miercuri, 25 februarie 2009

Obama la primul sau discurs in Congres

Presedintele american, Barack Obama, a rostit mar]i seara in Congres primul sau discurs de la investitura, discurs axat pe economie, aparare si mediu. Spiritul sau oratoric a dat pe spate audienta din cele doua camere reunite ale Congresului. Am sa expun punctual cele mai importante teme de pe agenda discursului sau.

ECONOMIE: ''Economia noastra este slabita si increderea noastra zdruncinata. Traim vremuri grele si nesigure. Dar, in aceasta seara, vreau ca toti americanii sa stie urmatorul lucru: vom reconstrui, ne vom restabili si Statele Unite ale Americii vor iesi si mai puternice''. ''Este momentul adevarului si a sosit timpul sa ne luam viitorul in maini''.
FINANTE: ''Pentru a ne asigura ca o criza de o asemenea amploare nu se va repeta, ii cer Congresului sa aprobe rapid o lege care va duce la reforma sistemului nostru de reglementari depasit''. Planul anun]at recent pentru salvarea bancilor ''va necesita resurse importante din partea guvernului federal''.
BANCI: ''Trebuie sa stiti ca banii pe care i-a]i depus in bancile tarii sunt in siguranta. Asigurarile sunt sigure, puteti conta in continuare pe sistemul financiar. Aceasta nu este o sursa de nelinistie''.
INDUSTRIA AUTOMOBILULUI: ''Ne angajam sa mentinem direc]ia unei industrii a automobilului reinnoite, care sa poata sa faca fata concuren]ei si sa castige. De aceasta depind milioane de locuri de munca. Zeci de orase depind de aceasta. Cred ca ]ara care a inventat automobilul nu-l poate abandona''.
BUGET: ''Ma angajez sa reduc deficitul bugetar la jumatate in primul meu mandat''. ''Am inventariat deja economii posibile de 2.000 de miliarde de dolari pe o perioada de 10 ani''.
APARARE: ''In cadrul viitorului buget ''va creste numarul de militari si puscasi marini'' pentru a a ajuta for]ele armate care duc doua razboaie, in Irak si in Afganistan. ''Pentru mentinerea increderii in armata noastra, vom creste solda militarilor si le vom oferi fostilor combatan]i serviciile de sanatate si pensiile la care au dreptul''.
TERORISM: ''Voi avea in vedere o justitie rapida si sigura pentru teroristii capturati, deoarece a trai conform valorilor noastre nu inseamna pentru noi o slabire. Aceasta ne face mai siguri, ne face mai puternici''. ''Pot sa va afirm acum, fara rezerve si fara echivoc, ca America nu practica tortura''.
ENERGIE/CLIMAT: ''Ii voi cere Congresului sa-mi transmita o lege care sa instituie cote privind emisiile de gaze cu efect de sera si voi incuraja producerea de energii regenerabile in America''.
SANATATE: Reforma sistemului de sanatate ''va demara noi eforturi pentru a invinge o boala de care sufera aproape fiecare american, cautand un tratament pentru a invinge cancerul in epoca noastra''.

(via Agerpres)

Vezi si: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/02/24/AR2009022401832.html?hpid=topnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner