marți, 17 februarie 2009

Problemele romanilor timoceni intra in atentia OSCE

Problemele romanilor din Valea Timocului au ajuns in atentia oficialilor OSCE care intervin pe langa autoritatile sarbe. Presedintele Comitetului pentru Drepturile Omului (CDO) din Negotin, Dusan Parvulovici, s-a intalnit luni, la Belgrad, cu Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale, Knut Vollebaek, caruia i-a cerut sa intervina pentru rezolvarea problemei comunitatii romanesti din Serbia de Nord-Est. Intalnirea cu inaltul oaspete european, care nu avea in program un dialog cu liderul romanilor din zonele istorice dintre sudul Dunarii si vaile Moravei si Timocului, a avut loc la solicitarea acestuia, facuta printr-o scrisoare trimisa la Haga, in care se prezentau cateva dintre elementele care compun "chestiunea timoceana". "L-am informat pe domnul Knut Vollebaek in legatura cu faptul ca, de peste 170 de ani, comunitatii romanesti sau vlahe, cum traduc sarbii, ii sunt interzise drepturile fundamentale - invatamant in limba materna, savarsirea slujbelor traditionale romanesti ortodoxe in biserici, accesul la mass-media in limba romana", a declarat, pentru AGERPRES, Dusan Parvulovici. Potrivit acestuia, lui Knut Vollebaek i s-a adus la cunostinta si "odiseea" Bisericii Ortodoxe Romane din Malainita, care, din anul 2005, se confrunta cu presiuni puternice din partea Episcopiei Sarbe din Timoc, aceasta din urma refuzand nejustificat, in pofida principiilor de drept europene, sa o accepte in cele 154 de sate romanesti si alte 48 localitati mixte unde traiesc aproape 300.000 romani. "Am trecut in revista, in discutia avuta, demersurile ilegale ale administratiei locale din Negotin, care a intentionat sa darame, in perioada 2005-2007, biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, iar de la sfarsitul anului 2008 - temelia celei de-a doua biserici din Malainita, executata prin truda credinciosilor romani", a afirmat Parvulovici. In acelasi context, presedintele CDO Negotin a sustinut ca permanent, sub forme diferite, autoritatile locale sarbe aduc atingere identitatii nationale a romanilor din Serbia de Nord-Est si sustin, prin neimplicare, actiunile puse la cale de grupuri ostile renasterii nationale a comunitatii romanesti.
"Nu am putut sa nu ma refer la amenintarile la adresa preotului Boian Alexandrovici, la inscriptiile xenofobe care apar pe zidurile imobilelor care gazduiesc societati culturale romanesti, la piedicile care ni se pun in organizarea unor actiuni culturale si de spiritualitate romaneasca", a spus Parvulovici.
Potrivit acestuia, Inaltul Comisar OSCE pentru Minoritatile Nationale, Knut Vollebaek, va cere, la intalnirea la nivel inalt pe care o va avea la 19 februarie cu reprezentantii statului sarb, rezolvarea democratica a cererilor acestora.
Directorul Comitetului Drepturilor Omului din Negotin, Dusan Parvulovici, nu a ezitat sa-l invite pe Knut Vollbaek in satele romanesti pentru a se convinge la fata locului despre situatia romanilor, obligati sa se declare membrii unei minoritati inventate - cea vlaha."Suntem in secolul XXI. Romanii au dreptul la cultura strabuna, la afirmare nationala. Nu cerem decat sa traim alaturi de fratii nostri sarbi si sa ni se respecte drepturile si valorile cultural-istorice", a concluzionat Parvulovici.

Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Dofollow Banner