vineri, 26 noiembrie 2010

Diplomatia romaneasca, pres in fata Ungariei

Armata romana a ocupat capitala maghiara Budapesta in 1919 si 1940

Evenimentele din ultima perioada au aratat ca, din motive care tin mai ales de politica interna, diplomatia romaneasca s-a transformat intr-un veritabil pres in fata Ungariei. Amenintat de UDMR cu riscul pierderii majoritatii in Parlament, PDL, principalul partid aflat la guvernare, face “ciocu’ mic si joc de glezne”, de teama ca nu cumva sa supere partenerii ungari, indiferent daca este vorba despre cei aflati la Budapesta sau in Romania. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, recent protagonist al unei scene de un penibil frate cu libidosenia (vezi “alegerea Elenei Udrea in fruntea PDL Bucuresti”), inchide ochii la atacurile tot mai dese ale Ungariei la adresa statului unitar roman. Iar atitudinea sa pare a fi molipsit chiar intregul aparat al Ministerului Afacerilor Externe.
Astfel, dupa scandalul privind sarbatorirea Zilei Nationale la Teatrul National din Budapesta (despre care agentia KARADENIZ PRESS a scris pe larg), Romania a mai fost nevoita sa primeasca o palma, dupa ce, recent, s-a lasat de inteles ca autoritatile de la Budapesta vor sprijini fara rezerve realizarea autonomiei tinutului secuiesc. Declaratia a venit din partea presedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, cu ocazia organizarii unei sedinte a Consiliului National Secuiesc la sediul Parlamentului de la Budapesta. Aproximativ 300 de maghiari din Covasna, Harghita si Mures au participat la intalnirea unde s-au adoptat hotarari referitoare la soarta secuilor. Secuii din Harghita, Mures si Covasna au fost primiti de presedintele Parlamentului ungar, dupa care au depus un juramant la coroana regelui Stefan cel Sfant. Ei au promis ca vor lupta pentru realizarea tinutului secuiesc. Cu acest prilej, presedintele partidului Jobbik din Ungaria a declarat ca nu este de acord cu modul in care UDMR lupta pentru autonomia tinutului secuiesc. La reuniunea Consiliului National Secuiesc au mai fost invitati presedintele si premierul Ungariei, insa nu au participat.

Ambasadorul Ungariei sfideaza Romania chiar in sediul MAE

Potrivit presei de la Bucuresti, ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, a declarat marti, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca Teatrul National din Budapesta are o importanta speciala in dezvoltarea natiunii ungare si nu este “cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”. “Nu avem niciun fel de problema cu Ziua Nationala a Romaniei. Asta a fost o problema legata de sensibilitati ale partii ungare. Teatrul National din Budapesta este un loc de importanta speciala pentru noi in dezvoltarea natiunii si, din acest punct de vedere, Teatrul National din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”, a spus, potrivit Mediafax, ambasadorul, la finalul unei ceremonii desfasurate la MAE cu ocazia implinirii a 90 de ani de relatii diplomatice bilaterale romano-ungare. “Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, aceasta zi este ziua cand noi am pierdut Transilvania. Trebuie si partea romana sa inteleaga sensibilitatea maghiara”, a adaugat ambasadorul. „A fost o istorie foarte neplăcută, îmi pare rău că avem lucrurile aşa, asta e viaţa“, a mai comentat el.

continuare la: http://karadeniz-press.ro/kara/diplomatia-romaneasca-pres-in-fata-ungariei/

Leia Mais…

miercuri, 24 noiembrie 2010

Mai mulţi militari morţi acasă decât în Afganistan

Poligonul Cincu - cimitirul Armatei române



Bilanţul victimelor din råndul Armatei Romåne este unul îngrijorător care ridică multe semne de întrebare despre dotarea forţelor armate cu tehnică de luptă. Deşi Armata Romånă s-a profesionalizat, serviciu militar nemaifiind unul obligatoriu, echiparea soldaţilor romåni cu armament decent pare un obiectiv imposibil de atins în toate guvernările post-decembriste. Deşi Romånia se declară un furnizor de securitare în toate zonele de conflict unde este angrenată sub cupola NATO, soldaţii romåni au trebuit să facă mereu un efort dublu şi să compenseze lipsa dotării materiale cu profesionalism şi devotament. Cu toate acestea, se pare că uneori aceste calităţi individuale nu pot compensa lipsurile create de achiziţii de armament defect şi armele anacronice, uzate fizic şi moral, din depozitele unităţilor din subordinea MApN. Când vine vorba de achiziţionarea de armament nou, toată lumea ridică din umeri şi arată buzunarele goale, deşi unele cumpărături s-au făcut, iar comisioanele au fost pe măsură.

Drame ireparabile

Departe de toate acestea, realitatea indică adevărate drame umane care se produc în spatele unor declaraţii politice nerealiste care tind să bage sub preş toate neajunsurile cu care se confruntă armata română. Cel mai nou episod din această serie de tragedii îi are ca protagonişti pe trei militari români care şi-au pierdut vieţile, ieri, în deja celebrul „poligon al morţii“ de la Cincu, din judeţul Braşov. Şi de această dată, lupta inegală nu s-a dat cu vreun inamic, ci cu echipamentul defect cu care soldaţii români trebuie să se antreneze. Incidentul a fost cauzat de explozia unui proiectil în ţeava unui aruncător de 120 mm, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă, potrivit MApN. Pe lângă caporalii Marin Costea, Viorel-Cristinel Antonie şi Constantin Buică, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, care şi-au pierdut viaţa, alţi trei militari au fost răniţi şi transportaţi ulterior de la spitalul Municipal Făgăraş la Spitalul Militar Braşov. „Din informaţiile pe care le avem, cei trei militari răniţi sunt într-o stare stabilă“, a declarat pentru „Curentul“ purtătorul de cuvânt al MApN, lt.-col. Constantin Spânu.

18 morţi acasă, 6 în „deplasare“

Pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei dezastruoase în care soldaţii români sunt nevoiţi să se antreneze şi apoi să lupte în teatrele de operaţii în care servesc interesele de politică externă şi securitate ale României, ziarul „Curentul“ şi-a propus să facă un scurt bilanţ al victimelor Armatei române din 2010. Deşi în toamna lui 2009, prezent la Bucureşti, vicepreşedintele american Joe Biden califica soldaţii români drept adevăraţi „războinici“ de care ar trebui „să fim mândri“, militarii români încep să deprindă un „obicei prost“ şi să moară acasă „graţie“ atenţiei care li se acordă de către tot spectrul politic. „Balul tragediilor“ a fost deschis de moartea fulgerătoare, în luna iulie, a 12 militari români, în urma catastrofei aviatice de la Tuzla. Patru dintre aceşti militari făceau parte din Forţele Aeriene şi opt din Forţele Navale şi aveau vârste între 22 şi 49 de ani, majoritatea acestora fiind necăsătoriţi. Cei opt militari din cadrul Forţelor Navale făceau parte din cea mai apreciată şi respectată structură a Marinei Militare - Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale (GNFOS), organizată după modelul forţelor de elită ale marinei americane, US Navy SEAL. Pe 30 octombrie, sergentul Gavril Nicorici, din Batalionul 814 Tancuri din Turda, îşi pierdea viaţa în urma unui exercitiu cu utilizare a muniţiei de manevră. La o zi distanţă, un accident aviatic a avut loc în judeţul Cluj. Un avion militar MIG 21 Lancer cu dublă comandă se prăbuşea în apropierea aerodromului de la Câmpia Turzii, iar cei doi piloţi aflaţi la bord, militari experimentaţi, cu circa 1.000 de ore de zbor, şi-au pierdut viaţa. Făcând un total, alături de cele trei victime de ieri, nu mai puţin de 18 militari români au murit în urma unor accidente cauzate de tehnica învechită cu care sunt obligaţi să se antreneze. În paralel, am dorit să aflăm câţi soldaţi români şi-au pierdut viaţa, în 2010, în Afganistan. „În 2010, avem şase soldaţi ucişi în Afganistan“, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al MApN. Concluzionând, avem până în prezent un raport de 3 la 1 în favoarea „uciderii“ soldaţilor români chiar la noi acasă, bilanţ care ar trebui să îngrijoreze teribil autorităţile competenente, dar probabil şi de această dată criza eternă în găsirea fondurilor pentru apărare va rămâne scuza primară.

publicat in: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010112451790/Actualitate/Mai-multi-militari-morti-acasa-decat-in-Afganistan.html

Leia Mais…

marți, 23 noiembrie 2010

Aveti de gand vreodata sa inarmati corespunzator Armata Romana?

Cred ca mai multi militari ne mor acasa decat in teatrele de operatii din cauza echiparii deficitare si anacronicea soldatilor nostri. Poate cretinii care ar trebui sa aiba grija de acest lucru ar trebui sa nu se mai gandeasca atata la comisioane si spagi si sa dea militarilor, vreodata, armament decent! Cred ca am tot obosit sa fiu diplomat pe acest subiect...


Marţi, 23 noiembrie, în jurul orei 12.30, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă, în Poligonul Cincu, s-a produs explozia unui proiectil în ţeava unui aruncător de 120 mm, în urma căreia trei militari şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi. Cei şase militari, cu gradul de caporal, fac parte din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”. Militarii răniţi au fost evacuaţi către spital, în prezent starea lor fiind stabilă. Conform procedurilor legale, a fost sesizat Parchetul Militar, iar şeful Statului Major al Forţelor Terestre a numit o comisie de cercetare a împrejurărilor producerii acestui eveniment grav.
Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea şi conducerea armatei îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţii celor trei camarazi şi urmăresc cu atenţie evoluţia stării de sănătate a militarilor răniţi???!!!!

Leia Mais…

luni, 15 noiembrie 2010

Condamnati sa moara in cosciugele de fier

Zeci de militari au murit in misiunile din Afganistan si Irak, iar alte zeci au fost mutilati pe viata. Cauza principala este explozia dispozitivelor explozive improvizate, la trecerea vehiculelor blindate in care acestia isi executau misiunile. Cum s-a ajuns aici? Agentia de presa KARADENIZ PRESS va propune sa cititi un documentar care incearca sa scoata la lumina principalele cauze care au dus la aparitia unui numar atat de mare de victime in randul militarilor romani care au participat si participa la misiuni internationale in Irak si, bineinteles, Afganistan.

In luna august 2008, Ministerul Apararii Nationale anunta ca intentioneaza sa inlocuiasca, din 2009, vechile TAB-uri folosite in Afganistan cu transportoare Piranha, aflate atunci in faza de testare. Deja, opt militarii romani murisera in Afganistan, incepand din 2005, de cand Romania participa la misiunea internationala, iar alti 24 fusesera raniti. Alimentata din plin cu informatii cu dedicatie, presa din Romania acuza vehement ca TAB-urile folosite de militarii romani nu le ofera acestora protectia maxima.

“Tehnica de lupta va fi imbunatatita rapid, avand in vedere ca Ministerul Apararii acorda o atentie deosebita celor sase programe majore de investitii pentru toate categoriile de forte. In ceea ce priveste Fortele Terestre, care sunt angajate cu trupe in teatrele de operatii, prioritatea pe care o urmarim este achizitia de transportoare blindate si de autovehicule de teren cu grad ridicat de protectie. O parte dintre transportoarele amfibii aflate in prezent in dotarea trupelor din Afganistan va fi inlocuita treptat cu transportoare Piranha, cel mai probabil la inceputul anului viitor”, declara atunci secretarul de stat din MApN, Georgeta Ionescu.

preluare de pe agentia de stiri Karadeniz Press iar continuarea este disponibila la: http://karadeniz-press.ro/kara/condamnati-sa-moara-in-cosciugele-de-fier/

Leia Mais…
 
Dofollow Banner