miercuri, 24 noiembrie 2010

Mai mulţi militari morţi acasă decât în Afganistan

Poligonul Cincu - cimitirul Armatei române



Bilanţul victimelor din råndul Armatei Romåne este unul îngrijorător care ridică multe semne de întrebare despre dotarea forţelor armate cu tehnică de luptă. Deşi Armata Romånă s-a profesionalizat, serviciu militar nemaifiind unul obligatoriu, echiparea soldaţilor romåni cu armament decent pare un obiectiv imposibil de atins în toate guvernările post-decembriste. Deşi Romånia se declară un furnizor de securitare în toate zonele de conflict unde este angrenată sub cupola NATO, soldaţii romåni au trebuit să facă mereu un efort dublu şi să compenseze lipsa dotării materiale cu profesionalism şi devotament. Cu toate acestea, se pare că uneori aceste calităţi individuale nu pot compensa lipsurile create de achiziţii de armament defect şi armele anacronice, uzate fizic şi moral, din depozitele unităţilor din subordinea MApN. Când vine vorba de achiziţionarea de armament nou, toată lumea ridică din umeri şi arată buzunarele goale, deşi unele cumpărături s-au făcut, iar comisioanele au fost pe măsură.

Drame ireparabile

Departe de toate acestea, realitatea indică adevărate drame umane care se produc în spatele unor declaraţii politice nerealiste care tind să bage sub preş toate neajunsurile cu care se confruntă armata română. Cel mai nou episod din această serie de tragedii îi are ca protagonişti pe trei militari români care şi-au pierdut vieţile, ieri, în deja celebrul „poligon al morţii“ de la Cincu, din judeţul Braşov. Şi de această dată, lupta inegală nu s-a dat cu vreun inamic, ci cu echipamentul defect cu care soldaţii români trebuie să se antreneze. Incidentul a fost cauzat de explozia unui proiectil în ţeava unui aruncător de 120 mm, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă, potrivit MApN. Pe lângă caporalii Marin Costea, Viorel-Cristinel Antonie şi Constantin Buică, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, care şi-au pierdut viaţa, alţi trei militari au fost răniţi şi transportaţi ulterior de la spitalul Municipal Făgăraş la Spitalul Militar Braşov. „Din informaţiile pe care le avem, cei trei militari răniţi sunt într-o stare stabilă“, a declarat pentru „Curentul“ purtătorul de cuvânt al MApN, lt.-col. Constantin Spânu.

18 morţi acasă, 6 în „deplasare“

Pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei dezastruoase în care soldaţii români sunt nevoiţi să se antreneze şi apoi să lupte în teatrele de operaţii în care servesc interesele de politică externă şi securitate ale României, ziarul „Curentul“ şi-a propus să facă un scurt bilanţ al victimelor Armatei române din 2010. Deşi în toamna lui 2009, prezent la Bucureşti, vicepreşedintele american Joe Biden califica soldaţii români drept adevăraţi „războinici“ de care ar trebui „să fim mândri“, militarii români încep să deprindă un „obicei prost“ şi să moară acasă „graţie“ atenţiei care li se acordă de către tot spectrul politic. „Balul tragediilor“ a fost deschis de moartea fulgerătoare, în luna iulie, a 12 militari români, în urma catastrofei aviatice de la Tuzla. Patru dintre aceşti militari făceau parte din Forţele Aeriene şi opt din Forţele Navale şi aveau vârste între 22 şi 49 de ani, majoritatea acestora fiind necăsătoriţi. Cei opt militari din cadrul Forţelor Navale făceau parte din cea mai apreciată şi respectată structură a Marinei Militare - Grupul Naval al Forţelor pentru Operaţii Speciale (GNFOS), organizată după modelul forţelor de elită ale marinei americane, US Navy SEAL. Pe 30 octombrie, sergentul Gavril Nicorici, din Batalionul 814 Tancuri din Turda, îşi pierdea viaţa în urma unui exercitiu cu utilizare a muniţiei de manevră. La o zi distanţă, un accident aviatic a avut loc în judeţul Cluj. Un avion militar MIG 21 Lancer cu dublă comandă se prăbuşea în apropierea aerodromului de la Câmpia Turzii, iar cei doi piloţi aflaţi la bord, militari experimentaţi, cu circa 1.000 de ore de zbor, şi-au pierdut viaţa. Făcând un total, alături de cele trei victime de ieri, nu mai puţin de 18 militari români au murit în urma unor accidente cauzate de tehnica învechită cu care sunt obligaţi să se antreneze. În paralel, am dorit să aflăm câţi soldaţi români şi-au pierdut viaţa, în 2010, în Afganistan. „În 2010, avem şase soldaţi ucişi în Afganistan“, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al MApN. Concluzionând, avem până în prezent un raport de 3 la 1 în favoarea „uciderii“ soldaţilor români chiar la noi acasă, bilanţ care ar trebui să îngrijoreze teribil autorităţile competenente, dar probabil şi de această dată criza eternă în găsirea fondurilor pentru apărare va rămâne scuza primară.

publicat in: http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010112451790/Actualitate/Mai-multi-militari-morti-acasa-decat-in-Afganistan.html

6 comentarii:

  1. Sa ma ierte cititorii comentariilor, dar mare parte din cei morti sau raniti in tara, la aplicatii cu trageri de lupta sau munitie de manevra au decedat si datorita neatentiei, ignorantei fata de regulile stricte din poligon, slabei instruiri si mai ales grijilor de acasa, iar in mare parte slabei preocupari a comandantilor acestora in crearea unui climat de munca adecvat si realist - sunt militar si stiu ce spun, afirmand acestea .

    RăspundețiȘtergere
  2. nu se poate numi poligonul Cincu poligonul mortii, este gresit a se afirma acest lucru, asa hai sa numim si strazile sau soselele tot ale mortii, sau garile, unde au loc accidente feroviare ; in acest poligon ca de altfel si in celelalte, s-au intamplat , se intampla si se vor mai intampla accidente , cu morti sau raniti, caci aolicatiile cu trageri de lupta reprezinta un risc inca de la inceput, deoarece se foloseste munitie, de razboi sau manevra, care reprezinta un pericol prin natura acesteea, cei care fac comentarii, ziaristi sau vantura vorbe, ar trebui sa nu mai exagereze atat, fiecare serviciu, chiar si in viata civila necesita un risc - nu este vorba de munitie veche, caci aceasta se verifica periodic , iar armamentul este relativ nou si modernizat, se fac verificari inaintea tragerilor si acesta se admite sau nu la aplicatii - problema este cum este folosit acest armament si acea munitie, caci aici este marea problema, daca nu se respecta regulamentele si se merge la tragere ca in filmele cu razboi ale regizorilor romani, atunci vor fi negresit si accidenta - am participat aprox. 30 ani la tot felul de trageri si au mai fost si incidente, accidente, chiar si morti, asta este viata, dar, instruirea, seriozitatea comandantior si atentia anuleaza inn mare parte cauzele accidentelor - asta este, nu munitia sau armamentul, ci omul trebuie instruit si mai mult, COMANDAT cu pricepere si ferm .....

    RăspundețiȘtergere
  3. Este interesant ce spuneti d-voastra, cu toate acestea cei doi piloti morti pe MIG ma indoiesc ca au facut manevre gresite pt ca din cate am inteles erau doi dintre cei mai buni piloti ai Romaniei. Acelasi lucru l-as putea spune si despre incidentul de la Tuzla.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Necsutu, scuze ca va scriu abia acum, dar abia azi am gasit articolul dvs.
    Argumentele dvs la postul militarului anonim sunt, imi pare rau sa o spun, irelevante. In logica dvs. as putea sa dau exemplul lui Ayrton Sena, campion mondial de Formula 1, care a murit pe timpul unei curse. Era chiar cel mai bun, conducea cea mai performanta masina a acelor timpuri si totusi a murit. Cum va explcati asta?! Eu zic ca e simplu: RISCURILE nu pot fi eliminate 100% in niciun domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  5. It is better to live one day as a lion, than a thousand years as a lamb..pana atunci suntem sclavii puterilor..suntem mumii inarmate cu tevi cu ''gornete''...numarul decedatilor e acceptabil in raport cu conditiile oferite de armata romana.Sau nu..poate ne apara scutul american..sau ''fratii'' unguri..cu respect domnului Madalin Necsutu..anonim=bagaciosul.

    RăspundețiȘtergere
  6. vad ca lucrati ca jurnalist..da, sunt mai multi morti acasa decat in AFG, asta ptr ca acolo stau 4-6-8-12 luni, acasa stau ani intregi..plus de asta, ati fost acolo, sa faceti un reportaj, sa vedeti ce e acolo si cati raniti sunt?? la noi in tara, in presa romaneasca se dau doar cazurile grave, cu adevarat grave, dar chiar isi poate imagina cineva de aici ce e acolo?? :(

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner