Demisia de onoare a ministrului japonez de finante Shoichi Nakagava, despre care presa a relatat ca a aparut in stare de ebrietate la o reuniune a G7, este o dovada in plus ca alcoolul le aduce si oamenilor politici numai necazuri, comenteaza miercuri The Times, care a intocmit un clasament al celor mai cunoscuti oameni politici de pe mapamond cazuti sub influenta zeului Bachus.
Printre vedetele topului se numara ministrul de externe al Marii Britanii din anii "60 ai secolului trecut, George Brown, cunoscut pentru purtarea sa extravaganta sub influenta alcoolului. Se spune ca la o receptie, in timpul unei vizite oficiale in Peru, el a invitat la dans o persoana imbracata in mov. Aceasta l-ar fi repezit insa, spunandu-i: "Va refuz, in primul rand pentru ca sunteti beat crita, in al doilea pentru ca muzica pe care o auziti nu este vals, ci imnul de stat al Peru, iar in al treilea - pentru ca nu sunt femeie, ci arhiepiscopul Limei!"
George Brown a trebuit sa-si dea demisia dupa ce s-a rastit in public, fiind binisor "aghezmuit", la primul ministru britanic Harold Wilson.
|n orice caz, daca Brown confunda oamenii la betie, fostul "tar" al Rusiei Boris Eltin abia daca putea sa se tina pe picioare dupa o "betie" cu vodca. Liderul rus a fost odata intr-atat de beat incat a iesit cu mare dificultate din avion in timpul unei vizite in Irlanda; intr-o alta vizita, in Canada, s-a "usurat" langa aparatul de zbor, cu toate ca nu departe de el se afla o delegatie oficiala canadiana, iar cativa fotoreporteri rusi nu s-au abtinut sa-l imortalizeze. Alta data, s-a impiedicat pe o scena si a inceput sa dirijeze o orchestra militara.
Premierul britanic Winston Churchill se purta mai retinut in stare de ebrietate, cu toate ca ii placea sa bea. |nainte de a porni razboiul cu burii, el s-a aprovizionat cu 18 sticle cu scotch whisky, 36 de sticle de vin si 6 sticle de brandy.
Nu a renuntat la alcool nici in timpul cat a fost premier, desi avea o regula stricta: niciun gram de bautura inainte de micul dejun. La sfarsitul vietii a remarcat cu satisfactie: "Eu am primit de la bautura mai multa placere decat ea de la mine!"
Patima pentru bauturile tari nu era cea mai mare slabiciune a presedintelui american Richard Nixon, desi dadea multa bataie de cap colaboratorilor sai. Brent Scowcroft, unul din consilierii sai, isi aminteste ca in plin razboi israeliano-arab, in 1973, Nixon, beat turta, s-a intrebat: "De ce nu i-am putea refuza?"
Daca pe plan mondial se deruleaza lupta impotriva soferilor aflati la volan in stare de ebrietate, in Australia se discuta daca ar trebui instituite reguli de restrictionare a consumului de alcool pentru oamenii politici. Premierul Kevin Rudd a fost zarit in 2007 intr-un bar din New York beat cui, iar predecesorul sau in functie John Howard a recunoscut ca a vorbit odata in fata parlamentului dupa ce "isi facuse curaj" cu o cantitate importanta de vin rosu.
Agerpres
Vezi si: http://hotnews.md/?pa1898
http://timesonline.typepad.com/comment/2009/02/as-shoichi-naka.html
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/leading_article/article5748231.ece
joi, 19 februarie 2009
Topul politicienilor lui Bachus. Hai noroc!
Etichete:
Israel,
Marea Britanie,
Rusia,
SUA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu