luni, 15 noiembrie 2010

Condamnati sa moara in cosciugele de fier

Zeci de militari au murit in misiunile din Afganistan si Irak, iar alte zeci au fost mutilati pe viata. Cauza principala este explozia dispozitivelor explozive improvizate, la trecerea vehiculelor blindate in care acestia isi executau misiunile. Cum s-a ajuns aici? Agentia de presa KARADENIZ PRESS va propune sa cititi un documentar care incearca sa scoata la lumina principalele cauze care au dus la aparitia unui numar atat de mare de victime in randul militarilor romani care au participat si participa la misiuni internationale in Irak si, bineinteles, Afganistan.

In luna august 2008, Ministerul Apararii Nationale anunta ca intentioneaza sa inlocuiasca, din 2009, vechile TAB-uri folosite in Afganistan cu transportoare Piranha, aflate atunci in faza de testare. Deja, opt militarii romani murisera in Afganistan, incepand din 2005, de cand Romania participa la misiunea internationala, iar alti 24 fusesera raniti. Alimentata din plin cu informatii cu dedicatie, presa din Romania acuza vehement ca TAB-urile folosite de militarii romani nu le ofera acestora protectia maxima.

“Tehnica de lupta va fi imbunatatita rapid, avand in vedere ca Ministerul Apararii acorda o atentie deosebita celor sase programe majore de investitii pentru toate categoriile de forte. In ceea ce priveste Fortele Terestre, care sunt angajate cu trupe in teatrele de operatii, prioritatea pe care o urmarim este achizitia de transportoare blindate si de autovehicule de teren cu grad ridicat de protectie. O parte dintre transportoarele amfibii aflate in prezent in dotarea trupelor din Afganistan va fi inlocuita treptat cu transportoare Piranha, cel mai probabil la inceputul anului viitor”, declara atunci secretarul de stat din MApN, Georgeta Ionescu.

preluare de pe agentia de stiri Karadeniz Press iar continuarea este disponibila la: http://karadeniz-press.ro/kara/condamnati-sa-moara-in-cosciugele-de-fier/

2 comentarii:

  1. Dispozitivele alea improvizate dau impresia neavizaţilor că sunt aşa...nişte improvizaţii. De fapt sunt multe obuze legate la un declanşator care are reglată o anumită greutate la care să detoneze. Fix când trece TAB-ul.
    Deci poţi să cumperi pe mă-sa lu' Pirania sau ce alt TAB vreţi voi, că tot un căcat iese.

    RăspundețiȘtergere
  2. ?? r U KIDDING?...parca asta e problema.vor sa cumpere piranha ca sa iasa neshte comision.si am inteles ca le-au cumparat , da fara blindaj si...oricum transportoarele blindate sunt facute sa te apere de foc de arme usoare cand te joci de-a patrula prin oras, nu ca sa reziste la explozii de mine si obuze si kkt...daca vor sa nu mai sara in aer ar trebui sa fie mai sriosi cu culesul de informatii.din cate am inteles cica suntem super coiosi la faza asta.

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner