luni, 13 aprilie 2009

Primarul Chisinaului face apel la comunitatea internationala pentru a interveni in Moldova

Stimati domni,


In Republica Moldova au loc incalcari grave ale drepturilor omului. Ca urmare a manifestatiilor de protest din data de 7 aprilie 2009, cand sediile Parlamentului si Presedintiei RM au fost devastate, politia a declansat un val de teroare si intimidare in masa a cetatenilor, in special a tinerilor, inclusiv minori. Sunt arestati atat participanti la devastare, cat si manifestanti pasnici, dar si persoane care nu au participat la proteste inclusiv jurnalisti.

Politia intervine in forta, rapeste persoane din strada, licee, universitati, camine studentesti, inclusiv din preajma bisericii (ex: cazul Alexandru Gritcu) dupa slujba de Paste (Pastele Catolic). Procedura de retinere nu este respectata. Cei arestati, baieti sau fete, sunt batuti cu cruzime, supusi unui tratament inuman si degradant. Sunt inregistrate cazuri de tortura, este atestat un caz de deces. Unele arestari nu sunt declarate. Pana in prezent sunt parinti care nu-si gasesc copiii si nu pot obtine informatii despre locul aflarii lor.

Cei care au fost eliberati marturisesc ca cetatenii retinuti sunt tinuti in conditii mizerabile (15-20 de persoane in 10 mp), batuti cu bestialitate si impusi sa semneze declaratii false. Procesele de judecata au loc direct in comisariatele de politie, fara drept la aparare sau asigurat sumar. Accesul in locurile de detentie este ingradit in totalitate, inclusiv pentru avocati sau pentru organizatii de protectie a drepturilor omului. Accesul a fost refuzat inclusiv pentru primarul Chisinaului, desi acesta a insistat de mai multe ori.

Datele furnizate de politie afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetateni. Presa din Chisinau, insa, a intocmit in baza apelurilor rudelor celor disparuti o lista de peste 800 de cetateni arestati. In mun. Chisinau au fost internati in spitale peste 50 de cetateni batuti de politie. Dispunem de informatii ca pentru a ascude maltratarea tinerilor, acestia sunt luati din mun. Chisinau si dusi in comisariate raionale de politie (ex: Vulcanesti, Taraclia) sau spre destinatii necunoscute.
in acest sens, solicitam implicarea Dumneavoastra pentru:

-Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;
-Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;
-Asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie;
-Garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare;
-Informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse;
-Pedesirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate;.

Fapte si fotografii:

Avem numele, datele de contact si depozitiile pe video ale persoanelor mentionate, numele altor persoane maltratate, arestate precum si nume de persoane despre care nu se stie nimic.

Valeriu Boboc – mort, coaste rupte in urma unor lovituri, plaga la cap in urma unor lovituri cu obiecte contondente: 23 ani, muncitor, casatorit, tata a unui copil de 1,5 ani, participant pasnic la ultima parte a manifestatiei din 7 aprilie, a venit in piata dupa ora 17:00 cand devastarea Parlamentului si Presedintiei se incheiase. Ucis in urma descinderii in forta a politiei asupra protestatarilor la miezul noptii de 7 spre 8 aprilie. Conform politiei – gasit mort in Piata Marii Adunari Nationale. Cauza decesului conform actului de constatare a decesului (anexat): intoxicat cu toxic necunoscut.





Cu respect,
Dorin Chirtoaca,
Primar general al municipiului Chisinau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner