joi, 19 februarie 2009

Uniunea Europeana comparata cu un sistem totalitarist chiar seful tarii care detine presedintia UE

Presedinte ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru pozitia sa eurosceptica si a carui tara detine presedintia semestriala a UE, a comparat ieri in plenul Parlamentului European sistemul politic al UE si "absenta opozitiei" fata de integrarea europeana cu regimurile totalitare ale secolului trecut, informeaza Reuters. Aici nu este promovata decat o singura alternativa, iar cei care indraznesc sa gandeasca diferit sunt etichetati drept dusmani", a spus Klaus, reamintind ca, "nu cu mult timp in urma, traiam intr-un sistem care nu permitea alternative si nici opozitie parlamentara".

La auzul acestor remarci, mai multi membri ai Parlamentului European au inceput sa-l huiduiasca si au parasit in semn de protest sala de sedinte plenare. Chiar presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering i-a replicat, vizibil iritat, ca "intr-un parlament al trecutului, nu ati fi putut rosti un astfel de discurs".
Presedintele ceh a denuntat din nou integrarea europeana fortata si a respins Tratatul de la Lisabona. "Este gresit sa se creada ca nu exista decat o singura voce, un singur viitor pentru Uniunea Europeana, stiind ca Uniunea este tot mai ingusta, ca are loc o integrare tot mai profunda in planul politicilor statelor membre", a spus Vaclav Klaus. Prezenta sa in plenul Parlamentului European nu l-a impiedicat pe liderul ceh sa critice legislativul comunitar chiar la el acasa. Reamintind ca Tratatul de la Lisabona va consolida prerogativele Parlamentului European si va reduce dreptul de veto al statelor membre in anumite domenii, Klaus a subliniat ca "solutia nu consta in intarirea rolului Parlamentului European", care risca sa conduca la o "instrainare si mai mare a cetatenilor europeni fata de Uniune".
Intr-o conferinta de presa sustinuta ulterior, Klaus a lasat sa planeze in continuarea incertitudinea in legatura cu soarta Tratatului de la Lisabona, refuzand sa spuna daca il va semna sau nu. "Nu sunt pregatit sa va raspund" il legatura cu acest subiect, a declarat Klas, reamintind ca, desi Tratatul a fost adoptat joi de Camera Deputatilor de la Praga, el trebuie sa treaca si de Senat.
Pentru finalizarea proceslui de ratificare a Tratatului de la Lisabona in Cehia, este nevoie si de parafa presedintelui, dupa ce acesta va fi fost aprobat de cele doua camere ale legislativului. Un oponent declarat al Tratatului de la Lisabona, Klaus a refuzat sa spuna vreodata clar daca isi va pune sau nu semnatura, declarand doar ca va respecta vointa democratica a poporului sau.
In principiu, in baza constitutiei cehe, presedintele nu are dreptul sa faca uz de dreptul sau de veto in cazul unui astfel de tratat, insa o anumita incertitudine continua sa persiste.

Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner