vineri, 26 noiembrie 2010

Diplomatia romaneasca, pres in fata Ungariei

Armata romana a ocupat capitala maghiara Budapesta in 1919 si 1940

Evenimentele din ultima perioada au aratat ca, din motive care tin mai ales de politica interna, diplomatia romaneasca s-a transformat intr-un veritabil pres in fata Ungariei. Amenintat de UDMR cu riscul pierderii majoritatii in Parlament, PDL, principalul partid aflat la guvernare, face “ciocu’ mic si joc de glezne”, de teama ca nu cumva sa supere partenerii ungari, indiferent daca este vorba despre cei aflati la Budapesta sau in Romania. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, recent protagonist al unei scene de un penibil frate cu libidosenia (vezi “alegerea Elenei Udrea in fruntea PDL Bucuresti”), inchide ochii la atacurile tot mai dese ale Ungariei la adresa statului unitar roman. Iar atitudinea sa pare a fi molipsit chiar intregul aparat al Ministerului Afacerilor Externe.
Astfel, dupa scandalul privind sarbatorirea Zilei Nationale la Teatrul National din Budapesta (despre care agentia KARADENIZ PRESS a scris pe larg), Romania a mai fost nevoita sa primeasca o palma, dupa ce, recent, s-a lasat de inteles ca autoritatile de la Budapesta vor sprijini fara rezerve realizarea autonomiei tinutului secuiesc. Declaratia a venit din partea presedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, cu ocazia organizarii unei sedinte a Consiliului National Secuiesc la sediul Parlamentului de la Budapesta. Aproximativ 300 de maghiari din Covasna, Harghita si Mures au participat la intalnirea unde s-au adoptat hotarari referitoare la soarta secuilor. Secuii din Harghita, Mures si Covasna au fost primiti de presedintele Parlamentului ungar, dupa care au depus un juramant la coroana regelui Stefan cel Sfant. Ei au promis ca vor lupta pentru realizarea tinutului secuiesc. Cu acest prilej, presedintele partidului Jobbik din Ungaria a declarat ca nu este de acord cu modul in care UDMR lupta pentru autonomia tinutului secuiesc. La reuniunea Consiliului National Secuiesc au mai fost invitati presedintele si premierul Ungariei, insa nu au participat.

Ambasadorul Ungariei sfideaza Romania chiar in sediul MAE

Potrivit presei de la Bucuresti, ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, a declarat marti, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca Teatrul National din Budapesta are o importanta speciala in dezvoltarea natiunii ungare si nu este “cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”. “Nu avem niciun fel de problema cu Ziua Nationala a Romaniei. Asta a fost o problema legata de sensibilitati ale partii ungare. Teatrul National din Budapesta este un loc de importanta speciala pentru noi in dezvoltarea natiunii si, din acest punct de vedere, Teatrul National din Budapesta nu este cel mai potrivit loc de sarbatorire a pierderii Transilvaniei din partea Ungariei”, a spus, potrivit Mediafax, ambasadorul, la finalul unei ceremonii desfasurate la MAE cu ocazia implinirii a 90 de ani de relatii diplomatice bilaterale romano-ungare. “Pentru noi, pentru maghiari, pentru unguri, aceasta zi este ziua cand noi am pierdut Transilvania. Trebuie si partea romana sa inteleaga sensibilitatea maghiara”, a adaugat ambasadorul. „A fost o istorie foarte neplăcută, îmi pare rău că avem lucrurile aşa, asta e viaţa“, a mai comentat el.

continuare la: http://karadeniz-press.ro/kara/diplomatia-romaneasca-pres-in-fata-ungariei/

5 comentarii:

  1. Ungurii inca mai resimt efectele "blestemului turanic", care chiar daca nu are nimic comun cu ortodoxia si romanismul, de aceea si aceasta societate a Ungariei contemporane este evident intr-o stare de frustrare, iar ghinionul conferit de mistuirea intr-un incendiu grozav a Salii Polivalente din Budapesta la scurta vreme dupa finala campionatului mondial de hokei, grupa C, disputata intre Romania si Ungaria, scor 2-3, a instaurat neliniste si temeri in societatea ungara. Nu este mai putin adevarat ca actualul premier Viktor ORBAN este un antiroman feroce, care intr-o conjunctura internationala favorabila nu s-ar sfii sa ordone atacarea Romaniei, chiar daca ungurul de rand si-a pierdut vocatia razboinica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe de alta parte, cancelaria ungara spre deosebire de oricare din guvernele succedate dupa 1989 de la Bucuresti are si o strategie nationala in chestiunea ungara de dincolo de frontierele nationale, dar si in ce priveste tarile in care exista o minoritate ungara proeminenta, in speta Romania si Slovacia. La nivelul a mai bine de 6 ministere ungurii poseda in structura cancelariatului "referatura romaneasca" recte slovaca, si pot ilustra aceasta cu faptul ca in aceste referaturi lucreaza un personal care vorbeste fluent limba romana. La noi, in MAE exista 2 -DOI, interpreti/translatori de limba maghiara!

    RăspundețiȘtergere
  3. Altfel spus, suntem surclasati de catre unguri tocmai lipsei de strategie fata de natiunea romana, iar genocidul pe care BBU il desfasoara impotriva societatii romanesti nu numai ca sleieste vigoarea societatii si implicit a statului roman, dar ofera pe tava scumpa noastra patrie oricarui strain interesat! DESTEAPTA-TE ROMANE! JOS COMUNISMUL! JOS DICTATURA BBU!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un prim semnal de alerta la adresa celor care atenteaza la suveranitatea scumpei noastre patrii ar putea fi conferit prin modificarea legii invatamantului astfel incat, predarea limbilor tarilor din vecinatatea Romaniei sa fie obligatorie pentru ciclul I-IV si facultativ pentru ciclul V - X! In Israel se predac obligatoriu limba araba ca element de strategie de securitate nationala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai da' ungurii astia chiar n-au ce face ?? dar sa se multumeasca domnule cu ce au pentru ca Transilvania nu le apartine(noi am fost primii acolo, ce mama naibii).Sigur si noi suntem fraieri ca nu investim mai mult in acele zone care vor autonomie pentru a incerca sa scape de saracie si sa devina eventual parte a Ungariei, dar asta se poate rezolva si fara bozgorisme de-astea

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner