marți, 4 mai 2010

Bătălia pentru bogăţiile Roşiei Montane a fost mutată pe câmpul Bruxelles-ului

Imensele interese economice vizavi de exploatarea resurselor aurifere de la Roşia Montană au depăşit pragul naţional pentru a trece la un nivel superior, cel european. Dacă această chestiune a divizat atåt clasa politică mioritică, cåt şi societatea civilă, problema aurului de la Roşia Montană este în prezent aruncată în curtea instituţiilor europene, în speranţa că acestea, în perioadă de criză economică, vor fi mai sensibile la cererile formulate direct sau indirect de către compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care doreşte să exploateze bogatele resurse miniere din zonă. Deşi propune un contract de exploatare dezavantajos pentru statul romån, RMGC susţine o campanie agresivă atåt în spaţiul media, prin reclame agresive, cåt şi în cel instituţional, încercånd să obţină autorizaţiile necesare demarării proiectului care ar putea să se transforme într-o catastrofă ecologică şi arheologică, avånd în vedere vestigiile romane din zonă.

Coloana a 5-a a intereselor RMGC

Organizaţiile non-guvernamentale transformate în coloana a 5-a pentru interesele RMGC, dar şi o serie de primării locale au susţinut ieri că Moţiunea de interzicere a cianurii în minerit este o grea lovitură dată dezvoltării economice a UE şi că Parlamentul European ar trebui să respingă acest document. Aceste acţiuni vin înainte cu o zi de votarea Moţiunii de interzicere a cianurii în minerit, acţiune ce se va desfăşura astăzi în Parlamentul European. Aceste trompete ale RMGC susţin la unison, într-un scenariu apocaliptic, că moţiunea va afecta sute de mii de locuri de muncă în întreaga Europă, va condamna la moarte zeci de comunităţi locale, fără nicio altă şansă de supravieţuire. Totodată, aceste entităţi solicită „imperativ Parlamentului European să respingă ferm şi imediat această iniţiativă“. Ei susţin că 95% din comunităţile locale şi regionale îşi doresc cu disperare acest proiect.

continuare: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010050543145/Actualitate/Batalia-pentru-bogatiile-Rosiei-Montane-a-fost-mutata-pe-campul-Bruxelles-ului.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner