miercuri, 16 decembrie 2009

Precedentul maresalului Antonescu in Transnistria

Conform documentelor pastrate la Arhivele Nationale ale Romaniei, deportarea tiganilor din Romania in anii '40 in urma ordinulul maresalului Ion Antonescu s-a facut conform unui plan organizat si monitorizat indeaproape de institutiile statului. Date despre evolutia acestui proces se regasesc in documente intocmite de catre institutii precum Inspectoratul General de Politie, Inspectoratul General de Jandarmi, Prefectura Politiei Capitalei sau alte institutii de acest gen din tara.
Problema deportarii tiganilor a fost pusa pentru prima oara in discutie in februarie 1941. Aceasta nu se referea initial la deportarea acestora in Trans­nistria, ci scoaterea lor din Bucu­resti din cauza numarului ridicat de infractiuni comise. In sedinta Consiliului de Ministri din 7 februarie 1941, maresalul Ion Antonescu a vorbit despre scoaterea tiganilor din Bucuresti si mutarea lor in zone compacte din Baragan. Ulterior ocuparii de catre armata romana a teritoriului transnistrean, a fost pusa in practica ideea deportarii tiganilor in acest spatiu. Decizia oficiala prin care era reglementata punerea in practica a planului de evacuare a tiganilor a fost luata personal de Antonescu in mai 1942, dupa dobandirea Transnistriei, fapt ce a inlesnit deportarea acestora in afara granitelor tarii. Criteriul care a stat la baza acestui plan l-a constituit un recensamant realizat in graba la 25 mai 1942. Acest document impartea tiganii in doua categorii: "nomazi" si "stabili". In aceste doua clasificari erau inclusi tiganii care nu aveau mijloace financiare de sustinere si care nu aveau meserii precise, dar si recidivistii inchisi pentru diverse infractiuni.

continuarea la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-17&id=263232

Basarabia pamant tiganesc

Roman Konopliov, expert pentru Transnistria in cadrul Institutului pentru Strategie Nationala din Moscova, propune Rusiei sa sustina proiectul "Basarabia - pamant pentru romi", informeaza Agerpres. Institutul este condus de controversatul politolog Stanislav Belkovski (foto), care in anul 2004 a prezentat planul ce-i poarta numele, potrivit caruia Republica Moldova ar urma sa se uneasca treptat cu Romania, prin acordarea independentei Transnistriei. Konopliov considera ca o "Republica Moldoveneasca Transnistreana" ar deveni un centru de atractie pentru moldoveni, aceasta fiind practic singura tara ce recunoaste existenta unei natiuni ca "moldovenii". In opinia exper­tului rus este putin probabil ca cei aproxiamtiv un milion de moldoveni care s-au mutat in Rusia sa se intoarca in provincia romaneasca Moldova, deoarece acolo ei au locuri de munca, iar copiii lor merg la scoli rusesti. "Daca vor dori sa traiasca in cultura lor, ei vor putea merge in Transnistria, fiind siguri ca acolo va fi asa cum a fost candva in Moldova unita - alfabet chirilic, iar in casele vecine, fratii lor ortodocsi rusi si ucraineni", a mai adaugat acesta, subliniind faptul ca o Transnistrie multinationala va castiga recunoasterea internationala si va putea proteja pe deplin identitatea fiecarui grup etnic care locuieste pe malul stang al Nistrului. (Ioan Tudor)

continuare la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-12-17&id=263231

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner