luni, 9 februarie 2009

Ambasadorul Romaniei in Elvetia: “Rezultatul final al referendumului a depasit asteptarile”

In urma referendumului de duminica din Elvetia privind prelungirea Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si Uniunea Europeana si extinderea sa la Romania si Bulgaria, in care 59,6% din electorat a votat afirmativ, ambadasorul Romaniei in Confederatia Elvetiana, Ionel Nicu Sava, a acordat luni Agentiei AGERPRES un interviu in exclusivitate.


I: Va asteptati la acest rezultat al referendumului?

R: Rezultatul final a depasit asteptarile. Referendumul a fost statistic aprobat cu aproape 60% din voturi. Politic, este o validare prin vot a statutului de tara europeana a Romaniei si este cu atat mai onorant si, in acelasi timp, mai angajant, cu cat a venit din partea electoratului elvetian.

I: Cum ati explica prezenta la vot la referendumul din 8 februarie?

R: Votul a trezit un interes major in randul electoratului si s-a inregistrat o prezenta semnificativa, peste media obisnuita. Cred ca miza importanta a mobilizat electoratul elvetian.

I: Ce a facut Ambasada Romaniei in Elvetia pentru a asigura un rezultat pozitiv al acestui referendum ?

R: In ceea ce priveste actiunile Ambasadei, nu putem interveni intr-o dezbatere politica interna mai mult decat ne permit regulile diplomatice. Pentru noi a fost o buna oportunitate de a raspunde interesului elvetian pentru Romania cu informatii prompte si mai ales obiective. Am avut o buna cooperare cu autoritatile centrale si o comunicare activa cu presa elvetiana - in perioada cea mai intensa a campaniei, referintele la Romania se numarau, zilnic, cu zecile. In plus, am angajat o prezentare a Romaniei la nivel local, in cantoanele elvetiene, inca din noiembrie 2008 si o prezenta remarcata a Ambasadei la toate manifestarile publice la care am fost invitati. Toate acestea au venit pe un fond pozitiv, asigurat de prezenta aici a circa 10.000 de suporteri romani la turneul final al campionatului european de fotbal EURO 2008. S-au comportat remarcabil si ma folosesc de aceasta ocazie pentru a transmite aprecierile mele.
Trebuie insa mentionata si interventia promta a MAE roman atunci cand unul dintre partidele politice elvetiene a recurs la mesaje ofensatoare la adresa Romaniei. Sustinerea Centralei a contat foarte mult pentru mine. Am solicitat o intrevedere la Ministerul Afacerilor Externe elvetian si, cum este de altfel normal intre doua tari europene, am avut un schimb de opinii pe aceasta tema si am transmis un mesaj la rezonabilitate si mentinere in normele civilizate pe timpul campaniei electorale.

I: Ce argumente au primat in convingerea electoratului sa voteze 'Da'? Este acest rezultat un indicator al deschiderii elvetienilor fata de Romania si Bulgaria sau mai degraba al temerii de reprercursiuni in relatia cu UE ?

R: Campania pentru referendum a fost marcata de o dezbatere interna intensa. Cred ca s-a impus optiunea rationala in detrimentul emotiei. Campania a fost marcata de temerile perioadei de criza pe care o traversam, de posibilitatea pierderii locurilor de munca, de eventualitatea importului de delicventa din tarile vecine Elvetiei.
Eu cred ca a fost un vot rational, calculat si, mai ales, pragmatic. Ideea ca au votat la presiunea UE nu se sustine. In opinia mea, electoratul a votat in deplina cunostinta de cauza, cunoscand foarte bine ce a insemnat extinderea liberei circulatii la membrii UE care au aderat in 2004 (Polonia, Cehia, Slovacia si celelalte state) si, mai ales, au evaluat corect ce va insemna libera circulatie pentru romani si bulgari. Am inregistrat un import de imagine negativa din afara Elvetiei. A primat insa - iar votul a aratat acest lucru - realitatea : romanii sunt o plusvaloare pentru economia, societatea si cultura elvetiana.
De aceea, as spune ca este admirabil modul in care democratia directa elvetiana a transat aceasta dezbatere: elvetienii, spirit pozitiv, au privit la partea plina a paharului. Cred ca este o lectie de democratie si, mai ales, un exemplu de sustinere populara a interesului national elvetian.

I: Credeti ca au fost indreptatite temerile celor care s-au opus deschiderii 'portilor' Elvetiei pentru romani si bulgari ?

R: Este unul din miturile invocate de opozantii liberei circulatii. In primul rand trebuie spus ca aproximativ 750.000 de cetateni UE au un loc de munca in Elvetia, in timp ce aproape 400.000 de elvetieni lucreaza in tarile europene. Este destul de mult, avand in vedere, prin comparatie, dimensiunea pietei muncii in Confederatia Elvetiana. De aceea, trebuie sa intelegem masurile de acces gradual pe piata muncii elvetiene pe care Berna le-a adoptat in negocierile cu Bruxellesul. Aceste masuri de acces gradual se aplica si Romaniei si Bulgariei. Lucrul acesta a fost cunoscut de electorat si s-a stiut, prin urmare, ca nu va fi o invazie de romani.
In al doilea rand, dorinta de a emigra a romanilor s-a diminuat in ultima vreme. Cine a dorit sa plece, a plecat deja. Acum, romanii se intorc acasa. Am spus lucrul acesta la aproape fiecare reuniune publica sau interviu pe care l-am dat in perioada campaniei.

I: Romanii si bulgarii au fost prezentati drept 'corbi' si 'paraziti'. Justifica datele privind numarul infractorilor romani din Elvetia o asemenea etichetare?

R: Aici cred ca trebuie facuta o precizare valabila, in opinia mea, si in alte tari europene. Intre cazurile relevante mediatic si cazuistica relevanta statistic este o mare diferenta. Romanii sunt pe prima pagina a ziarelor cand e vorba de criminalitate si pe una din ultimele pozitii in statisticile politiei la acest capitol. Criminalitatea asociata cu cetatenii romani se plaseaza in limite rezonabile pe plan european. In plus, este vorba in principal de criminalitatea marunta. Am incercat sa evitam reproducerea acestei stereotipii in Elvetia. Important este sa actionezi preventiv pentru a evita acumularea unor probleme sociale care se pot transforma in fapte infractionale. Sper ca am reusit. Mentionez aici, cu placere, mobilizarea exemplara a comunitatii romanilor din Elvetia, care a rectionat fata de afisele cu corbii si la asertiunile ofensatoare. Este pentru prima data cand romanii din Elvetia se mobilizeaza. Ea se datoreaza, cred, si unei noi generatii, care isi afirma indentitatea si contributia remarcabila. Sunt ingineri, doctori, profesori, jurnalisti si imi face placere sa mentionez contributia lor.

I: Considerati ca rezultatul acestui referendum va influenta in vreun fel relatiile bilaterale romano-elvetiene ?

R: Este o invitatie la seriozitate si reprezinta un model de abordare responsabila pentru orice tara europeana. §i este cu atat mai valabil cu cat vine de la o tara relativ mica. Insa, influenta Elvetiei nu este data de dimensiunea geografica, cat mai ales de ponderea economica si financiara pe plan european si international.
Confederatia este unul dintre cele mai mari centre financiare din lume, iar rolul sau in gestionarea crizei financiare este foarte important. In acelasi timp, economia elvetiana are un schimb comercial cu Uniunea Europeana de un miliard de franci pe zi si se plaseaza pe locul doi, dupa economia americana, in relatiile comerciale cu blocul comunitar.
Din acest punct de vedere, relatiile economice romano-elvetiene capata prioritate. Romania este al saptelea stat din UE ca potential economic si ar trebui sa devenim si al saptelea partener economic al Elvetiei. Referendumul pentru libera circulatie a deschis campul cooperarii economice bilaterale si a creat o platforma pentru intensificarea relatiei economice intre cele doua tari.

I: Ce i-ati sfatui pe romanii care vor dori sa isi caute un loc de munca in Elvetia ? Cum ii poate ajuta Ambasada Romaniei pe cei care doresc sa lucreze in Elvetia ?

R: Conform acordurilor dintre UE si Elvetia, pentru inceput, romanii primesc o cota de aproximativ 200 de locuri de munca cu durata de cel putin un an si pana la 2.000 de contracte de munca cu durata de pana la un an pe piata muncii elvetiene. In perioada pe care o traversam, marcata de criza, locurile de munca disponibile in Elvetia sunt foarte putine. Pe masura ce economia se va redresa, liberalizarea pietei muncii pentru romani si bulgari se va face treptat. Conditia pentru a obtine un loc de munca este un contract de munca cu o firma elvetiana. De acest lucru se ocupa insa Ambasada Elvetiei de la Bucuresti. Cei care doresc, se pot adresa in primul rand misiunii diplomatice elvetiene din tara.

Agerpres

Un comentariu:

  1. Domnul ambasador, la o discutie odata la biserica ortodoxa din lausanne, a spus ca de la 1 aprilie 2010,romanii vor avea acces la piata muncii elvetiene. intrebarea este...daca intradevar era ceva adevarat sau domnul ambasador s-a gandit sa faca o gluma de 1 aprilie?

    RăspundețiȘtergere

 
Dofollow Banner