miercuri, 7 aprilie 2010

Marea dinastie de la Externe

„Viaţa bate filmul“ pare să fie expresia cea mai potrivită după care funcţionează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În ciuda promisiunilor de reformare a sistemului diplomatic şi revigorare făcute de toţi miniştrii care s-au perindat la şefia acestui minister, lucrurile au rămas aceleaşi în sånul „marii familii de la Externe“. În ultimii ani, MAE a scos la concurs extrem de puţine posturi care să ofere şansa tinerilor, iar concurenţa a fost la fel de mare pentru ocuparea lor. De asemenea, surse din MAE ne-au declarat că actualii diplomaţi fug de posturile reprezentanţelor diplomatice dinspre Răsărit, preferåndu-le pe cele „călduţe“ din ţări occidentale, acolo unde banii sunt mai mulţi şi „viaţa la post“ este una mult mai lejeră. Deşi diplomaţii au dreptul de a-şi lua familia cånd pleacă la post în străinătate, aceştia preferă varianta mult mai fericită în care soţia/soţul devine la råndul său diplomat. Motivaţia principală este de ordin material în condiţiile în care soţia/soţul va primi de la caseria MAE o sumă mult mai mare în calitate de diplomat. Aceleaşi surse ne-au mai spus că aceste practici deschid de asemenea calea unor discriminări şi abuzuri în råndul diplomaţilor, mai ales celor necăsătoriţi care rămån ani de zile în Centrala MAE, în detrimentul celor cu o altă stare civilă în buletin care zboară spre posturile călduţe.

Lămuriri futile

Biroul de comunicare al MAE, compus în special din tineri diplomaţi, a încercat să spele imaginea instituţiei printr-un comunicat lămuritor cu privire la motivele pentru care această caracatiţă clientelară ţine în loc reformarea acestei instituţii prin păstrarea, în numeroase cazuri, a unor diplomaţi anacronici. „Ca politică de resurse umane, este încurajată participarea la concurs şi plecarea la post în tandem a angajaţilor MAE soţ-soţie, în condiţiile îndeplinirii cerinţelor posturilor respective şi promovării concursului, din raţiuni financiare. Spre exemplu, cheltuielile cu cazarea, cu indemnizaţiile soţilor/soţiilor şi copiilor sunt mai mici dacă pleacă în misiune pe două posturi angajaţi soţ-soţie, decåt dacă ar pleca angajaţi diferiţi, fiecare cu familia lui“, precizează MAE. Scuza instituţiei este cel puţin hilară, fapt ce ridică o întrebare firească: ale cui raţiuni financiare, ale MAE sau ale diplomaţilor?

Arborele genealogic diplomatic

Există o serie de liste ale familiilor plecate la post împreună. Este vorba despre persoane care ocupă funcţii de importanţă diferită în ierarhia ambasadelor. Printre numele menţionate figurează două familii plecate la post la Ambasada Romåniei din SUA - ambasadorul Adrian Vieriţa şi Codrina Vieriţa, ministru consilier la secţia politică, precum şi Cristian şi Cristina Gagynsky, ministru-consilier, respectiv consilier la ambasadă. În Australia, ambasadorul Mihai Ştefan Stuparu şi Cristina Stuparu, consilier. La aceeaşi ambasadă membri ai aceleiaşi familii sunt secretara şi şoferul. La Ambasada Romåniei la Bruxelles, sunt menţionaţi Mircea Simion, consilier diplomatic la secţia politică, şi Teodora Simion, secretar II. La Ambasada Romåniei de la Ottawa, potrivit listei care a circulat pe Internet, o familie ar fi formată din Maria Păunică, asistenta ambasadorului, şi Victor Păunică, şeful serviciului administrativ. La ambasada de la Beijing, lista menţiona familia Isticioaia Budura, formată din Viorel Isticioaia Budura, ambasador, şi Tatiana Isticioaia Budura, consilier diplomatic.

restul la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010040841995/Actualitate/Marea-dinastie-de-la-Externe.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner