joi, 28 ianuarie 2016

Parafrazându-l pe Clinton: Moldova, stay the course. The future is yours!


Toate discuțiile despre Republica Moldova converg inevitabil către viitorul său. Fie că este vorba de unul european, fie că este vorba de unul în care se va afla mai aproape de Federația Rusă.
Cu toate că mai există voci inflamate pe la București legate de diverse „trădări”, de altfel un termen cu aplicabilitate la mare modă în Republica Moldova, Chișinăul se află într-un punct de inflexiune extrem de important pentru viitorul său. Chiar dacă se încearcă acreditarea ideii că poteca europeană a Republicii Moldova a devenit una mai degrabă desfundată, decât una modernă și asfaltată, lucrurile la nivel oficial nu arată deloc așa. La sfârșitul toamnei anului trecut, Executivul de la Bruxelles anunța de altfel că își va revizui politica de vecinătate sudică și estică. Se spunea atunci că se va miza tot mai mult pe aspectele sociale de dezvoltare, precum investițiile pentru crearea locurilor de muncă și securitatea energetică.

Chiar dacă UE este recunoscută ca o entitate birocratică și care se mișcă greoi, lucrurile avansează cu repeziciune. La circa o lună și jumătate distanță, aceeași Comisie Europeană preciza cu subiect și predicat că a pus la bătaie nu mai puțin de un miliard de euro în cadrul unor programe de cooperare transfrontalieră. Programul este unul amplu ce va cuprinde 27 de state, cu care UE are deja parteneriate în diferite forme, iar printre ele se numără și Republica Moldova. „Cooperarea transfrontalieră este esențială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanțare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată și mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate și la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea. Cu alte cuvinte, UE nu dorește ca în vecinătatea sa estică se se creeze alte „linii de demarcație” și va „upgrada” mecanismele de abordare a vecinilor răsăriteni printr-o continuare a părților eficiente din cadrul vechiului Parteneriat Estic. Mai mulți bani și viziune nouă, cel puțin așa va fi abordată de acum încolo problema Republicii Moldova dinspre Bruxelles. Bineînțeles, numai cu un guvern proeuropean capabil de reformare a țării.

În ceea ce privește România, oficialii de la București sunt conștienți de precaritatea situației de la Chișinău și lucrează în sistem de „consum diplomatic accelerat” pentru ca Republica Moldova să depășească această criză politică interminabilă. Acest fapt este un lucru cert, demonstrat și în cadrul vizitei de săptămâna trecută a premierului Dacian Cioloș la Berlin, acolo unde pe agenda discuțiilor cu cancelarul german, Angela Merkel, a apărut și Republica Moldova. Ambii oficiali europeni au declarat cu voce tare că situația din Republica Moldova a fost abordata în discuțiile tete-a-tete, iar Cioloș a spus că România se așteaptă la un guvern pro-european la Chișinău, care să facă reforme. Mesajul este mai limpede ca bună ziua și în concordanță cu restul statelor UE, iar România pregătește și banii promiși ca împrumut în cazul în care la Chișinău se va forma un guvern credibil, de sorginte proeuropeană, pus pe făcut reforme profunde.

De notat este faptul că și SUA transmit un mesaj la fel de direct, cu ocazia Anului Nou. Pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Chișinău, ambasadorul James Pettit scrie că „Moldova are un potențial imens” și fixează o foaie de parcurs clară de revenire a Chișinăului pe direcția trasată de Acordul de Asociere cu UE, eradicarea corupției și rezolvarea vulnerabilităților economice, cu trimitere clară la sistemul bancar și securitatea energetică, prin ieșirea din captivitatea Gazpromului. Mesajul ambasadorului Petitt, rezonează perfect cu cel transmis de fostul președinte american Bill Clinton, în fața bucureștenilor, pe 11 iulie 1997: „Stay the course. Stay the course. The future is yours!”.

Continuare pe EvZ Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner