vineri, 20 februarie 2009

Cotidianul: Actualul ministru de Interne italian Roberto Maroni a angajat romani la negru

Intre 1998 si 2000, Roberto Maroni, pe atunci parlamentar, a dat telefoane la Consulatul roman ca sa puna pile pentru menajera sa si alti doi muncitori, toti romani, cu vize expirate. Acum el este ministru de Interne al Italiei si printre cei mai vehementi politicieni la adresa imigrantilor romani.

Consulul general al Romaniei la Torino, Iulia Buje, a declarat pentru Cotidianul ca italienii ne-au descoperit infractori abia in 2007. „Pana atunci faceau tot ce puteau pentru a ne aduce aici, deoarece italienii refuzau sa mai faca unele munci.“ Doamna Buje a precizat ca numarul infractorilor romani este in realitate redus si ca este vorba despre o problema „instrumentata politic“ si folosita atat de politicienii de stanga, cat si de cei de dreapta, cei mai virulenti fiind Walter Veltroni si Roberto Maroni.
 
Referitor la actualul ministru de Interne, Roberto Maroni, Iulia Buje a dezvaluit pentru Cotidianul ca, in perioada 1998-2000, Maroni a sunat de mai multe ori la Consulatul Romaniei la Milano pentru a interveni pentru trei angajati romani ai sai.

Iulia Buje, care era consul la Milano atunci, sustine ca a vorbit personal de doua ori cu Roberto Maroni, care dorea reglementarea situatiei a trei romani care lucrau pentru el, printre care o menajera. Maroni, pe atunci parlamentar si care fusese ministru de Interne in 1994-1995, stia ca acesti romani lucrau ilegal in Italia, a mai precizat Iulia Buje. in acea perioada, romanii care voiau sa munceasca in Italia isi faceau pierdute pasapoartele pentru a nu le putea fi verificate vizele si se prezentau la consulatele romanesti pentru a le fi acordate declaratii consulare care sa le ateste identitatea. Foarte multi italieni preferau sa angajeze ilegal romani pentru a nu plati taxe si impozite.
 
Unul dintre asistentii lui Maroni a declarat pentru Cotidianul ca nu intelege de ce ar fi avut nevoie Maroni de angajati romani, din moment ce nu are nici o fabrica. Atunci cand i-am precizat ca era vorba despre angajati personali care lucrau in casa lui Maroni, asistentul ne-a spus ca nu discuta viata privata a ministrului.
 
Consulul roman la Torino afirma ca si alti politicieni au intervenit pentru angajatii lor romani, unul dintre ei fiind Pier Ferdinando Casino, ales in 1999 europarlamentar si intre 2001 si 2006 presedinte al Camerei Deputatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner