vineri, 3 aprilie 2009

Un alt soldat roman mort in Afganistan. Oare cati mai trebuie sa moara ?

In timp ce majoritatea tarilor din Europa au declarat ca nu isi vor mai suplimenta trupele din Afganistan, Romania trimite soldati pe banda rulanta. Deja devine in obicei ca in fiecare luna un soldat roman sa fie ori mutilat pe viata, ori mort. Nu cred ca ne dorim soldati care sa vina "pe scut" acasa pentru a demonstra noi cuiva ca suntem cei mai implicati in aceasta regiune. Poate ne-ar trebui si noua o alta strategie pentru aceasta zona. Stiu ca soldatii nostrii nu lupta chiar in prima linie in Afganistan, dar aceste decese tot mai frecvente ar trebui sa puna pe ganduri CSAT-ul. Sa vedem concluziile summitului NATO ce se desfasoara azi si maine in Franta si Germania.

Militarul roman cazut la datorie, vineri, in Afganistan, Petre Tiberius, a fost iniantat post-mortem de la gradul de capitan la cel de maior, potrivit unui comunicat al Ministerului Apararii Nationale (MApN).
"Ministrul Apararii Nationale a semnat, la propunerea sefului Statului Major General, ordinul de inaintare la gradul de maior post-mortem a capitanului Petre Tiberius", se arata in comunicatul remis AGERPRES, vineri. Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara a inaintat, de asemenea, presedintelui Romaniei, propunerea de decorare a maiorului Petre Tiberius.
Petre Tiberius a fost decorat post-mortem de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, cu insemn de razboi.
"Presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler, cu insemn de razboi, maiorului Petre Marcel Tiberius, in semn de recunostinta si apreciere pentru devotamentul exceptional dovedit in timpul executarii unei misiuni de lupta in teatrul de operatiuni din Afganistan, in timpul careia si-a sacrificat viata", se arata intr-un comunicat remis Agerpre de Administratia Prezidentiala.
Petre Tiberius, din Batalionul 1 Forte pentru Operatii Speciale "Vulturii", a murit in timp ce conducea o misiune de interventie rapida in sprijinul unei subunitati aliate atacate de insurgenti. Potrivit Ministerului Apararii Nationale, vineri dimineata, in jurul orei 4,00 ora Romaniei, la aproximativ 80 de kilometri sud-vest de Kabul o echipa de interventie rapida romano-americana a actionat in sprijinul unei subunitati aliate. In schimbul de focuri, ofiterul roman a fost impuscat. El a fost evacuat de urgenta cu un elicopter, dar in jurul orei 4,30 a murit, in timp ce era transportat catre spital.
Militarii romani din fortele pentru operatii speciale actioneaza in cadrul ISAF in zona de est a Afganistanului.
Petre Tiberius era casatorit si avea un copil. In varsta de 33 de ani, militarul era angajat al MApN din anul 2000 si se afla la a doua misiune in Afganistan.
Romania are trimisi in Afganistan 956 de militari, din care 899 efectueaza misiuni in cadrul ISAF.

(via Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner