joi, 5 februarie 2009

Comisia Europeana face presiuni la adresa Romaniei pentru definitivarea bugetului si ameninta voalat cu masuri radicale

Referitor la o eventuala declansare a procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei, Biroul de Presa al Comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, nu mi-a confirmat direct informatia, ci mi s-a raspuns ca nu ar fi exclusa inceperea acestei proceduri si mai ales faptul ca Bruxelles-ul asteapta din partea Romaniei trimterea Programului de Stabilitate si Convergenta in care fiecare tara membra a Uniunii Europene detaliaza anual propriile proiectii bugetare pentru urmatorii patru ani.

Cititi mai jos textul integral:

Comisarul Almunia a declarat public, cu mai multe ocazii, ca in toate cazurile in care deficitul depaseste 3% iar excedentul nu este nici macar aproape de valoarea de referinta, Comisia Europeana va propune inceperea supravegherii bugetare pentru a ajuta statele membre sa revina pe o cale bugetara corespunzatoare. Oficialul european a mai adaugat ca aceasta procedura este elementul care confera credibilitate cadrului legislativ european dar si incredere investitorilor. Liderii europeni au cazut de acord in luna decembrie a anului trecut ca Pactul de Crestere si Stabilitate “ramane fundatia bugetului UE”. De asemenea, ministrii de Finante ai UE au convenit sa reia politicile de sustinere a finantelor publice la momentul cand economiile europene vor incepe din nou sa creasca.

In ceea ce priveste raportul ce a provocat intrebarea dumneavoastra, va pot spune ca, in data de 18 februarie, Comisia va incepe examinarea Programelor de Stabilitate si Convergenta, in care fiecare stat membru detaliaza anual, propriile proiectii bugetare pentru urmatorii ani. Doar acele programe care vor sosi la timp pentru o decizie a Comisiei la acea data vor fi evaluate. In acea zi, Comisia va initia de asemenea rapoarte de supraveghere bugetara pentru acele tari evaluate ca avand deficite excesive, asa cum a fost anuntat de catre comisarul Almunia in Parlamentul European luna trecuta. Programul romanesc nu a sosit inca, deoarece principala prioritate in acest moment este adoptarea bugetului pentru anul 2009.
Un alt grup va fi analizat in data de 25 februarie.

Amelia Torres
Purtatoare de cuvant
Afaceri Economice si Monetare
Comisionar Joaquin Almunia

Stirea initiala de la Hotnews (o informatie neverificata, ca sa nu ii zic dezinformare)

Comisia Europeana este decisa sa declanseze procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, ceea ce presupune o monitorizare atenta a incasarilor si platilor la buget si sanctiuni financiare, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Potrivit surselor citate, oficialii romani au fost avertizati de comisarul European pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, ca declansarea procedurii este inevitabila. Comisarul european, Leonard Orban, avertizase recent ca nu este exclus ca la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai sa fie declansata procedura de deficit excesiv daca nu se vor face corectii la nivelul politicii bugetare.

Continuare: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5391352-surse-comisia-europeana-declansa-procedura-deficit-excesiv-impotriva-romaniei-update-daniel-daianu-daca-vom-avea-nevoie-asistenta-financiara-comisia-extrem-severa-noi.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner