joi, 26 februarie 2009

ZIUA: Patriarhia binecuvanteaza cipul biometric

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ieri ca persoanele care invoca obiectii de constiinta sau motive religioase au libertatea sa nu solicite pasapoarte biometrice, insa acestea sunt valabile, in regim de urgenta, doar pentru sase luni.
Problema este ca majoritatea statelor solicita, pentru a oferi viza, ca pasapoartele sa aiba pana la expirarea termenului de valabilitate intre trei si sase luni.

Patriarhia a mai sustinut, ca si Ministerul de Interne, ca pasapoartele constituie "un drept si nu o obligatie" si a evitat sa observe ca aceeasi Ordonanta de Urgenta prevede instituirea obligatorie a Cartilor de Identitate biometrice, cu incepere de la 1 ianuarie 2011, ceea ce constituie o obligatie si nu un drept. Mai mult, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a afirmat, intr-o declaratie de presa, ca el si colegii sai vor fi printre primii solicitanti de pasaport biometric. "Am decis sa fim printre primii care-si fac pasapoarte biometrice, pentru a dovedi ca noi nu vedem niciun pericol in aceste docu­mente", a afirmat preotul Costel Stoica citat de Agerpres, intrebat daca, personal, va accepta pasaportul biometric. Purtatorul de cuvant a respins, astfel, cuvantul unor mari duhovnici ai ortodoxiei, precum parintii Arsenie Papacioc si Justin Parvu, care au avertizat ca aceste acte electronice nu trebuie primite "sub nici un chip". Cu cateva zile in urma ierarhii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului afir­mau despre instituirea actelor electronice, printr-o Hotarare oficiala, ca "argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea si urmarirea delincventilor constituie o ofensa la adresa intregului popor roman, care nu poate fi tratat ca o banda de infractori. Dimpotriva, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea si inti­mitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase".
Prin decizia contradictorie de ieri a Sfantului Sinod, Patriar­hia Bisericii Ortodoxe Romane devine prima institutie bisericeasca din spatiul ortodox rasaritean care accepta insemnarea electro­nica, un act considerat de sfinti parinti si mari duhovnici ai ortodoxiei rasaritene si romanesti drept premergator pecetluirii finale si de catre organizatiile de aparare a drepturilor omului drept un atentat la libertatea uma­na, se afirma intr-un comuni­cat al Actiunii Pentru Educatie si Libertate dat ieri, dupa decizia Sinodului.

Victor RONCEA

Vezi la: http://www.ziua.net/display.php?data=2009-02-27&id=249864

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner