marți, 6 aprilie 2010

Republica Moldova, un an de la violenţele din 7 aprilie

După un an de zile, Republica Moldova încă îşi mai plånge tinerii bătuţi cu bestialitate de gardienii generalului de miliţie şi fost preşedinte Vladimir Voronin şi acoliţii comunişti aflaţi în subordinea acestuia. La 7 aprilie 2009, zeci de mii de tineri basarabeni ieşeau în stradă pentru a protesta faţă de rezultatul alegerilor parlamentare care le asigurau comuniştilor încă patru ani la conducerea Republicii Moldova. Protestele au degenerat atunci în violenţe prin concursul puterii comuniste de atunci de la Chişinău care nu a mişcat un deget pentru a stopa vandalizarea sediilor unor instituţii publice, dar au atacat în noaptea de 7 aprilie grupurile răsleţe de tineri aflaţi în centrul Chişinăului. Folosindu-se de aceste pretexte, camarila roşie din jurul lui Voronin a acuzat atunci Romånia că este principalul vinovat pentru aceste violenţe pe care le-a caracterizat drept „lovitură de stat“, motiv pentru care ambasadorul romån la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost atunci expulzat, iar romånilor le-a fost introdus regimul de vize. Practicile miliţienilor lui Voronin au lăsat atunci în urmă mai mulţi morţi, printre care şi tånărul Valeriu Boboc (23 de ani), Eugen Ţapu sau Ion Ţabuleac (22 de ani). Acestor tineri li s-au mai alăturat circa 300 de tineri arestaţi (600 conform unor cifre neoficiale) interogaţi şi bătuţi în beciurile miliţiei din principalele oraşe de peste Prut. De asemenea, organizaţiile internaţionale care au anchetat aceste cazuri au întocmit rapoarte concludente privind maltratarea a cåtorva sute de tineri şi violarea unor fete arestate abuziv în Chişinău.

Comemorare pe ambele maluri ale Prutului

La comerorarea acestor evenimente care au marcat cursul Republicii Moldova spre un destin pro-european, tinerii de pe ambele maluri ale Prutului organizează astăzi o serie de manifestări în nu mai puţin de 30 de oraşe din Romånia şi Republica Moldova. Organizatorii evenimentelor fac apel la aprindea unei lumånări în memoria victimelor torturilor. Programul de azi al manifestărilor cuprinde întålniri ale tinerilor în Piaţa Marii Adunări Naţinale din centrul Chişinăului, acolo unde se vor aprinde lumånări şi vor depune flori pe locul unde se presupune că a fost omoråt Valeriu Boboc, despre care se crede că a fost ucis de poliţie în timpul intervenţiilor în forţă făcute în noaptea de 7 aprilie. O expertiză internaţională a stabilit, la cåteva luni de la incident, că Valeriu Boboc a decedat în urma unor lovituri în regiunea gåtului şi inimii, posibil cu patul armei. Tinerii vor ţine un minut de reculegere şi în memoria altor tineri care au decedat în condiţii dubioase în perioada respectivă. Manifestările vor începe la ora 18:00 în Chişinău şi Bălţi şi la orele 20 în celelalte oraşe.

mai mult la: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010040741945/Actualitate/Republica-Moldova-un-an-de-la-violentele-de-la-7-aprilie.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner