapta un ajutor financiar, ci si de la Rusia. Ar fi vorba de un imprumut de 500 de milioane de dolari...
Este vorba de un proiect financiar ce presupune multe conditii favorabile Republicii Moldova. Este vorba totusi de 150 de milioane de dolari. Eu am mai discutat o data cu premierul Federatiei Ruse, domnul Vladimir Putin si urmeaza sa primim un raspuns in legatura cu acest subiect probabil la urmatoarea intalnire pe care o voi avea cu dansul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner