duminică, 28 februarie 2010

Ada Condeescu: “Îmi doresc doar să ajung să am o carieră internaţională”

Tânăra actriţă Ada Condeescu, rolul principal feminin în pelicula regizorului Florin Şerban, “Când vreau să fluier, fluier” premiat la Festivalul de film de la Berlin cu marele premiu Ursul de argint şi premiul pentru inovaţie în stil, a avut amabilitatea să ne vorbească despre ce înseamnă un astfel de succes pentru un actor debutant. Câştigarea acestor premii este cu atât mai importantă cu cât acest film este primul selectat în competiţia oficială la Festivalul de la Berlin după mai bine de 17 ani. Ada Condeescu a acceptat să ne împărtăşească din gândurile şi emoţiile pe care le-a simţit în timpul festivalului, planurile de viitor şi direcţia în care doreşte să îşi dezvolte cariera artistică. Vă invităm să urmariţi acest interviu cu Ada Condeescu realizat de ziarul “Curentul”:

Cum v-aţi simţit în calitate de actor debutant într-un film atât de premiat la unul dintre cele mai mari festivaluri de film cum este cel de la Berlin?

Eu am muncit foarte mult la acest film împreună cu toată echipa. Filmările au durat o luna şi câteva zile iar eu am filmat aproape trei săptămâni. E un film în care eu am crezut foarte tare încă de la început şi am investit foarte multă energie, motiv pentru care m-am gândit că trebuie să se întâmple ceva important cu filmul astă. Nu ştiam ce, dar mi-am închipuit că trebuie să fie ceva care sa recompenseze toată munca depusă.

Cum aţi fost aleasă pentru acest rol?

Iniţial am fost la casting pentru un alt rol care nici măcar nu a mai existat în cele din urmă.

Şi aţi nimerit să îl primiţi tocmai pe cel principal, se pare …

… Da (râde). Oricum casting-ul a durat şi pentru mine circa şapte luni. Pentru acest rol principal am dat de fapt numai două probe în ultimele trei săptămâni.

Cum a fost să fiţi alături la acest festival de film de actori şi regizori de talie mondială? Aţi fost abordaţi sau chiar felicitaţi?


E prematur să vorbim despre acest lucru. Nu am primit niciun fel de propuneri de la agenţi de film Având în vedere că ajungi acolo direct în competiţie, oamenii cred că tu ai deja un agent, ceea ce nu e adevărat, dar pentru mine, înafara faptului că a fost o onoare, a fost şi o bucurie neaşteptată, pentru că nu puteam să gândesc la nivelul acesta atât de ridicat. Faptul că am vorbit şi am fost felicitaţi de Werner Herzog (unul dintre membrii cei mai severi ai Juriului de la Berlin – n.red.) sau de Rene Zellweger, dar şi de restul oamenilor şi mă refer aici la alţi actori sau producători.

Care este povestea filmului şi de unde ideea aceasta pentru titlu, “Când vreau să fluier, fluier”?

Scenariul filmului este făcut după o piesă a Andreei Vălean care se numeşte chiar aşa, iar în textul piesei de teatru există această replică, “Când vreau să fluier, fluier”. Atât Andreea Valăan, cât şi Cătălin Miţulescu care este unul din scenarişti şi totodată producătorul nostru, au făcut tot soiul de chestionare în penitenciare în urmă cu 13-14 ani şi de acolo a pornit toată povestea filmului. Scenariu e făcut de Cătălin Miţulescu împreună cu Florin Şerban.

Ce proiecte de viitor aveţi. Aţi primit şi alte oferte de a juca în filme româneşti sau internaţionale. Eventual, un alt film regizat de Florin Şerban?


Eu aştept şi sunt deschisă la orice fel de astfel de proiect. Următorul film a lui Florin Şerban, din câte ştiu eu, nu e gata nici măcar la nivel de plan, e doar pe hârtie. Eu mi-aş dori foarte tare să particip la un nou proiect alături de Florin Şerban cu care am lucrat foarte bine. A fost o relaţie de lucru foarte specială.

Vă atrage şi o carieră în teatru sau doriţi să vă axaţi numai pe cinematografie?

Eu am jucat la teatrul Metropolis, în urmă cu doi ani, în piesa “Visul unei nopţi de vară” în rolul Titaniei în regia lui Dragoş Galgoţiu iar acuma joc în “Epopeea lui Ghilgameş”, la Odeon, tot în regia lui. Aşa că pot să spun că sunt destul de legată de teatru.

Dar ce aţi dori să faceţi mai mult, teatru sau cinematografie?

Nu pot să vă spun (râde). Sunt diferite, dar amândoua sunt frumoase şi puternice în felul lor. N-aş putea să mă pronunţ. Eu îmi doresc să lucrez şi să joc, asta e de bază.

Când va rula în cinematografe acest film?

Filmul va avea premiera pe 25 martie iar din 26 martie va intra în toate cinematografele.

Mulţi vă văd deja ca pe o viitoare vedetă de cinema la scara internaţională. D-voastră ce părere aveţi despre acest lucru?

Nu ştiu ce să zic. Eu îmi doresc doar să ajung să am o carieră internaţională şi să fiu o actriţa internatională, ca să zic aşa. Partea cu vedeta, cel puţin la noi, nu este de foarte bună calitate având în vedere ce tip de vedete se promovează. Repet, mi-aş dori foarte tare să am o carieră internaţională şi să pot juca în filme sau teatru în afară. Depinde mai departe de munca mea şi de şansă.

Cred că mai depinde şi de faptul ca pe viitor să aveţi un agent care să vă reprezinte

Exact.

Duceţi tratative în acest sens?

Urmează să fac lucru acesta. Încă nu am apucat dar mă gândesc la nişte oameni din Anglia, am acolo pe cineva, pe agenta de presă a filmului care a fost prezentă şi la Berlin. Vreau să văd întâi nişte propruneri şi oferte. Ăsta ar fi primul pas pe care trebuie să îl fac. La noi nu există astfel de agenţi specializaţi. Din păcate, această meserie nu există încă la noi.

vezi la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010022640406/Monden/Ada-Condeescu-Imi-doresc-doar-sa-ajung-sa-am-o-cariera-internationala.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner