marți, 7 aprilie 2009

Deutsche Welle: Voronin pregateste “o interventie speciala” in aceasta noapte

La Chisinau, in Piata Marii Adunari Nationale s-a tras cu gloante de cauciuc. Nimeni nu a fost ranit. Organele de forta au incercat astfel sa disperseze multimea, dar efectul a fost invers. Adultii iau locul tinerilor.
 
Guvernul de la Chisinau a convocat o sedinta extraordinara, la care participa presedintele Vladimir Voronin, premierul Zinaida Greceanii si presedintele Parlamentului Marian Lupu. sedinta a fost convocata in legatura cu situatia din Piata Marii Adunari Nationale, unde au loc proteste masive.
Scarile cladirii Parlamentului si geamurile au fost distruse de manifestanti. Din cladirea Parlamentului iese fum. Acum cateva minute politistii au folosit masiv gaze lacrimogene impotriva manifestantilor retrasi in Piata Marii Adunari Nationale pentru a-i dispersa, dar fara succes. Protestatarii au desenat pe peretii Parlamentului secera si ciocanu intr-un cerc tait, ceea ce inseamna "NU comunismului".
Cel putin 20 de persoane cu plagi si traumatisme au fost internate la Spitalul de Urgenta, iar alte cateva zeci au avut nevoie de ajutorul medicilor. Medicii activeaza in regim de alerta. Directorul Spitalului de Urgenta, a precizat ca starea pacientilor nu este foarte grava. Majoritatea tinerilor au primit ajutorul necesar, unul dintre ei a avut nevoie de o interventie chirurgicala. in spital este declarata stare de urgenta.
Toate unitatile administrative au fost deconectate de la internet. Surse din interiorul Guvernului anunta ca astfel lucratorii din ministere sunt citez “protejati de stirile despre proteste”. Autoritatile se tem ca oamenii din ministere ar putea iesi masiv in strada sau ar putea coopera cu protestatrii pentru deschiderea institutiilor de stat, anunta pe internet Ziarul de Garda.
La aceasta ora, protestatarii s-au retras in Piata Marii Adunari Nationale unde a fost improvizata o scena si de la care vorbesc liderii opozitiei. Ei au declarat ca violentele din fata Parlamentului au fost provocate si ca formatiunele politice pe care le conduc nu au nimic cu aceste provocari.
Conform unor surse neoficiale, organele de forta au primit indicatii si echipament special pentru a interveni in forta impotriva manifestantilor in aceasta noapte. Organizatorii protestelor au cerut parintilor sa-si retraga din piata copiii minori.
Nici o pagina a presei on-line din Republica Moldova nu poate fi accesata. Reteaua de telefonie mobila este blocata in centrul Chisinaului astfel incit protestatarii nu-si pot coordona actiunile. Cei mai multi manifestanti se afla in Piata Marii Adunari Nationale, in timp ce altii continua sa stea linga Presedintie si Parlament.

Autor: Vitalie Calugareanu
Editor: Robert Schwartz

Un comentariu:

  1. trebuia organizata inteligent , adica cu organe de presa din strainatate , cun vrem sa obtinem resultat cint afara nu se stia nimic . Jurnalisti romini ? antena3 ? otv ? cine sint ? ce putere au ? asa ca a cistigat comunismu si cineva a murit degeaba ,cineva a fost batut sora cu moartea ...ecc...ecc... Trebuia luat exemplu de la frati din Timisoara ( 89 ) , aia da au schimbat lucrurile !!! din ce am vazut eu aici a fost suficient doua batai sdravene si lumea sa carat acasa !

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner